Datuve :: Par TV istabas antenām

Datuve

Mana Datuve

Reģistrācija | Noteikumi | Paroles atjaunošana



Forums

Ieskaties


Raksti

Lietotāji online

Lietotāji online: 113

Reģistrētie lietotāji online: 0

Viesi online: 113

Datuve.lv video
Top.LV

Par TV istabas antenām

Ievietoja: kapanen @ 2016.03.17 13:43  

antena

Nav šaubu, ka tehnoloģijas un to iespējas strauji attīstās. Mūsdienās televīziju ļoti liela daļa skatās, izmantojot interneta pieslēgumu vai satelītu. Piekrītu, ka interaktīvajai televīzijai ir daudz patīkamu priekšrocību un lietas, kuras ikdienā prasmīgi protam izmantot. Šajā rakstā netaisos salīdzināt interaktīvo televīziju ar digitālo televīziju, jo tas būtu diezgan bezjēdzīgi. Vēlos nedaudz parunāt par istabas antenas iespējām kontekstā ar televīzijas skatīšanos un uztveramību..

Ja atgriežamies 21.gadsimta sākumā, tad tādas interaktīvās televīzijas nebija. Satelīts bija dārgs prieks. Pārsvarā visi televīziju skatījās izmantojot antenas, kuras atradās uz māju jumtiem. Tajā laikā tika izmantotas dažāda izskata TV antenas, no kurām vispopulārākā noteikti bija tautā sauktais „trauku žāvējamais”, kuram pēc katra stiprāka negaisa, bija jāmaina pastiprinātāja mikroshēma.
Tajā laikā diezgan populāras bija arī istabas TV antenas (vairāk rīdzinieku vidū). Šobrīd istabas antenas ir jau zināmā veidā kļuvušas par vēsturi, bet tomēr tās tiek lietotas.

Skaidrs ir tas, ka ārpus Rīgas ar tām ir ļoti problemātiski kaut ko uztvert, tomēr Rīgā to pielietojums ir diezgan kvalitatīvs. No personīgās pieredzes varu teikt, ka Juglā daudzdzīvokļu mājas pirmajā stāvā uztveramība ir teju ideāla, Tas gan zināmā mērā ir atkarīgs arī no pašas antenas.

Šobrīd tirgū ir pieejamas dažāda tipa istabas antenas, bet ne visas ir spējīgas pietiekami labi uztvert signālu. Labākais un drošākais variants ir tādas antenas, kādas redzamas raksta titulbildē. Ražotājam šeit nav īpaši liela nozīme - antenai ir jābūt 30dB pastiprinājumam, kura spēj uztvert UHF/ VHF/ FM frekvences. Ja nopirksiet šāda tipa antenu, kuras ražotājs ir NASH, tad vilšanās nebūs un seriālu "Ugunsgrēks" varēsiet skatīties bez traucējumiem.

Kādas ir istabas antenas priekšrocības?
Varu droši apgalvot, ka tā maksā lētāk nekā interaktīvās TV vai satelīta dekoderis. Arī priekš skatīšanās nav jāpērk atsevišķi virszemes televīzijas dekoderis, jo lielākajai daļai jauno televizoru ir iebūvēts slots, kurā ievietot kartiņu.

Noteikti lielākā priekšrocība ir tad, ja nākas izvākties no īrēta dzīvokļa – varat savākt savu TV ar antenu un skatīties televīziju jebkurā vietā, kur ir pieejama 220V rozete, jo atšķirībā no interaktīvās TV, virszemes televīzijai nav jāziņo pakalpojuma sniedzējam par pieslēguma vietas maiņu.

No savas pieredzes varu teikt, ka visvairāk istabas antenas izmanto studenti, kuri dzīvo kopmītnēs, pieļauju, ka arī daļa pensionāri un citi entuziasti.

TV istabas antena Latvijas tirgū vidēji maksā aptuveni 15 eiro.

Saistītie raksti