Datuve :: Apple pret Amazon: lielais e-grāmatu karš ir sācies

Datuve

Mana Datuve

Reģistrācija | Noteikumi | Paroles atjaunošana



Forums

Ieskaties


Raksti

Lietotāji online

Lietotāji online: 126

Reģistrētie lietotāji online: 0

Viesi online: 126

Datuve.lv video
Top.LV

Apple pret Amazon: lielais e-grāmatu karš ir sācies

Ievietoja: MartinsKarelis @ 2010.02.01 18:42  

Apple iPad veikalu plauktos vēl neredzēsim divus mēnešus, taču tas jau maina e-grāmatu biznesu, liekot grāmatu izdevējiem un patērētājiem izvēlēties, kurā pusē nostāties. Pirms pāris dienām no Amazon pēkšņi pārstāja pārdot Macmillan, viena no pasaulē lielākajiem grāmatu izdevējiem, grāmatas. Ne visas grāmatas ir pazudušas, taču populārākās, piemēram, „The Gathering Storm”, vairs nav pieejamas ne drukātā, ne e-grāmatas formātā. Informācija par tām vēl joprojām ir pieejama, taču nopirkt tās vairs nevar.

Balstoties uz New York Times sniegto informāciju, tieši iPad ir vainīgs pie tā, ka šīs grāmatas vairs nevar iegādāties. Macmillan paziņoja Amazon, ka vēlas mainīt savu cenu veidošanas un kompensācijas līgumu, palielinot dažu grāmatu cenas no 10 ASV dolāriem līdz 15 ASV dolāriem un sadalot ienākumus 70/30. Tie ir tieši tādi paši nosacījumi, kādus Apple izmanto App Store programmatūras veikalā un gaidāmajā iBooks veikalā. Amazon izvēle šajā gadījumā bija Macmillan grāmatu izņemšana no virtuālā veikala plauktiem.


Tiklīdz kā tika paziņots par iPad eksistenci, kļuva skaidrs, ka Amazon un Apple priekšā gaidāmas nesaskaņas. Apple ieraudzīja iespēju ne tikai izveidot jaunu ierīces nišu, bet arī iesaistīties grāmatu izdošanas tirgū. Tādā pašā veidā, kā Apple izmainīja mūzikas tirgu, uzņēmums varētu izmainīt grāmatu tirgu un kļūt par galveno e-grāmatu izplatītāju pasaulē. Runājot par iPad pārākumu pār Amazon ražoto Kindle, var minēt tā dažādās funkcijas, krāsaino ekrānu, tīkamāko interfeisu un izskatu. Pat iPad cena neliek šaubītos par šo pārākumu. Nav gan runa par to, ka Kindle varētu pazust, taču tā pārdošanas apjomi noteikti vairs nebūs tādi, kā iepriekš.

Droši vien tam piekrīt arī Macmillan, citādi diez vai būtu uzstādītas tik krasas prasības pret Amazon. Pirms parādījās iPad, Amazon bija vienīgais dalībnieks e-grāmatu tirgū. Vajadzēja spēlēt pēc tā noteikumiem, vai arī nepiedalīties vispār. Tagad, kad alternatīva ir tikai dažu mēnešu attālumā, grāmatu izdevēji var skriet pie Apple, kur viņiem būs lielāka brīvība savu e-grāmatu cenu izvēlē. Amazon noteikti par to ir uztraukušies, jo paziņoja par Kindle programmatūras veikalu un saviem ienākumiem, lai atgādinātu, ka Kindle bēres vēl nevajadzētu gaidīt.


Tieši tāpēc arī Amazon izmantoja savu spēcīgāko ieroci – pašu Amazon tīmekļa vietni, lai ar Macmillan palīdzību nosūtītu ziņu visiem grāmatu izdevējiem. Ja nespēlē pēc noteikumiem, tev nav vietas šajā veikalā. Lai gan grāmatu izdevēji varētu izdzīvot bez Kindle e-grāmatām, par Amazon.com gan to pašu nevarētu teikt – izdevēji vienkārši nevar atļauties pamest pasaulē lielāko tiešsaistes mazumtirgotāju.

Grāmatu izdevējiem tagad jāizvēlas, kurā pusē nostāties, vai mēģināt noiet pa virvi starp abiem uzņēmumiem. Gala rezultāts varētu būt ilgs karš, kura rezultātā patērētāji gan iegūs, gan zaudēs. Kā tas beigsies – tas gan vēl nevienam nav zināms.

Mashable

Saistītie raksti

Komentāri

#1 DeLorean @ 2010.02.01 19:11

*epic Star Wars music*
Vēl jau nav zināms, vai Apple izdosies veiksmīgi iznest savu iPadu virs ūdens virsmas, daudzi tomēr paliks pie Amazon

#2 frukc @ 2010.02.01 19:20

šis karš nenāks par labu nevienai no pusēm, īpaši jau gala lietotājiem ne.

#3 bubu` @ 2010.02.01 19:38

LCD ekrāns (iPad'am) nekad neuzvarēs e-grāmatu karā.

#4 Despots @ 2010.02.01 21:12

tik grib vairāk noplēst un Amazon nav mierā.. tam pilnīgi nav nekāda sakara ar iPadu.. un ir vēl pusducis e-book lasītāji, tā kā nevajag pūst pīlītes..
iPo(a)ds LCD ekrāns ir sūds... Jēziņ, ja cilvēki uzķeras uz šādu mārketinga triku... kaut pasaulē būt izteiktāka Darvina likuma sekas, citādāk ar katru gadu cilvēki aizvien stulbāki paliek (vismaz viņu stulbums izpaužas aizvien vairāk)

#5 rumis @ 2010.02.01 21:27

iPadam ir LED/IPS ekrāns (lai kas tas būtu) - domājams ar domu, ka ar to arī jālasa teksts ilglaicīgi. Tā vietā lai kritizētu vai slavinātu, sākumā to palietot vajadzētu.

#6 adam @ 2010.02.01 21:59

lasīju, ka pagaidām apple digitālās grāmatas pieejamas tikai USA rezidentiem, nu sāpīgi pārējai pasaulei. bet tāpat, peļņa milzīga :)

#7 Lasītājs @ 2010.02.01 23:43

#7 LED ir tikai apgaismojums. Ekrāns ir LCD. Nevajag jaukt dažādas lietas. Arī Eee PC ir LED apgaismojums. Nu un? Mūsdienās tas nav nekas īpašs.

#8 Dzens @ 2010.02.02 06:33

Kā grāmatu lasītājs Kindle viennozīmīgi ir pārāks par apple. LCD ekrāns salīdzināumā ar e-ing ekrānu ir vienkārši mēsls pēdējais. Bet tas nu gan jāatzīst, ka liela daļa cilvēku ir viegli atsaldēti un uzķersis uz apple krāsaino spēļmantiņu.

#9 karuuzo @ 2010.02.02 10:26

Jau sākumā piedodiet par rupjību, bet, ko te visi diršas par slikto iPada ekrānu? Es visu dienu blenžu kaut kādā 3 gadus vecā LG Flattron ekrānā par 100Ls un gribat pateikt, ka tas ir daudz krutāks, kā iPadā? Vajag tomēr galvu atsist, lai šitā muldētos. Nepatīk, pērc papīra grāmatu un priecājies (ko es arī daru, ja kas), bet citi lasa grāmatas savos mobīlajos un vēl nav bez redzes palikuši. Tā kā, ja gribas padirst, izmantojiet labāk tualeti.

m

#10 Gogis @ 2010.02.02 12:03

A kapēc tās grāmatas ir jālasa uz ekrāna? Tak dzelži ir gana spēcīgi, lai tie varētu nodrošināt tās grāmatas lasīšanu ar sintizētu balsi. Vai cilvēkiem veinkārši neskatoties uz tekstu ir grūti koncentrēties uz dzirdamo saturu?
Balss sintezātori angļu mēlei jau sen ir tādā kvalitātē, ka to no dzīva cilvēka nevar atšķirt.

#11 rumis @ 2010.02.02 12:37

Vai iesaki lasīt ar ausīm? Ar ausīm var tikai klausīties.:P

#12 dadzis @ 2010.02.02 13:00

nestarauc itnemaz.
kamēr būs grāmatas, šitie štruntiņi lai iet lasīt baravikas!
jo īpāsi ābols ar savu drastisko attieksmi pret jaunām iekārtām un to apgraizītajām iespējām.

#13 asdasdff @ 2010.02.02 22:18

#9  Nu tu gan nošāvi greizi ar savu gudrību. Tad jautājums, kapēc lielais ekrāns pie Origo nav vēl sasalis un bilde nebremzē?

#14 frukc @ 2010.02.02 23:14

ja kāds nošāvis greizi, tad tieši Tu #16

#15 0oops! @ 2010.02.02 23:23

EU DŽEKI JŪS TIKAI ROKAS SEV NEUZLIECIET, OK?

#16 bilde @ 2010.02.05 21:39

nu bildē jau ir greizi 1 punkts,  platekrāns ir tam iPad, skatoties kā turi ;)