Datuve :: Braukt un rakstīt īsziņu – vienlīdz bīstami ar dzeršanu pie stūres

Datuve

Mana Datuve

Reģistrācija | Noteikumi | Paroles atjaunošana



Forums

Ieskaties


Raksti

Lietotāji online

Lietotāji online: 60

Reģistrētie lietotāji online: 0

Viesi online: 60

Datuve.lv video
Top.LV

Braukt un rakstīt īsziņu – vienlīdz bīstami ar dzeršanu pie stūres

Ievietoja: AigarsIevins @ 2008.09.19 11:37  

Angļu veiktais pētījums pierāda, ka autovadītāji, kas braukšanas laikā raksta īsziņas, ir pielīdzināmi (un pat bīstamāki) braucējiem, kas sēžas pie auto stūres dzērumā vai narkotisko vielu ietekmē. Transporta pētījumu laboratorija ar simulatora palīdzību noskaidrojusi, ka īsziņu rakstītājiem ir lēnāka reakcija.

Pētījumā piedalījās braucēji vecumā no 17 līdz 24 gadiem, kas ir viena no aktīvākajām īsziņu rakstītāju grupām. Visi uz Royal Automobile klubu, kurā notika pasākums, atnākušie skaidroja, ka viņi ir izcili īsziņu rakstītāji un ir pārliecināti par savām spējām to apvienot ar braukšanu. Nebūt ne negaidīti pierādījās, ka visi īsziņu fani teksta ziņojumu rakstīšanas laikā brauca briesmīgi un ir potenciāls drauds satiksmei.


„Ziņotājiem” braukšana pa taisnu līniju izraisīja milzīgas problēmas attiecībā pret parastiem braucējiem un šādiem divu darbu darītājiem iespēja izbraukt ārpus savas joslas ir par 91% lielāka nekā braucējam, kas īsziņas nesūta. Interesanti, ka marihuānas pīpētājam šāda iespēja ir tikai par 35% lielāka nekā normālam braucējam.

Tāpat pierādījies, ka telefona „spaidīšana” braucējus padara gausākus. Īsziņu rakstīšana braucēju padara par 35% lēnāku (marihuānas ietekmē braucējs ir par 21% lēnāks, savukārt alkohola ietekmē reakcijas ātrums samazinās par 12%). Skaitliskā izteiksmē šāds reakcijas ātruma samazinājums nozīmē bremzēšanas uzsākšanu bīstamas situācijas gadījumā nevis pēc 1,2, bet pēc 1,6 sekundēm. Pie kam, ja normālos apstākļos īsziņas uzrakstīšana pētījuma respondentiem prasīja 22 sekundes, tad braukšanas laikā tas prasīja vairāk nekā minūti.

Pētījuma pilno versiju lasīt šeit.

Saistītie raksti

Komentāri

#1 budziz @ 2008.09.19 12:20

Dzert pie stures, taa jau ir izvirtiba! Nav gadijies tadus redzet!

#2 demoplay @ 2008.09.19 14:46

Sods 5000Ls! Ainārs un Mareks

#3 Copy @ 2008.09.19 23:48

Anglijā reklāmas par mobilajiem pie stūres jau rādīja ap 2000 gadu, kamēr Latvijā vēl kūkojām bez maz vai "Kas tas tāds ir?" .... Bet vispār tas arī ir jāmāk, braukt uz 100 un spiest pa mobilā pogām, un vēl elegantāk būtu uz apledojuša ceļa :D

#4 msh @ 2008.09.21 19:24

Britiem nav tā apledojušā ceļa. Kam pietrūkst prāta, lai tādas izklaides izveiktu, pats vainīgs.

P.S. piekrist db
P.P.S. Raksta bildītē mans mobis :)

#5 RaimondsV @ 2008.09.22 16:31

IMHO pie mums bieži vien jauc dažādas lietas - braukt pie stūres un runāt pa mobilo {rakstīt SMS, ēst, dzert (ne alkoholu), u.t.t.} vai sēdēt korķī un darīt to pašu.

Ir manīti poliči, kas korķa laikā brauc starp joslām ar saviem mopēdiem un skatās vai kāds nelieto mobilo.

Starpība vēl ir tāda ka cilvēks var rakstīt SMS kamēr stāv korķi vai pie sarkanā un pēc tam braukt normāli. Iedzēris vai sanarkojies tāds arī paliks vienalga vai mašīna stāvēs vai brauks. Protams, ka manevrēt lielā ātrumā pa šaurām ieliņām un vienlaicīgi rakstīt SMS ir stulbi...

#6 ViensVecais @ 2008.09.22 17:44

Pārāk reti laikam šoferi aizdomājas, ka vada pāris tonnu smagu dzelzs gabalu ar ātrumu pāri pa 14 m/s (~50km/h).   Varat salīdzināt, piemēram, ar āmura vai cirvja vadīšanu, ko cilvēki dara uzmanīgāk (atbildīgāk), lai gan ātrums un masa ir krietni mazāki!

#7 DJanks @ 2008.09.22 17:50

njā.. vēl labāk būtu ja dzēris brauktu un rakstītu īsziņu sievai: "Es vairs nevaru nāc un savāc mani uz Brīvības un K.Valdemāra krustojuma.."