Datuve :: Dell klienti vēlas Linux

Datuve

Mana Datuve

Reģistrācija | Noteikumi | Paroles atjaunošana



Forums

Ieskaties


Raksti

Lietotāji online

Lietotāji online: 113

Reģistrētie lietotāji online: 0

Viesi online: 113

Datuve.lv video
Top.LV

Dell klienti vēlas Linux

Ievietoja: johans.krabs @ 2007.02.26 16:59  

Datoru ražotājs Dell noskaidro klientu domas, kā uzlabot servisu. 1600 cilvēki, kuri ir iegādājušies Dell datorus, ir izteikuši savus priekšlikums Dell's IdeaStorm akcijā. Saprotams, ka priekšlikumu klāsts ir tiešām ļoti liels un to nav tik viegli klasificēt. Klienti vēlas kā datora dizaina izmaiņas, tā arī tehniskā atbalsta mārketinga darba uzlabošanu. Tomēr pats pārsteidzošākais ir negaidīti liels Dell klientu īpatsvars, kuri izsaka vēlēšanos: "Dodiet mums Linux operatīvo sistēmu, vairāk atvērtā koda programmas un citas iespējas ko sniedz open-source code".

Viens no galvenajiem uzdevumiem ir piedāvāt patērētājiem lietotājiem draudzīgu Linux versiju. Linux Foundation izpilddirektors Jim Zemlin uzskata, ka Linux vēl ir ilgs ceļš ejams, lai tam būtu tāds pats tirgus pieprasījums kā Windows. Neraugoties uz to, Dell ir jau ieklausījies klientu viedoklī un strādā kopā ar Novell pie portatīvo datoru un darba staciju sertificēšanas, kas nodrošinātu saderību ar Linux. Dell ir arī uzsācis sadarbību arī ar citiem Linux izplatītājiem, jo klienti taču pieprasa: "Dodiet mums Linux!"

Raksta avots: www.businessweek.com

Saistītie raksti

Komentāri

#1 StyleZ WWW @ 2007.02.26 17:40

Nez kaapeec man liekaas, ka tas lielaa meeraa ir pateicoties tam, ka lietotaaji veelaas leetaakus datorus veikalos (pateicoties neizdotai naudai par OEM Win)

#2 nemīz biksē @ 2007.02.26 23:07

kad linux lietos vairāk cilvēku arī tad piķi sāks kāst, kā bils.

#3 mefisto @ 2007.02.26 23:14

nemīz biksē rakstīja:

kad linux lietos vairāk cilvēku arī tad piķi sāks kāst, kā bils.

Tu tiko visiem pateici, ka tev nav ne mazākās nojausmas, kas ir GNU/Linux un GPL, un ka tu nezini kas ir redhat un novell.

#4 johans.krabs @ 2007.02.26 23:21

StyleZ rakstīja:

Nez kaapeec man liekaas ..., ka lietotaaji veelaas leetaakus datorus veikalos (pateicoties neizdotai naudai par OEM Win)

es domāju, ka Tev ir taisnība

#5 rokijs7777 @ 2007.02.26 23:33

Cilvēki vēlās linux, jo windows ir jau apnicis ar savu izskatu, kā arī daudzajiem gļukiem, un ja vēl ir iespēja nemaksāt par programatūru :) . Bet pajies ilgs laiks līdz cilvēki mācēs apieties ar linux.

#6 Mad182 WWW @ 2007.02.27 00:12

nemīz biksē rakstīja:

kad linux lietos vairāk cilvēku arī tad piķi sāks kāst, kā bils.

Linuss kādu nakti apskraidīs pasauli  un atņems Linux sources pilnīgi visiem...

#7 Shakis^ @ 2007.02.27 03:36

Cilvēki nezin, kas tas ir, vienkārši priekš viņiem tas skan kruta.. līdz ar to būs - a kāpēc man spēles neiet, un pārējās figņas ko var lasīt linux forumos no jaunpienākušajiem useriem.

#8 johans.krabs @ 2007.02.27 10:16

>7 Vispār jā, tā nu tas ir! Ar Linux ir liela noņemšanās.

#9 orvils WWW @ 2007.02.27 11:40

Kas būs tad, kad tas būs to redzēsim, kad tas būs :)

Principā datori ar preinstalētu Liniux ir loģiska savas piedāvātās produkcijas klāsta papildināšana.

#10 FS @ 2007.02.27 11:43

Ļoti daudziem cilvēkiem dators ar programmatūru ir tikai darba rīks un, lai mācītos, rakstītu parastus dokumentus, kaut ko sarēķinātu izklājlapās, uzzīmētu, kā arī uzspēlētu aiz gara laika kādu vienkāršu spēlīti, nemaz nevajag Windows. Linux tam visam ir pietiekami labi apgādāts. Arī leģendas par instalēšanas sarežģītību un jaunu programmu pievienošanu vairs ir tikai senas un nu jau laikam nepatiesas leģendas. Neesmu īpašs Linux fans un ikdienas lietotājs, bet esmu pamocījis Ubuntu, SuSE, Mandrake, Red Hat, Knopix, Puppy, Austrumi un arī uzrakstījis vairākus materiālus par OpenOffice.org un nedomāju, ka "muldu" ...  Vienkārši sekoju līdzi jaunumiem un attīstībai. Ne jau visi mājās spēlē jaunākās paaudzes datorspēles - tās aktuālas zināmai lietotāju grupai, bet tā diez vai ir lielākā lietotāju daļa. Iespējams, ka arī Latvijas datorfirmām derētu to visu pamatīgāk papētīt un varbūt arī izdarīt kādus tālejošākus secinājumus...

#11 johans.krabs @ 2007.02.27 11:45

#10 FS Prātīgi secinājumi. Paldies Tev par tiem!

#12 randomit @ 2007.02.27 13:39

#10 c'mon, cik daudz useri sapratiis, kas ir konsole ? un progu installaacija caur visaadiem sudo apt-get neskiet īpaši vilinoša.<- tieši tāpēc man ļoti nepatīk linux - jo konsoles ir pagātne...
Windows installaaciju GUI variants ir ideaalais.

#13 Mildaa @ 2007.02.27 13:48

Priecē fakts, ka cilvēki vairās sāk saprast ka eksistē ne tikai M$... Win Vista arī varētu būt tāds neliels iemesls lai būtu vērts paskatīties Open Source virzienā ;)) Var jau piekrist, ka Linux uzstādīšna un konfigurēšana ir sarežģitāka, bet nebūtu korekti salīdzināt kautvai tāpēc, ka viens ir maksas, bet otrs ir bezmaksas produkts.

#14 FS @ 2007.02.27 14:14

12: Vai par Yast (grafisks GUI) ir dzirdēts? Man šķiet, ka ne sliktāks par Win administrēšanas grafiskajiem rīkiem... Arī programmu pievienošana vai izvākšana ar tā palīdzību ir gandrīz vai rotaļa (ja jau es to sagremoju...). Parastam lietotājam konsole nav īpaši vajadzīga. Cik tad % Win lietotāju lieto konsoli?

#15 SixKiller @ 2007.02.27 14:21

Shakis^ rakstīja:

Cilvēki nezin, kas tas ir, vienkārši priekš viņiem tas skan kruta.. līdz ar to būs - a kāpēc man spēles neiet, un pārējās figņas ko var lasīt linux forumos no jaunpienākušajiem useriem.

1. Diezvai nopietns geimeris pirks portatīvo.
2. Spēles var arī palaist Linux vidē (protams ja nav līkas rokas).
3. Linux nevis skan, bet viņš ir kruta.
4. Forumos ir pilns ar jefiņiem , kuri nevar palaist spēles pat Win vidē, jo spēles nevis iegādājas legāli, bet kačā no neta. Un tad prasa, crack neiet, nekas neinstalējas, cd key  neiet u.t.t.

#16 zivs no terminālijas @ 2007.02.28 21:17

Protams, liela daļa taisnības ir par to "pārejas procesu", kura laikā klients ir apjucis ar priekšā redzamo - ikonas neizskatās tā kā tās bija pirms tam (lasi, uz windows), izvēlnes arī nesakrīt ar redzēto, papildus vēl kaut kāds mistiskais terminālis, kurā jāraksta mirstīgajam nesaprotamas lietas. Tas viss šķiet forši līdz brīdim, kad reāli ir jāsāk darboties ar visu priekšā redzamo, kas, protams, daudziem šķiet bezjēdzīgi un iespējams arī nomoka apziņa, ka visi citi "pareizie" draugi varētu šo linux provētāju uzskatīt par kaut kādu kreiso gīku (kas varēja notikt 199x gados, kad linux tik tiešām nebija tas parocīgākais). Neviens jau negrib būt tas autsaideris.
Manuprāt, visa problēma slēpjas šajos, jau minētajos mītos par linux sarežģītību, kas pielīdzināma delfīnu valodas studēšanai, aplikāciju totālu deficītu un to kvalitātes trūkumu (te atkal uzliesmo vecais labais mīts par to ka maksas programmatūra = labi un kvalitatīvi, savukārt, bezmaksas un open source programmas = nekvalitatīvi, ar iespējamiem iebūvētiem vīrusiem, trojāņiem un sazin ko vēl), par to, ka tehniskais atbalsts nāk nevis no apmaksātiem speciālistiem, bet no paša community (kas, nedod Dievs, Tev samelos un dēļ tā tiks izdzēsts viss cietais disks).
Man pašam ir prieks, ka par šādu risinājumu ieviešanu domā arī tādi giganti kā Dell, nevis tikai mazi kaktu kantorīši, kas Linux instalē uz pārdodamajiem datoriem tikai tāpēc, ka tā ir lētāk, pat nepiepūloties uzinstalēt kvalitatīvi, jo uzskata, ka lietotājs tik un tā mājās uzliks krekotu windows.
Tiesa, man pašam kā linuksoīdam, negribētos redzēt tirgus daļu maiņu, respektīvi, ka windows kļūst nepopulārāks par linux, jo tas radītu pamatīgus draudus atvērtā koda programmatūrai kā tādai, kā arī linux drošības līmenim, jo hakeriem vairs nebūs jāpielieto mistiskas zīlēšanas, apgrieztās inženērijas (vai nu kā to sauc, precīzi nepateikšu), lai kaut kādā veidā ietekmētu citus lietotājus, tos aplaižot ar neārstējamām sērgām. Šobrīd vienkārši linux daļa ir tik maza (un lietotāju pulks parasti arī ir (PARASTI) daudz advancētāks par windows lietotājiem), ka tai īsti nepievērš uzmanību, jo tā nav pūļu vērta.
Varbūt arī nonāku pretrunās ar savu sakāmo, bet līdz ar šādām ievērības cienīgām linux popularizēšanas kampaņām, māc arī zināmas bailes, ka visi linux forumi varētu reiz pārvērsties par totālu ateju, kura ir pārpludināta ar dažādiem it kā linux spečukiem, kas runā tikai to, ko "viena tante teica", kā arī tīšām joko ar izmisumā nonākušiem lietotājiem, kas meklē palīdzību.
Ceru ka kaut ko no mana murga arī sapratāt.. ak, jā, ja gribat uz šīm lietām paskatīties no daudz savādāka viedokļa, silti iesaku internetā atrast "Command" mini grāmatiņu, kurā kāds datorprogrammētājs dalās savā pieredzē gan ar vienām, gan otrām operētājsistēmām, izskaidrojot to darbību, principus, motīvus un tā tālāk. Daudz jau nav - aptuveni 50lpp. :)

#17 Skurstenis @ 2007.03.01 11:53

Kā to Command mini atrast? Googlē tas pārāk vispārīgs pieprasījums.

#18 orbi @ 2007.03.02 11:22

gribētos, jau to Linux kādreiz pašam ar uzinstalēt... Tik ar to laiku ir švaki. :(

#19 Tranzistors @ 2007.03.03 21:11

#21
Pamēģini uzlikt uz virtuālās mašīnas; ja tev ir XP, no microsoft var dabūt par brīvu, tāpat ar vmware.

Būs vieglāk atrast laiku spēlēties :)