Datuve :: Microsoft - liels monopola spēlētājs Latvijā

Datuve

Mana Datuve

Reģistrācija | Noteikumi | Paroles atjaunošana



Forums

Ieskaties


Raksti

Lietotāji online

Lietotāji online: 74

Reģistrētie lietotāji online: 0

Viesi online: 74

Datuve.lv video
Top.LV

Microsoft - liels monopola spēlētājs Latvijā

Ievietoja: kapanen @ 2016.03.20 16:41  

MS

Droši vien, ka daudzi, kuri kaut nedaudz seko līdz politiskajiem procesiem un diskusijām Latvijā, ir lasījuši vai dzirdējuši, ka ir uzjundīta tēma par Microsoft ietekmi informāciju un komunikāciju tehnoloģiju jomā valsts pārvaldē. Runa ir par izdevumiem Microsoft programmatūras iegādei, salīdzinot ar alternatīviem - bezmaksas - variantiem. Šajā rakstā mēģināšu aplūkot šo tēmu nedaudz plašāk, tajā pašā laikā cenšoties norobežoties no politiskajām diskusijām.

Sākšu ar to, ka neesmu izteikts Microsoft nīdējs vai oponents, vēlos tikai nedaudz aprunāt ievadā minēto situāciju. Pasaulē vairāk kā 90% lietotāju lietotāju izmanto Microsoft programmatūru, atlikušos 10% sastāda Mac un Linux lietotāji. Pieļauju, ka ļoti līdzīga statistika ir arī Latvijā.

Šobrīd, ieskatoties interneta veikalos, varam redzēt: licencētā Microsoft 10 operētājsistēma maksā vidēji ap 200 eiro, bet otrs izplatītākais produkts – Microsoft Office 2016 - maksā no 125 eiro.

Ir arī alternatīvie varianti, kuri ir pieejami bez maksas, piemēram: operētājsistēma Linux, kā arī Open Office, kurš ir alternatīvs variants Microsoft Office programmatūrai. Līdz ar to rodas jautājums: kāpēc tomēr ir jāmaksā, ja līdzīgu preci var iegūt par velti?

Valstiskajā līmenī Microsoft lobijs sākas jau no pašiem pamatiem - visa mācību programma "Lietišķajā informātikā" ir taisīta uz Microsoft produktu bāzes, visi eksāmeni un uzdevumi ir pielāgoti konkrēti Microsoft produkcijai. Tas nozīmē to, ka jau no sākumskolas vecuma bērniem tiek mācīts darboties tikai ar Microsoft produktiem un nevis ar kādiem bezmaksas produktiem, kas principā spēj nodrošināt tādas pašas funkcijas.

Tas nozīmē arī to, ka vēlāk arī darba devēji no pretendentiem pieprasa zināšanas tieši par Microsoft programmatūrām. Izrietot no tā, visai loģiski ir tas, ka lielākā daļa visu biroja darbs tiek balstīts uz Microsoft programmatūru un zināšanām par to - sekretāres, lietvedes, grāmatveži, skolotāji un ļoti daudz citu profesiju jau no pirmsākumiem tiek "pieradināt" pie Microsoft.

Tā kā pašam personīgi ir pieredze darbā ar Linux un Open Office, varu visai droši apgalvot: nereti bezmaksas programmatūra ir pat vieglāka un saprotamāka nekā Microsoft izstrādātās. Linux nav piestūķēts ar dažādiem lielākajai daļai cilvēku nevajadzīgiem un neizmantotiem rīkiem, kuri ir Microsoft programmu paketēs. Savukārt Open Office ir stipri līdzīgs Microsoft Office - tekstu ievadīšanai un apstrādei, tāpat arī tabulām un prezentācijām.

Microsoft pakalpojumi valstij izmaksā lielu naudas summu - sākot ar skolām un beidzot ar valsts pārvaldi. Izdevīgāk būtu pāriet uz minētajiem alternatīvajiem variantiem, bet, acīmredzot, ir kāds iekšējais šķērslis, par kuru skaļi netiek runāts un diskutēts... Turklāt sabiedrībā nekas nemainīsies, kamēr vispasaules interneta vietnēs būs pieejamas pirātiskās Microsoft programmatūras versijas.

Kādā no nākamajiem rakstiem aplūkošu sīkāk Microsoft un bezmaksas programmatūras konkurētspēju.

Saistītie raksti

Komentāri

#1 mocha @ 2016.03.21 16:14

Rakstā nekā jauna ;-) viļņveidīgi aktualizējas tāpat kā tēmas "porsche medcentram", "vw busiņi rīgas satiksmei", daudzās e-sistēmas valsts sektorā utt...

Kādēļ tas viss notiek?! manas pārdomas.
1) izglītības iestādēm MS ir bezmaksas. tādā veidā tiek "uzsēdināti uz adatas mūsu nākotne".
2) jau esošie lietotāji ir "slinki" un jebkuras pārmaiņas tiek uztvertas un summētas kā - sliktais IT departaments. Pie tam valsts iestādes darbiniekiem nevar pateikt, ka tagad būs TĀ, izņemot, ja šī inciatīva ir nākusi no vadības.
3) vadības alga/bonusi etc nekādā veidā nerezultējās no ietaupītajiem līdzekļiem, jo nav tāda finansu sistēma. Neiztērētais tiek atdots budžetam, ja rokas par īsu lai nopirktu, tad ir gaušanās ar finansējuma trūkumu.
4) IT departamentam ir jāmaina supporta informatīvā bāze, pie tam jācīnās ar 2.punktā minēto.
5) MS AD alternatīva ir tikai nosacīta, pie tam lai to ieviestu ir ļoti jāmācās/jāmainās esošajiem IT adminiem. Kas nozīmē kopējās sistēmas efektivitātes kritumu vismaz vidējā termiņā. Tātad, pa kaklu dabūs IT, kuriem no ietaupītajiem $$ arī nav nekāda tieša ieguvuma, līdz ar to arī motivācija jebko šādu inicializēt.
...utt. utjpr...

Šāda tipa pārmaiņas var ieviest tikai ar augstākā līmeņa lēmumu, tomēr pašlaik neredzu, ka tas varētu notikt.

Arī MS ir ieinteresēti saglabāt šo stāvokli un kā zināms viņiem ir $$ ar ko esošo situāciju noturēt nemainīgu.

Vieglāk šo ieviest ir privātajā sektorā, tomēr augstāk minētais darbojas arī tur, izņemot vienu atšķirību - priv. uzņēmumā ir īpašnieks, kuram ir iespēja vienbalsīgi pateikt kā būs un viss. Šis arī ir lauciņš uz ko raksta autoram ir jākoncentrējas, tad jāievieš dzīvē vairāki desmit reāli projekti un tad, tikai tad jāmēģina uzdot šos bez atbildes atstātos jautājumus.

Lai izdodas.

#2 karuuzo @ 2016.03.29 18:58

Šī tēma man patīk, tāpēc jāatstāj arī savs vērtējums :)

Sāksim ar to, ka es dzīvoju uz Windows jau ... ilgi, un nevaru sevi nosaukt ne par fanu ne nīdēju, bet nākas pārliecināties atkal un atkal, ka nav tik plakana tā Windows VS kaut kas bez maksas.

Ja runājam par nelielu kantorīti, kurā tiek saģenerēti pāris lapiņas nedēļā un viens "excel" mēnesī, tiešām nav jēgas no windows un M$ Office, pārbaudīju, var ar OpenOffice uztaisīt gan profesionālu dokumentu, gan krutu tabulu.

Bet problēma sākas, ja jāsāk integrēties. Open pasaule ir un paliek vairāk kā mazu izstrādātāju grupiņu veidotu programmu kopa, kuras labākajā gadījumā viena otru atpazīst, bet neesmu vēl redzējis open (free) risinājumu, kurš piedāvātu savietot daudz un dažādus softus - pārdošanas, grāmatvedības, e-pasti, dokumentu šārēšana utt. Ir tikai dārgas maksas alternatīvas, kuras atļauties var tikai lielas organizācijas.

Labs piemērs, kompānija, kurā strādāju, tiek izmantots AD tiesībām, Exchange e-pastam, Sharepoint projekta failiem, Skype for Busines (Lync) čatošanai/videokonferencēm, Microsoft CRM pieteikumu apstrādei.

Kurš var piedāvāt kantorim ap 100 cilvēku lētāku alternatīvu? Es tikai zinu Oracle, kas, pēc aptuvenām aplēsēm. izmaksās pārsimts štukas.

Tā kā nav ko $irsties, katra lieta tomēr paredzēta savām vajadzībām un ir jāsaprot, ka Windows nebeidzas ar Word un Excel.

#3 dzeks @ 2017.03.05 18:07

microsoft lieliska izdeviba salikt visiem kartigu os piem. speles vairums ir tikai windows os, offics no monopola visiem lidzigas cenas. Uz windows ir vieglaka konvektacija video un audio failiem ko uz linux neveiksi jo trukst programmmas kuras izstradat butu dargak neka kadam samaksat vienreiz par windows os. ubuntu labs 'ark'artas os ja dators neiet bet ar to ar'i viss .