Datuve :: Latvija atpaliek no kaimiņvalstīm cīņā pret programmatūras pirātismu

Datuve

Mana Datuve

Reģistrācija | Noteikumi | Paroles atjaunošana



Forums

Ieskaties


Raksti

Lietotāji online

Lietotāji online: 78

Reģistrētie lietotāji online: 0

Viesi online: 78

Datuve.lv video
Top.LV

Latvija atpaliek no kaimiņvalstīm cīņā pret programmatūras pirātismu

Ievietoja: MartinsKarelis @ 2011.05.12 18:34  

Datorprogrammu pirātisms Latvijā 2010.gadā saglabājies 56% apmērā, liecina starptautiskās programmatūras industrijas asociācijas Business Software Alliance (BSA) gadskārtējā vispasaules programmatūras pirātisma pētījuma dati. Tas nozīmē, ka kopš 2006.gada Latvijai ne mazākajā mērā nav izdevies samazināt pirātisma līmeni. Latviju šajā ziņā apsteidz gan Igaunija ar 50% pirātisma līmeni 2010.gadā, gan Lietuva ar 54% pirātisma līmeni 2010.gadā. 2006.gadā pirātisma līmenis Lietuvā bija par 1% augstāks kā Latvijā, bet šobrīd mūsu dienvidu kaimiņvalsts Lietuva jau ir panākusi salīdzinoši zemāku pirātisma līmeni. Eiropas Savienībā vidējais pirātisma līmenis ir 35%.

Pirātisma radītie zaudējumi Latvijā 2010.gadā sasniedz 30 miljonus ASV dolāru, kas ir par 25% vairāk kā 2009.gadā.

„Diemžēl Latvija pēdējos gados nav spējusi uzlabot situāciju programmatūras pirātisma jomā. Tas būtiski samazina valsts budžeta ieņēmumus, kā arī aizkavē vietējās IT industrijas attīstību. Ja programmatūras autortiesību aizsardzības vide Latvijā būtu labvēlīgāka, mums būtu vairāk tādu izcilu uzņēmumu kā, piemēram, Tilde, kas izstrādājusi vairākus starptautiski atzītus, unikālus IT risinājumus un produktus,” pētījuma rezultātus vērtē BSA pilnvarotais pārstāvis, zvērināts advokāts Jānis Bordāns.

Kopējā nelegālas programmatūras komerciālā vērtība pasaulē šogad pieaugusi par 14%, sasniedzot 59 miljardu dolāru, kas ir rekordliels skaitlis un gandrīz dubultojies kopš 2003.gada. Šo tendenci ietekmē t.s. augošās ekonomikas (tostarp, Latvija), kur datoru tirgus aug visstraujāk, bet programmatūras tirgus no tā būtiski atpaliek. 2010.gadā augošās ekonomikas iegādājās vairāk kā 50% no pasaulē pārdotajiem personālajiem datoriem, bet programmatūras tirgus tai pašā laikā šajās valstīs veidoja tikai ap 20% no pasaules kopējā tirgus.


Pirms sešiem gadiem pirātiskās programmatūras komerciālā vērtība augošajās ekonomikās veidoja mazāk kā 1/3 no kopējās komerciālās vērtības pasaulē, šobrīd tā veido jau vairāk kā 50% - aptuveni 32 miljardus ASV dolāru.

Ipsos – vienas no pasaulē lielākajām neatkarīgajām izpētes kompānijām, veiktais pētījums liecina, ka cilvēki apzinās un atzīst intelektuālā īpašuma tiesības un legālas programmatūras vērtību, bet ļoti bieži nesaprot, ka veidi, kā viņi paši iegūst programmatūru, ir nelegāli. Īpaši raksturīgi tas ir t.s., augošajās ekonomikās. Piemēram, 7 no 10 datorlietotājiem atzīst, ka būtu jāmaksā inovatoriem par viņu izgudrojumiem, 59% uzskata, ka intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzība dod pievienoto vērtību vietējai ekonomikai, 61% uzskata, ka tas rada jaunas darba vietas, 8 no 10 uzskata, ka legāla programmatūra ir uzticamāka un drošāka kā pirātiskā versija. Diemžēl, 60% lietotāju kļūdaini domā, ka ir legāli iegādāties vienu programmatūras licenci un instalēt to uz daudziem datoriem mājas lietošanai, 47% uzskata, ka ir legāli šādi rīkoties darba vietā.

Kopumā pasaulē pirātisma līmenis 2010.gadā samazinājies par 1%, salīdzinot ar 2009.gadu, un šobrīd veido 42%.

Kā ziņots, Starptautiskā intelektuālā īpašuma apvienība (IIPA – International Intellectual Property Alliance) šī gada aprīlī rekomendēja pievērst īpašu uzmanību problemātiskajai situācijai Latvijā intelektuālā īpašuma aizsardzības jomā.

Kā galvenās problēmas IIPA norāda joprojām nemainīgi augstos pirātisma rādītājus Latvijā un vāju intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības mehānismu. Par nepilnībām liecina nesamērīgi ilgas tiesu procedūras, vāja izpratne par autortiesību pārkāpumu nodarīto kaitējumu, minimāli sodi par autortiesību pārkāpumiem u.c. Atsevišķas tiesvedības autortiesību pārkāpumu gadījumos Latvijā ilgst pat piecus gadus un vairāk.

IIPA prioritārās rekomendācijas situācijas uzlabošanai Latvijā ietver tiesvedības procesa, tostarp, izmeklēšanas un prokuratūras darba paātrināšanu, kā arī bargākus sodus par intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumiem. IIPA iesaka arī uzlabot sadarbību starp atbildīgajām tiesībsargājošām institūcijām - Ekonomikas policiju, pašvaldības policiju, Finanšu policiju, muitu, prokuratūru un tiesnešiem.

IIPA aicina Latvijas valdību kļūt par paraugu sabiedrībai intelektuālā īpašuma tiesību ievērošanā un legālas programmatūras lietošanā, kas līdz šim nav pilnībā nodrošināts.
Gadskārtējo BSA pētījumu veica informācijas tehnoloģiju (IT) industrijas pasaules vadošais pētījumu un prognožu uzņēmums IDC. Pētījumā iekļautas 116 pasaules valstis.

Saistītie raksti

Komentāri

#1 Gestapo @ 2011.05.12 18:43

Da kāda tur vairs starpība, 56% vai 54%

#2 Neticis @ 2011.05.12 19:05

Iespējams, ka Latvijā mazāk izmanto atvērtā pirmkoda programmatūru, tāpēc "pirātisma" procents ir augstāks.
Un papildu jautājums viedajiem BSA analītiķiem:
tā kā "pirātisms" patiesībā ir nelegāla kopiju izmantošana, vai viņi ir pētījuši, cik bieži programmatūras kompānijas nelegāli noslēpj atvērtā pirmkoda programmatūru savos slēgtā koda risinājumos?

#3 doberman @ 2011.05.13 10:29

Tas ka atpaliekam ir labi! :)  Vismaz vienā jomā! :)

#4 KakTussssss @ 2011.05.13 10:38

Fufelis, raksts vienos vārtos. Bezmaza vajadzētu uztaisīt alternatīvu organizāciju, kas šamos atsēdinātu, citādi pašlaik visi tie bsa, rijas un pārējie paši izcīna kaujas un paši raksta vēsturi. Un kas tādā vēsturē ir uzrakstīts ir pilnīgi skaidrs - neviens jau sev par sliktu faktus neinterpetēs.

Problēma tikai tā, ka M$ veidīgajiem kantoriem cīnīties diezgan problemātiski: viņiem miljardu vairāk kā normālam cilvēka ceinerīšu. Par tām naudām nolobēt jebkādus likumus ir nieka lieta, nemaz nerunāsim par preses un portālu nopirkšanu un sabiedrības viedokļa veidošanu.

#5 KakTussssss @ 2011.05.13 10:41

Starp citu, normālam cilēkam pietiek ar to, ka viņš salīdzina 2 pilnīgi atšķirīgus terminus:
1) zaudējumi;
2) negūtā peļņa.
Nabaga autortiesību aizstāvji cīnās nevis pret pirmo, bet par otro. Tā ka tamlīdzīgi raksti jau saknē ir demagoģija.

#6 dgfsdg @ 2011.05.13 18:19

Kārtējais pirdiens.
Tā jau ir, ka drīzāk tā ir negūtā peļņa.

#7 nuttshell WWW @ 2011.05.13 19:13

Nu, manā skatījumā tā ir peļņa. Labāk, lai tie līdzekļi apgrozās Latvijas tirgū, nopērkot kartupeļus no Annas tantes, nekā to naudu aizskaita prom no LV samaksājot par softwari.

#8 Gestapo @ 2011.05.14 02:47

nuttshell rakstīja:

Nu, manā skatījumā tā ir peļņa. Labāk, lai tie līdzekļi apgrozās Latvijas tirgū, nopērkot kartupeļus no Annas tantes, nekā to naudu aizskaita prom no LV samaksājot par softwari.

Nu tad lieto Latvijas softu, ja jau esi tāds patriots...
Diezvai Annas tante būtu priecīga ja kāds ārzemnieks tagad atbrauktu un nozagtu viņai pāris maisus kartupeļus.