Datuve :: Apple Ķīnā sevi cenzē

Datuve

Mana Datuve

Reģistrācija | Noteikumi | Paroles atjaunošana



Forums

Ieskaties


Raksti

Lietotāji online

Lietotāji online: 89

Reģistrētie lietotāji online: 0

Viesi online: 89

Datuve.lv video
Top.LV

Apple Ķīnā sevi cenzē

Ievietoja: Xan @ 2015.10.13 11:51  

Ir sen zināms, ka Ķīnā bez VPN nav īsti ko darīt. Ir bloķētas neskaitāmas mājaslapas, to vietā izveidojot pašiem savas alternatīvas. Tur viss ir savs, neko no rietumiem nevajag. Pastāv pat iespēja, ka viņu tīkls QQ pārspēj Facebook lietotāju skaitā, bet tas nav oficiāli noskaidrots. Ja kāda lapa ir tikusi Ķīnā aizliegta, tas ir kā atzinības zīmogs: “Nav pakļāvusies ekonomiski svarīgas valsts spiedienam.” Apple? “Think Different”.



Ja atrodies Ķīnā, tad šī aplikācija tev ir liegta. Parādās vienkārši ziņojums, ka pagaidām tas nav iespējams. Šis gan nav pirmais aizliegums, kuram Apple ir pakļāvies. Tāpat tur nedarbojas arī “Beats 1” integrētais radio un visas Apple kartes tiek aizstātas ar Ķīnas sagādātajām kartēm, kurās ir izlabots viss, kas uz pasaules ir nepareizs.

Tomēr šoreiz galvenais nav jautājums par to, vai Apple pielāgojas Ķīnas prasībām vai nē, bet gan par to, kā tas tiek izdarīts. Tātad, esi paņēmis savu telefonu un atslēdzis tajā iestatījumus, kas ļauj Apple uzzināt, kur atrodies. Tajā pašā laikā uzliec VPN un izliecies, ka esi no citas valsts ar citu IP. Tomēr aplikācija nebūs pieejama. Tas tāpēc, ka Apple telefons pārbauda, kādam tīklam tu esi pieslēdzies. Ja atradīsies jau Ķīnā, bet būs pieejams vēl blakus valsts tīkls, tad viss kārtībā. Tomēr mirklī, kad pārslēgsies uz Ķīnas tīklu, Apple apturēs iespēju skatīties ziņas. Tas zina, kur tu esi, nemaz “neizsekojot”.

Kā jau var spriest pēc aizliegto adrešu saraksta, ne viens vien uzņēmums lauzis ragus ar Ķīnu. Cits veiksmīgi, cits mazāk veiksmīgi. Tomēr daudzi ir izlēmuši – mums Ķīnu nevajag. Bet nav pārsteidzoši, ka Apple izlēmis, ka viņiem tomēr Ķīnu vajag. Šogad vien Apple no Ķīnas ieguvis 58 miljardus dolāru, kas būtu grūti atmetams kumoss. Tas rada jautājumu – cik ilgi Apple vēl būs brīva Kalifornijas kompānija, ja tai Ķīna būs svarīgāka par citiem tirgiem.

Saistītie raksti