Datuve :: Iznācis openSUSE 11.2

Datuve

Mana Datuve

Reģistrācija | Noteikumi | Paroles atjaunošana



Forums

Ieskaties


Raksti

Lietotāji online

Lietotāji online: 61

Reģistrētie lietotāji online: 0

Viesi online: 61

Datuve.lv video
Top.LV

Iznācis openSUSE 11.2

Ievietoja: MartinsZeltins @ 2009.11.28 20:36  

Šoreiz ieskatīsimies nesen iznākušajā openSuSE 11.2 Linux versijā. openSUSE ir Novell sponsorēts un kopienas veidots bezmaksas Linux distributīvs. openSUSE ir viennozīmīgi viens no populārākajiem Linux distributīviem, pēc DistroWatch datiem, openSUSE ieņem 3. vietu populārāko Linux starpā. Pēc 11 ilgiem gaidīšanas mēnešiem beidzot ir iznācis openSUSE 11.2. Uzlabojumi ir diezgan ievērojami, jauna KDE 4.3.1 versija, GNOME 2.28, jaunākais Linux kernelis - 2.6.31, Firefox 3.5, bet par visu pēc kārtas.

openSUSE Darbavisrsma
Kā vienmēr, openSUSE piedāvā visu, kas vajadzīgs pilnvērtīgam darbam ar datoru. Jaunajā versijā, KDE būs izvēlēta kā "noklusētā" darbavirsma. Šāds lēmums tika pieņemts jo lielākā daļa openSUSE lietotāji izvēlas tieši šo darbavirsmu. Tas gan nenozīmē, ka nebūs iespēja izvēlēties GNOME, Xfce vai citas darbavirsmas, bet gan tikai atvieglos openSUSE uzstādīšanu lietotājiem, kuri nezina kādu darbavirsmu izvēlēties.



KDE 4.3 sevī ietver diezgan nozīmīgus atjauninājumus. Tas sevī iekļauj jaunu, atjauninātu tīkla pārvaldīšanas sistēmu, kā arī Firefox un OpenOffice.org tagad ir labāk integrēts darbavirsmā. openSUSE un KDE komanda sadarbojās, lai kopīgiem spēkiem padarītu KDE pēc iespējas labāku un lietotājiem pievilcīgāku.

GNOME 2.28 darbavirsma tiek piedāvāta kā alternatīva KDE darbavirsmai lietotājiem, kuri ir pieraduši ar to strādāt. Šī versija sevī iekļauj pavisam jaunu un pievilcīgu izskatu, uzlabotu programmu atjaunināšanas rīku, atjauninātu Webcam un video apstrādes programmu un daudzus citus uzlabojumus, lai gatavotos jaunajai GNOME 3.0, kurš iznāks 2010. gadā.

Abas šīs darbavirsmas sevī ietver jaunāko OpenOffice 3.1 versiju, un mikroblogu rīkus Gwibber (GNOME) un Choqok (KDE) ar kuriem iespējams lietot tādus mikroblogošanas servisus kā Twitter.

Failu sistēma un sistēmas konfigurācija
Kaut arī openSUSE 11.2 visievērojamākie ir darbavirsmas uzlabojumi, ir arī vairāki uzlabojumi, kuri lietotājam nav tik pamanāmi.

Runājot par datu glabāšanas uzlabojumiem, tagad ir iespējaspēja šifrēt visu cietā diska saturu, ieviešo papildus drošību lietotājam. Lietotāji var izmantot arī nākamās paaudzes failu sistēmas - Ext4 un btrfs. Ja Jūs vēlaties uzzināt vairāk par jaunā kodola funkcijām jūs variet doties uz KernelNewbies.org un apskatīt "cool stuff" sadaļu, kurā ir detalīzēti aprakstīts, kā jaunās failu sistēma darbojas

Ja vēlaties openSUSE pārvaldīt attālināti ar Web interfeisu, ir iespējams uzstādīt WebYaST rīku, taču šī rīka izstrāde atrodas beta stadījā un notiek aktīvs darbs pie šī rīka izstrādes.

Beidzots ir pilnībā izstrādāts "zypper dup" rīks, kurš piedāvā iespēju atjaunināt distributīvu no vecākas versijas. Kaut arī šo iespēju bija iespējam izmantot agrāk, tā nebija līdz galam izstrādāta un varēja raksties problēmas atjaunināšanā.

Lejuplādē openSUSE 11.2 - http://software.opensuse.org/112/en

Saistītie raksti

Komentāri

#1 asdfga @ 2009.11.29 10:43

<3 :3

#2 boycottnovel @ 2009.11.29 10:51

vienīgais linux kas uzdzen vēmienu.

#3 Reloaded @ 2009.11.29 11:46

#2, tas dēļ draudzības ar Mazmīkstajiem un dēļ Mono? Ko nu teikt, tas, ko viņi dara, ir visai bīstami, jo MS varētu kādreiz šos iesūdzēt tiesā par autortiesību pārkāpumiem un tad vismaz daļa uz Mono balstītā softa (tostarp Gnome) varētu aiziet pa pieskari. Bet citādi OpenSUSE ir viens no lietotājam draudzīgākajiem distributīviem, jo tam ir normāli izstrādāts konfigurācijas un softa instalācijas centrs. Nav bijusi vajadzība OpenSUSĒ lietot konsoli.

#4 Kristaaaps @ 2009.11.29 12:10

Kādēļ suse nevar iekļaut exe failu atbalstu ?! Uzreiz kļūtu daudz, daudz reiz populārāka.

#5 akels123 @ 2009.11.29 12:31

Uzinstalēt kādu paku ir mocības, jo neskaitāmi ok jāspiež līdz startē paku manageri un vēl visādas tādas lietas. Tāpēc Debian ir mana izvēle :)

#6 grisha2 @ 2009.11.29 12:48

#6 par ko tu runaa? Viss ir eerti un vienkaarshi. Ja patiik debiaana apt-get, var izmantot zypper.
#5 Tam ir domaata wine, kura ir ljoti labi attiistiijusies. Speeles proveejis neesmu, jo nav man taadu, bet, piemeeram, Sony Soun Forge un Vegas uzzinstaleejaas un straadaa bez probleemaam.
Lietoju opensuse 11.2 jau paaris nedeeljas. Aatraaka ir, atpaziist, liidz shim neatpaziitus dzelzhus, tomeer veel ir dazhas probleemas. LIelaakaa, kas ir, taa kaa /home mapi neformatizeeju, shis kaut kaa umudraas peec sisteemas pilniigas formatizeshanas saglabaat visus uzstaadiijumus. No vienas puses labi, nav atkal jaauzstaada darbavirsmas izskats, "menu" izskats u.t.t. , tomeer bija dazhas citas siikas kljuumes, kuras nevar izlabot, vienkaarshi paarinstaleejot sisteemu, nevis apgreidojot.
Veel arii nepatiik ka nav  vairs KDE3 darbavirsma.
Visumaa, aatra, smuka sisteema, pilniigi noteikti daudz labaaka par stulbo Bubuntu, bet nu par gaumi nestriidas.

#7 Dzens @ 2009.11.29 13:40

Man jau patīk tie openSuSE un Novell nodirsēji. Būtu labāk paskatījušies, cik daudz līdzekļu procenutāli viņi ieliek linux kodola attīstībā un tad runājuši.
SUSE ir viena no jēdzīgākajā distribūcijām, kāda linux pasaulē eksistē. Katrā ziņā tā vismazāk atgādina mājās pavirši saliktu grabažu.

#8 Blakius WWW @ 2009.11.29 13:43

Tas wallpaperis kkur jau draudziņjos manīts, kādā jēgā pie suse minēta septītā winda?
 OS kari atgriežas, gaidam komentus "linux suuds" "man līkas rokas un printeris negāja" =)

#9 Jurchelloo @ 2009.11.29 14:28

Kurš no linuxiem ir  "linux tējkanām" visdraudzīgākais?
tāds kur var normāli ieinstallēt visas sev interesējošās progas vienkārši uz tās 2x uzklikšķinot nevis drukājot visu comand promptā vai kā viņu tur sauc...
Tāds, kur viss ir elementāri izdarāms - nevis lai izdarītu kādu nieku ir jābradā pa forumiem un jāmeklē pareizās atbildes...

#10 boycottnovel @ 2009.11.29 14:37

#8 Tev ar galvu viss kārtībā? Novel draud izmešana no linux community! No viņiem vairāk ļaunuma kā labuma.

#11 rumis @ 2009.11.29 14:40

#10
Pietiek apmelot Linux ar savu nezināšanu, ir lietas, ko arī Win jādara tikai no CMD. Vairākumu izmantojamo programmu Lin instalēt ir vieglāk kā Win.

#12 grisha2 @ 2009.11.29 14:46

#10 Par gaumi nestriidas, man patiik Novell razhojumi, ir daudz eertaaki par Bubuntu un kur nu windows Vista un 7 briinumiem.
Jaa arii neiebraucu kaapeec bildee ir windows... ..

#11 Izskataas ka tev pasham kaut kas nav kaartiibaa. Ubuntu saimi vajadzetu izmest no Linux saimes, jo taa ir ljoti sachakareejusi praatu tautai, katru dienu razho jaunas versijas, viena par otru liikaaka. PAraadi pieraadiijumus ka Novell ir izmeshanas veerts, lietoju Novell produktus jau gadiem, nekaada vaina. Piedevaam Microsofts saak sadarboties ar vinjiem, lai vareetu geimeri dzenaat speeliites (protmas, arii nopietnaakas lietas risina). Taa ka seedi savaa buudaa un paklusee, ja neko nezini.

#13 bubulissss @ 2009.11.29 14:47

Manupraat openSUSE ir viens no pievilciigaakajiem Linux distraam. Nemaz nenozheeloju, ka atmeta KDE 3, jo KDE 4.3 manupraaat ir pietiekami attiistiijusies..

Patsl ietoju openSUSE jau no beernu kaajas un uz neko citu pat negribas skatiities. Malachi NOVELL, malachi openSuSE. vnk super distra!! Iesaku VISMAZ pameignaat!!

#14 Dzens @ 2009.11.29 15:14

#15
Nu šī lapa ir viens no debīlākajiem skricelējumiem visā tīklā. Interesanti gan, kā kādu var izmest no linux community? Tev pašam ar galvu kaut kas nav kārtībā. kā jau teicu - labāk paskaties, cik liels ir Novell ieguldījums linux kodola izstrādē, un tad raksti savas blēņas.

#15 boycottnovel @ 2009.11.29 15:27

#16 Kas tur debīls? Nosauc konkrēti kurš raksts tur ir meli! Ja nespēj redzēt tālāk par zaļas ķirzakas logo, tā ir tava problēma.

#16 aoma @ 2009.11.29 15:33

rumis rakstīja:

Pietiek apmelot Linux ar savu nezināšanu, ir lietas, ko arī Win jādara tikai no CMD. Vairākumu izmantojamo programmu Lin instalēt ir vieglāk kā Win.

a tu esi kaut ko mēģinājis uzinstalēt iekš Linux, ja portatīvajam gandrīz puse klavieres nestrādā? Gribēju uzbāzt kādu vieglāku Linux distru, bet izrādījās, ka ne a, ne p, ne t, kā arī daudzi citi taustiņi nestrādā un USB klava ar nebija pie rokas. Uzliku windowzu, sīkajiem ko pasēdēt netā, padzenāt mazās spēlītes un citām blēņām labu labais.

p.s. cik daudz % win lietotāji vispār zin, kas ir cmd? :D

#17 rumis @ 2009.11.29 15:53

Kāds te sakars ar Lin? Man, piem., uz Win nedarbojās pelīte ar orģinālu draiveri. Ja aparatūra paredzēta lietošanai ar Win, tad jālieto Win. Labi, kaut kāds sakars drošvien ir, bet ja tava portatīvā ražotājs nav paredzējis Linuxam atpazīt klaviatūras izkārtojumu .. Ir, piem., ražotāji, kas pat piekodina Linux atbalstu .. Kapēc tu domā viņi to dara? Kāpēc uz portatīviem ir Win supported rakstīts? Tāpēc, ka viņi paredzēti 100 % ar Win. Kāpēc Dell laiž klajā portatīvo sēriju, kuri paredzēti 100% lietosanai ar Lin?

#18 bubulissss @ 2009.11.29 15:57

boycottnovel rakstīja:

#16 Kas tur debīls? Nosauc konkrēti kurš raksts tur ir meli! Ja nespēj redzēt tālāk par zaļas ķirzakas logo, tā ir tava problēma.

Es PAR zaljaam kjirzakaam !! :)

#19 pizģec @ 2009.11.29 16:30

#20 bahahaha :D kas to taisa?

#20 unuruur @ 2009.11.29 16:38

Mans pers. vērtējums - labakā os vispār(mac,win...vienalga)."štuks" ir pilnīgi "pa trasi". Lielisks darbs. Mīnusi? Da figa. Plusi? 3x vairāk. Pārgāju no slakas. Slack iemācīja tik daudz ko(thx volkerdingam, es tikai ar šito distru vispār par datoriem kā skaitļošanas ierīcem sāku incēties, nevis kā tādiem playstation advancētiem), bet ir kaut kādā... iekonservējusies. Tagad jau kurais kanoris darbstacijās uz win bet serverēni opensusē diedz kā bērneļi. Skaisti, ērti.... gala beigās - pierasti.

#21 Jurchelloo @ 2009.11.29 16:54

rumis rakstīja:

#10
Pietiek apmelot Linux ar savu nezināšanu, ir lietas, ko arī Win jādara tikai no CMD. Vairākumu izmantojamo programmu Lin instalēt ir vieglāk kā Win.

Kurā vietā, kurš apmeloja?! Jautājums bij, kursh ir labājais linux!

p.s.
Uz wind sēžot cmd nevienu reizi man-kā parastam lietotājam, nav nācies izmantot, toties mēģinot ubuntu, jau nokačājot amd lapā video draiverus tos vajadzēja installēt caur cmd...sviests. Tāpēc ar ir jautājums, kurš ir labākais linux, lai nav jāņemās ar cnd komandrindu ievadi!

#22 Buboookino @ 2009.11.29 17:09

openSUSE ir vislabaakaa linux distra, tur nav vajadziibas cmd neko dariit!

#23 rumis @ 2009.11.29 17:12

#25
Te jāskatās kāds distro, jo, piem., Ubuntu pats atrod video driveri, tikai jāapstiprina uzstādīšana. Arī ja neatrod - no programmu uzstādītaja var redzēt visus pieejamos driverus ntajos serveros (arī citiem distro). Tikai jauzstāda opcija, lai meklē arī pa neoficiālajiem serveriem.

#24 Buboookino @ 2009.11.29 17:40

openSUSE ir labaaka par visiem mintiem kuri ir paarbaazti ar nevajadziigu softu... Tas tik padara distru leenaaku un nestabilaaku...

#25 rumis @ 2009.11.29 17:41

Piedod, bet man liekas, ka openSUSE ar i pārbāzta.:)

#26 Dzens @ 2009.11.29 17:44

boycottnovel rakstīja:

#16 Kas tur debīls? Nosauc konkrēti kurš raksts tur ir meli! Ja nespēj redzēt tālāk par zaļas ķirzakas logo, tā ir tava problēma.

Nu sāksim ar to, ka šajā lapā rakstītais varētu atstāt iespaidu tikai uz tiem, kuri uzskata MS par sazin kādu ļaunuma iemiesojumu.
Nu sadarbojas Novel ar MS. So what?
Un galu galā - boikotē vai neboikotē SUSE ir un šķiet vēl ilgi būs viena no populārākajām distribūcijām.
Un kā jau es teicu - ja nebūtu Novell, tad linux kodols un vēl vesels lērums lietu linux būtu krietni savādāks.
Kurš tad te neredz tālāk par ķirzakas logo?

#27 rumis @ 2009.11.29 17:52

Kopš 2005. gada populārakais distro ir Ubuntu. Pirmstam Mandrake. SUSE augtāk par 2. vietu nav nekad uzlekusi.

#28 Buboookino @ 2009.11.29 18:08

Nu bet pag, peec popoluritaates ju mees nespriezham kas labs un kas slikts. Paskatamies uz windows un linux , 90% pret 1% lietotaaji. Bet neteikshu ka linux ir sliktaaks par win.. openSUSE patiik jo tiek lietots kde nevis gnome. Gnomir diezgan ierobezhota un veca vide..

#29 rumis @ 2009.11.29 18:11

Salīdzinājums ar Win, manuprāt, ir ļoti aplams. Win tiek iebarota kā nosklusētā OS, nevis PATIESĀS izvēles rezultātā.

#30 Buboookino @ 2009.11.29 18:19

Un vel pateiksi ka ar bubunti taa nav??? Pat uz laptopiem taapat kaa winda nak preinstaleeta, cilveeki jau vairs neko citu nezin kaa ubuntu kad iet runa par linux... Nu kamon.. Pateiksi vel ka taa nav.

#31 boycottnovel @ 2009.11.29 18:19

Nu sadarbojas Novel ar MS. So what?

Tas pierāda Novell īsto mērķi, nevis radīt kaut ko jaunu, bet integrēt MS iekš linux.
Par pačiem vari nemaz nerunāt, SUSE kernel izmaina tikai savām distribūcijām. Ja vien viņi drīkstētu, viņi ar tos pačus saliktu zem (c).

#32 rumis @ 2009.11.29 18:28

#35
Ir tā, bet tas ir labi, runājot par Linux, jo Bubabaraparajodilulubujunti skaidri norāda, ka Lin nav sarežģītaks par Win.

#36 budziz @ 2009.11.29 18:59

Jurchelloo rakstīja:

mēģinot ubuntu, jau nokačājot amd lapā video draiverus tos vajadzēja installēt caur cmd...sviests. Tāpēc ar ir jautājums, kurš ir labākais linux, lai nav jāņemās ar cnd komandrindu ievadi!

Vo tur tiesham ir neskaidriba - kas te ir sviests? Lidz sim kaut ka nav biji jainstele ieks ubuntu kaut kas prieks AMD. Visu parejo vesa miera caur GUI, kas piesiets apt-get.

Neredzu ar ko openSuse varetu pacelt par citiem. Piemeram, Mint Linux man liekas dudz pieslipetaks un iesacejam piemerots

#37 Dzens @ 2009.11.29 20:00

rumis rakstīja:

Kopš 2005. gada populārakais distro ir Ubuntu. Pirmstam Mandrake. SUSE augtāk par 2. vietu nav nekad uzlekusi.

Nu gan pateici - "augstāk par 2. vietu nekad nav uzlēkusi". Manuprāt, cienījams rezultāts.

#38 grisha2 @ 2009.11.29 20:38

Idiotisma kalngals. To, ka Novell sadabojas ar MS, zinu jau vairaakus gadus. Tas mani tikai priecee, , jo paliek ar vien mazaaka vajadziiba lietot windows. Lielaakais nopelns gan ir Wine izstraadaataajiem. Bubuntu pat nav jeegas piemineet, katru meenesi izdod jaunu versiju.
Reku RedHat ir ljoti komerciaala Linux OS, kaads raud? Nee. Arii Novell ir servera versijas, kuras vari pirkt, ja veelies ar visu tehnisko atbalstu.

Atgaadinu Linux nekad nebuus maksas produkts, iipashi jau zem MS, tauta meegjina sadarboties ar MS, lai buutu vienliidziiga savietojamiiba gan Linuxaa, gan windowsaa. Ir paaris kaadri, kuri lasa kaut kaadas kaktu lapeles un tad bazuunee apkaart mulkjiibas.

#39 aoma @ 2009.11.29 20:45

rumis rakstīja:

Kāds te sakars ar Lin? Man, piem., uz Win nedarbojās pelīte ar orģinālu draiveri. Ja aparatūra paredzēta lietošanai ar Win, tad jālieto Win. Labi, kaut kāds sakars drošvien ir, bet ja tava portatīvā ražotājs nav paredzējis Linuxam atpazīt klaviatūras izkārtojumu .. Ir, piem., ražotāji, kas pat piekodina Linux atbalstu .. Kapēc tu domā viņi to dara? Kāpēc uz portatīviem ir Win supported rakstīts? Tāpēc, ka viņi paredzēti 100 % ar Win. Kāpēc Dell laiž klajā portatīvo sēriju, kuri paredzēti 100% lietosanai ar Lin?

manam vecajam lapsim visi taustiņi nestrādā nevis tāpēc, ka Linux neatbalsta, bet tāpēc, ka suns daļu apēda :D

#40 budziz @ 2009.11.30 07:41

-> grisha2  

Linux jau IR maksas produkts - Red Hat, Novell un vel vesela kaudze. Tauta megina sadarboties? Meginat jau ari tikai var, jo MS ar tautu netaisas sadarboties. MS pelna naudinju kopa ar tadam kompashkam ka Novell.

Un ko nozime teiciens "vienliidziiga savietojamiiba gan Linuxaa, gan windowsaa"? Par ko tu vispar runa?

#42 ruk @ 2009.11.30 08:52

cik es sapratu - visi savā starpā izdirsās. ... un kā-dēļ? :) pat dažādu distru linuxisti paplūcās!!! camooon ļāutiņi??? kad tas vienreiz beigsies?

#43 Reloaded @ 2009.11.30 22:10

ruk rakstīja:

cik es sapratu - visi savā starpā izdirsās. ... un kā-dēļ? :) pat dažādu distru linuxisti paplūcās!!! camooon ļāutiņi??? kad tas vienreiz beigsies?

Arī Windows lietotāji mēdz plūkties par Windows XP vs Windows 7 tēmu. Nekas jauns.

#44 E-T @ 2009.12.01 10:29

man jau vairāk patīk gnome un ubunta, bet vajadzētu kautkad arī pamēģināt susi

#45 E-T @ 2009.12.01 10:30

ja, un wtf par bildi ielikta rakstā? suse ar win7 priomotējošu walpaperi? nu marazma kalngals

#46 antiBill @ 2009.12.01 15:08

MS loģika sadarbojoties ar Novell, ir skaidra - ielīst linux lauciņā un izārdīt to no iekšienes.

#47 E-T @ 2009.12.01 18:10

pag, tad tas wallpaperis ir defoltais susē un tā bilde nav nekāds  joks?
hahah. nu gan fuck

#48 jo @ 2009.12.02 09:22

#54
Nav tas nekāds SuSE defoltais wallpapers. Tak neesi tik slinks un aizej uz SuSE mājaslapu un redzēsi, kāds ir defoltais wallpapers. Tas ir līdzīgs iepriekšējo relīžu tapetēm - zaļš un abstrakts.

#49 E-T @ 2009.12.02 15:50

es domāju, ka ir walpaper komplektā uz svaigu uzllikktas suses.
resp. vienmēr jau ir vairāk par vienu defolto, un iedomājos, ka sīs veŗtu būt vien no tiem, jo bilde vēl šur tur redzēta netā

#50 Palm WWW @ 2009.12.02 16:06

nebūtu brīnums, suse - lielākais MS lobētājs linux vidē.

#51 E-T @ 2009.12.03 11:32

tad joprojām atvērts jautājums, no kureines ta bilde parauta? no svaigas suses vai no kāda pasdarbības? :D
kurš šito lieto?