Datuve :: Jūras ūdens paskābināšanās ietekmēs zivju izdzīvošanas spēju

Datuve

Mana Datuve

Reģistrācija | Noteikumi | Paroles atjaunošana



Forums

Ieskaties


Raksti

Lietotāji online

Lietotāji online: 99

Reģistrētie lietotāji online: 0

Viesi online: 99

Datuve.lv video
Top.LV

Jūras ūdens paskābināšanās ietekmēs zivju izdzīvošanas spēju

Ievietoja: AigarsIevins @ 2009.02.08 20:25  

Līdz ar oglekļa līmeņa paaugstināšanos atmosfērā, aizvien skābāki paliek okeāni. Līdz šim uzskatīts, ka pH izmaiņas ietekmē vien vēžveidīgos un koraļļus, taču kāds eksperiments rāda, ka šīs izmaiņas rada bioloģiski grūtus apstākļus arī zivīm. Kad tās aug un attīstās skābos ūdeņos, tās var zaudēt daļu no savām maņām.

Jūras biologi Filims Mundajs (Phillip Munday) un Kjels Dovings (Kjell Doving) pētījumā pierādījuši, ka ūdens paskābināšanās ir aktuāla un, ja tā attīstīsies, faunas palēnām ies bojā un zivju skaits dramatiski sajuks. Šāda tendence notiks, jo izdzīvošanai vairs nebūs iespējams pilnībā izmantot savas maņas.

Eksperimentā pierādīts, ka klaunzivs (Amphiprion ocellaris) mazulis balstās uz savām ožas sajūtām, lai atrastu mājas. Taču skābā ūdenī oža vairs nav tik izteikta un viņi vairs nereaģē uz citkārt tik zināmām smaržām.


Pētījuma komanda klaunzivs mazuli audzēja jūras akvārijā ar pH līmeni 8,15. Šādā skābumā zivs bez problēmām reaģēja uz dažādu koku eļļām un anemoņu un klaunzivs sekrētiem. Taču, kad zivi ielaida ūdenī ar skābuma līmeni pH 7,8, zivs ignorēja smaržas, kas līdz šim viņai izraisīja riebumu. Pie pH 7,6 eksperimenta objekts ignorēja visas iespējamās smaržas.

Pagaidām nav noskaidrots vai šāda tendence saistāma tikai ar klaunzivi, vai to var attiecināt arī uz citām sālsūdens zivīm.


Kopš industrializācijas sākuma, okeānu pH līmenis nokrities par vienu desmitdaļu, taču tuvāko 100 gadu laikā šis skaitlis varētu mainīties par vēl trīs vai četrām desmitdaļām. Vispārpieņemts, ka jūras ūdens pH ir 8, kas ir bāzisks.

Saistītie raksti

Komentāri

#4 Miervaldis @ 2009.02.09 12:30

Un ja paskatās uz to 6 vai cik tur japāņu zinātnieku pētījumu, ka globālā sasilšana ir FAIL, un CO2 nemaz mēs neesam tik daudz sastrādājuši, lai to izraisītu, tad varbūt arī ūdeņos mainīgajam pH neesam vainīgi. Bet nu neņemos spriest.

#5 Despots @ 2009.02.09 18:21

cik atceros, tad okeāns satur lielāko daudzumu co2, kas uz Zemes vispār ir... Iztvaikojot, nolīstot palieks kaut cik vienāds daudzums... un ja nemaldos, tad cilvēces saražotais co2 ir kā piliens jūrā... varbūt tomēr mēs atkal neesam vainīgi pie kārtējām dabas pārmaiņām, kuras notiek dabiski.

#6 jurisQWERz @ 2009.02.09 20:36

TIZLĀS RŪPNICAS... Es pīckājot zivju pievilināšanas esmai izmantoju visādas smaržīgās eļļiņas un citus sū*us, a izrādās šī ņi*uja nejūt...:-)

#7 gangsta @ 2009.02.10 02:13

Gan jau kautkur no zemes dzīlēm nāk visādi tvaiki un mēsli kas samazina pH līmeni un cilvēku nepiekā nav vainīgi, viņi tik grib izspiest naudu priekš visādām modernām tehnologijām kas izdala maz co2.

#8 Despots @ 2009.02.10 07:22

#7 jaunu tehnoloģiju ieviešana būtu apsveicaa un es abām rokām par... bet kamēr tas notiek uz cilvēku mānišanas un melošanas rēķina -ejiet ieskrieties. :)