Datuve :: Linux - speciāli "blondīnēm"

Datuve

Mana Datuve

Reģistrācija | Noteikumi | Paroles atjaunošana



Forums

Ieskaties


Raksti

Lietotāji online

Lietotāji online: 71

Reģistrētie lietotāji online: 0

Viesi online: 71

Datuve.lv video
Top.LV

Linux - speciāli "blondīnēm"

Ievietoja: samurajs @ 2006.11.28 13:01  

"Blondīnei jautāja: Kas ir komandkonsole?
Blondīne atbildēja: Laikam jau izbīdāms plaukts datorgaldā, uz kura var uzkāpt un tad visus komandēt..." :)

Šis rakstiņš būs vairāk domāts absolūtiem iesācējiem, kuriem pagaidām nav ne mazākās sajēgas par Linux un komandkonsoli, minimālas zināšanas par Windows, kuri slikti zin angļu valodu, un kuriem mūžīgi ir kaut kādas problēmas ar datoru. Centīšos izvairīties arī no šauri speciālas terminoloģijas.

Ja jūsu Windows kārtējo reizi būs "uzkāries", sekojot šajā rakstā minētajām rekomendācijām-
- jums vienmēr būs pieejams internets (pie tam nebaidoties no vīrusiem);
- vienmēr varēsiet strādāt ar MS Office līdzvērtīgām programmām;
- varēsiet skatīties iemīļotās filmas un klausīties mūziku;
- varēsiet arī lejuplādēt failus un saglabāt darba rezultātus uz disketes vai zibatmiņas (protams- varētu arī uz HDD caur konsoli, bet mēs sarunājām- "tikai blondīnēm"!)
- varēsiet "aptaustīt" Linux savām rokām un pārliecināties, ka Windows nebūt nav vienīgā "pasaules naba"...

Lai veiktu visu augšupminēto, mums būs vajadzīgs kāds Linux Live CD. Linux versiju jeb distributīvu ir ļoti daudz, pārskatu var iegūt šeit.

Izvēlamies vajadzīgo, lejuplādējam jau gatavu CD atlējumu (*.iso failu), ierakstām to matricā un mūsu Linux Live CD ir gatavs. Tajā būs ietverts viss nepieciešamais, draiverus ieskaitot. Atliek tikai startēt datoru no šī CD un viss notiksies!
Ja rodas kādas problēmas un Linux nepalaižas - visticamāk BIOS'ā nav iestādīts CD-ROM kā 1.prioritāte. Pieturam F8 startējot, ieejam BIOS'ā un uzliekam.

Kā tas viss darbojas? Pavisam vienkārši- HDD vietā tiek izveidots virtuāls RAM disks un visa darbība notiek tikai uz RAM (līdzīgi kā Sony PlayStation). Tāpēc vēlams lai datora
RAM būtu vismaz 256MB liels. Ja ir mazāk, tad labi darbosies tikai kompaktās 50MB Live CD versijas - piem. Austrumu Linux vai DSL.
Sakarā ar to, ka datora cietais disks visos šais procesos nepiedalās, absolūti nav jābaidās ko sabojāt sistēmā, tāpat arī visādi vīrusi u.c. kaitīgā programmatūra te ir bezspēcīga. Es pat iieteiktu visiem apmeklēt šaubīgas interneta vietnes tikai no šāda tipa virtuālām sistēmām.

No visa lielā klāsta apskatīšu tikai 2 Linux distributīvus - Mandriva One 2007 un Kanotix. Varbūt tas ir subjektīvi, bet man šie patika vislabāk.

Mandriva


būtu vispiemērotākā tiem, kuriem nav labu zināšanu angļu valodā. Tas ir vislabāk latviskotais Linux distributīvs. Arī interneta pārlūks "Epiphany" un boot izvēlne ir latviski. Mandriva izceļas ar lielisku dizainu un 3D grafiku, bet, ja
jums nav 1GB RAM, tad labāk Xgl darbību atslēgt (tiek piedāvāta šāda iespēja).
Tāpat šis distributīvs noklusētajā režīmā pilnībā atbalsta LCD monitora 1280x1024 izšķirtspēju. Pievienošanās internetam - automātiska. Programmu paketē ietilpst OpenOffice2, Mozilla Firefox, daudzas grafikas, multimediju u.c. programmas, vispār - bagātīgs klāsts.
Trūkums - noklusētajā režīmā neatpazīst Windows HDD partīcijas.
Mandrivu piedāvā gan ar Gnome, gan KDE grafisko interfeisu. Live CD mērķiem labāks būs Gnome - mazāks RAM patēriņš.
Izlasīt aprakstu un lejuplādēt Mandriva One 2007 var šeit
Jāņem vērā, ka pavisam tur ir 12 versiju, bet latviski būs tikai gnome6 un kde6.

Kanotix


ir izveidots uz populārā Debian bāzes un spēj lasīt arī FAT32 un NTFS failsistēmas. Varam bez bēdām klausīties mūziku un skatīties filmas. Viss nepieciešamais šim nolūkam CD ir iekļauts. Kanotix Live CD pēc ieprogrammētās izšķirtspējas vairāk domāts darbam ar CRT monitoriem. Man uz LCD monitora radās 10mm plata melna josla ekrāna kreisajā pusē, kuru izdevās novērst, pārslēdzot kadru frekvenci no 75 uz 70 Hz.
Interneta pārlūki- Konqueror un Firefox. Īpašs pluss - ļoti augsta sistēmas stabilitāte. Ja ar ubuntu Live CD nebija ko domāt atvērt vairāk par 3-4 logiem (uzkārsies!), tad šeit kādus 10 vismaz varēju.
Izlasīt aprakstu un lejuplādēt Knoppix Live CD jaunāko versiju 2006-01-RC4 var šeit.

Saistītie raksti

Komentāri

#1 Arcane @ 2006.11.29 17:12

:)

#2 shady @ 2006.11.29 17:14

Pieturam F8 startējot, ieejam BIOS'ā un uzliekam.

Nejau visiem PC ar F8 ieiet BIOSā..
manam ir "del", citiem "F1", cietiem vēl citas taustiņu kombinācijas..

#3 Despots* @ 2006.11.29 17:23

Drīzāk varētu uzrakstīt pamācību rakstus par Linux iesācējiem. Pamatkomandas,  draiveri, iespējas utt. Lūk tas jau tiešām piesaistītu vairāk cilvēku pamēģināt Linux. Pats nemāku īsti neko darīt, tāpēc labprāt gribētos redzēt tāda veida rakstu(s)

#4 Sinthetico @ 2006.11.29 17:24

un blondiines pat nezin, kas ir bios un kaa taadaa kautko uzlikt :)

#5 hmmm ... @ 2006.11.29 18:11

#5 *Shady) - var jau piekrist, ka #3 komentaara iipashnieks vareetu vilkt manuaaljus, lasiit vinjus, izlasiit visus tavus mineetos linkus. Tikai: tad jau vispaar nevajadzeetu ne manuaaljus ne how-to taisiit latviski, nevajadzeetu interfeisu latviski un ja stingri pieturamies pie shaadas sisteemas, tad arii raksts blondiineem nebuutu vajadziigs - to tachu visu var izlasiit un atrast.
Taa ka nevajag te labaak taadus tekstus biidiit :) Jo tad arii datuves forumaa sadalja "Opereetaajsisteemas" nav vajadziiga un Datuves forums principaa ir lieks.

#6 shady @ 2006.11.29 18:18

hmmm - Par to, ka manuāļi būtu tūlkoti LV valodā (saglabājot komandas EN valodā) - būtu ok, bet, interfeisu vai visa pārtūlkošanu LV valodā - tas būtu murgs..varbūt vēl visa termināla komanas latviskosim???? Kā tad kaut ko varētu saprast/atrast???
Bet, ja lieto *nix - manuāli ir jālasa - vienmēr visu nevar saprast, tāpēc ari ir domāti šādi forumi - kur pajautāt..

#7 samurajs WWW @ 2006.11.29 18:19

@ shady- tu toč varētu kopā ar citiem Linux guru :) lēnām un pamazām uzrakstīt rakstu sēriju latviski par Linukšiem- tīri praktiski pielietojamas lietas, komandsistēmas pamatus utt.
Protams, ka ir jau Googles tante un lērums materiāla, bet mācīties to visu svešvalodā ir ļoti grūti.
Un patiešām izskatās, ka Linux ir nākotne, atšķirībā no Bila caurumainā dzemdējuma...:D

#8 shady @ 2006.11.29 18:26

samurajs:
1) Es neesmu guru:)
2) Un, piemēram, ko lai raksta? Manuprāt, izlasot kaut vai ubuntu LV latviskoto pamācibu - var dabūt kaut kādu apjausmu par linux... - vajaga palasīt kaut vai linux.edu forumu...
3) Tad rīkoties tieši tāpat kā ar windowu - pagūglēt pēc kļūdu paziņojumiem + vajadzīgā...
4) Nākt te ar konkrētu jautājumu, tad jau cilvēks, kurš zinās - atbildēs...

#9 hmmm ... @ 2006.11.29 18:27

Shady, es taa nedomaaju (par tiem interfeisu latviskojumiem un manuaalju latviskojumiem, izmantojot oficiaalo latvieshu valodnieku pienjmeto terminologjiju (jau no cietnis vien paliek slikti, kur nu veel no saskarnes, starpliktuves, kanvas un veel nezin kaa ...).
Bet par to manuaalju lasiishanu varu tikai piekrist - tur tieshaam ne vienmeer var visu saprast (iipashi ja nepaarzini pamatus. Un pamatus no tiem iemaaciities ir diezgan murgaini ... Tiiri mans viedoklis.). Nu un taadeelj cilveeks jautaa, ko nesaprot. Un tad uzreiz #5 komentaars ir lieks ;) Ne?
#8 - stapr citu kautkur netaa atradu latvieshu valodaa uzrakstiitu aprakstu par failu sisteemu, mazliet par komandu sisteemu utt utml. Tiesa, diezgan pasauss teksts likaas. Nepaliidzeeja :(

#10 shady @ 2006.11.29 18:32

hmmm - Piekrītu, piekrītu - man pašam EN valoda pieklibo, ja tā nebūtu es sen jau būtu pieteicies pa raksta autoru:)
--------
Edited:
Ieteiktu sadūšoties un paņemt kaut vai to pašu ubuntu linux, jo ir LV dokomentācija...
Padarbojies uz to pārs mēnešus - tici man..sāks pielekt:)
Galvenā problēma ir bailes!
Pimā reakcija - ooo..forši:)
Otrā - wtf? kas te notiek? kas jādara? kur my computer? nekas nesanāk...
Treša - vai nu tu padodies, vai arī paliec...
Un ja paliec, tad atpakaļ vairs neatgriezīsies:)

#11 hmmm ... @ 2006.11.29 18:33

Mhm, un es atkal nekaa daudz no linuxa nesaprotu, citaadi jau pats kko buutu uzrakstiijis :D Toties zinu, ko iesaaceejam vajag, bet nezinu kaa uzrakstiit, jo nezinu ko rakstiit ... :)

#12 kvarchil WWW @ 2006.11.29 18:34

/me domā ka varētu kaut ko uzrakstīt, tikai kas tieši interesē galīgākos iesācējus?

#13 Nitro WWW @ 2006.11.29 18:36

Anekdote pa teemu:

В чем pазница между амеpиканской и pусской культуpами.v Амеpиканец, устанавливая на свой комп пиpатскую веpсию Виндов, говоpит себе:
- Я сэкономил на этом 300 доллаpов.
Русский, устанавливая на свой комп пиpатскую веpсию Виндов, говоpит себе:
- Еще 300 доллаpов не получил собака Билл Гейтс.

#14 samurajs WWW @ 2006.11.29 18:40

@ shady, kvarchil: Failsistēmas atšķirības (kā tiek aizstāts My Computer utt.) pielec ļoti ātri. Lielākās grūtības- konsole un tas princips- kā viss tur notiek... un kam to vispār vajag? Jo windā nekā tāda nav... to DOS konsoli jau ļoti reti kas lieto...

#15 hmmm ... @ 2006.11.29 18:42

#13. Vismaz mani saakumaa intereseeja tiiri linux sisteemas uzbuuve un darbiiba (neatkariigi no distro, taa, vispaariigi). Resp. tieshi taas pashas lietas, kuras no tehniskaa viedoklja buutu jaaparzin, lai darbotos ar windows malziet augstaaka liimenii par sekretaari.

T.i. - Failu sisteemas ideja, kaadas vispaar pastaav, lietotaaju sisteema (ljoti vispaariigi un iisi, jo, tad kad es saaku par to intereseeties, krutaakais WIN bija W98, kuraa useri nebij taadaa veidaa, kaa linuxaa.
Kaa izskataas programmu (palaizamie) faili? To es veel tagad neesmu ne sapratis, ne dzirdeejis no kaada normaalu izskaidrojumu.
Kaa kautko uzinstaleet? Kad ir uzinstaleets, kur tas paliek? Kur mekleet uzinstaleetaas programmas (ja ir default celjs)? Jo var buut taada situaacija, ka progu uzinstalee, bet vinja neparaadaas ne uz desktopa, ne ieksh "Start menu". A kaa to atrast?
Un taalaak jau naak elementaaraas darbiibas - kaa piedabuut USB flash, ja tas neatpaziistas automaatiski?

Nu tas taa iisumaa un aatrumaa. Ja kautkas siikaaks interesee, tad gandriiz jaanoorganizee siiakaaka sarakste :)

#16 hmmm ... @ 2006.11.29 18:46

Un varu tikai piekrist #15 (un veelreiz uzsveert) - pashaa saakumaa es personiigi nesapratu tieshi idejiski, kaa linuxaa viss straadaa. Windaa lielos vilcienos it kaa skaidrs - programmas ir *.exe, kad instalee, tad parasti default celjs ir C:\program files, uzinstaleejas atseviskjaa direktorijaa, regjistreejas regjistros. Ja neparaadaas nekur "shortcut" - samekleejam pareizo *.exe failu mineetajaa direktorijaa un uztaisam pashi to tur kur vajag.
A kaa tieshi tas pats notiek linuxaa? Hmm ... xvz :)

#17 kvarchil WWW @ 2006.11.29 18:49

Kad sakārtošu visu mācības varbūt arī kaut ko uzrakstīšu, savadak  galīgā d ir :(

#18 hmmm ... @ 2006.11.29 18:50

kvarchil - man jau ar taapat :(

#19 shady @ 2006.11.29 18:57

hmmm ... :
Par failsistēmām - hms..dēļ valodas neesmu viņas izstudējis. Būtu labi, ja tas pats kvarchil par to uzrakstītu. Piemēram, man interesē - kuru failsistēmu uzlikt uz cietā - kāda atšķirība? Kuru failsistēmu izvēlēties priekš lieliem failiem (video), kuru priekš maziem (dokumenti utt), kura ir drošaka no nobrukšanas?...nu tādā garā...
---

Kaa izskataas programmu (palaizamie) faili


Nekā. Nav speciāli paplašinājumi kā zem win [exe; com]
---

Kaa kautko uzinstaleet?

Jālasa pamācība - katari programmai atsevišķi, jo var būt speciāla instalācija.
parasti tā notiek šādi:
./configure => tipa nokonpilē [nokonfigurē priekš tava PC, ja pareizi saprotu]
make install clean
+
katram distram var nākties būt speciāli vēl veidi.
Piemēram, ubuntu, lai nav jāliek no pakām - var pa taisno:
sudo apt-get install firefox =>to tieši konsolē iekšā
Freebsd pastāv iespēja instalēt no portiem:
cd /usr/ports/www/firefox
make install clean
PCBSD - var novilkt pbi pakal, kuras instalē tāpat kā winam - next..next..
----

kad ir uzinstaleets, kur tas paliek? Kur mekleet uzinstaleetaas programmas (ja ir default celjs)?

Parasti zem /usr/
nav defaultais ceļš.
----

Jo var buut taada situaacija, ka progu uzinstalee, bet vinja neparaadaas ne uz desktopa, ne ieksh "Start menu". A kaa to atrast?

Sameklē ar meklēšanas prg vai arī vnk konsolē ieraksti, piemēram, firefox - un viņš tev palaidīsies.

#20 hmm ... @ 2006.11.29 19:04

Shady, vot taa ir runa :) Tiesa, tagad jau es ar daudzko zinu, esmu pameegjinajis kas un kaa straadaa, sis tas ir palasiits. Veel daudz ko vairaak nezinu. Parastam lietotaaja liimenim it kaa gandriiz pietiek. Bet pat sitas komentaars gadus 2-3 atpakalj buutu man daudz ko paliidzeejis :)

#21 samurajs WWW @ 2006.11.29 19:24

Shady, tev medālis!:) Uzreiz sauliite atspiideeja:D
Vot shito visu kaut kad sakariigi saliec kopaa + veel sho-to un taisi raksteli!

#22 shady @ 2006.11.29 19:48

samurajs - Kad nopirkšu laptopu, tad arī kaut ko varētu padarīt - pie viena pamācītos EN valodu tulkojot tekstu..tāpat darbā jau nav ko darīt:D

#23 samurajs WWW @ 2006.11.29 19:57

shady: ak, laimīgais, kam darbā nav ko darīt!:D

#24 shady @ 2006.11.29 20:00

samurajs - bet maksā jau ar maz:) bez tam - tā jau tāda piestrādāšana kamēr studijas.1.kurss..Pēc tam jau jāsak domāt kas normālāks..

#25 Despots @ 2006.11.29 20:06

manuprāt, liela daļa nelieto Linux tikai viena iemesla dēļ - NTFS atbalsta trūkums (tieši rakstīt, nevis lasīt), jo visiem (nu kuri kaut cik jēdz no datoriem) lieto šo faiu sistēmu. NTFS salīdzinot ar FAT32 ir kā viduslaiki pret akmens laikmetu. Lai gan laiku atpakaļ lasīju, ka arī NTFS atbalsts jau tiek izstrādāts. Bet kamēr tā nebūs, tikmēr daudzi atturēsies no maziņā pingvīniņa ;)

#26 shady @ 2006.11.29 20:08

Despots:
1)NTFS rakstīšanas režīmā jau ir izstrādāts.
2)Un pārējais teksts bija vnk kaut kas stulbs:)

#27 Fedja @ 2006.11.29 20:42

Raksta saakumaa bija kautcik blondi, bet beigaas jau vairs ne. :D
Anyway, tnx par rakstu!

#28 samurajs WWW @ 2006.11.29 20:47

#28 A tas tā speciāli- sākums iekārdināšanai, bet vēlāk lai sāk kustināt smadzeni:D IT nav rožu dārzs:D

#29 drunk_lizard @ 2006.11.29 21:01

manupraat pilniigi mulkjiigs un DEZINFORMATIIVS rakstelis
btw - live cd - austrumi rullee viennoziimiigi!
pie kam 1.3.0 versija arii raksta ntfs
fatu lasa un saprot praktiski visas distras :D
autoram nebuutu par skaadi pasjam biku linux apguut, mhhhh

#30 indigo @ 2006.11.29 21:06

kjirzaka,

pilniigi mulkjiigs

argumentācija? uz priekšu, palabo.. trollis  mlin

#31 samurajs WWW @ 2006.11.29 21:15

#30 Būtu vismaz kārtīgi izlasījis... tā kā tu acīmredzot labi pārzini Linux tad rakstelis tev vispār nav domāts. Ja man kā pirmā distra būtu Austrumi gadījies- diez vai būtu gribējis turpināt darbu:D
Nestrīdos- varbūt  Austrumu ka Linux īpašības ir izcilas, bet tas dizains un eng-lv-latgõļu mistrs nu nemaz nepatika... grrrr...
Autors to patlaban arī dara kā apgūst...:)))

#32 shady @ 2006.11.29 21:17

Despots - Pēc tava pateiktā sanāca, ja es nelietoju NTFS, tad es esmu stulbs un neko no PC nesaprotu...
Kā tu domā - vai *nix`istiem nav pie kājas tas tavs NTFS?
Ir neskaitāmas failsistēmas, piemēram ufs, riser, ext utt...
Ir labi, ja tiek izstrādāts atbalsts priekš NTFS, bet kādēļ? Tāpēc, lai varētu rediģēt win sistēmu.
Tavuprāt, viss aprobežojas ar FAT un NTFS?
Un tev tas FAT tā brūk nost?
Kāpēc man viņš nebrūk?

#33 UnderV @ 2006.11.29 21:24

26 ->jo visiem (nu kuri kaut cik jēdz no datoriem) lieto šo faiu sistēmu. (NTFS)

Smieklīgi. Tie, kas lieto Win arī izmanto šo failu sistēmu. Neviens cits. Pārējiem ir vienalga. Es lietoju ext3. Mans windows ir "apmācīts" saprast šo failu sistēmu.
Galīiem iesācējiem ir vienalga kāda ir failu sistēma. Daudzi pat ir palikuši FAT32 laikos.

Man ir prieks, ka linux slikti strādā rakstīšanas režīmā ar NTFS - mazāk p*kem*nu no win līdīs *nix lauciņā. Tie, kas draudzējas ar smadzenēm noteikti izdomās, kā sakt strādāt zem citas OS (failu sistēma tiem nebūs šķērslis).
*nix NAV iesācēju OS.

#34 Despots @ 2006.11.29 21:34

jūs gribat, lai lietotāji pāriet no win uz Linux? protams, jo win tāpat ir s*ds, bet win lietotājiem visi dokumenti, bildes, mūzika filmas utt stāv uz ntfs. Lietotājs pamēģinās linux, iepatiksies un grbēs pāriet.. ko tagad? un ja nu gadās, ka japāriet atpakaļ uz win? katru reizi veidosim jaunas failu sistēmas? man kā parastam lietotājam nav ne mazākās vēlmes to darīt. Tieši tāpēc vajag izglītojošus rakstus šādā jomā - datu savietojamības jomā

->35 Galīgi iesācēji ir palikuši arī FAT32 laikos, bet pārāk bieži forumā ir gadījies redzēt ierakstus: Man never vaļā winrar failu, kaut kāds failsistem errors.. utt utjp un beigu beigās ir spiesti pāriet uz ntfs, jo filmu citādāk nevar noskatīties.

un p0k3m0ni ir visur... no tiem neizvairīties

#35 UnderV @ 2006.11.29 21:55

36 ->
Nedaudz precizēšu - gribētos, lai pokemonu vismaz zem *nux būtu proporcionāli ļoti maz. Ja *nux kļūs par kārtējo aitu ganībam, tad uzradīsies, kas tās gribēs cirpt (parādīsies vīrusi, tiks rakstīti visādi "mistiski" softi, utt).
Es uzskatu, ka zem *nix neviens neraksta vīrusus, jo lietotāji ir pārāk izglītoti (lameris noteikti ieies xxx.com un palaidīs free_porn.sh ar root tiesībām, ja kāds būs pateicis, ka tas ir kruta).

#36 shady @ 2006.11.29 22:03

Despots - Es izgāju laukā, bet atgriezos, lai uzrakstītu vēl komentāru..atļaušos paņemt priekšā visu tavu teikto:

jūs gribat, lai lietotāji pāriet no win uz Linux?

Es neko negribu.

protams, jo win tāpat ir s*ds

Win nav s*ds, bet normāla OS - un uz viņa nav vīrusi, nav errori. Man nav!

lietotājiem visi dokumenti, bildes, mūzika filmas utt stāv uz ntfs.

Nu un??? Tas neko nemaina. Viss ir izdarāms.

Lietotājs pamēģinās linux, iepatiksies un grbēs pāriet.. ko tagad?

Paņems ieceps matricā distru un dzīvos laimīgs.

un ja nu gadās, ka japāriet atpakaļ uz win?

ja cilvēkam ir bail un nespēj orientēties/aprast ar datorsistēmām, tad nav ko sūdzēties. => Izdzēsīs *nix un lietos windows..kur problēma?

katru reizi veidosim jaunas failu sistēmas?

Ja tu gribi zināt, tad windows ir spējīgs atpazīt ext failsistēmu, gan *nix strādāt ar NTFS un FAT failsistēmu.
Izmainīsi tikai partīciju, kura paredzēta bija OS.

man kā parastam lietotājam nav ne mazākās vēlmes to darīt.

Nu nedari! Parastam lietotājam tas arī nav jādara - pasauc kādu datorspeciālistu.

Tieši tāpēc vajag izglītojošus rakstus šādā jomā - datu savietojamības jomā

Kad kādreiz iztaisnosi rokas un uzliksi *nix, tad palīdzēsim tev atpazīt tavu "kruto" NTFS, bet ir *nix distri, kuri jau defaultajā atpazist. Un pēc tik daudziem gadiem - būs jau automātiski visiem (ja būs tāda NTFS).

Galīgi iesācēji ir palikuši arī FAT32 laikos

Man pašlaik ir Pārs FAT partīcijas, piedod, es tiešam neko nejēdzu no PC...:((((((((

un p0k3m0ni ir visur... no tiem neizvairīties

Pilnīgi tev piekrītu:DDD

#37 xyz @ 2006.11.29 22:07

shitais raksts ar saviem spamuaariem dazham labam n00b'am, tsk arii man, atklaajaa dazhus veertiigus padomus. Prieks, ka beidzot komenteetaaji ir iemaaciijushies diskuteet - nevis nodi*st raksta autoru, vai kaadu, kas ir advanceetaaks un neskopojas ar padomiem.
Kultuuras iimenis shajaa saitaa ir manaami ceelies, man prieks par to.

#38 shady @ 2006.11.29 22:10

xyz - Daži tomēr parādās...bet tiešām apsveicami - tomēr sanāca vērtīga diskusija nevis bezjēdzīgs fleims..
Aizmirsu uzslavēt raksta autoru! Un turies - tev (tāpat kā visiem *nix iesācējiem  -arī man) ir priekšā vēl garas manuāļu lasīšanas stundas..vakara pasaciņas vietā..:)))

#39 Despots @ 2006.11.29 22:12

Raksts bija domāts, lai iedrošinātu lietotājus pamēģināt nix ne? nu citādāk to nevar saprast. Tomēr tu man atbildi, lai pasaucu datorspeciālistu un "iztaisnoju rokas". Tad kāda jēga pa tušo bārstīt jokus par blondīnēm un ieteikt līkajiem cilvēkiem un bloondīēm sistēmu, kura beigās izrādās pārāk sarežģīta (iesācējam, kurš lieto windows)

shady - tev ir slikts ieradums izraut tekstu ārpus konteksta, tādējādi mainot visa teksta jēgu. Nevajag manipulēt

protams, raksts ir labs ievads linuxā, bet tālāk vairs nav tik vienkārši kā gribētos

#40 shady @ 2006.11.29 22:18

Despots - tad lūdzu nenoliec *nix. Nesaki, ka NTFS ir *nix problēma. Nesaki, ka FAT lietotāji ir muļķi. Nepataisi NTFS un FAT par vienīgajām failsistēmām.
Ja tu vēlies izglītoties, tad sakopo jautājumus un varbūt tos visus vajaga iepostot kādā konkrētā topikā, kurš būtu jāuztaisa - arī pārējiem to vēlams būtu izdarīt. (vienā topikā).
paskaties - "hmmm..." kā pajautāja, tā arī tika sniegtas atbildes..Tas ļoti atvieglotu darbu un lietderību cilvēkam, kurš sāks taisīt rakstus par *nix.

#41 Despots @ 2006.11.29 22:28

labi.. man tepat ir Ubuntu live cd. Rīt "paspēlēšos" un sakopošus jautājums, kuri varētu rasties jebkuram iesācējam.
Un es nenolieku Linux :) un ntfs minēju kā problēmu cilvēkiem, kuri vēlētos pāret uz Linux, neko daudz nemainot savā failu sistēmā.
"Nepataisi NTFS un FAT par vienīgajām failsistēmām." - tad, lūdzu, iepazīstni lietotājus kā mani un citus par citām failu sistēmām. Tur jau tas āķis, ka nix lietotāji ir ļoti izglītoti (kompliments :D) par dažādiem sīkumiem. Citi par tādām failu sistēmām knapi ir dzirdējuši un neko nezina.
FAT nelieto muļķi. Es FAT lietotājus iedalītu 2 daļās - tie, kuri strādā ar šo failu sistēmu un tie, kuri uzliekot winxp un  win2k nav pārlikuši failu sistēmu un brēc, ka never vaļā 4gb lielus failus.

#42 zenwalker @ 2006.11.30 08:32

1gb ram priekš XGL??? bullshit!!!

#43 Kristaps1 @ 2006.11.30 09:40

Ja godīgi, tad ne diez ko saturīgi sanācis raksts. Pirmkārt jau cilvēkam tiešām jāpaskaidro, kā ieiet BIOSā un kā primary boot disk iestādīt tieši CD-ROM. Otrkārt, palaists garām tas, ka grafiskās vides ir līdzīgas ierastajiem Windows (un tas ir būtiski!). Treškārt nav atbildēts uz jautājumu - kā tad skatīties filmas. Tipo LiveCD lasa no cietā diska, vai arī filma ir jāliek CD-ROMā... Un, un, un ... Bet prieks, ka popularizē. Par to arī paldies.

#44 brutalis-vertikalis @ 2006.11.30 10:13

samurajs rakstīja:
[qLielākās grūtības- konsole un tas princips- kā viss tur notiek... un kam to vispār vajag? Jo windā nekā tāda nav... to DOS konsoli jau ļoti reti kas lieto...[/quote]Tur tu maldies. Ne mazums cilvēku arī Windowā izmanto to pašu cmd. Tāpat arī FAR kurš ir gaumīgs failu/arhīvu menedžers, savienojumā ar kommandrindu. Ir arī tādi, kuri instalē cygwin vidi ar visiem shell'iem (es piemēram :).
Bet pats jocīgākais ir tas, ka pieredzējuši Quake, HalfLife utml geimotāji arī ir iepraktizējuši izmantot konsoli un arī rakstīt skriptus. Mans brālēns, piemēram, brīnās, kur fiksi es klabinu FAR'ā, bet tanī pat laikā, viņš  tīri labi ņemas HalfLife konsolē :). Takšto konsolisms un skriptošana, nav tikai *nix'istu īpašība.

#45 Rukitis @ 2006.11.30 10:55

Mandrivai (Live CD) Flash Player ir jau virsuu?

#46 Smiga @ 2006.11.30 13:29

Man patika datoristu komentāri:))
P.S. labi ka tas nav domāts vienkāršiem lietotājiem:)

#47 shady @ 2006.11.30 13:35

Smiga - Gaidi rakstu;)

#48 samurajs WWW @ 2006.11.30 13:50

@ orvils: Papēti gan jauno Mandrivu- patiešām ir labāk latviskota salīdzinājumā ar ubuntu 6.10, neta pārlūks nācis klāt un vēl šis tas... un pats galvenais- daudz labāks dzelžu atbalsts!
@Rūķītis: To flash laikam caur Firefox varēja vienkārši uzmest virsū ka add-one ja nemaldos:)

Vispār patiešām rakstelis bija domāts kā ievads Linuxā, visu un visiem mutē iebāzt 1 rakstā nekādi nevar:) Tagad katram pašam jāizvēlas.
Bet lieta ir nopietna: WinXP jau uzskatāms par novecojušu-  4-5 gadi IT pasaulē ir ļoti daudz, un, ja Bils būs parūpējies lai Vistu nevarētu tikpat viegli nozagt kā XP- tad linuksistu rindas tikai vairosies...

#49 shady @ 2006.11.30 13:52

samurajs - ehs..man tagad sanāca 4lpp ar pliku tekstu...ja admini pieņems tad jau varēs palasīt:) vel tikai jāpārskaat  +jāpelabo, tad nosūtīšu.

#50 samurajs WWW @ 2006.11.30 13:56

shady: ceru ka nebuus pliks manuaalja tulkojums?:) Iebaaz muusu izsalkushaas mutees kko no pasha pieredzes, tas vairaak veerts (es vispaar tikai taadu rakstu veidoshanas manieri atziistu)! Nokopēt no wiki var katrs tiitars...:D

#51 shady @ 2006.11.30 13:58

samurajs - patiesibā neko nekopēju  -visu rakstīju no galvas. Nokopēju tikai vienu gabaliņu ar atsauci + komandas  -pārējais tikai no galvas:)

#52 samurajs WWW @ 2006.11.30 14:05

#56 Ja pareizi tur sapratu eng- visus kuri pēc iepazīšanās ar FF atgriežas pie IE=> tie ir mazohisti un tos uz trakuci!!! Piekrītu!:D

#53 Gaizins @ 2006.11.30 15:19

Mjaa palasot, varu secinaat vienu: -> baidos kjerties klaat linuxam, laikam zems pashnoveerteejums, sapratu tikai to ka neko nesapratu :).
Bailes gan var izmantot kaa dzineejspeeku un saaku izjust vilinaajumu un izaicinaajumu - vai tieshaam esmu tik stulbs :)

#54 velko @ 2006.11.30 16:16

Izvēlamies vajadzīgo, lejuplādējam jau gatavu CD atlējumu (*.iso failu), ierakstām to matricā un mūsu Linux Live CD ir gatavs.

Īstai blondīnei jau šis punkts nav pa spēkam. Cik nav bijuši topiki par .iso ierakstīšanu.

#55 Mr. Nejēga @ 2006.11.30 16:19

Nu, nelasot šos komentārus, varu teikt, ka rakstam derētu turpinājums- īss ieskats linux lietošanā, lai tiešām reizi par visām reizēm parādītu visiem nejēgām, ka linux nav briesmonis.

#56 useris @ 2006.11.30 16:21

Vienīga Linux problēma, kas pat blondīnei varētu stipri traucēt, ir printera draiveru trūkums.

#57 Kristaps1 @ 2006.11.30 16:38

patiesībā linuxam netrūkst nekā - viss vairāk vai mazāk ir: draiveri, programmas - tikai ir jābūt vēlmei to visu atrast un uzinstalēt. a laiks mūsdienās dārga lieta.

#58 shady @ 2006.11.30 16:51

Nu ko - rakstu beidzot esmu pārlasījis un nosūtījis...fuu...
Hms...cik nopratu viņš jāsūta uz "datuve [at] datuve . lv"...
Cerams, ka neizbrāķēs:)

#59 maaris @ 2006.11.30 19:02

kaads linux buutu labs prieks pentium 3 (skolaa). datori- galiigie kraami. ubuntu?

#60 samurajs WWW @ 2006.11.30 19:23

#66 To DamnSmallLinux testēju, patiešām ja kaut 64 MB RAM ir, tad viss sanāks... tas 50 patērē. Ubuntu- Gnome jau 100MB aprij.

#61 asd @ 2006.11.30 19:48

austrumi uz p-2 ar 64Mb rama normāli griežas (bez o.o.o, gan ...)

#62 BlackHalt WWW @ 2006.11.30 20:01

Ja ir jāmeklē F8 taustiņš, tad labak Kubuntu ;)

#63 samurajs WWW @ 2006.11.30 20:48

Kubuntu 2x rijīgāks par ubuntu, jau pārliecinājos:)

#64 BlackHalt WWW @ 2006.11.30 20:50

Es pāliecinājos, ka neesi labi pārliecinājies.

#65 kvarchil WWW @ 2006.11.30 20:55

Manuprāt viīni ir vienādi rijīgi, man pat KDE liekas lēnāk strādājā, bet tāpat tādu lielu atšķirīu kādu tu minēji nepamaniju :P

#66 BOFH @ 2006.11.30 22:03

Es protams nezinu, tachu peec personiigas pieredzes Ubuntu izraadijaas krietni draudziigaaks kaa Mandriva.
Jaa.. Mandrivai ir integreets 3D desktops.. Ubuntu vajadzeeja jamo pielikt no rokas, bet neredzu tur nekaadas probleemas :)

#67 shady @ 2006.11.30 23:34

kvarchil  - Atliek tev rakstīt:) Es par raksta autoru neesmu derīgs...mana vieta atliek forumā;)

#68 xor @ 2006.12.01 00:30

Starp citu nesen bij veikti testi, kursh ir rijiigaaks Gnome vai KDE un kaa izraadiijaas Gnome pateereeja krietni vairaak atminjas izpildot vienu un to pashu darbu ko uz KDE! Testos tika izmantotas gan Gnome gan KDE programmas, piem GIMP, OpenOfice, Konqueror, Firefox utt...

#69 PODS @ 2006.12.01 02:13

Esmu izmeginajis LINUX uz vienu gadu pec tam atri apnik kaut kadi pec scriniem izskatas ka bernu pasakas vai pokemoniem :D

LiveCD > tik pat kaa pokebumba kas ieksaa atrodas pingvini (LINUX)

#70 Nitro WWW @ 2006.12.01 09:52

76. komenta autors nemaz nenojaush ko ir par sevi pateicis..(:

#71 hrako @ 2006.12.01 14:20

PODS rakstīja:

Esmu izmeginajis LINUX uz vienu gadu pec tam atri apnik kaut kadi pec scriniem izskatas ka bernu pasakas vai pokemoniem :D

LiveCD > tik pat kaa pokebumba kas ieksaa atrodas pingvini (LINUX)

Zini tev baigi logiski sanaca ta tik turet!!!

#72 Viese @ 2006.12.01 19:13

Raksts patika, tas viss būs jāizmēģina;) Tikai blondīnei varētu  būt probēmas ar BIOS'u ...:))

#73 dampis @ 2006.12.01 19:54

Ja man nav ne mazākās vēlēšanās un  laika pi$ties ar konsoli, tad es esmu blondīne?

#74 Nitro WWW @ 2006.12.01 19:55

dampis rakstīja:

Ja man nav ne mazākās vēlēšanās un  laika pi$ties ar konsoli, tad es esmu blondīne?

Aaksts!): Kaapeec? Jo Linux ir arii ar grafisko vidi! Bez tam anekdotee tas nebija teikts!
PODS rakstīja:

Ai nu tak PokeLINUX :D

Pats esi poke jo runaa par lietaam ko nejeedz pat mazdruscinj un bez tam neesi pieregojies..

#75 PODS @ 2006.12.01 20:09

Ai nu tak PokeLINUX :D

#76 Hacker @ 2006.12.01 20:44

1.) mandriva nav tas labākais iesācējiem, labāk ar kubuntu, varat pasūtīt diskus par brīvu!
2.) Pēc piredzes Fedorai ir problēmas ar skaņu moduļu ielādēšanu, nez kāpēc man NF 4 asrockam AM2 neiet skaņa, pat pēc kerneļa uzlabošanas, jeb jaunāko uzlikšanas!!!

#77 samurajs WWW @ 2006.12.01 21:17

Hacker rakstīja:
[quote]1.) mandriva nav tas labākais iesācējiem, labāk ar kubuntu, varat pasūtīt diskus par brīvu!

Uj pasūtīt diskus var gan bet kamēr sagaidīsi, aizmirsīsi ka vispār esi pasūtījis:) Novilkt tak var 700 MB kādas stundas laikā (warning: ir serveri, kuri lido ar 500KB/s un ir arī tādi, kuri velkas ar 5 KB/s, bet izvēle parasti ir liela) No 8 distrām kuras novilku neviena nebija bojāta (md5sum nemaz nečekoju).

#78 SpiegS @ 2006.12.02 01:16

"Tas ir vislabāk latviskotais Linux distributīvs"?? Manuprāt, tas cik un kas ir iztulkots nav vis gluži no distributīva atkarīgs, bet gan no konkrētām programām. Mandrivā tāpat kā Ubuntu ir pa pilnam neiztulkotu vietu pat viena paša KDE ietvaros par citām programmām nemaz nerunājot. Nesaprotu kādēļ jālaiž atklātība lietas, kas līdz galam nav iztulkotas - ja tulko, tad tulko visu, nevis atstāj pusratā :(

#79 SpiegS @ 2006.12.02 01:47

njām - noprovēju to Mandrivu - no visiem LiveCD, ko biju mēģinājis, liekas ka šis vispareizāk nokonfigurēja XGL un pareizi uzstādīja LCD parametrus ... izsaku savu atziniibu :)
Manuprāt šis distributīvs ir vairāk piemērots pilnīgam iesācējam nekā Ubuntu. Pie tam Ubuntu visi divx, mp3 utt ir jāinstalē pašam, kas pilnīgam iesācejam namaz ar nebūtu tik vienkārši

#80 delta128 @ 2006.12.02 09:33

SpiegS, es aizvakar uzliku Ubuntu un tur uzinstalēt ir vienkārši, vismaz tik daudz kā atķeksēt add/remove. Arī ierakstīt folderus un y/n terminālī nav sarežģīti, ja izlasa, ko tieši instalācija grib.

#81 asd @ 2006.12.02 18:12

SpiegS rakstīja:

njām - noprovēju to Mandrivu - no visiem LiveCD, ko biju mēģinājis, liekas ka šis vispareizāk nokonfigurēja XGL un pareizi uzstādīja LCD parametrus ... izsaku savu atziniibu :)
Manuprāt šis distributīvs ir vairāk piemērots pilnīgam iesācējam nekā Ubuntu. Pie tam Ubuntu visi divx, mp3 utt ir jāinstalē pašam, kas pilnīgam iesācejam namaz ar nebūtu tik vienkārši

a nu ka paņem ubuntu Mint

#82 imho @ 2006.12.02 18:13

dampis rakstīja:

Ja man nav ne mazākās vēlēšanās un  laika pi$ties ar konsoli, tad es esmu blondīne?

vairāk vai mazāk - jā

#83 dampis @ 2006.12.02 18:27

imho - kad tev būs ģimene vai arī tu atradīsi normālu darbu, tad linuxmīlestība izzudīs vienā mirklī un tu sapratīsi, ka tas viss ir beztolkā izšķiests laiks.

#84 samurajs WWW @ 2006.12.02 18:59

@dampis- nu man ir ģimene un normāls darbs un tagad sāku linux pētīt. Beztolks? Nav sliktāks treniņš smadzenei par šahu, man patīk!

#85 kvarchil WWW @ 2006.12.02 19:17

dampis rakstīja:

imho - kad tev būs ģimene vai arī tu atradīsi normālu darbu, tad linuxmīlestība izzudīs vienā mirklī un tu sapratīsi, ka tas viss ir beztolkā izšķiests laiks.

Bet toties tu kaut ko iemācies savā nožēlojamā dzīvē, nu vismaz man tā liekas

#86 dampis @ 2006.12.02 19:19

kvarchii - uz tevi tas pats attiecas.

#87 kvarchil WWW @ 2006.12.02 19:32

Man vēl tālu līdz ģimenei. Un laika izšķiešana ir nevis linux, bet gan pats kompis

#88 Olimps @ 2006.12.03 01:00

ēēē, kur man "any key" taustiņš???  :D

#89 shady @ 2006.12.03 11:59

dampis - Ko šajā forumā meklē pavāri?

#90 Jencha @ 2006.12.03 13:52

Linux viennozīmīgi nav priekš normāliem datorlietotājiem. Pilnīgas galvassāpes. Nu nav tas Linux tik attīstīts, lai varētu barot iekšā blondīnēm. Lai gan pēdējā laikā esmu pieķēries pie Linux tā pamatīgāk, velk man uz to windows atpakaļ un arī tā iemesla dēļ, ka uz win varu daudz ātrāk strādāt ar failiem un direktorijām.
Un mīts, ka uz Linux viss ir ūberstabils ir absurds. Taspats OOffice, kas nāk līdzi Ubuntu. Nu vienas bēdas ar viņu. Nerunājot nemaz par openoffice base.

#91 shady @ 2006.12.03 13:55

Jencha  - Kāda starpība? Vai ta nevar nospies ikonu ar uzrakstu "Internets" vai "Internet Explorer", vai nevar nospies uz desktopa "e-pasts"? utt.. Blondīnes nav tik glupas;)

#92 garaamgaajeejz @ 2006.12.04 11:01

kameer juus domaajat kursh bija pirmaiz >> vista vai pingviinz  tikmeer es spaidu safaz pogaz uz "abola" un domaaju par tulbajiem latvieshiem

#93 shady @ 2006.12.04 17:17

garaamgaajeejz rakstīja:

kameer juus domaajat kursh bija pirmaiz >> vista vai pingviinz  tikmeer es spaidu safaz pogaz uz "abola" un domaaju par tulbajiem latvieshiem

Vairāk jau par pogu spaidīšanu tā arī neiemācīsies...

#94 Flips @ 2006.12.04 20:47

Sveiki! Ludzu kads paasakiet ka isti jadara!? Es nnokachaju Linux Mandrive 2007 tur kur radits! Tur ieksa nak tris faili, viens ir iso! Ludzu pasakiet ko man isti darit ka pareizi ieraxtit! Meginaju vienkarsi visu ieratiju CD matrica bet neka! Ludzu palidziet.

Sakiet ka jadara!!!!??? Liels paldies jau laicigi!

#95 samurajs WWW @ 2006.12.04 20:50

#108 Nu ir tev ~700MB liels .iso fails? Vairāk neko nevajag. Ņem tagad Nero un raksti ar funkciju "burn disc image". Ar Nero Express precīzi tas būs: Image,Project,Copy> Disc Image or Saved Project. Tad izvēlies savu .iso un > Burn!

#96 rokijs7777 @ 2006.12.16 14:29

ftp://ftp.linux.lv/mirrors/ftp.mandriva.com/official/iso/2007.0/One/ šeit var paņemt visa veida linuxus

#97 1gb prieks linux @ 2006.12.28 20:29

paradiet linux kurs rukatu ari ar 64mb ram?+normalu programmatura (lai nava piebazta ar visiem open source mesliem ka Ekiga soft phone spelitem bet ir viss lai klausitos mp3 skatitos movies un rukatu inteneta!+butu maz gluku! un nebutu debila konquer parluka!

#98 kvarchil WWW @ 2006.12.28 20:31

da kaut vai slackware + fluxbox, un lai arii kaadu linux distro tu ņemtu, visi būs pārbāzti ar open source :)

#99 gin4uks @ 2007.02.07 21:24

kaaa ielogoties kaa root???

#100 shady @ 2007.02.07 21:25

gin4uks rakstīja:

kaaa ielogoties kaa root???

konsolē: su

#101 shady @ 2007.02.07 21:32

tad man prasa password un nekaa nevar vairs ieraxtiit... vienkaarshi neviens burtu taustinjsh nedarbojas

Viss darbojas - vadi iekšā savu īsto paroli un nespied neko lieku.
Viņš nerāda uz ekrāna tās zvaigznītes, bet paroli pieņem.

#102 gin4uks @ 2007.02.07 21:38

eee...a kaa man zinaat kaada tam root ir parole???
Man Kubuntu...

#103 shady @ 2007.02.07 21:40

Tāda - kādu tu uzliki instalācijās laikā.

#104 gin4uks @ 2007.02.07 21:46

tur piedaavaaja tikai manam loginam likt paroli, es to pameeginaaju uzraxtiits, bet taapat nekas nanotiek...

#105 rollmax @ 2007.07.08 12:59

gin4uks iemācies lietot googli
Un lai nomainītu root paroli, konsolē jāraksta "sudo passwd root"