Datuve :: Linux un Playstation 3

Datuve

Mana Datuve

Reģistrācija | Noteikumi | Paroles atjaunošana



Forums

Ieskaties


Raksti

Lietotāji online

Lietotāji online: 99

Reģistrētie lietotāji online: 0

Viesi online: 99

Datuve.lv video
Top.LV

Linux un Playstation 3

Ievietoja: clalbus @ 2006.11.01 01:13  

Linux uz Playstation mums solīja jau konsoles otrajā versijā. Sony solījumu turēja un bija iespējams uzstādīt Linux uz PS2. Tikai tā pielietojums bija vairāk lietderīgāks programmētājiem un entuziastiem, jo Playstation 2 bija aprīkots ar 32MB operatīvo atmiņu, kas ir daudz par maz, lai Linux uz Playstation 2 varētu lietot pilnvērtīgi kā savu darbstaciju. Tieši tā arī tika reklamēts Linux komplekts – cilvēkiem, kas ir ieinteresēti iemācīties vai iepazīties ar spēļu izstrādi Playstation 2 konsolei.

Playstation konsoles trešā versija, ja nekas nemainīsies, iznāks šī gada novembrī Japānā, ASV un Kanādā, bet Eiropā nākošā gada martā. Pēc Sony plānu paziņošanas par konsoles turpinājumu, tika paziņots arī, ka Playstation 3 atbalstīs Linux. Bet neviens nezināja cik lielā mērā. Vai atbalsts būs tāds pats kā uz konsoles otrās versijas vai arī iespēju bagātāks? Daži jau minēja, ka nākamreiz varēs iegādāties tikai PS3 un ar to aizstāt savu darbstaciju vai pat kādu serveri, jo jaunās paaudzes konsole ir aprīkota ar jaudīgu aparatūru. Nebūtu arī jāuztraucas par jaudas nepietiekamību, lai pilnvērtīgi varētu baudīt kādu spēli, ar ko bieži vien saskaras PC lietotāji. Atliktu tikai izslēgt Linux un iesāknēt PS3 un izbaudīt visas tā spēļu priekšrocības.

Playstation trešā versija darbojas uz Cell tipa procesora, kas atšķiras no AMD/Intel procesoriem. Cell ir bāzēts uz RISC procesoru arhitektūras, kas izmanto citādākas instrukcijas komandu izpildei. Līdz ar to Linux distributīvu loks, kas varētu atbalstīt Playstation 3 ir sarucis. Yellow Dog Linux distributīvas izstrādātāji no Terra Soft oficiāli paziņoja, ka šo Linux distributīvu būs iespējams uzstādīt uz Playstation 3. YDL ir bāzēts uz Fedora Core 5 un izmanto RPM programmu uzstādīšanai. Terra Soft ar savu Linux distributīvu visu laiku atbalstīja tieši PPC lietotājus, kas kādreiz bija arī Apple ražotie datori.

Tomēr, pēc Terra Soft paziņojuma, palika spēkā jautājums par to, cik lielu pieeju Sony dos savas konsoles izmantošanā. Jo Linux komplektam Playstation 2 bija liegta pieeja DVD diskdzinim tāpēc, ka Sony baidījās pieļaut šīs iespējas izmantošanu pirātiskiem mērķiem.

Terra Soft iestādes vadītājs Kai Staats nesen paziņoja, ka YDL uz Sony jaunās konsoles sniegs tādas iespējas kā CD, DVD, MP3 atskaņošanu un to varēs izmantot kā pilnvērtīgu datoru. YDL būs pieejamas vairāk kā 1000 lietojumprogrammu, ieskaitot OpenOffice, FireFox, Thunderbird, izstrādes rīkus un tīkla programmas, kā arī būs iespēja nepieciešamo programmatūru lejupielādēt no interneta. Staats apgalvo, ka nav iespējams uzdod tādus jautājumus, ko YDL spēs paveikt, jo būs pieejamas pilnvērtīgas darbības iespējas uz PS3. YDL uzstādīšanas process būs vienkāršs, ikviens, kurš ir strādājis ar datoru spēs to izdarīt. Kai Staats vēl darīja zināmu, ka Yellow Dog Linux dažās vietās tiks pārdots uz viena plaukta ar Playstation 3 un būs arī iespēja to lejupielādēt no interneta. Tā ir liela priekšrocība, salīdzinot ar PS2 Linux komplektu. PS2 Linux tika pārdots kopā ar cieto disku, klaviatūru, peli, monitora kabeli un tīkla adapteri, kas bija neizdevīgs pirkums, ja lietotājs tās lietas jau bija iegādājies atsevišķi.

Noklusētā darbvirsmas vide, kura būs iekļauta YDL, ir E17, kas vēl joprojām ir izstrādes stadijā. Bet E17 ir apbrīnojams ar to, ka izstrādātāji ir pacentušies tajā iekļaut grafiskas iespējas, ar kurām var papriecēt acis arī uz ne tik ļoti spēcīgas aparatūras. Izvēle par labu E17 iespējams ir tāpēc, ka PS3 būs aprīkots tikai ar 256MB operatīvās atmiņas, kas KDE un Gnome darbvirsmas vidēm kopā ar programmām būtu par maz.

Ja iegādāsieties dārgāko PS3 komplektāciju, kurā ietilps – 3.2Ghz Cell procesors, 60GB cietais disks, 256MB XDR DRAM, 256MB VRAM, Blue-Ray diskdzinis, Bluetooth, Wifi, Ethernet tīkla atbalsts, zibatmiņas karšu lasītājs un USB 2.0, tad jums būs pilnvērtīga darba stacija. Ja kāds domā, ka ar 256MB operatīvās atmiņas būs par maz, tad jāpiebilst, ka tā ir XDR tehnoloģija, kas ļauj operatīvo atmiņu darbināt lielos takts ātrumos. PS3 gadījumā tas būs 3.2Ghz! Ja 60GB cietais disks ir par mazu, tad var nopirkt ārējo cieto disku un pievienot caur USB.

Ja Yellow Dog Linux distributīvs tiešām sniegs pilnvērtīgu darbības pieredzi uz Playstation 3, tad, manuprāt, tas ir labs pirkums, lai aizstātu savu esošo veco datoru, tiem, kuri nav piesaistīti Windows operētājsistēmai. Jūs būsiet iegādājušies divus vienā - datoru un spēļu konsoli.

Pirmos iespaidus un problēmas ar Yellow Dog Linux uz Playstation 3 mēs varētu uzzināt jau pēc dažām nedēļām.

Raksta avoti: ps2-linux, coloradoan.com, terrasoftsolutions.com, wikipedia.org

Saistītie raksti

Komentāri

#1 Britnija Spīrsa @ 2006.11.01 01:22

haha! Linux haha!

#2 bubu` @ 2006.11.01 01:28

Visforšāk ir tas, ka tur būs OpenGL (lai gan nedaudz apgraizīts) ar Nvidias CG šeideriem!! Uh, ka varēs eksperimentēties!!

#3 Shadowbird WWW @ 2006.11.01 01:31

Nui kur jēga? Kāds tolks taisīti konsoli, kuru varēs darbināt kā nepilnvērtīgu, kaut arī jaudīgu datoru, ja par to pašu naudu var upgreidot kompi +/- uz tādiem pašiem parametriem un laist gan Linux, gan Windows, gan visu pārējo, ko nu uz kompjiem var laist. Tik daudz, kā daža laba spēle exclusively for PS. Kruķīs, kruķīs tās konsolēs arvien krutākas, līdz nonāks pie tā, ka nav vair atšķirības starp consoli un datoru, un pāries Sony un pārējie uz "for games" PC ražošanu/komplektēšanu. Uz to tas viss velk.

#4 osh WWW @ 2006.11.01 03:53

linux ir baigais suds un tagd ari piesarnos konsolu pausuli ar to suda linux ipasi yellov dag linx huina
butu labak izdomajusi jaunu xp prieks pleystion vai vizmaz uzlikusi linux xp

#5 dateluss @ 2006.11.01 07:38

osh, tev pasam nav neerti ko tadu teikt. pats maz apzinies , ko tu saki? "butu labak izdomajusi jaunu xp prieks pleystion vai vizmaz uzlikusi linux xp"
kur iet pasaule..?

#6 orvils WWW @ 2006.11.01 08:15

Nu principā nav tik traki, jo ir tāds "Linux XP" (ko tad osh arī gribētu redzēt uz PS) bet es principā nedomāju, ka ir liela jēga izmantot  kādu no mazajiem Linuxiem...

Ja kaut ko ņem, tad labāk kaut ko lielu un populāru, lai ir plaša lietoāju kopiena, kas var kaut ko darīt. Ubuntu, Fedora vai kaut vai Debian...

#7 fest WWW @ 2006.11.01 08:47

Uhh gribeetos pamociit PS3, diemzheel jau tagad zinu,  ka atljauties nevareeshu ;/
Kaa arii  OpenGL zinaashanas nav man taas labaakaas.

P.S. Kad vienreiz tas shaurpiere osh tiks nobanots?

#8 xcwcx lol">WWW @ 2006.11.01 10:16

man patiktu slacka uz pleiša :) īstenībā būtu arī inčīgi win vistu uz ps3 patestēt, dzelži jau atļautu :)

#9 karuuzo* @ 2006.11.01 10:17

fest rakstīja:

P.S. Kad vienreiz tas shaurpiere osh tiks nobanots?

Nu nesatraucies, mēs dzīvojam demokrātiskā valstī un katram ir tiesības paust savu viedokli, lai arī cik viņš stulbs un aprobežots nebūtu.

m

#10 sfinXters WWW @ 2006.11.01 11:48

xcwcx rakstīja:

man patiktu slacka uz pleiša :) īstenībā būtu arī inčīgi win vistu uz ps3 patestēt, dzelži jau atļautu :)

Tieši dzelži būs tie, kas neatļaus. Pavisam cita arhitektūra!

#11 Guest123 @ 2006.11.01 12:50

2Shadowbird
Tu vismaz apzinies, kas ir linux? Tik lamiigu izteicienu kaadu pateici tu, es senj jauneesmu dzirdeejis, Linuxu par kaku tu sauc tikai savu liiko roku deelj, jo pats jaunu nevari tikt galaa ar ko vairaak kaa uz windows xp uzlikt kaadu speeli=) lol
Tici man ja linux buutu suuds, tad to uz serveriem neliktu...

#12 Jencha @ 2006.11.01 13:54

To shadowbird:
Konsoles var attīstīt daudz ātrāk nekā personālos datorus. Ja personālos datorus jāsavieto ar vecajām OS versijām, tad konsoles ne. PS3 arhitektūra ir pavisam cita. Turklāt lasi : RISC arhitektūra.
Un kur tu esi redzējis datoram tādus RAM ar tādām taktsfrekvencēm?
Bēdīgi būs, ja PS4 mēģinās savietot ar PS3, t.i ar izstrādātajām OS priekš PS3. Tad tas ārkārtīgi bremzēs konsoļu attīstību. Bet tagad konsolēm ir iespēja izrauties priekšā. Tagad visas spēles tiek rakstītas uz PS3 no jauna. A kas būtu ja uz PC vajadzētu windows pārrakstīt pēc jauna procesora/RAM iznākšanas? Savietojamība ir neiedomājama. Tas ir taspats variants kas Apple ar IBM procesoru un mūsu PC ar intel/AMD procesoriem.
Daudzveidība ir patīkama. Un PS3 pie TV izskatās visnotaļ jauki. Turklāt nav jāuztraucas, ka spēles bremzē. Turklāt var pa taisno novilkt filmas un skatīties uz tā paša TV - dzīve vienkārši kļūst komfortablāka.

#13 Hell666` @ 2006.11.01 14:20

karuuzo, bet ja, piemēram, es pateiktu "Datuve smird" es tiktu izbanots, toties "Linux smird" ir pavisam normāla frāze?

P.S. 7. bija mans koments

#14 LMN @ 2006.11.01 14:43

#13: imo, osh linux [instalācija] var smirdēt. t.i. disks (cd, dvd, hdd) ir ticis likts vietās, vai apstrādāts ar kaut ko, kas smird. tā ir osh darīšana, kur viņš bāž savus diskus. ja tu teiktu, ka smird datuve, tad es, visticamāk, nodomātu, ka tev ir netīrs monitors (jo uz datuvi parasti skatās monitorā).

ir jāņem vērā lietotāju intelekta līmenis un spējas formulēt savas domas.

#15 Gurķis @ 2006.11.01 14:46

Parasta mārketinga kampaņa, esam vislabākie, varēs darīt visu!
Visticamāk ka BluRay lasīšana tiks nobloķēta, OpenGL arī, un viss tas linux darbosies kaut kādā "sandboxā". Sony nekādā gadījumā nepieļaus homebrew programmatūras pārlieku izplatīšanos, jo tie peļņu gūst tieši no spēļu pārdošanas un programmatūras instalēšanas iespēja paver ceļu pirātismam.

#16 Mad182 WWW @ 2006.11.01 15:14

Nu nesmird linux, un arī nesūkā, kamēr vien to neatbalsta dzelži... un ja atbalstītu, tad droši vien attiecīgi draiveri būtu arī citām OS.

Bet ja nopietni - neredzu tam īsti jēgu.
Es tomēr uzskatu - PC darbam, konsoles - spēlēm. Un viss. Šis varētu derēt tikai sevišķiem entuziastiem.

#17 Piepz @ 2006.11.01 15:43

Nu Xbox 360 darbojas uz Microsoft software (windows tātad), kas ļauj viegli portēt spēles no PC uz X360 un vice versa., jo darbojas geimi ļoti līdzīgi..
Tas tā.. zināšanai..

#18 shady @ 2006.11.01 16:28

osh - vai ta tu nebiji *nix lietotājs?:) Ko tu te centies apčakarēt ar saviem komentāriem?:))) he he

#19 kvarchil WWW @ 2006.11.01 16:41

Laikam čalis BSD lieto ja jau tik par linux ieminās :)

#20 brutalis-vertikalis @ 2006.11.01 16:42

#19.
Varbūt osh parodē?

#21 shady @ 2006.11.01 16:49

kvarchil - laikam:) Bet linux arī ir lietojis - vismaz pēc komentāriem (senāk);)
Kaut gan pēdējā komentāra, kuru nodzēsa - nolika visu opensource!
brutalis-vertikalis - Nu tas jā - Viņš ir pārāk gudrs, lai to nopietni runātu;)

#22 AIDSkillz @ 2006.11.01 16:55

Jautri, vismaz kautkas stabils vrētu iznākt.

#23 Bruniz @ 2006.11.01 20:28

Ai bezjēdzīgi ;) Neticu, ka kāds viņu pārāk aktīvi lietos, nēnu lietos jau, protams, bet tik un tā tas ir galīgi garām :) un windouzi taisīt priekš ps3 vispār būtu murgs :D

#24 kkk @ 2006.11.02 18:26

w000t, es gaidu PS3, tad vasaraa, eiropaa, to arii iegaadaashos... bet nu redzees, kaa tur buus ar to piratizeeshanu, bet izskataas, jau peec kaartiiga un speeciiga datora, kursh vareetu buut labaakais risinaajums, ja jums vairaak interesee speelju speleeshana un dazhreiz ieiet netaa caur savu PS3 un veel tik nez ko sadariit ar vinju... vispaar, shitas raksts ieinstrigjeeja biski... :)

#25 xerixs @ 2006.11.03 13:34

Linux un PS3 kombinācija - tas man varētu patikt :)

#26 fsdf @ 2006.11.04 11:16

Tad kāda jēga pirkt spēļu konsuli, lai uz viņas lietotu kaut kādu sūda linux. Nopērciet kompi un instalējat savus linuxus un vēl nezin ko, spēļu konsule ir domāta priekš spēlēm, tāpēc jau to sauc par: "spēļu konsuli"!

#27 otofoninsha WWW @ 2006.11.04 12:35

pingvīniņi rulē!

#28 James @ 2006.11.11 11:08

njamm, intelektuali te mums cilveki salasijushies.
bet par tiem kas saka ka labak par tadu pashu nauu nopirkt jaudiigu pc.. lol, paskatiisimies ka tu izgaazisi neraalas summas..

#29 vector_wzp @ 2006.11.16 23:14

ja labais man par ps 3 nesapnot tadu sumu sagrabinat var tikai biezi un biezie tadus noteikt nespele

#30 opensource men WWW @ 2006.12.21 22:03

TAS vairs nebuss linux ja tur tas nebuss pa velti jo virusu raditaji pievers uzmanibu tikai makasas operetaj sisteemaam un tad linuxim buss jabuut krutakam par MS vistu ar tik daudz drosibam un lagu ka apraudaties gribesies.. (protams ja sis savienojums klus populars)

#31 savejais @ 2006.12.28 08:21

osh rakstīja:

linux ir baigais suds un tagd ari piesarnos konsolu pausuli ar to suda linux ipasi yellov dag linx huina
butu labak izdomajusi jaunu xp prieks pleystion vai vizmaz uzlikusi linux xp

Nevis linux ir sūds, bet tavas līkās roķeles!