Datuve :: Robots pēta globālās sasilšanas ietekmi uz dzīvi okeāna dzīlēs

Datuve

Mana Datuve

Reģistrācija | Noteikumi | Paroles atjaunošana



Forums

Ieskaties


Raksti

Lietotāji online

Lietotāji online: 102

Reģistrētie lietotāji online: 0

Viesi online: 102

Datuve.lv video
Top.LV

Robots pēta globālās sasilšanas ietekmi uz dzīvi okeāna dzīlēs

Ievietoja: MartinsKarelis @ 2009.09.11 12:49  

Grupa zinātnieku, kas pēta klimata maiņu ietekmi uz dzīvi okeānā, ir ņēmuši talkā robotu Benthic Rover (Dziļūdens klejotājs), kas palīdz zinātniekiem gūt pilnīgi jaunu skatījumu uz dzīvi okeāna dzīlēs. Robots ir aprīkots ar nepieciešamajiem rīkiem, kas veidoti dzīvības daudzuma noskaidrošanai okeāna dibenā. Tas palīdzēs zinātniekiem apkopot informāciju par to, kā globālās sasilšanas izraisītās klimata pārmaiņas ietekmējusi dzīvi okeānā.

Robots ir nelielas automašīnas izmērā un svarā, tas lēni pārvietojas pa okeāna dibenu, uzņemot fotoattēlus un zinātniskus mērījumus ik pa 3-5 metriem. Robota veiktie mērījumi sniedz ieskatu okeāna dibena nogulsnēs dzīvojošajos organismos. Viens no galvenajiem noslēpumiem, kuru zinātnieki cer atrisināt, izmantojot šo robotu, ir tas, kā dzīvās radības okeāna dzīlēs spēj izdzīvot ar ierobežotajiem pārtikas krājumiem.


Radījumi, kuri dzīvo robota pārvietošanās zonā, barojas ar nelielām daļiņām, kuras sauc par Jūras sniegu (Marine snow), kas grimst lejā no augšējiem okeāna slāņiem, kuros iespīd saules gaisma. Kā dzīvie organismi spēj izdzīvot, barojoties ar jūras sniegu, gadu desmitiem ir bijis neatbildēts jautājums.

Robots okeāna dibenā novieto dziļūdens respirometrus, kas mēra nogulsnēs dzīvojošo organismu patērētā skābekļa daudzumu, savukārt robotam pievienotā kamera fiksē no augšējiem ūdens slāņiem grimstošo nogulšņu daudzumu. „Dziļūdens klejotājs” ir veidots no ļoti izturīgiem materiāliem, lai tas varētu izturēt okeāna dzelmē esošo spiedienu – seši tūkstoši mārciņu uz kvadrātcollu (2721,5 kg uz kvadrātcollu). Lai izturētu milzīgo spiedienu, robota akumulatori ir ievietoti īpaši veidotās titāna spiediena lodēs.


Jūlijā robots darbojās apmēram 25 jūdzes no Kalifornijas krasta. Pētnieki cer nākamgad robotu nogremdēt 4 kilometru dziļumā 140 jūdžu attālumā no Kalifornijas krasta. Komanda vēlas nogādāt šo robotu arī Antarktikā, lai tas papētītu organismus okeāna dzīlēs arī tur.

Raksta avots - DailyTech

Saistītie raksti

Komentāri

#1 AldiZz WWW @ 2009.09.11 14:04

Tas robots pec skata vien jau visu dzivo radibu nobiedees.. :D :D

#2 electric3 @ 2009.09.12 10:04

Viņs izskatās nenobeigts.Vajadzēja apkārt kaut kādu korpusu ka zemūdenei.

#3 @ 2009.09.12 20:59

Tas ir zinātnisks robots ne zemūdene nav nepieciešams viņam nekāds sevišķais korpus tā pat viņam nav jāpārvietojās ar super mega ātrumu.

#4 GB @ 2009.09.14 21:45

Cik var petit !

#5 HIGH-Zen @ 2009.09.15 13:37

Klimata izmaiņas dzīvi okenā nav īpaši ietekmējušas, ja neskaita, ka okeāna dzīlēs ieradies kaut kāds robots. :D