Datuve :: 5 padomi, kā padarīt e-pasta lietošanu drošāku

Datuve

Mana Datuve

Reģistrācija | Noteikumi | Paroles atjaunošana



Forums

Ieskaties


Raksti

Lietotāji online

Lietotāji online: 90

Reģistrētie lietotāji online: 0

Viesi online: 90

Datuve.lv video
Top.LV

5 padomi, kā padarīt e-pasta lietošanu drošāku

Ievietoja: BaibaKlava @ 2014.12.31 10:25  


Nesen veiktais hakeru uzbrukums kompānijai „Sony”, kurā tika uzlauzti tās darbinieku e-pasti, liek bažīties arī par mūsu drošību interneta vidē. Šis uzbrukums ir devis hakeriem pieeju slepenai kompānijas informācijai, piemēram, tās klientu personīgajiem datiem un kredītkaršu numuriem.

Kā pasargāt sevi no līdzīgiem draudiem? Te būs pieci vienkārši soļi, kas palīdzēs padarīt e-pasta izmantošanu drošāku un pasargāt vērtīgo informāciju.

1. Regulāra arhivēšana
Vairums korporatīvo e-pasta sistēmu piedāvā veikt arhivēšanu, lai e-pastus pārvietotu prom no servera pēc noteikta laika perioda. Veicot šādu darbību, tu joprojām vari pārbaudīt arhivētos e-pastus no sava darba datora, bet tiem vairs nebūs viegli piekļūt ārpus biroja vai izmantojot mobilo telefonu. Regulāra arhivēšana ierobežo hakeru spēju piekļūt e-pasta ziņojumiem.


2. Ienākošo ziņojumu šķirošana
Kolīdz tavā e-pastā ienāk ziņojumi, sašķiro tos, izveidojot mapītes. Sadali savus datus segmentos, pieprasot datu zaglim zināt, uz kuru mapi jādodas. Izmantojot šķirošanu kopā ar arhivēšanu, tiek nodrošināts, ka tā informācija, kurai hakeris piekļūst, ir ierobežota un jau iepriekš paredzama potenciālo kaitējumu novērtēšanai.

Svarīgu informāciju drošāk ir neuzglabāt elektroniskajā pastā. Izdzēs konkrēto ziņojumu, iepriekš informāciju nokopējot un saglabājot to datora cietajā diskā vai arī ārējā cietajā diskā.

3. Neizmanto vienu e-pasta adresi darba un privātajām vajadzībām
Neizmanto savu darba e-pastu personīgajām aktivitātēm internetā. Tas ierobežos detaļas, kuras hakeris var par tevi uzzināt, lai veiktu citus nopietnākus uzbrukumus, mērķējot uz tevi kā uz ieeju tavas kompānijas sistēmā.

Piemēram, hakeri var ievākt informāciju par taviem iepirkšanās paradumiem vai hobijiem. Tālāk šo informāciju var izmantot, izsūtot ziņojumus, kas it kā nākuši no mājaslapām, kurās kādreiz kaut ko esi iegādājies vai nesen ielūkojies. Šīs vēstules aizved tevi uz viltus adresēm un tādējādi atļauj hakeriem gūt pieeju tavai sistēmai.

4. Neatver nezināmas datnes
Ja no kādas personas tu saņem e-pastu ar aizdomīgu linku vai pievienotu failu, kuru negaidi, tad gudrāk būs aizsūtīt viņam atsevišķu ziņojumu, vaicājot, vai iepriekšējais e-pasts patiesi ir nācis no viņa.

Ja saņem ziņojumu ar nezināmu linku no bankas vai citām iestādēm un neesi drošs par to, vai tas patiesi aizvedīs uz norādīto galamērķi, tad jaunā logā rūpīgi pārraksti tās vietnes adresi.


5. Sacel trauksmi, ja tev radušās aizdomas
Ja tavs e-pasts vai kāds fails „uzvedas” neparasti, tad nekavējoties vērsies pēc palīdzības pie kāda IT speciālista. Tava piesardzīgā attieksme un ātrā reakcija var pasargāt arī kādu citu no līdzīgu kļūdu pieļaušanas un padarīt apkārtējos uzmanīgākus.

Saistītie raksti