Datuve :: DEAC norāda uz VID datu neatbilstošu uzturēšanu

Datuve

Mana Datuve

Reģistrācija | Noteikumi | Paroles atjaunošana



Forums

Ieskaties


Raksti

Lietotāji online

Lietotāji online: 65

Reģistrētie lietotāji online: 0

Viesi online: 65

Datuve.lv video
Top.LV

DEAC norāda uz VID datu neatbilstošu uzturēšanu

Ievietoja: MartinsKarelis @ 2011.08.04 10:08  

Datu centru operators DEAC norāda uz datu apstrādē tik nozīmīgākā VID informācijas sistēmu neatbilstošu uzturēšanu. "Ja tic medijos publicētai informācijai, ka par pamatu sistēmu darbības pārtraukumam 3.augustā ir bijusi ne tikai traucēta elektroenerģijas padeve, bet arī nepiemērota dzesēšanas sistēmu izvēle vai arī kopējā sistēmu noslodzes sadale, tad tas izklausās jau ļoti nenopietni," uztraucas DEAC valdes priekšsēdētājs Andris Gailītis.

"Pārvaldot tik lielu un nozīmīgu datu apjomu kā VID, ir jārēķinās ar visiem riskiem, kuriem tiek pakļauta datu plūsma. Infrastruktūra nedrīkst atrasties tam nepiemērotās vietās, kā tas bija VID gadījumā – namā pašā Rīgas centrā, kas nav īpaši aprīkots un paredzēts datu uzglabāšanai. Arī no elektroenerģijas padeves drošuma šī vieta ir nepiemērota," uzskata Andris Gailītis.

DEAC ne vienu reizi vien ir aicinājis valsts un pašvaldību atbildīgās amatpersonas sakārtot IT jautājumus budžeta iestādēs, brīdinot, ka līdzīgi gadījumi, kādi jau iepriekš notika ar VID datiem, vēlāk prokuratūrā, var arī atkārtoties.

“Izbrīnīja arī Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītājs Alekša Jarocka skaidrojums, ka elektrības padeves traucējumu dēļ Vecrīgā, darbs šodien uz apmēram pusotru stundu bijis traucēts arī Finanšu ministrijas darbiniekiem, tomēr nekādus materiālos bojājumus elektrības padeves traucējumi nav nodarījuši. Jebkura dīkstāve, taču nodara lielākus vai mazākus, bet tomēr zaudējumus,” tā Andris Gailītis.

"Es joprojām neizprotu, kāpēc privātās organizācijas, tai skaitā bankas, kuras, domāju, pret saviem datiem izturas atbildīgi, izmanto Latvijā esošos datu centrus, bet tikmēr katrā ministrijā, aģentūrā, pašvaldībā tiek veidots lokāls datu centrs, turēti cilvēki, iepirkta tehnika, izniekotas telpas," stāsta Andris Gailītis.

„Datu plūsma un uzraudzība šodien ir pavisam savādāka kā pirms 5 vai 10 gadiem. Katru dienu attīstās tehnoloģijas, tiek uzlabotas programmatūras, IT speciālistiem ik dienu jāpaaugstina sava kvalifikācija. Valsts iestāde vai privātuzņēmums, kura pamatdarbība ir vērsta citā virzienā, ne fiziski, ne arī ekonomiski nespēj sekot līdzi šīm pārmaiņām. Savukārt datu centru pamatdarbība ir vērsta uz to, lai IT ārpakalpojumus uzturētu pasaules kvalitātes līmenī. Tieši biznesa procesu nepārtrauktības nodrošināšana ir datu centru primārais uzdevums,” informē Andris Gailītis.

Saistītie raksti

Komentāri

#1 karuuzo @ 2011.08.04 10:36

Džeks uztraucas, ka VIDs neizmanto DEAC pakalpojumus :)
Nu lab,. DEAC bunkurs ir līmenī, bet tik atklāti uzprasīties ;)

m

#2 pekausis2 @ 2011.08.04 11:32

Neba aiz labas dzīves vai tāpēc, ka naudu nau kur likt, VID serverus tur Vecrīgā. Cik zinu viņi tur lāpās diezgan, un par nekādām superdrošīībām un superstandartiem tur nav runa - ka tika kaut kā galus savilkt kopā. Paskatieties uz VID inspektoru algām (tās visas var redzēt vid.gov.lv) - tas ir daudz kritiskāks, reālāks drauds, kas var nodarīt lielākus zaudējumus nekā servera neiešana uz stundu vai divām ārēju apstākļu sakritības iespaidā....

#3 aizn @ 2011.08.04 11:35

#1 ir taisniba

Varēja šis uzreiz teikt, ka VIDam jāizmanto DEAC :P
Reklāmraksts - adnoznačno !

#4 AijaKaija @ 2011.08.04 11:35

DEAC ir kaut kāds joku kantoris, tas ka VID datu centrs prasās pēc tā saucamajiem upgrades, ir tiesa, bet DEAC jau nebūs tas kuram tiks tas prieks uzturēt VID serverus.

#5 HAHAHAHAHAHAH @ 2011.08.04 12:59

Nu nu.. bankas izmanto kaut kādus publiskos datu centrus ? :>
Man jau kaut kā sķita ka burkām ir savi datu centri, nevis viņi uzturēs savus serverus kaut kādam sūda deac.

#6 x @ 2011.08.04 16:27

šiem ar jau neiet gludi :D http://www.boot.lv/tehnologijas-2/internets/deac-datu-centra-problemas…

#7 gigis123 @ 2011.08.05 08:23

VID ir veinas leils FAIL valstī. apbrīnoju ka tik sensitīvi datoi ir tik slikti aizsargāti.