Datuve :: Trešdaļa lietotāju nezina par nesankcionētu piekļuvi viņu datiem mobilajās ierīcēs

Datuve

Mana Datuve

Reģistrācija | Noteikumi | Paroles atjaunošana



Forums

Ieskaties


Raksti

Lietotāji online

Lietotāji online: 47

Reģistrētie lietotāji online: 0

Viesi online: 47

Datuve.lv video
Top.LV

Trešdaļa lietotāju nezina par nesankcionētu piekļuvi viņu datiem mobilajās ierīcēs

Ievietoja: Draxo @ 2015.11.26 01:15  

datu aizsardzība

Mobilo tālruņu un planšetdatoru lietotāji joprojām izvēlas nepiemērotus drošības pasākumus, tāpēc riskē ne tikai ar privāto datu drošību, bet apdraud arī biznesa informāciju – liecina jauns pētījums, kuru veikusi vadošā datu dzēšanas risinājumu radītāja “Blancco”.

Neskatoties uz patērētāju un tiesisko institūciju prasībām pēc lielākas atbildības uzņēmumu datu pārvaldībā, gandrīz trešā daļa aptaujāto lietotāju (29%) atzīst, ka nemaz nezina, kad bez viņu atļaujas notiek piekļuve viņu privātajiem datiem.

datu aizsardzība

“Nav nekāda attaisnojuma nezināšanai par to, kas notiek ar taviem datiem – nav svarīgi, vai tā ir privāta informācija lietotāja viedtālrunī vai planšetdatorā, vai arī uzņēmuma dokumenti un intelektuālais īpašums, kas glabājas tajās pašās mobilajās ierīcēs,” uzsver Pols Henrijs [Paul Henry], “Blancco Technology Group” IT drošības konsultants.

“Blancco” pētījums atklāj dilemmu, ar kuru saskaras uzņēmēji, radot produktus un pakalpojumus: lai gan pēdējā laikā ir tendence patērētājiem piedāvāt personalizētus risinājumus, tajā pat laikā nepieciešams pasargāt arī viņu datus, lai tos nevarētu izmantot interneta krāpnieki vai zagļi. Šī pretruna starp datu privātumu un pakalpojumu personalizēšanu var kļūt par pamatīgu izaicinājumu uzņēmējiem, nemaz nerunājot par tādiem strauju popularitāti gūstošajiem koplietošanas pakalpojumiem kā “Uber” un “Airbnb”.

Par svarīgu faktoru kļūst arī lietotāju uzticēšanās. 33% aptaujāto lietotāju apgalvo, ka daļēji uzticas, taču nejūtas droši, iepērkoties ar mobilo ierīču palīdzību. Savukārt 23% neuzdrošinās saistīt savu kredītkarti ar mobilajām aplikācijām.

“Gan privātpersonām, gan uzņēmējiem jāmaina sava attieksme pret datu aizsardzību. Drošība jāuztver kā informācijas pārvaldīšana no sākuma līdz galam – no brīža, kad informācija tiek radīta, līdz brīdim, kad tā tiek nodota, glabāta un, visbeidzot, tiek iznīcināta,” saka Deivids Švēgžda, “Blancco Technology Group” risinājumus piedāvājošā uzņēmuma “Baltimax” produktu vadītājs.

Mobilo ierīču lietotāji atzīst datu aizsardzības svarīgumu, taču neveic atbilstošus drošības pasākumus. 25% lietotāju kļūdaini tic, ka sensitīvu datu vai katalogu izdzēšana un paroles lietošana ir efektīvs un uzticams veids, kā pasargāt savus privātos datus. Tikai 5% tic, ka viņu privātumu pasargās speciāla programmatūra, kas neatgriezeniski izdzēš datus.

Pētījums arī atklāj, ka kiberdrošība netiek uztverta tāpat kā fiziskā drošība. Lūgti norādīt, kāda būtu viņu pirmā darbība, ja tālrunis pazustu vai tiktu nozagts, tikai 4% aptaujāto atzina, ka vērstos policijā. Savukārt 21% izslēgtu zaudēto ierīci, izmantojot savu mobilo pakalpojumu sniedzēju palīdzību, un iegādātos jaunu. Nedaudz mazāka daļa censtos to atgūt – 19% izmantotu GPS, lai noteiktu savas ierīces atrašanās vietu.

Datu iznīcināšana ir viens no aspektiem, kurus mobilo ierīču lietotāji novērtē. 35% lietotāju izvēli simtprocentīgi ietekmētu tas, ja viņi saņemtu pasargātu no viltojumiem sertifikātu, kas pierāda, ka viņu dati mobilajā ierīcē ir izdzēsti neatgriezeniski.

Pētījuma laikā tika aptaujāti vairāk nekā 1400 lietotāju Amerikas Savienotajās Valstīs, Kanādā, Lielbritānijā un Austrālijā, kuriem ir vismaz viena mobilā ierīce – viedtālrunis vai planšetdators.

Saistītie raksti