Datuve :: Kā izvēlēties sev piemērotāko klēpja datoru?

Datuve

Mana Datuve

Reģistrācija | Noteikumi | Paroles atjaunošana



Forums

Ieskaties


Raksti

Lietotāji online

Lietotāji online: 59

Reģistrētie lietotāji online: 0

Viesi online: 59

Datuve.lv video
Top.LV

Kā izvēlēties sev piemērotāko klēpja datoru?

Ievietoja: daunte @ 2010.01.29 11:35  

Pēdējo gadu laikā portatīvo datoru tirgus ir paplašinājies ne vien ar jauniem modeļiem, bet arī ar daudziem jauniem veidiem. Ja agrāk bija skaidrs, ka ir izvēle tikai starp personālo datoru vai portatīvo datoru. Tagad ir klāt nākuši planšetdatori, viedtelefoni un paši portatīvie datori ir kļuvuši ļoti dažādi pēc to ekrāna lieluma, tehniskajiem parametriem un cenas. Ja cilvēks pirms ierīces iegādes pilnībā ir apzinājies, ko viņš darīs ar jauno ierīci, tad viņam ir visas iespējas nopirkt sev vispiemērotāko ierīci, kurā nebūtu nekā lieka un netiktu pārmaksāts par nevajadzīgam funkcijām.
Portatīvos datorus var iedalīt pēc dažādiem kritērijiem. Šoreiz neliels ieskats pcworld.com autoru veidotajā iedalījumā ar četriem galvenajiem portatīvo datoru veidiem – netbūki (netbooks), ultraportatīvie (ultraportables), universālie (all-purpose) un desktopa aizvietotāji (desktop replacements.).

Netbūki.

Ja jūs vēlaties universitātē pierakstīt lekcijas konspektu, vai pasērfot internetā, tad šīs ierīces jums būs piemērotas. Tās ir mazas un vieglas, taču nespēj paveikt liela apjoma darbības. Tās nederēs spēlītēm vai lielu bilžu apstrādei. Netbūka vidējais svars ir 3 mārciņas (1,36 kg) vai mazāk un ekrāns ir 6 līdz 10 collas liels, tādēļ arī cena ir salīdzinoši neliela 300 līdz 400 USD.
Netbūku nevajadzētu iegādāties kā savu galveno vai pat vienīgo datoru, jo tā tehniskie parametri nespēs nodrošināt neko daudz (pat filmu skatīšanās jau var sagādāt problēmas) un jūs būsiet ļoti ierobežots.

Ultraportatīvie.

Plāni un viegli, bet tie jau ir solis uz augšu no netbūkiem. Ja salīdzina ar netbūkiem, tad svars pieaug apmēram par kādu mārciņu, taču iekšā būs gan labāks procesors, gan lielāka operatīva atmiņa, gan bieži vien arī lielāks ekrāns.
Šāds dators būs piemērots tiem, kam no datora vajag vairāk par interneta primitīvu sērfošanu, bet dators ir ļoti bieži jānēsā līdzi. Ekrāna izmērs variē no 11 līdz 14 collām; ja ekrāns ir lielāks, bet dators ir neiedomājami plāns, tad tas arī var tikt dēvēts par ultraportatīvo datoru. Svars šādai ierīcei var būt līdz 2 kg, baterija darbosies 4 līdz 6 stundas un cena svārstīsies 600-800 USD robežās, bet īpaši plānie sava izskata dēļ maksās vairāk par 1000 USD.
Lielākajai daļai ultraportatīvo datoru operatīva atmiņa ir 2-4 GB, kad netbūkiem tikai retais modelis piedāvās maksimums 2GB.

Universālie klēpja datori.

Šie datori ir vispopulārākie un tādēļ tiem ir visplašākā izvēle, tie der kā ikdienas vai galvenais dators, šiem datoriem ir visvairāk funkciju ka jebkuram citam klēpja datoram. Tie ir ļoti dažādās cenu kategorijas, kas atkarīgas no datora izmantošanas mērķiem – biznesam, spēlēm (jebkurā gadījumā personālie datori šim mērķim ir labāka izvēle), skolēniem utt.
Ekrāns šādiem datoriem visbiežāk ir 14 līdz 16 collas liels un sver aptuveni 5 mārciņas vai pat vairāk. Saprotams ir jārēķinās, ka šādu datoru cena būs augstāka kā iepriekšējo kategoriju datoriem, jo to tehniskie parametri ir gana labi, lai tie varētu paveikt praktiski jebkuru ikdienas datorlietotāja darbību.

Desktopa aizvietotāji.

Šie datori nebūt nav ērti un viegli, lai tos daudz pārnēsātu, tomēr tie pilda savas funkcijas, to ekrāni ir no 16 līdz pat 18.4 collām, tātad tiem vajadzētu būt arī lieliski piemērotiem foto un video apstrādei, tādēļ to procesors, video karte un operatīvā atmiņa parasti tiek pielāgota gana augstā līmenī, lai šīs apstrādes tiešām būtu ērti veicamas.
Līdz ar šādu datoru izveidi, kas paredzēti foto un video apstrādei, spēļu mīļotāji arī sāka tos iecienīt savām vajadzībām, jo labākie modeļi spēj pilnīgi bez problēmām palaist pat visjaudīgākās spēles.
Protams, cena šiem milžiem ir sakot no 1000 USD (vājākajiem modeļiem, kam tik vien ir kā liels ekrāns) līdz pat 2000 un vairāk USD.


Raksta avots un plašāka informācija: http://www.pcworld.com/article/187748/laptop_buying_guide_selecting_th…

Saistītie raksti

Komentāri

#1 dadzis @ 2010.01.29 12:09

klēpja dators ir jāizvēlas pēc tā pašap rincipa kā klēpja sunīši. viss ir atkarīgs no klēpja. lieliem klēpjiem lielus, maziem maziņus.
...kaut kā uzmetas riebums latvisko vārdu klēpis sasienot ar portatīvajiem datoriem, baigi senlatvieši, pē.

#2 bush @ 2010.01.29 12:21

Viens dolārs ir vienāds ar 0.502 latiem.

#3 Haiduk @ 2010.01.29 12:42

Latvijā tas cenas lielajiem ir pievilcīgākas, sākot no 750USD Anyway, tā es arī nesapratu, kurš man ir piemērots :D

#4 as @ 2010.01.29 12:42

bush rakstīja:

Viens dolārs ir vienāds ar 0.502 latiem.

un sads kurss saglabajas gadiem ilgi, kops savas dzimsanas neesmu redzejis, ka tas kadreiz butu mainijies.

#5 as @ 2010.01.29 12:44

dadzis rakstīja:

klēpja dators ir jāizvēlas pēc tā pašap rincipa kā klēpja sunīši. viss ir atkarīgs no klēpja. lieliem klēpjiem lielus, maziem maziņus.
...kaut kā uzmetas riebums latvisko vārdu klēpis sasienot ar portatīvajiem datoriem, baigi senlatvieši, pē.

tiesam besi tie latviesi, ka var iedomaties vardu lap (no laptop) saukt par kleepi!?!

#6 TrakaisKursis-unlogin @ 2010.01.29 13:34

par cpu, gpu vareja pieminet .. tas tomer ir svarigi ...

#7 daunte @ 2010.01.29 14:00

TrakaisKursis-unlogin rakstīja:

par cpu, gpu vareja pieminet .. tas tomer ir svarigi ...

pieliku raksta avotu, tur ari ir aprakstits tevi interesejosais

#8 izluks @ 2010.01.29 15:51

Nu tad jau varēji nerakstīt neko, vienkārši iemest linku!

#9 BlackSand @ 2010.01.29 17:14

Labs padoms - NEKĀDĀ gadījumā laptopu nepirkt Latvijā.

Ja vēlaties iegūt savā rīcībā kvalitātīvu izstrādājumu, brauciet uz Angliju vai Vāciju, piemēram.

Atšķirsies kvalitāte un cena.

#10 _ @ 2010.01.29 17:24

Kā tur pie mums kaut ko sver mārciņās? :D Tā kā visu vajadzēja translēt uz kg!

#11 pasaules gals @ 2010.01.29 18:38

as rakstīja:

dadzis rakstīja:

klēpja dators ir jāizvēlas pēc tā pašap rincipa kā klēpja sunīši. viss ir atkarīgs no klēpja. lieliem klēpjiem lielus, maziem maziņus.
...kaut kā uzmetas riebums latvisko vārdu klēpis sasienot ar portatīvajiem datoriem, baigi senlatvieši, pē.

tiesam besi tie latviesi, ka var iedomaties vardu lap (no laptop) saukt par kleepi!?!

vai ne? un piedevām 'klēpis' ir tik pretīgs un vecmodīgs vārds, bet 'lap' ir moderns, eksotisks un ausīm tik labskanīgs. kā tas vispār var būt? kauns, valodnieki! neko šitik traku no jums savu mūži nebiju dzirdējis. ārprāts, 'klēpis', kā kaur kas tāds vispār var ienākt prātā. jāiet nošauties.

#12 kinolode @ 2010.01.29 21:35

a kuri ir energotauposhaaki??

#13 Rikests @ 2010.01.29 21:43

kinolode rakstīja:

a kuri ir energotauposhaaki??

Netbūki protams, kas tev Latvenergo uz kakla sēž? Nezinu vai portatīvais dators ir lieta kas tik ļoti ietekmē tavu rēķinu.

#14 Copy @ 2010.01.30 01:36

Man ir "Desktopa aizvietotājs". Pirku PC-World pašu niknākno un dārgāko (ne jau tapēc, ka veicu nenormālas darbības, bet gan vienkārša iemesla pēc - lai pēc gada nav jādomā par jauna iegādi, jo šis stabili spēs pavilkt dajebko pāris gadus mierīgi).