Datuve :: Pirātisko programmatūru lietošana rada 1,5 miljardu dolāru zaudējumus jaunattīstības valstu ekonomikām

Datuve

Mana Datuve

Reģistrācija | Noteikumi | Paroles atjaunošana



Forums

Ieskaties


Raksti

Lietotāji online

Lietotāji online: 42

Reģistrētie lietotāji online: 0

Viesi online: 42

Datuve.lv video
Top.LV

Pirātisko programmatūru lietošana rada 1,5 miljardu dolāru zaudējumus jaunattīstības valstu ekonomikām

Ievietoja: Antra_F @ 2011.11.19 22:49  

Pasaules lielvalstu ražotājkompānijas, kas lieto nelegālu programmatūru, nozog vairāk kā 1,5 miljardus ASV dolāru gadā no saviem vietējā tirgus konkurentiem, kuri izvēlas „spēlēt godīgi” un izmantot legālu programmatūru.
Latvijā datorprogrammu zagļu kaitējums ir no 15 līdz 18 miljoniem latu gadā.

Microsoft šodien publicējis pirmo pētījumu, kas analizē nelegālās programmatūras izmantošanas finansiālo ietekmi uz konkurenci jaunattīstības valstīs. „Play Fair day” ir globāla iniciatīva, kas uzsver likumīgu programmatūru izmantošanas nozīmi. Pasūtītais pētījums uzskatāmi pierāda kaitējumu, ko pirātiskās programmatūras rada uzņēmumiem, kuri izvēlas „godīgu spēli”.

Tā kā daļa no šī pētījuma analizē programmatūras pirātisma plašāku ekonomisko ietekmi, analītiķi no „Keystone Strategy” izvērtēja, kādas ir nelikumīgas konkurences priekšrocības tiem uzņēmumiem, kas lieto nelegālu programmatūru. Datorprogrammu zagļu dēļ tautsaimniecībā netiek ieguldīti miljardi, tiek zaudētas iespējas izveidot simtiem jaunu ražotņu 500 ar vairāk kā 200 000 papildu darbavietām.

"1,5 miljardus ASV dolāru gadā ir ievērojams iemesls, lai „spēlētu godīgi”, papildus pārējām raksturīgajām briesmām, ko uzņēmumam rada pirātiskā programmatūra," teica Microsoft Latvia vadītājs Ēriks Eglītis. "Pirātiskā un viltotā programmatūra pilda bīstamu noziedznieku kabatas. Turklāt, kad uzņēmumi lieto pirātisku programmatūru, tas ietekmē attīstību un kavē inovācijas."

„Latvijā, protams, šie skaitļi nav tik dramatiski, tomēr mūsu valsts mērogam tie ir diezgan iespaidīgi – vidēji 15 līdz 18 miljoni latu gadā. Praktiski tas nozīmē, ka paši sev nozogam gadā līdz pat 300 labi apmaksātām darbavietām. Skumji, ka arī šajā gadījumā, tāpat kā bieži vien citos svarīgos jautājumos, nespējam lūkoties ilgtermiņā, bet redzam tikai savu īslaicīgo un šķietamo labumu, turklāt pakļaujot sevi dažādiem svarīgiem datu drošības riskiem. Jāpiebilst, ka arī Latvijā šādi tiek veicināti negodīga konkurence,” Sanita Meijere, Datorprogrammu autortiesību apvienības valdes locekle.

Saskaņā ar Microsoft pētījumu pirātisms rada nelabvēlīgas konkurences apstākļus 3 miljardu dolāru apmērā gadā visā Latīņamerikas, Centrālās un Austrumeiropas, kā arī Āzijas un Klusā okeāna reģiona ražotājiem. Konkrētās valstīs, Microsoft varēja noteikt precīzi, cik daudz pirātisku programmatūru izmaksā konkurējošiem ražotājiem Brazīlijā (278 miljoni ASV dolāru), Krievija (92 miljoni ASV dolāru), Indijā (344 miljoni dolāru) un Ķīnā (863 miljoni dolāru).

Korporācija Microsoft publisko šos pētījuma rezultātus iniciatīvas „Play Fair day” ietvaros, kuras mērķis ir izglītot uzņēmumus, patērētājus un valdības, lai veicinātu „spēli pēc noteikumiem”, informētu par legālu programmatūru izmantošanas priekšrocībām un veidotu cieņu pret intelektuālo īpašumu. Microsoft šo iniciatīvu iesākusi vairāk nekā 50 valstīs visā pasaulē, lai izglītotu, uzņēmumus, valdību un patērētājus, ka lēmums izmantot viltotas programmatūras ir ne tikai bīstams personiskajai informācijai, bet arī ekonomisku kopumā.

Vairāk informācijas par nelegālās programmatūras izmantošanas finansiālo ietekme meklējiet www.playfairday.com

Saistītie raksti

Komentāri

#1 zi007 @ 2011.11.20 00:07

Tas nozīmē, ka ir ļoti liels tirgus priekš linux, jo ofisos bieži var iztikt ar visprastāko Linux mint!

#2 ko, ko? @ 2011.11.20 07:21

"Datorprogrammu zagļu dēļ tautsaimniecībā netiek ieguldīti miljardi"

Kā lūdzu? Ja katrs Latvijas iedzīvotājs nopirks windows + office par kopējo summu 200ls (atzīšos, nav ne jausmas cik maksā windows un office), cik miljoni aizplūdīs no Latvijas? Vēl nav Latvijā reģistrēts neviens uzņēmums kurš ir spējis atpelnīt windows cenu ar pliku windows, tas fundamentāli pierāda par nepareizu platformas izvēli.

#3 Evers @ 2011.11.20 17:07

Šito saprast tikai tiem, kas studējuši žīdu ekonomikas principus :> :D

#4 Karībs Jura @ 2011.11.21 09:02

Patiesībā rada 10x mazākus zaudējumus, jo ja nevarētu nozagt, tā pat nepirktu, tāpēc grūti iedomāties, kā nokopējot savu ofisa disku es kādam radu zaudējumus.

#5 Manas domas @ 2011.11.21 10:04

"Datorprogrammu zagļu dēļ tautsaimniecībā netiek ieguldīti miljardi"
Piekrītu, miljardi netiek ieguldīti ASV tautsaimniecībā un neaizplūst no Latvijas.

"..kad uzņēmumi lieto pirātisku programmatūru, tas ietekmē attīstību un kavē inovācijas.."
Ja visi jau no pašiem Windows sākumiem lietotu tikai legāli pirktas programmas, tad ar attīstību datortehnikas jomā pie mums būtu gaužām bēdīgi, jo daudzi nevarēja atļauties nopirkt programmas.

Un vispār, pēc iespējas vairāk  jālieto bezmaksas programmas, tad nevarēs apvainot ne nelegālā programmu lietošanā, ne negodīgā konkurencē, ne citos mazmīkstā sludinātajos grēkos, jo šādu programmu lietošana ir legāla un iztērētā naudiņa paliek tepat uz vietas, ja vien instalētāji un uzturētāji netiek algoti no aizrobežas.

#6 karuuzo @ 2011.11.21 10:23

Negūtā peļņa, negūtie ienākumi vai kas, bet nekādā gadījumā zaudējumi. Kad vienreiz beigsies šī iršana par labu monopolistiem? Ja ir tādi deģenerāti un nesaprotot, ka normāls cilvēks nepirks viņu produktus par tādu cenu, tad nav ko te smirdēt.
MacOS maksā 30$, kaut kāda sakaina windas versija 120$ (OEM nedaudz lētāk), normāla winda 200$, Office 2007 Home bija par ~30Ls par 3 licencēm (neatceros, cik bakšos), bet apetīte aug, nu jau Office 2010 Home par 150$, iWork 80$ (arī sālīti, bet uz puse lētāk, kā M$).
Protams, M$ ir monopolists un vēl šitādi lobiji, tad jau var diktēt. Uzliek cenu un samaksā smirdētājiem, lai tie stāsta, cik lielus zaudējumus viņiem, nabadziņiem, mēs radām.

m

#7 tg @ 2011.11.21 13:42

realitáte ir táda ka sen ir pierádíts tas ka jaunattiistiibas valstiim bútu 'loti izdevígi neatzít patentus autortiesíbas kopii raitus un visus suudus un razot un maaciities lídz pasi spej ko patenteet.. (ká to daríja vesturiski visas atiistiitaas valstis cita no citas...)

#8 cthulhu_avake! @ 2011.11.22 18:26

nu tas jau ir labi :> jo originalo programmu lietosana rada zaudejumus man pasham

#9 youman @ 2011.11.24 09:43

Pasakiet kādi valstij var būt zaudējumi ja es nokačāju no interneta bez maksas un par ietaupīto naudu nopērku vakariņām kartupeļus?  Skaties kā gribi bet valsts no manas algas 300ls pvn 22% var dabūt 66ls, bet ja es pērku internetā es samaksāju kādai ārzemju firmai un valstij (latvijai) netiks ne santīms no tā, tāpēc labāk ietaupīt un tērēt naudu savā valstī lai nauda paliek valstī.

#10 Egleskoks @ 2011.11.28 13:23

Tieši otrādi, pirātisko programmu lietošana ietaupa līdzekļus, vairāk naudas paliek vietējā ekonomikā. Tiesa, vietējā valdība nesaņem nodokļus, taču tas nenozīmē, ka nauda pazūd - tā paliek pirātiskās programmas lietotāja rīcībā.

Ir vēl viens efekts, par kuru parasti nerunā, bet kurš, iespējams ir veicinājis MS Office kā De Facto standartu Austrumeiropā: MS programmu vieglā nelicenzētā pavairošana nodrošināja plašu lietošanu, kas savukārt nozīmē, ka lietotāji pie tām pierada tā, ka pēc tam bija ar mieru pirkt legālās versijas, lai tikai nevajadzētu mācīties par jaunu Linux vai ko citu.

Iegādājoties oficiālas programmas, daļa no šīs naudas tiek valdībai nodokļu veidā, otra daļa Microsoftam vai citam, kurš nopelnīto var iztērēt Latvijā, bet var arī pārskaitīt uz saviem kontiem ASV vai kur citur.

Ja piratizējamās programmas tiek ražotas Latvijā, tad pirātisms samazina programmu ražotāja konkurētspēju, jo samazinās atdeve no vietējā tirgus. Tāpēc arī Tilde tik rūpīgi piestrādāja, lai viņu programmas pirātiski izplatīt būtu grūti.