Datuve :: Slimnīcu aprīkojumam var uzbrukt hakeri

Datuve

Mana Datuve

Reģistrācija | Noteikumi | Paroles atjaunošana



Forums

Ieskaties


Raksti

Lietotāji online

Lietotāji online: 97

Reģistrētie lietotāji online: 0

Viesi online: 97

Datuve.lv video
Top.LV

Slimnīcu aprīkojumam var uzbrukt hakeri

Ievietoja: Xan @ 2015.10.03 12:00  

Daudzi droši vien dzirdējuši par gadījumiem, kad kāds piekļūst ierīcēm, izmantojot standarta ražošanas laikā doto loginu. Pēdējā laika izplatītākā “izklaide” ir vērot cilvēkus viņu mājās, izmantojot kameras, kuras viņi paši uzstādījuši. Cilvēks ieiet veikalā un redz kameras, tās var nopirkt par lētu naudu. Ieliec to mājās un vari vienmēr apskatīties, kas tur notiek, kamēr pats esi darbā.

Tikai to visu darot, netiek nomainīta pamata parole. Tā vēl joprojām ir “admin” un “password”. Kaut katram modelim tā parasti atšķiras, pamata būtību tas nemaina. Ne tikai hakeri var redzēt, kā tu divos naktī dodies pie ledusskapja, bet arī noskaidrot, kad esi darbā un māja palikusi tukša.


Bilde ņemta no Washingtonpost.com

Tādā pašā veidā, izrādās, ir iespējams piekļūt arī medicīnas aparatūrai un informācijai, kas glabājas uz tās. Rentgeni, MRI skeneri, CAT skeneri un viss cits, kas ir pievienots internetam. Ne vienmēr var vainot vietējo sistēmu administratoru, jo nereti kompānijas, kas pārdod ierīces, iesaka šo paroli nemainīt, lai viņi varētu nodrošināt tehnisko atbalstu.

Cilvēki (pat ne obligāti “hakeri”, ņemot vērā procedūras vienkāršumu), kas pieslēgušies pie kāda aparāta, var noteikt ne tikai kas tas ir par aparātu, bet noskaidrot arī kur tas fiziski atrodas slimnīcā, kāds ārsts ar to strādā un apskatīt pēdējos skenus. Viss, kas tiek nodots slimnīcā, izmantojot internetu, var būt brīvi pieejams jebkuram.

Tas ne tikai palielina krāpšanas risku, sūtot cilvēkiem personalizētus krāpšanas epastus, bet var pat arī smagi fiziski kaitēt. Ir iespējams pieslēgties arī intravenozajām sistēmām un mainīt devu, kādu tā iepilina pacienta vēnās. Ja tas ir “tikai” morfijs, tad ir iespējams vai nu palielināt tā devu, smagi cilvēku sanarkojot, vai samazināt – liekot mocīties smagās sāpēs. Un tas viss ir iespējams sēžot pie slimnīcas uz soliņa.

Saistītie raksti