Datuve :: 10 tipiskas Latvijas Interneta „startapu” kļūdas

Datuve

Mana Datuve

Reģistrācija | Noteikumi | Paroles atjaunošana



Forums

Ieskaties


Raksti

Lietotāji online

Lietotāji online: 116

Reģistrētie lietotāji online: 0

Viesi online: 116

Datuve.lv video
Top.LV

10 tipiskas Latvijas Interneta „startapu” kļūdas

Ievietoja: MartinsKarelis @ 2011.04.29 11:33  

Kompānija DEA Technologies izanalizēja vairāk kā 40 Latvijas Interneta „startapus”, gan ko izstrādājusi kompānija, gan, kas griezušies pēc ekspertu konsultācijas. Noskaidrotas 10 tipiskākās kļūdas, kas traucē Latvijas Interneta uzņēmēju veiksmei pasaules līmenī.

Latvija nav bagāta ar resursiem, bet Internets sniedz neierobežotas “intelekta biznesa” iespējas. Šeit uzsākt var bez ieguldījumiem. Interneta „startapi” – tie ir jauni Interneta projekti, kas uzsākuši idejas realizāciju ar ļoti augstu peļņas potenciālu. Interneta „startapi” viena no rentablākajām nozarēm pasaulē.
Diemžēl Latvijā „startapu” attīstība netiek ne atbalstīta, ne arī finansēta. Bet pasaules līmeņa „startapu” trūkums Latvijā saistīts nevis ar naudas trūkumu, bet ar pieredzes un profesionālisma trūkumu. DEA Technologies sastādījusi Latvijas „startapu” TOP 10 „kļūdas - slepkavas”:

10. Sociālo mēdiju ignorēšana
Sociālie mēdiji jau dominē Internetā. Nepieciešams apgūt ar sociālajiem servisiem integrācijas iespēju, kā arī pārdomāt to izmantošanas iespējas projekta virzīšanā. Atsevišķos gadījumos, „startapa” realizācija sociālā tīkla pielikuma formatā var paātrināt projekta tapšanu no 2-iem gadiem līdz 6–iem mēnešiem.

9. Naudas mānija
Ticība projektam – daudz spēcīgāka motivācija, nekā nauda. „Startapiem” ierastā finansēšanas deficīta apstākļos, bieži vien rodas motivācijas trūkums projekta turpināšanai, kas var pārsvītrot ilgstošā darba rezultātus un sagraut projektu. Dažreiz, jābūt gatavam strādāt par ideju nevis par naudu.

8. Apsēstība ar ideju
Var gadīties pārmērīga pārliecība par savas idejas ģeniālumu, kas var padarīt aklu. Pilnīgi dzīvotspējīgi projekti ir cietuši neveiksmi tā iemesla dēļ, ka to veidotāji neuztvēra kritiku un ignorēja riskus.

7. Nepareizas prioritātes
Sākuma etapā „startapam” ir ļoti ierobežoti laika un naudas resursi. Jāatceras par noteikumu 20/80 un jākoncentrējas, pirmkārt, uz tiem uzdevumiem, kas skaitās vissvarīgākie veiksmīgai palaišanai.

6. Interneta „startapa” sarežģīšana
Sākuma etapā ideja vienkārša, bet izstrādātāju fantāzija uzņem apgriezienus un projekts „apaug” ar papildus funkcijām kā kuģis ar gliemežvākiem. Neļaujiet tam nogrimt pirms laika, neļaujiet plesties plašumā tehniskajam uzdevumam.

5. Noslēpuma radīšana ap projektu
Idejas bez realizācijas netiek novērtētas, nenes naudu un maz kam vajadzīgas. Investīcijas tiek ieguldītas nevis idejās, bet izstrādātājos. Lieka konspirācija var traucēt perspektīvām iespējām.

4. Ekspertu trūkums komandā
Varētu izvairīties no veltīga laika un naudas patēriņa, konsultējoties ar vairākiem ekspertiem pirms projekta uzsākšanas. Uzziniet profesionālu web projektu izstrādātāju viedokli, palūdziet novērtēt „startapu”.

3. Vērienīguma trūkums
Latvijā ir nedaudz vairāk par miljonu interneta lietotāju, bet pārējā pasaulē vairāk kā miljards. Var paaugstināt „startapa” izredzes, iepriekš pārdomājot tā palaišanu starptautiskajos tirgos.

2. Biznesa modeļa trūkums
Pilna improvizācija nav savietojama ar biznesu. Ja projektam jānes peļņu, tad vajadzīgi skaidri mērķi, pārdomāti monetizācijas varianti un skaidrs darbu plāns. Naudu nes nevis idejas vai tehnoloģija, bet cilvēki.

1. Mārketinga ignorēšana
Jebkurš produkts tiek ražots, lai apmierinātu kaut kādas vajadzības. Nezinot savu tirgu, patērētājus un iespējamos konkurentus, „startapi” liek likmi uz labu laimi un samazina savas izredzes.

„Mēs diezgan vispārīgi pastāstījām par visbiežāk pieļautajām kļūdām. Bet esmu parliecināts, ka Latvijas „startapu” uzsācēji viegli atradīs konkrētus piemērus. Tomer kļūdu esamība nenozīmē projekta bojāeju, tieši otrādi, norāda uz uzlabošanas iespējām”, - komentēja Aleksandrs Krēgers, kompānijas DEA Technologies pārstāvis.

Kompānija DEA Technologies nodrošina pilnu IT pakalpojumu ciklu. Web izstrādes nozarē kompānija specializējas, sarežģītu un dažādu biznesa sfēru, portālu izveidošanā. Viens no kompānijas jaunajiem pakalpojumiem – pielikumu un spēļu izstrāde sociālajos tīklos.

Saistītie raksti

Komentāri

#1 Einārs2 @ 2011.04.29 22:19

Latvijā ir 40 interneta startapi. Wou.

#3 a8421782 @ 2011.04.30 06:17

ēēēmm... Paskaidrojiet man atpalikušam - kas tas ir par dzīvnieku - „startapus”?
kādu piemēru please.. Pusi mūža esmu pavadijis internetā :D bet nevienu nav sanācis satikt..

#4 MartinsKarelis @ 2011.04.30 10:23

patss rakstīja:

vēl debīlāku vārdu nevarēji izdomāt, Mārtin?  Startapētājs... psc.

Tā ir preses relīze. Droši raksti DEA Technologies un jautā, kā nonāca pie šāda nosaukuma.

#5 admin_Im @ 2011.04.30 11:51

Jā vārds "startap/u" nu ir galīgi garām..... Varam taču arī latviski rakstīt ko?! Baigie angļičāni sagribējāt būt? Jeb liekas ka minēt dažus vārdus angliski ir COOOLLL?!  ... sviests kārtējais

#8 Onanīms @ 2011.04.30 15:25

Kautkā stulbi, norādot uz citu kļūdām, reklamēt sevi..

#9 zigis76 @ 2011.05.01 07:43

Man ir laba ideja, bet atrast daudz miljonus, tas realizacijai, gan ir problema.

#11 McB @ 2011.05.02 08:14

Onanīms rakstīja:

Kautkā stulbi, norādot uz citu kļūdām, reklamēt sevi..

Kas tad nav stulbi? Turpināt darīt nepareizi?

#12 Vaļuks @ 2011.05.02 11:01

Smieklīgi lasīt rakstu no mājas lapu cepējiem. Viņiem ir diezgan miglaina saprašana par "startapu" kopumā, kas visbiežāk asociējas ar twitter un facebook.
Ar konkrētiem piemēriem būtu interesantāk, savādāk tukša runāšana.

#13 sqlnd WWW @ 2011.05.02 21:00

Pašiem deatech lapiņa stāv uz Microsoft Windows Server 2003 Essential ar atļautu remote connect :D āksti.