Datuve :: 6 padomi, kā rūpēties par datu drošību darba vietā

Datuve

Mana Datuve

Reģistrācija | Noteikumi | Paroles atjaunošana



Forums

Ieskaties


Raksti

Lietotāji online

Lietotāji online: 87

Reģistrētie lietotāji online: 0

Viesi online: 87

Datuve.lv video
Top.LV

6 padomi, kā rūpēties par datu drošību darba vietā

Ievietoja: Draxo @ 2015.12.24 03:43  

Informācijas tehnoloģijām attīstoties, arvien biežāk dzirdam par datu drošību un informācijas aizsardzības nozīmi mūsdienās. Tomēr reti iedomājamies, cik viegli varam uzlabot situāciju mēs paši. Pieredzē dalās Tele2 Shared Service Center drošības departamenta vadītājs Artūrs Pantelis, kurš darba ikdienā novērojis, kā nepietiekama uzmanība var novest pie informācijas drošības pamatprincipu pārkāpumiem.

Tele2

Tele2 Shared Service Center iesaka:

1.Izmanto datora “Logout” funkciju
Pametot savu darba vietu, izmanto “Logout” funkciju (nospiežot taustiņus Win + L/ Alt+Ctrl+Del un Enter), lai bloķētu piekļuvi savam kontam datorā. Izsūtīts joku e-pasts nebūtu tik bīstams, kā kādas biroja viešņas iespēja iepazīties ar datiem Jūsu datorā, tos kopēt vai izdzēst pavisam.

2.Paņem izprintētos materiālus nekavējoties
Informācijas drošība iet roku rokā ar tās klasifikāciju - ierobežotas pieejamības, konfidenciāla, slepena u.c.. Darbinieki nereti nolemj paņemt izprintēto materiālu pēc brītiņa, kas ir pats ātrākais veids, kā dalīties ar informāciju ar jebkuru garāmgājēju un citiem printera lietotājiem.

3.Neatstāj svarīgus dokumentus uz galda bez uzraudzības
Beidzot darba dienu vai tās garumā, dokumentus, kas satur klasificētu vai komerciālu informāciju, jānovieto slēdzamā skapī vai atvilktnē.

4.Pieskati, kur atrodas tavas USB atmiņas
Ikvienam darbiniekam ir vismaz viena USB atmiņa, kurā glabājas darba informācija. USB ir ļoti viegli pazaudēt vai atstāt nepieskatītas. USB atmiņas vēlams glabāt aizslēdzamā atvilktnē vai piestiprinot pie atslēgām vai piekļuves kartēm, kuras mēdz nozaudēt daudz retāk. USB saturu ir jāaizsargā ar drošu paroli.

5.Aizslēdz atvilktni
Svarīgi dokumenti, USB atmiņas, ārējais cietais disks, SIM kartes un citi datu nesēji ir jāglabā aizslēdzamā atvilktnē. Ja tādas nav katram biroja darbiniekam, tad par to jāinformē darba devējs. Šis ir viens no pamatprincipiem, kura ievērošana būtiski samazina risku darba informācijas noplūdei.

6.Atceries par tīru un kārtīgu galdu
Lai tiktu ievēroti iepriekš minētie principi, kā vienojošais elements ir kārtība. Ja uz galda atrodas nevajadzīgas dokumentu kaudzes, papīra kafijas krūzes no visiem Rīgas kafijas namiem, uzkodu ietinamie papīri un citi slinkuma vēstneši, tad par datu drošību visvairāk jāsāk uztraukties tieši šī galda īpašniekiem.

Lai mudinātu darbiniekus rūpēties par datu drošību, līdz ar to arī par savas darba vietas kārtību, Tele2 Shared Service Center decembrī uzņēmumā realizē kampaņu - “Desktember”. Pasākuma ietvaros apsekojam darbinieku galdus, fiksējam tos fotogrāfijās un novērtējam katra darbinieka darba galdu. Kampaņas laikā notiek individuāla un starp departamentu sacensība, un janvāra sākumā, katras nominācijas uzvarētāji tiks apbalvoti. Kampaņas mērķis ir iesaistīt darbiniekus procesā un pievērst uzmanību svarīgām niansēm, kas var radīt riskus informācijas drošībai.

Saistītie raksti

Komentāri

#1 smaragds @ 2015.12.30 12:39

6.Atceries par tīru un kārtīgu galdu


Taa ir datu droshiiba?? Pilniigs murgs ne raksts