Datuve :: Ieteikumi drošiem iepirkumiem internetā

Datuve

Mana Datuve

Reģistrācija | Noteikumi | Paroles atjaunošana



Forums

Ieskaties


Raksti

Lietotāji online

Lietotāji online: 130

Reģistrētie lietotāji online: 0

Viesi online: 130

Datuve.lv video
Top.LV

Ieteikumi drošiem iepirkumiem internetā

Ievietoja: daunte @ 2009.11.30 18:40  

Tuvojoties Ziemassvētkiem, cilvēki arvien vairāk iepērkas un mūsdienās daudz populārāk ir iegādāties dāvanas caur internetu. Protams, iepirkšanās internetā var būt visai riskanta, bet arī īstajos veikalos iepērkoties ir no kā baidīties – kabatzagļi, cilvēki ar vīrusiem utt. Tā kā pilnībā drošs justies nevar nekur. Bet iepērkoties internetā ir iespējams izsargāties no nevēlamā, ja vien ievēro dažus drošību garantējošu principus.

Darbojies ar drošu datoru. Ja datorā ir iekļuvis kāds vīruss vai kāda nevēlama programma, kas Tavus privātos datus var pārsūtīt citiem, tad visi darījumi internetā ir ļoti riskanti. Tādēļ vajag sekot līdzi vai operētājsistēma, pārlūkprogrammas, kā arī antivīrusi ir atjaunināti un darbojas bez problēmām. Un jebkurā gadījumā, ja dators bieži tiek izmantots dažādām lejupielādēm un neuzticamu lapu apskatei, tad labāk iepirkšanos veikt no cita datora.


Klikšķini piesardzīgi. Pirmssvētku laikā tiek veidotas dažādas akcijas un atlaides, tādēļ ikviens no mums uz e-pastu saņems arvien vairāk kārdinošus piedāvājumus, taču jābūt ir uzmanīgam, jo šīs reklāmas iespējams sūta viltvārži, tādēļ, ja no piedāvājuma nespējat atteikties, tad nevajag aktivizēt e-pastā redzamo saiti, bet gan pašrocīgi veikala adresi ierakstīt adrešu logā vai meklētājā, lai noskaidrotu vairāk informācijas par šīs adreses uzticamību.

Pazīsti pārdevēju. Labāk iepirkties tikai pazīstamos un populāros veikalos. Ja tomēr vislabākais piedāvājums ir nezināmajam veikalam, tad vajadzētu veikt nelielu izpēti internetā, apskatīties vai nav kādas atsauksmes par šo mājas lapu. Par Latvijas interneta veikaliem informāciju un atsauksmes var meklēt arī www.sudzibas.lv un antireklama.lv, ārzemju interneta veikalu reitingus var apskatīties, piemēram, shopping.google.com, kā arī daudzās citās vietās.

Zini īsto cenu. Dažkārt piegādes cena vai dažādu nodokļu izmaksas (piemēram, PVN) var netikt uzrādītas un tad klients rēķinās ar pavisam citu cenu, tādēļ pirms pasūtīšanas vajag pārliecināties, ka esi sapratis precīzo produkta cenu ar visām ar to saistītām izmaksām.

Ja tomēr ir kādas neskaidrības vai šķiet, ka esat apkrāpts, tad varat interesēties patērētāja ceļvedī vai PTAC.

Veiksmīgu iepirkšanos!

Saistītie raksti

Komentāri

#2 E-T @ 2009.12.01 10:06

pirmais punkts vienkārši atrisināms, darbojoties linux vidē

#3 Cracer WWW @ 2009.12.01 15:32

#1Tiešām! es tak katru reizi neinstalēšu virsū linux, kad gribēšu iepirkties kāda interneta veikalā, vai arī tu taisies to darīt?

#4 solaris @ 2009.12.01 15:37

Vēl:
- Lieto kredītkarti, kas piesastīta tādam kontam, kurā ikdienā neturi visu savu naudu, bet gan ieskaiti vajadzīgo summu katrai pirkuma reizei. Tad, ja arī kāds uzzinās tavas kartes datus, viņam vienkārši nebūs, ko nozagt.
- Lieto Visa vai Mastercard (ar šīm kartēm jau arī tikai normāli var iepirkties internetā), kurām pieslēdz papildus drošības apstiprinājuma sistēmu ("Verified by Visa" vai arī "MasterCard SecureCode"), kas neļauj veikt maksājumu bez paroles ievadīšanas.
- Ja lieto Windows, tad ikdienā darbojies nevis administratora, bet gan lietotāja kontā; rūpīgi domā līdzi, ko pats savā datorā instalē; neatļauj automātiski visām lapām scriptus (pārlūkprogrammai Firefox uzliec NoScript papildinājumu).
- Uzmanīgi sākumā iepazīsties ar visiem nosacījumiem, kas pievienoti pirkuma darījumam, kā arī ar preces aprakstu.
- Daudz lasi informāciju internetā par to, kā droši iepirkties un vispār darboties šajā vidē.

#5 solaris @ 2009.12.01 15:41

Vari taču katru reizi neinstalēt, bet lietot liveCD ar Linux. Proti - tev datorā ir Windows. Bet uz diska ir ierakstīta kāda Linux distribūcija, kas startējas no diska bez instalācijas (to sauc "liveCD"). Ieliec šo disku datora diskiekārtā un ieslēdz datoru - tajā startēsies Linux. Veic darījumus, kuriem vajag papildus drošību, pēc tam vari pārstartēt datoru, lai atkal darbotos Widnows vidē. Ja tajā būsi saķēris trojāņus, tad tomēr vari neuztraukties, jo šādā veidā tie vispār neskaitās, kad visa programmatūra tiek lietota no liveCD Linux.

#6 Cracer WWW @ 2009.12.01 18:18

Ja pircejs bús neuzmanìjs, tad arí linux diemzel nepalídzes!
Vienkársi vajag visu uzmanígi izlasit, pirms pérc.

#7 ds @ 2009.12.02 12:28

paldies par info

#8 exs @ 2009.12.03 20:33

Cracer rakstīja:

#1Tiešām! es tak katru reizi neinstalēšu virsū linux, kad gribēšu iepirkties kāda interneta veikalā, vai arī tu taisies to darīt?

Atrisinaajums vienkaarss- linux uz virtualbox windows videe.