Datuve :: 2008.gadā pirāti "nozaguši" programmatūras ražotājiem apmēram 50 miljardus ASV dolāru

Datuve

Mana Datuve

Reģistrācija | Noteikumi | Paroles atjaunošana



Forums

Ieskaties


Raksti

Lietotāji online

Lietotāji online: 97

Reģistrētie lietotāji online: 0

Viesi online: 97

Datuve.lv video
Top.LV

2008.gadā pirāti "nozaguši" programmatūras ražotājiem apmēram 50 miljardus ASV dolāru

Ievietoja: MartinsKarelis @ 2009.05.12 13:59  

Ikgadējā IDC un Business Software Alliance (BSA) atskaite ziņo, ka piektā daļa no programmatūras Amerikas Savienotajās Valstīs ir pirātiska, savukārt visā pasaulē pirāti programmatūras ražotājiem nodarījuši zaudējumus 50 miljardu ASV dolāru apjomā. Pirātiskās PC programmatūras apjomi visā pasaulē auguši jau otro gadu pēc kārtas – no 38 uz 41 procentu.

Šis pieaugums raksturojams ar to, ka pieaudzis pārdoto datoru skaits Ķīnā un Indijā, kurās pirātisma līmenis ir ļoti augsts. BSA prezidents un galvenais izpilddirektors Roberts Hollimens (Robert Holleyman) saka: „Mēs turpinām progresēt cīņā pret PC programmatūras pirātismu daudzās valstīs, kas palīdz cilvēkiem ASV vadītajā globālajā programmatūras industrijā.”

„Taču pirātisms joprojām ir izplatīts ASV un citās valstīs. Tas dod negodīgas priekšrocības nelegālās programmatūras lietotājiem un izplata drošības riskus. Mēs nevaram samierināties ar šāda apjoma zaudējumiem ekonomiskās krīzes laikā.”

Valstis ar zemāko pirātisma apjomu ir ASV, Japāna, Jaunzēlande un Luksemburga, kurās tas sasniedz apmēram 20%. Augstākie rādītāji (apmēram 90%) ir Armēnijā, Bangladešā, Gruzijā un Zimbabvē. Reģioni ar visaugstāko pirātisma apjomu ir Centrālā un Austrumeiropa (67%) un Latīņamerika (65%). Savukārt zemākie rādītāji ir Ziemeļamerikā (21%) un Eiropas Savienībā (35%).

Raksta avots – TG Daily

Saistītie raksti

Komentāri

#1 usinss @ 2009.05.12 14:32

Man sāk kretinēt ārā tā statistika? kur viņi ņem tos datus. Neviens mani nav aptaujājis, un neviens neskaita cik x viens knariņš novelk vienu un to pašu torrent failu vai iecelo dc hubā. Besī tas ārā, un līdzko kādu pirātu noķers, tā bāzīs acīs šos nepamatotos skaitļus! Manuprāt šis pētījums neatbilst patiesībai, jo diez vai kādu no Latviešiem ir intervējuši, veikuši aptauju, vai es lietoju legālu softu. Vnk psc tas vis ir.

#2 karuuzo @ 2009.05.12 14:56

Papildinot usinss teikto, man kretinē ārā, ka viņi saka ka radījuši zaudējumus. Kur? Es gribu redzēt reālus ciparus firmu gada pārskatos, kur ir ierakstīts konkrēts cipars, kas ir iztērēts dēļ pirātiem. Ne jau lai taisītu miljonu vērtas aizsardzības, kuras atlauž dažu dienu laikā, bet tieši reāli tēriņi, kru rodas no tā, ka es novelku to produ un uzliku uz sava kompja.
Tas, ka es novilku divas versijas 3DS MAX nozīmē, ka es kādam radīju 1000$ lielu zaudējumu? Novilku, vienu vakaru paspēlējos un aizmirsu. Ja nevarētu novilkt, neskrietu jau pirkt, lai tikai apmierinātu savu interesi, vai var GTA modeli atvērt ar 3DS vai nē. Už boļna dorogo stoit :D

m

#3 tinkijsvinkijs @ 2009.05.12 15:13

Tie nav zaudējumi, tie ir iespējami ienākumi, tāpēc nevar teikt, ka kāds ko zadzis! PUNKTS!

#4 Pokasonikss @ 2009.05.12 15:16

Zaudējumus viņi rēķina ļoti vienkārši: ja viņu softu lieto 10 cilvēki un softs maksā 10 ls, iznāk 10x10=100 Ls Loģiski vai ne? Bet ja no tiem 10 cilvēkiem 5 ir pirāti tad iznāk, ka 100 Ls vietā šie saņēmuši tikai 50 Ls. Rezultātā 50 Ls zaudējumi. Bet tas darbojas tikai tad, ja viņi reāli zina, cik tad ir tie pirāti, kas viņu softu zog... Citādi tie aprēķini ir baigi nosacīti.

#5 Crua @ 2009.05.12 15:17

Tādi 3DSMax paspēlēšanās jociņi ir tikai ziediņi, bet tādām fīčām ir trial versijas!
Katra nelegālā WIN versija rada zaudējumus - jebšu nerada potenciālu peļņu.
Tas it kā ir loģiski, ja tiktu aprēķināts no MS puses - cik ir potenciāli datoru un uz cik vajadzētu parādīties WIN un uz cik tad reāli parādās.
Viņi labi redz zaudējumus no potenciālās peļņas.
Ticu, ka drīzumā OEM būs spiesta lieta...
Un tas tikai ir no MS puses, padomājiet par tādu soft milzi kā ADOBE. Uz cik datoriem nav tas pats nodrāztais šops?
Tas viss ir bizness.
Neteiksim, ka man viss ir legāls (godīgi sakot legāla nav nekā), bet ir jāapzinās, ka instalējot nelegālas programmas tu zodz, tas ir tieši tāpat kā zagt pīrādziņus maiznīcā. NAV ATŠĶIRĪBAS. Tas ir kādu cilvēku bizness, nav svarīgi vai viņi ir ar to nopelnījuši skaitļus ar deviņām un vairāk nullēm, tas ir un paliek bizness un būtība nemainās.
Vēl viena šī jautājuma puse ir pirātiskā soft ietekme uz IT attīstību. Cik no mums prastu apieties ar to pašu šopu, ja nebūtu pirātiskā viņa versija, vai cik no mums vispār būtu dators, ja mēs maksātu tos ekstra 400 Ls pirms 10 gadiem, lai piepildītu to kasti ar programmām. Pirātisms ir softa uzņēmumiem izdevīgs, jo ja cilvēks, kas ir zadzis aiziet strādāt uz uzņēmumu vai dibina to, uzņēmumam ir jāpēr licence, vai arī draugi no VIDa atnāks ciemos ar nelabām domām...
TĀTAD:
Nevar viennozīmīgi pateikt - pirātisms nerada zaudējumus, taču arī nevar teikt, ka tieši priekš softa kompānijām tas nerada arī peļņu, jo softs bez cilvēkiem, kas prot ar to strādāt ir bezvērtīgs!
Ja tu esi ticis līdz šejienei tev ir pacietība!!!

#6 Pokasonikss @ 2009.05.12 15:25

Crua rakstīja:

Neteiksim, ka man viss ir legāls (godīgi sakot legāla nav nekā), bet ir jāapzinās, ka instalējot nelegālas programmas tu zodz, tas ir tieši tāpat kā zagt pīrādziņus maiznīcā. NAV ATŠĶIRĪBAS.

P.S. Pieļauju domu, ka ja pats strādātu MS vai Adobe, tad gan nebūtu apmierināts par tiem procentiem dažādās pasaules malās... Tas tāpat kā ja tu šancē normālu darbu labā firmā, atdod sevi visu lai labi nopelnītu, bet... tev vienkārši par to nesamaksā...

#7 sučara @ 2009.05.12 15:27

un ja viņiem nebūtu šīs statistikas nebūtu arī zaudējumu? Pat ja neviens no pirātiem to softu nebūtu zadzis šaubos vai kaut 1 cilvēks iegādātos legālu to softu. Visi šie cipari ir slapjie sapņi. tai pašai bulciņai katru reizi, pie katras kopijas vajag izejvielas, jeb ieguldīt darbu un naudu visu laiku. Softs  - uztaisam, un kopējam un vāramies, neko nedaram un kopējam, tas pats ar mūziku, izdomā vienu dziesmu un vāries visu dzīvi.

#8 saddasd @ 2009.05.12 15:35

kur teikts, ka pirātisms neveicina softa pārdošanu... noka'4āja aptaustīja - patika, būs vajadzība lietot komerciāliem mērķiem NOPIRKS!

#9 Boldrix @ 2009.05.12 15:58

piraatisms nav zagshana... PUNKTS.

#10 Trz @ 2009.05.12 16:05

Ja pirātisms ir zagšana, tad tiešām zagt nevajadzētu. Tā vietā varētu vienkārši lietot programmas, kuras dod par brīvu. Ja Adobe nepatīk, ka zog Photoshop, izpalīdziet viņiem un lietojiet GIMP.

#11 Juris123 @ 2009.05.12 16:16

Es pat pamēģināšanai NEKAD nelietošu triālo softu, jo tas parasti ir ar ierobežojumiem un gļukiem. Un kā es tad varu zināt, ka pilnais softs strādās labāk? Vai ja man ievajagās to softu reizi gadā vai vēl retāk, bet triāls beidzies? A gadījumi, kad pēc triāla lietošanas nevar vairs normāli uzlikt pilno versiju? (vecās finereader versijas)
Parasti daru tā - uzlieku PILNU strādājošu versiju. Notestēju visu, kas man būs vajadzīgs, un iesaku darbā priekšniekam finansēt pirkumu. Tā esmu daudz ko iegādājies darbam - WinRAR, TotalCommander, AVG utt.

#12 /dev/ibio @ 2009.05.12 17:19

a man neko nevar piespriet pirkt :D

#13 rhee @ 2009.05.12 17:31

Pats esmu zaglis un uzskatu, ka tas būtu bankrots, ja man nāktos pirkt katru programu kas ir nepieciešama. Viņi varētu labāk visu to pārdot par centiem, lai visi arī pirktu, tad ienākumi būtu 2x vairāk. Protams pirms tam būtu jāiznīcina torrentu trakeri.
p.s.- es neesmu par pirātismu, bet izsaku savas domas, kā saka vārda brīvība.

#14 barkley128 @ 2009.05.12 19:29

Nē nu, ja jau viņi tā cepjās par to pirātismu, man, piemēram, nav nekādu problēmu pāriet uz freeware OS un pārējo programmatūru. Tomēr mani māc aizdomas, ka tas nu galīgi nav tas ko viņi grib..

#15 root101 WWW @ 2009.05.12 19:36

Ja vajag bezmaksas softu iesaku pāriet uz linux.

#16 linux @ 2009.05.12 20:34

#15, +1

#17 visi niki aizņemti @ 2009.05.12 20:40

Ja pa katru sūda programiņas pārkopēšanu būtu tās radītājam jāpārskaita piķis,it tirgus vispār būtu bērnu autiņos.Es esmu pilnīgi pārliecināts ka tā naudiņa ko saņem tagat būtu n-tās reizes mazāka.Vispār nekas nebūtu atīstijies! Arī dzelžu tirgotāji ražotāji būtu turpat. Atgriežoties pie salīdzinājuma ar "pīrādziņiem"-es gan gribētu izcept 1 pīrādziņu un pardot to 100-miljons reižu...

#18 aoma @ 2009.05.12 23:17

Ir lietas, ko nu nekādi virtuāli nenospersi - videokarte, cietais disks, procesors...
Tad nu softa ražotāji cenšas, lai katrs nākamais laidiens spiestu "lielo pirātu" skriet uz veikalu pēc jauniem dzelžiem. Tāpēc softa un dzelžu ražotāji cieši sadarbojas, savs labums atlec katram. :)
Bet runājot par neiegūto peļņu - es vēl saprastu lauksaimniekus, kam slapjas vasaras dēļ visa raža jānoraksta zaudējumos, bet šitiem vienmēr būs par maz.

#19 Crua @ 2009.05.12 23:36

Pokasonikss rakstīja:

Crua rakstīja:

Neteiksim, ka man viss ir legāls (godīgi sakot legāla nav nekā), bet ir jāapzinās, ka instalējot nelegālas programmas tu zodz, tas ir tieši tāpat kā zagt pīrādziņus maiznīcā. NAV ATŠĶIRĪBAS.

P.S. Pieļauju domu, ka ja pats strādātu MS vai Adobe, tad gan nebūtu apmierināts par tiem procentiem dažādās pasaules malās... Tas tāpat kā ja tu šancē normālu darbu labā firmā, atdod sevi visu lai labi nopelnītu, bet... tev vienkārši par to nesamaksā...

Nu par to jau gluži neiet runa, konceptuāli viņi no tā iegūst - tiek iegūti cilvēki, kas prot apieties ar viņu ražoto softu.
Piekrītu domai, ka īsti nebūtu apmierināts, taču uzskatu, ka šo firmu ieņēmumi būtu daudz mazāki, ja nebūtu pieejamas pirātiskās programmas. Nebūtu tik daudz kvalificētu darbinieku.
Es principā uzskatu, ka šie cilvēki (MS, piemēram) ir to apjēguši. Es nedomāju, ka viņiem tas sagādātu grūtības nobloķēt visus pirātiskās win versijas, vai arī viņi varētu dot iespēju ieinstalēt tikai pie stabila interneta, protams to jau arī var apiet, taču kaut ko indīgu viņi ir spējīgi iestrādāt programmās, nevis iedot līdzi serial, lai cilvēki kam mūsdienās nav interneta varētu tās ieinstalēt. Tagad internets ir pieejams visur, viņi jau sen varēja pieprasīt šo i-neta pieslēgumu, bet viņi to nedara. Kapēc? Tieši tapēc, ka potenciālie biznesa klienti mēdz izmantot pirātiskās versijas, "datorpuisīši" pēta pirātiskas sistēmas, tātad ir spējīgi palīdzēt end lietotājam, un pastāv iespēja, ka šāds lietotājs ir pircis oriģinālo Win.
Tas ko es mēģinu izmurgot ir tas, ka nevar viennozīmīgi datorprogrammu (un tikai) pirātismu vērtēt negatīvi. Tam ir pozitīvas blaknes!

#20 Pokasonikss @ 2009.05.13 09:24

Crua rakstīja:

Tam ir pozitīvas blaknes!

Tam es piekrītu.

#21 zz @ 2009.05.13 10:50

Neiegūta peļņa varētu būt no neveiksmīgiem projektiem - MILENIUM un VISTA :)

#22 bra4kaa @ 2009.05.13 10:57

Em un kāpēc visis saka ka ar legālo programmatūru ir vienkāršāk nekā ar nelegālo???

Teiksim draugs uzstādīja kļūdas pēc WIN Vista nevis angļu bet latv valodā un viņš zvanija pajautāt kā var dabūt atpakaļ uz ENG bet šamējie teica ka vienīgais ceļš ir janoperk PRO versija un tur tas ir iespējams Home edition nav tādas iespējas un šeit nāca paligā pirātiskā versija jo kāda jēga viņam pirkt licenzi vēl + 150LS ja viņām vieglāk bija format c: un tad uzstādīt nevis no pirātiskā bet no Orģinālā CD pāristalēt pa jaunu un tad zvanīt uz Microsoft lai reģistrētu bet tie krāni atbild ka jau pirmaja'reizē viņs licis virsu lat val tad vienmēr ir jāliek lat val un ENg valodu nemaz nevar varis NEKAD!!!! Tad viņam pof par to licenzi uzlika virsū pirātisko VISta :D:D

Un tilde tur arī ir sūdi man ir oficiālā tildes licenze bet nav orģinālā CD es zvanu šamējiiem kā lai uzinstelēju tildi pēc OS pārinstelācijas šie saka ka iedos CD Tikai tad ja es aizlaidīšu pie šamējiem parādišu pirkuma čeku visus pārpirus UTT

#23 ruukjis @ 2009.05.13 13:05

=>#16
Nu jau gan tu runā muļķības. Par kavlificētu speciālistu tevi uzskatīs tikai tad, ja spēsi uzrādīt sertifikātu, ka esi pabeidzis tādus un tādus kursus. Pretējā gadījumā tas ir tikai ieraksts tavā CV un ja darba devējam ir jāizvēlas speciālists, tad noteikti tiks dota priekšroka cilvēkam, kuram ir atbilstošs papīrs.
Nedomāju, ka kvalifikācijas celšana ar piratētu softu ietilpst progu ražotāju interesēs, viņu interesēs drīzāk ietilps, lai tu apmeklētu viņu piedāvātos kursus.
Pozitīvā iezīme, ko es saskatu pirātismā, ir bezmaksas reklāma maz pazīstāmiem progu ražotājiem, bet tādiem grandiem kā MS vai Adobe... ļoti šaubos, ka pirātisms viņiem liekas pieņemams.  

#24 Crua @ 2009.05.13 13:23

to #23
Manuprāt tu rūgti maldies.
Piemērs:
Es darbojos tādā lauciņā kā datordizains... (ārpus visa pārējā).
Dažus gadus atpakaļ, kad bija pienācis brīdis braukt uz Rīgu studēt izdomāju, ka varētu nedaudz nopelnīt ar datordizainu, toreiz jau diezgan pieņemamā līmenī cepu plakātus un reklāmas materiālus ar CorelDRAW.
Nosūtiju uz visām šāda veida studijām un iestādījumiem(firmām, kas piedāvā datordizaina pakalpojumus) savus iepriekšējos garadarbus, plakātus un visu iespējamo.
Saņēmu kādas 3 vai 4 atbildes, ka tādu čiekuru, kas to prot šamējie meklējot. Nevienam nebija nekādi jautājumi par sertifikātiem. Toreiz gan tas maķenīt nobruka, jo vajadzēja darbinieku uz pilnu slodzi, bet man likās, ka mācības principā ir svarīgākas.
Tā doma ir - it īpaši grafikas programmām var iztikt bez sertifikātiem. Un cik no "kaktu servisu" darbiniekiem ir šādi sertifikāti? Tā nav slikta lieta, taču vienīgais, kas, piemēram, mani kā reizēm darba devēju interesē nevis sertifikāts, bet gan tas, ko tas cilvēks ir spējīgs izdarīt.
Protams, augstākā izglītība vienmēr ir pluss, taču zinot kā var izloderēt augstskolās, tur arī vēl cilvēks ir jāapskata.

#25 ruukjis @ 2009.05.13 14:06

Nu un tagad pastāsti, kur CorelDraw ražotājiem interese iekš pirātisma - tu neesi apmeklējis viņu kursus pluss vēl izmantot nelicenzētu CorelDraw kopiju mācībāma?

#26 Jan Itor @ 2009.05.13 17:57

Glupa statistika.

Pirāts nav garantēts pircējs.
Kam būs nauda, vajadzība vai gribēšana, tas arī nopirks šā vai tā.

#19

Tagad internets ir pieejams visur


Klaji meli. Daudz kur, bet nekādā gadījumā visur.

#27 knaabisW @ 2009.05.13 18:59

Tas laikam ir no sērijas: "Es vakar baigi ietaupīju! Kā tā? Eh, skrēju pakaļ taksometram..."

#28 Crua @ 2009.05.13 22:21

=> 25
Corelim ir interese tajā ziņā, ka šis uzņēmums, uz kuru tad es aizdevos strādāt bija nopircis licenci, un ieguva kvalificētu darbinieku.

#29 Crua @ 2009.05.13 22:27

=> 26
Tas jau ir smagi off topic, bet vai tu, lūdzu nevarētu mani, tumsoņu, apgaismot, kurā tad Latvijas vietā nav pieejams  i-nets, ne Lattelekom piedāvātais, ne caur to s**u, kuru sprauž USB???

Ja runa iet (piedod Latviešu valodas spečuki) par globālākām lietām, tad, paņemsim tādi aizmirstu vietu kā āfrikas vidiene.
Tur arī ir iespējams aizvelties līdz i-netam jebkuram lietotājam, jo būsim godīgi, tur ārpus centriem datoru vienkārši nav!

#30 kaktuss67 @ 2009.05.13 23:02

Tie miljardi ir tie, kurus viņiem nav izdevies mums nokāst.

#31 Viliss @ 2009.05.14 00:35

Crua
Tu runā kā teorētiķis. Bet praktiski ne visur par internetu cena ir adekvāta. Piem. Es nedēļu biju kādā pilsētiņā netālu Londonas. Jā, viesnīcā bija internets. 1 Ls/h. Pie kam, ļoti lēns. Protams, ja baigi vajadzētu, paņemtu.
Mums Latvijā parasti viesnīcu klientiem internets par velti.

#32 Zuum @ 2009.05.14 01:14

Atceros ko stāstīja policis, kad viesojās firmā. Viņa uztverē vairāk jau piratizē tie kuri gūst kādu labumu no pirātiskām programmām. Tas pats Corel. Nozodz, uztaisi plakātu un dabū peļņu. Kaut mājās opapam šaha spēles plakātu pa 2 ls. Un arī veidojās negodīga konkurence. Citi izmet lielu $$$ par licenzēm, bet citi nelegāli nopelna 2x vairāk, jo nav jāpērk programmatūra. Bet šis temats man jau zb. Lai Latvijā piepildītos kā FRANCIJĀ!! Ar likumu aizliegtu jebkādi pirātismu. Dzīvosim zaru būdās un grauzīsim banānrepublikas banānus :D  

#33 ruukjis @ 2009.05.14 09:22

=>#28
Tev neliekas, ka CorelDraw izstrādātāji būtu tomēr vairāk ieinteresēti, lai tu apgūsti Coreli no viņu kursiem nevis pašmācības ceļā no nelicenzētas programmas kopijas?
Vai tev neliekas, ka lielie grandi necīnītos pret pirātismu, ja viņiem tas kaut cik necik būtu izdevīgi?

#34 agnars @ 2009.05.15 03:59

es domaju kad tas piles ir palaista ponta pec. ja jau vinjiem ta nepatik tas pratism, kapec tad vinji laiz ara win7 testa rezima. tikai tapec kad zin, kad ir tadi hakeri kas maces kartigi notestet to jauno produktu. situacija ar vistu, es nezinu vai vinja bija tik plasi pieejama testa rezima, man liekas kad ne. nebutu piratisms utt, MS jau sen butu aplauzies. :D tadas ir manas domas.

#35 ruukjis @ 2009.05.15 10:52

=>#34
Kāds Win testa versijām sakars ar pirātismu?
Un Vista bija tikpat plaši pieejama.

#36 uraaa @ 2009.05.15 19:07

lai dzivo komunisms, tad sitie intelektuali mums neplestu 8 adas, gan setnieks gan britnija spirsa pelnitu vienadi .