Datuve :: LIKTA pauž satraukumu par platjoslas interneta attīstību Latvijā

Datuve

Mana Datuve

Reģistrācija | Noteikumi | Paroles atjaunošana



Forums

Ieskaties


Raksti

Lietotāji online

Lietotāji online: 132

Reģistrētie lietotāji online: 0

Viesi online: 132

Datuve.lv video
Top.LV

LIKTA pauž satraukumu par platjoslas interneta attīstību Latvijā

Ievietoja: MartinsKarelis @ 2011.02.15 12:32  

Latvijas informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija (LIKTA) pauž satraukumu par platjoslas interneta lēno attīstību Latvijā, kā arī par to, ka netiek piesaistīts Eiropas Savienības finansējums, kas paredzēts šim mērķim.

Šobrīd Latvija atpaliek ne tikai no vidējā Eiropas Savienības līmeņa, bet arī no kaimiņvalstīm Igaunijas un Lietuvas. Pēc 2010.g. jūlija rādītājiem Latvijā platjoslas interneta piesātinājums ir tikai 18,8 % uz 100 iedzīvotājiem, kamēr vidēji Eiropas Savienībā tie ir 25,6%.

Ar šiem rādītājiem Latvija ieņem 23. vietu no 28 valstīm.

„Igaunija un Lietuva pēdējo gadu laikā ir aktīvi izmantojušas Eiropas Savienības fondu sniegtās iespējas, lai attīstītu savu platjoslas interneta infrastruktūru. Arī Latvijai būtu pēdējais laiks rakstīt projektu pieteikumus un iesniegt tos ES, lai saņemtu finansējumu, kas šim mērķim ir rezervēts. Pretējā gadījumā digitālā plaisa starp pilsētām un laukiem tikai palielināsies, un liela daļa Latvijas tā arī paliks digitālajā nomalē,” norāda LIKTA prezidente Signe Bāliņa.

Pateicoties pēdējos gados veiktajai optiskā interneta infrastruktūras izbūvei, Latvija var lepoties ar Eiropā ātrāko internetu, taču kopējā platjoslas interneta infrastruktūras izbūve pēdējos gados Latvijā attīstījusies stipri gausāk nekā kaimiņvalstīs un pārējā Eiropā, norāda S.Bāliņa.

„Ja nozares vadošie spēlētāji neveiktu investīcijas un neattīstītu savus optiskā interneta tīklus, Latvija šobrīd būtu pavisam bēdīgā situācijā, taču arī pašreizējo platjoslas interneta piesātinājumu par īpaši spožu nevar saukt. LIKTA kā nozares asociācija aicina atbildīgās ministrijas aktīvāk rīkoties, lai piesaistītu Eiropas Savienības līdzekļus platjoslas interneta izbūvei arī lauku teritorijās, kur privātiem operatoriem nav komerciāla pamata būvēt tīklu,” aicina S.Bāliņa.

Tā, piemēram, Igaunija un Lietuva katra no ES saņēmušas ap 65 miljoniem EUR, lai izbūvētu optikas pamattīkla infrastruktūru lauku teritorijās.

Jāpiebilst, ka Eiropas Komisija 2010. gadā pieņēma Digitālo programmu Eiropai (Digital Agenda), kas paredz līdz 2020. gadam nodrošināt visiem Eiropas iedzīvotājiem piekļuvi platjoslas internetam, kura ātrums pārsniedz 30 Mb/s, bet 50 % Eiropas mājsaimniecību jānodrošina ātrums vairāk par 100 Mb/s.

Šādi mērķi izvirzīti tādēļ, ka ātram platjoslas internetam ir un būs izšķirīga nozīme visas Eiropas tautsaimniecības attīstībā, līdzīgi kā agrāk elektroenerģijai vai transportam. Digitālās ekonomikas attīstība būs iespējama tikai tad, ja tai pamatā būs plaša un kvalitatīva platjoslas infrastruktūra.

Arī Latvijai būs jārealizē Digitālās programmas Eiropai uzstādījumi un nebūtu prātīgi šim mērķim neizmantot ES struktūrfondu līdzekļus.

Platjoslas interneta pieslēgumu skaits uz 100 iedzīvotājiem


Saistītie raksti

Komentāri

#1 SSSSUUUC @ 2011.02.15 13:29

man nepielec, ko tad lattelecom stāsta ka latvija ir viens no labkajiem internetiem eiropā un te tik zemu esma reitunga uz optiku? PSC

#2 karuuzo @ 2011.02.15 13:43

Man nav un nejūtu pēc viņa vajadzību :)

m

#3 sqlnd (fuck logging in) @ 2011.02.15 14:06

man arī viņu nevajag. Galvenais lai ir stabils savienojums.

#4 ddd2 @ 2011.02.15 14:10

man vajag netu, gribu. lv kā parasti neprotas un nespēj sakārtot savas iekšējās lietas, kamēr leiši un estibojs lido jau pa priekšu. :(

#5 .. @ 2011.02.15 14:50

Ātrumi forši, bet tikai pilsētās. Tur ir tā problēma

#6 e @ 2011.02.15 14:51

nē, bet zato katram otrajam ir mobilais internets

#7 kristaaaaps @ 2011.02.15 14:53

:D no kurienes viņi ņem šitos skaitļus... :D neticu ka īrija ir augstāk par mums... :D tur knapi var dabūt DSL 10-20mbps pa 40-70eur/mēn Varbūt galvaspilsētā Dublinā tur koorparācijas mājām ir optikas tīkls ar 100mbps bet ne mājās ne dzīvokļos tur nav nekas vairāk par 10-20mb/s dīzeli :D UN TURKLĀT VISIEM dīzeļiem ir down. limits pārsvarā tas ir 60gb/men.

Pirms nu jau 2 gadiem dzīvoju ar ģimeni tur un meklējām netu vispār nereāli tur normalu netu un kautcik lētu atrast un dzīvoju normalā pilsētā nevis laukos. Pirms 2 gadiem DSL(viņiem 'super fast broadband' skaitās) varēja un bij ~20% mājsaimniecību, ~5% valstī bij ātrgaitas un pārējie 75% īrijas mājsaimniecību var pieslēgt tikai un vienīgi Dial-Up
Mēs atradām tolaik labako risinājumu 20mb/s pa 70eur/men un to arī paņēmām tapēc ka mums bij 2 datori un vajadzeja kautcik lielaku atrumu ar LV zemi un + tas bij vienīgais provaideris kam vel nebij down. limits mēnesī, tagad tur dzīvo tikai senči takā viņam nevajag tik ātru ta paņema mazāku pieslēgumu 10mb/s un viņš maksā 40eur/mēn un tagad ir ieviests 100gb/mēn down limits

Vienīgais veids vēl ir ķip no satelīta laikam visur tajā zemē var pieslegt bet atrums ar variē no 5-10mb/s savienojums, ir taspats smieklīgais down. limits un maksā arī ap 30eur/mēn un turklāt izbaudot sīs zemes privilēģijas ka 15% gadā ir saulains un parējais ir lietains un vējš un pērkons tad cik dzirdēts tas ir galīgi garām, un kā savēlkās mākoņi tā savienojums praktiski caur mākoņiem netiek cauri...

Tatad no kuras pakaļas viņi ir ņēmuši so statistiku???? :D cik dzirdēts no senčiem ta nekas tur nav uzlabojies un pārsvarā ir tikai 10-20mb/s pa abnormālām cenām DSL...

#8 kristaaaaps @ 2011.02.15 15:01

Datuve rakstija:

Tā, piemēram, Igaunija un Lietuva katra no ES saņēmušas ap 65 miljoniem EUR, lai izbūvētu optikas pamattīkla infrastruktūru lauku teritorijās.

Bet mēs esam izlecēji un ''Bagātākā valsts'' Eiropā un LTK ievieš optiku tikai dzīvokļos pa savu naudu, gribi sava mājā ta maksā pats pa visām ievilkšanas maksam... :D pat tik vienkāršu variantu kā internetu nevaram normali sakārtot...

Man jau pofig tagad dzīvoju LV rīgā un ir tā 200mb/s optika, un salīdzinot ar nīkulīgo DSL biju uzreiz vienkārši sajūsmā! :D ka agrak max 1mb/s ātrumu vareju izspiest pa 70eur/men bet tagad max esmu izspiedis 28mb/s download ātrumu pa 15LS/mēn :D

#9 spaniard @ 2011.02.15 15:54

nu es kā spānijā dzīvojošais varu teikt uzreiz, te platjosla pieejama 2x švakāk nekā tajā pašā rīgā.. tā statistika ir nepamatota, visticamāk ņemta no provaideru sniegtās ifo.. piem spānijā situācija ir tāda- ātrākā optika ir 20mb (ne visur pieejama) dsl variants ir ar down limitu (vidēji ap 60gb mēnesī, pēc tam ātrums nokrīt uz 125kbps , un bez addblock sērfot praktiski nav iespējams :) , tiklīdz laika apstākļi saiet dirsā, tad uzreiz ātrums tam pašam dsl ir nāvīgs , cenas anormālas, lētākais dsl maksā 45€ mēnesī, ar down limitu, un pasūdīgu ātrumu.. tā kā tie gudrie dirsēji kas rej ka lv nevar pat netu sakārtot- aizbrauciet uz kādu no statistikā minētajām valstīm, kuras apsteigušas lv un ietestējiet tur netu ;)

#10 gg @ 2011.02.15 16:26

runa šeit neiet īsti par ātrumiem, var jau skatīties tos visus speedtest.net datus, taču tas neparāda to CIK daudziem latvijā ir nets - nu pieņemsim ka latvijā būtu 100 cilvēki no kuriem 20 būtu nets, kurš protams ir ūbrerkrutais, viss ... esi eiropas topa augšgalā, tajā pašā laikā pārējie 80 cilvēku sēž bez neta un nebojā kruto statistiku :)

#11 @ @ 2011.02.15 18:45

Isti nevar saprast cik atrs virsraksta domats platjoslas inets, Varbut runa ir par Irijas ''Super Broadband'' atrumu?
Bet Eiropas nauda man liekas ka interese lielakajam LV ineta piegadatajam, no turienes ari skibie statistikas dati. Tas tak skaidrs kurs uzvares ierikosanas konkursa, bet pec tam no laukiem pelnis lielu naudu.

#12 Dibens666 @ 2011.02.15 19:32

Dzīvoju Londonā, te nets ir pilnīgi pēc dirsas, tāds kāds mums bija 5. gadus atpkaļ.
Kas šie par datiem?

#13 3223123 @ 2011.02.15 20:02

Eiropas naudai latvija nav vietas, no vinas neko nevar nozagt :/