Datuve :: Augstas Saules aktivitātes rezultātā tiks traucēti GPS signāli

Datuve

Mana Datuve

Reģistrācija | Noteikumi | Paroles atjaunošana



Forums

Ieskaties


Raksti

Lietotāji online

Lietotāji online: 85

Reģistrētie lietotāji online: 0

Viesi online: 85

Datuve.lv video
Top.LV

Augstas Saules aktivitātes rezultātā tiks traucēti GPS signāli

Ievietoja: MartinsKarelis @ 2010.02.10 19:00  

Pēc pāris gadiem Saule sasniegs tās maksimālo aktivitāti un Saules uzliesmojumi sasniegs augstāko punktu vairāku gadu laikā. Pēdējoreiz, kad Saules aktivitāte sasniedza šādus apmērus, nebija daudz tādu cilvēku, kas savā ikdienā paļāvās uz tādām lietām, kā GPS. Šobrīd GPS ir ļoti izplatīta tehnoloģija, uz kuru ik dienas paļaujas vairāki miljoni cilvēku visā pasaulē. Arī militāristiem globālā pozicionēšanas sistēma ir nepieciešama kaujas operācijām.

Tuvojas augstas Saules aktivitātes un Saules uzliesmojumu periods, tādēļ zinātnieki ir satraukti par to, ka GPS signāli tiks traucēti, sagādājot nelielas problēmas lietotājiem. Zinātnieki gan norāda, ka militārajām vajadzībām tiek izmantotas daudz sarežģītākas GPS sistēmas, tādēļ tās netiks iespaidotas.

BBC News ziņo, ka paaugstinātās Saules aktivitātes rezultātā automašīnās izmantotās navigācijas ierīces nespēs uztvert satelītu raidītos GPS signālus. Dažas reizes gadā, kad Saules aktivitāte būs maksimāli liela, lietotāji nevarēs izmantot savas navigācijas ierīces ilgāk par desmit minūtēm.

Otru problēmu GPS lietotājiem sagādās jonosfēras sastāva maiņa. Tā notiek atkarībā no Saules radiācijas daudzuma, kas saskaras ar jonosfēru. Šīs maiņas rezultātā tiks pagarināts GPS signālu nokļūšanas laiks līdz ierīcēm. Zinātnieki skaidro, ka šādā gadījumā dažādās pasaules vietās var rasties kļūdas pozicionēšanā. Lielbritānijā pozicionēšanas nobīde var sasniegt 10 metrus.

DailyTech

Saistītie raksti

Komentāri

#1 nilssv @ 2010.02.10 21:08

Njaaa, ja tik vien tas ir bubulis, ar ko baidīt, tad jau tā.  Bet šāda veida prognozes varētu arī būt neprecīzas. Nu piemēram, nevis 10 min. bet stundu nebūs signāls, vai arī nevis 10m nobīde bet 25-35m nobīde. Manuprāt, tad jau braucot pa salu tiltu un tad lai uz Bauskas šoseju nogrieztos caur apli, pārmaršrutēs caur z-kalnu :):):)  t.i. nebus variants" enter a roundabout"

Gan jau tā nebūs :)

#2 @ @ 2010.02.10 21:38

Varbūt to izdomāja, lai atbildēdu par gaidājamiem gļukiem, kurus patiesībā izraisīs pārāk lielais GPS lietotāju skaits.

#3 ronis @ 2010.02.10 21:51

Kāds te sakars ar GPS lietotāju skaitu? GPS signāls tak iet tik vienā virzienā no satelīta uz GPS uztvērēju. Ir tak vienalga, vai ir 1 uztvērējs, vai 100 000 000. Ja dzirdi 1 FM rādžiņu, tad tur pat uztvers arī tūkstošiem. Vai arī es neko nesaprotu no GPS un FM tehnoloģijām? :)

#4 rumis @ 2010.02.10 22:54

"militārajām vajadzībām tiek izmantotas daudz sarežģītākas GPS sistēmas, tādēļ tās netiks iespaidotas"

Jūtos apdalīts.

#5 Evers @ 2010.02.10 23:26

doomsday is coming :)