Datuve :: Apple ekonomē uz darba spēku, bet produkti lētāki nepaliek

Datuve

Mana Datuve

Reģistrācija | Noteikumi | Paroles atjaunošana



Forums

Ieskaties


Raksti

Lietotāji online

Lietotāji online: 56

Reģistrētie lietotāji online: 0

Viesi online: 56

Datuve.lv video
Top.LV

Apple ekonomē uz darba spēku, bet produkti lētāki nepaliek

Ievietoja: daunte @ 2010.03.01 11:37  

Apple pārstāvji ir atzinuši, ka viņu ierīču ražošanā Ķīnā tiek izmantoti bērni. Vismaz vienpadsmit 15 gadīgi bērni ir atrasti strādājam Apple rūpnīcās pagājušajā gadā, kas ir labāks rādītājs kā 2008. gadā, kad rūpnīcās tika nodarbināti vismaz 25 nepilngadīgie. Kompānija attiecās nosaukt vainīgās rūpnīcas un arī neatklāja, kur atrodas šīs fabrikas, bet ir zināms, ka vairums Apple rūpnīcu atrodas Ķīnā. Apple pieder arī rūpnīcas Taivānā, Singapūrā, Filipīnās, Malaizijā, Taizemē, Čehijā un ASV.

Apple pārstāvji apgalvo, ka bērni vairs netiekot izmantoti ka strādnieki vai arī daži no viņiem vairs nav nepilngadīgi. No šīm vainīgajām iestādēm Apple ir pieprasījis atskaites par darba pieņemšanas procesu, lai noskaidrotu kādā veidā nepilngadīgas personas tika pieņemtas darbā.

Apple regulāri tiek kritizēts par tādu rūpnīcu izmantošanu, kuras nodarbina bērnus un ir ļoti slikti darba apstākļi. Pagājušajā nedēļā 62 darbinieki no fabrikas, kas ražo Apple produktus, saindējās ar toksisku ķīmisko vielu, kas noārda muskuļus un sabojā redzi. Par šo situāciju Apple atsakās sniegt jebkādus komentārus.

Fabrikas pārstāvis mierināja presi, ka neesot, par ko satraukties, jo gandrīz visi saindējušies darbinieki ir atpakaļ pie darba un tikai daži vēl atrodas slimnīcā. Šī ķīmiskā viela esot ļoti populāra tehnoloģiju nozarē un problēmas esot radušās sliktas ventilācijas dēļ.

Pagājušajā gadā vienas no lielākajām Apple apgādājošajām rūpnīcām – Foxconn darbinieks izdarīja pašnāvību, jo bija apsūdzēts iPhone prototipa zādzībā. Sun Danyong bija 25 gadus vecs, universitāti beidzis loģistikas nodaļas darbinieks. Drošības nodaļas darbinieki smagi piekāva aizdomās turēto Sun Danyong un viņš izlēca no ēkas 12. stāva.

Vismaz 55 no 102 Apple rūpnīcās darbiniekiem ir jāstrādā vairāk kā 60 stundas nedēļā. Tikai 65% no rūpnīcām maksā saviem darbiniekiem likumīga apjoma algas. Apple esot atklājuši, ka 24 rūpnīcās darbinieki nesaņem pat Ķīnas noteikto minimālo algu, kas ir aptuveni 800 juaņas jeb 61 Ls. Tikai aptuveni 60% Apple apgādājošajās rūpnīcās ievēro darba drošības noteikumus.


Sīkāka informācija: Telegraph

Saistītie raksti

Komentāri

#1 ese @ 2010.03.01 12:12

Kautkā negribas man vairs neko no apple produkcijas.

#2 Bruno @ 2010.03.01 12:28

Tajās rūpnīcās iespējams ražo arī citu atpazīstamu brendu produkciju.

#3 guleejums @ 2010.03.01 12:40

Smirdīgais ābols, šito gan nezināju, vēl šaubījos vai ņemt.

*** vergturi, ibio.

#4 Biba WWW @ 2010.03.01 12:50

guleejums rakstīja:

..vēl šaubījos vai ņemt..

Ko tur lai ņem? Tehnoloģiski vienmēr atpaliekošos dzelžus glītā (tas tiesa) "unibody" korpusā? Izvaroto FreeBSD ar pārrakstīto user interface?
Tas pats Linux ir desmit galvastiesas pārāks par MacOS gan dzelžu atbasta ziņā, gan pielāgošanas, gan bling-bling ziņā (KDE 4). Ja vēl kārtīgs verķis, uz kura KDE-niksu darbināt - izvēlē acīmredzama. (+ par pliku velti)

#5 eeeeeeeeee @ 2010.03.01 13:16

bet tas notiek pilnīgi visur. Tikai Apple gadījumā tas izskatās pēc vēl lielākas nekrietnības, jo sevi viņi pozicionē kā baigos enģelīšus un plēš nenormālāko piķi par saviem dzelžiem. Bet esmu puslīdz drošs, ka tieši tā pat strādā visi pārējie, gan lētie brendi, gan dārgie

#6 damncrow-zaļibalti @ 2010.03.01 13:31

Kāds *** rokas, lai nedrukā vairs šos Apple rakstus. Apriebušies līdz riebumam jau. Tā kā pasaulē citu pretīgu lūžņu nebūtu.

#7 Biba WWW @ 2010.03.01 13:44

#8 Helgatur @ 2010.03.01 13:51

Skumji, bet fakts, ka daudzi lielie uzņēmumi izmanto lēto darbaspēku :(

#9 ziemotaajs @ 2010.03.01 14:12

#9. Nu bet ne jau tāda mērogā.

Nu ja nu vienīgi LTC ar saviem ķīniešu virszemes dekoderiem? xD

#10 karuuzo @ 2010.03.01 14:30

Tiem, kam nepatīk apple, izvelk savu ražojumu, ieliek rakstā vārda "Apple" vietā savējā ražojuma firmas vārdu un 90% būs patiesība. Made in China :)

m

#11 vilceens @ 2010.03.01 15:34

#11. Muļķības, tu kaut kur esi redzējis, ka kaut ko tādu par nokiju rakstītu vai kādu citu normālu firmu?

Apple jau no paša sākuma pretendē uz kulta simbolu, par kuru cilvēki maksā izskata un bling bling dēļ. Un maksimāli lielu peļņu neskatoties ne uz ko. Bija vēl teikts ka Apple izmanto savā iPhone kaut kādas toksiskas vielas, unifonu labāk nedot bērniem un mazgāt rokas. Un vēl tā iPhone svilšans lieta. Viņi visu spiež uz izmaksu samazināšanu neskatoties uz neko - kaut vai bērnu vergu darbaspēka izmantošanu. galvenais KA MAKSIMĀLI LIELA PEĻŅA WOOT!

Lai jums labs miegs naktī ābolisti.

#12 Eh @ 2010.03.01 22:32

Tātad, kvalitāte nenovēršami sāks pieklibot.

#13 piena krūze @ 2010.03.02 13:18

ipodi manuprāt ir kolosāla būšana, izturīgi kvalitatīvi verķi, bet nu lai pirktu tos iphone un datorus ar novecojušām iekšām par nejēdzīgām cenām, tas lūk ir BS :D

#14 Dzens @ 2010.03.02 21:12

Au nu ko var te d..rst! Apple MacBook Pro kvalitātes ziņā krietni iekabina lērumam lēto sūda aceru un kau ko muldēt par "novecojušiem dzelžiem" ir bulšits. Jā, dārga manta un apple nav nekādi eņģelīši, bet nu teikt, ka viņi tirgotu mēslu arī nevar.

#15 Gestapo @ 2010.03.02 23:24

#17
+1
Un vispār, no kurienes šāda informācija?
Lai neteiktu pati labākā, tad OS X ir viena no labākajām sistēmām ko esmu lietojis. Un par dzelžu kvalitāti vispār nerunāsiem... viss ir sakomplektēts vienkārši perfekti, pārdomāts līdz pēdējam sīkumam. Tāpēc arī tā kvalitāte ir nevainojama.
Bet kas attiecas uz rakstu, tad vismaz puse no tā ir viss īstākais bulshits.

#16 Igar @ 2010.03.03 10:56

Lietoju apple jau vairākus gadus, piedodiet windowzisti, ja es skatos kā man draugi reizi pa 2 mēnešiem dabon pāristalēt datoru, pietam es neesmu pāristalējis nevienu reizi, kopš iegādes, tad atliek padomāt vai tiešām apple produkcija ir tik slikta, kā dauzi runā.

Jā protams cena ir augsta, bet labs produkts vienmēr maksā daudz. Cena/performance apple ir ļoti augstā līmenī.

OS-X, ir ļoti ērts, ja neteiktu pats ērtākais no os-iem, ko esmu lietojis, kaut gan pašlaik W7 man arī ļoti iet pie sirds.

Datori IR salikti no ļoti kvalitatīvām detaļām un produkti ir patiešām labi nostrādāti - tā teikt - nekā lieta...

Zinu, ka atradīsies gudrinieki, kas vienmēr kaut ko gudru teiks, bet lielākā daļa no šiem gudriniekiem nekad nav savās rokās nevienu apple datoru pat turējuši. Senāk biju viens no Jums, kas šos produktus nolika, bet kad ar tiem sāc saskarties ikdienā, tad saproti, ka šie produkti ir radīti lietotājam.

Piedevām par rakstu, man ir pilnīgi vienalga ko dara knēveļi Indijā vai Ķīnā, tāpat visus darbiniekus ekspluatē jebkura cita liela firma un samazināt izmaksas ir tikai normāli :)

Esmu runājis,
Āmen :)