Datuve :: Intel demonstrē bezvadu elektrību, kas mājās varētu ienākt tālā nākotnē

Datuve

Mana Datuve

Reģistrācija | Noteikumi | Paroles atjaunošana



Forums

Ieskaties


Raksti

Lietotāji online

Lietotāji online: 104

Reģistrētie lietotāji online: 0

Viesi online: 104

Datuve.lv video
Top.LV

Intel demonstrē bezvadu elektrību, kas mājās varētu ienākt tālā nākotnē

Ievietoja: AigarsIevins @ 2008.08.22 15:14  

Intel šodien tradicionāli noslēguši savu Developer Forum ar vīziju par nākotnes iespējām un tehnoloģijām tuvāko piecu, desmit vai pat vairāku desmitgažu tālā nākotnē. Kompānijas inženieri paredz, ka tuvāko 40 gadu laikā par ikdienu kļūs klēpjdatora barošana ar bezvadu tehnoloģijām. IDF laikā jau demonstrēta „Wireless Resonant Energy Link” (WREL) tehnoloģija, kas ļauj barot dažādas elektroierīces bez vadu palīdzības.

Džastins Ratners (Justin Rattner), Intel tehnoloģiju grupas vadītājs prezentācijā demonstrējis kā brīvā vidē darbināma 60 vatu spuldzīte, taču līdz reāli darbojošai ierīcei un sistēmas ieviešanai sadzīvē visticamāk paies vairākas desmitgades. Tehnoloģija balstīta uz precīzu rezonatoru principa – līdzīgi kā dziedātājs ar balsi noteiktā frekvencē var saplēst stiklu, arī enerģiju iespējams absorbēt, lai tā novirzītos tieši tai paredzētajās vietās.


Intel vīzija paredz iespēju uzlādēt klēpjdatoru vai jebkuru citu mobilo ierīci, kad tā atrodas apmēram pusotra metra attālumā no enerģijas avota. Lielākā problēma ar Wireless Resonant Energy Link, pie kuras vēl daudz jāstrādā, ir tās drošība un efektivitāte. Pati kompānija atzīst, ka vēl ir jāizcīna vairākas inženierijas cīņas, taču valda ticība, ka kādu dienu tiks atrasts veids kā to realizēt sadzīvē.

Saistītie raksti

Komentāri

#1 Zigamonis @ 2008.08.22 15:50

Pagāja veseli 100 gadi kamēr kāds spēja atkārtot Teslas eksperimentu. Tikai Tesla jau bija gatavs to visu jau toreiz realizēt, nevis gaidīt desmitiem gadu...

#2 asdaysdg @ 2008.08.22 16:13

Neticu, ka būs tik ilgi jāgaida, jo progress mūsdienās notiek arvien straujāk. Un kad pienāks tādas iespējas, tad dzīve būs vieglāka, bet vienmēr atradīsies, kas gribēs izmantot to visu ļaunprātīgi. Viss ir uz labu. :)

#3 cosmo WWW @ 2008.08.22 16:19

Nicola Tesla šādu sistēmu bija jau sen izgudrojis, tikai pēc tās demonstrēšanas viņš dīvainā kārtā pazuda!

Principā visas tehnoloģijas kas saistītas sākot no bezvadu elektrības līdz pat alternatīvajai degvielai un alternatīvās elektrības ieguvei, visi izgudrotāji vai nu ir noslepkavoti vai pazuduši... Vai arī viņu patenti tiek nozagti.... Zem tāvisa naftas magnāti un valdība vai specializētās struktūras... Protams pēc 40 gadiem nebūs citas izejas kā vien to ieviest :) Tikai tad būs par vēlu... Diemžēl, bet visi šie skauģi rok bedri saviem bērniem un bērnu bērniem :/

P.S. Par to pat vakar bija raidījums pa TV3 un vispār par to ir daudz ziņu. Tāpat kā maskavā izgudroja unikālu degvielas ieguves veidu, kāda maza kompānija, kura pēc degvielas demonstrēšanas tika izputināta, aizslēgta utt. Zēl...

#4 ginnnts @ 2008.08.22 16:38

#3 Nāve 86 gadu vecumā no sirds mazspējas nevarētu būt saucama ar pazušanu dīvainā kārtā! :D

#5 cosmo WWW @ 2008.08.22 16:39

Tas jā bet pirms tam tur bija virkne dīvainu notikumu ap to visu, es neskaidri uzrakstiiju :)
Par to sirds mazspeeju arii vel striidas, vinjam esot bijusi lieliska veseliiba :)

#6 Firza @ 2008.08.22 21:16

-> #3
Ja runa ir par krievu izgudrojumu, kā no saules puķu vai rapša eļļas ražot degvielu, ko var izmantot automašīnās, tad paskatoties, cik tagad veikalā maksā pārtikā izmantojamā eļļa, uzreiz var saprast, ka nekas super lēts tur nesanāks. Jebkurā gadījumā, lidmašīnās šādā veidā iegūta degviela vēl ilgi netiks izmantota. Cik tad hektāru ir jāpasēj ar rapsi, lai varētu saražot degvielu prieks vienas lidmašīnas uzpildes? Nez vai vispār ir iespējams no eļļas izgatavot degvielu, kuru varētu izmantot lidmašīnām, tādu kura iztur super zemas temperatūras.
Pret visādām brīnumainām tehnoloģijām, kuras ir nākušas no Krievijas vispār vajadzētu izturēties diezgan skeptiski.
Padomju laikā Krievija bija pētniecības institūts, kurš nodarbojās ar dažādu "brīnumu" pētīšanu (piemēram “torsionu lauki”, “vakuuma enerģija” u.c.) un pēc PSRS sabrukšanas tas tika likvidēts. Un likvidēju to institūtu nevis tāpēc, ka tas kļuva bīstams naftas ieguves kompānijām, bet gan tāpēc, ka tās darbības lietderīgā jēga bija = 0. Un pat nevis nulle, bet gan daudzi miljoni pilnīgi nelietderīgi iztērētās valsts naudas. Zinātniekiem jau ir pilnīgi vienalga ko pētīt, ja vien par to maksā naudu.

#7 Ziepe @ 2008.08.23 13:23

BTW, par biodegvielu runājot, ja nemaldos bija kaut kur aprēķināts, ka lai iegūtu 1,5 t biodegvielas, stādīšanas, novākšanas, loģistikas un izplatīšanas procesos jātērē 1 t fosilās degvielas....

Vairāki ārzemju zinātnieki (nu neatceros precīzāk) ieteica beigt mērkaķoties ar biodegvielu un attīstīt citus enerģijas avotus.

#8 Dārzenis @ 2008.08.23 14:30

#3 Īsti nespratu tavu domu, jeb kāds tam sakars ar rakstu. Neiet runa par efektīvu/lētu enerģijas iegūšanu. Runa drīzāk ir par to kā to enerģiju izkūpināt gaisā, un kāpēc lai "ļaunie un nekrietnie" fosilā kurināmā tigotāji pret ko tādu iebilstu? Apšaubu pasākuma efektivitāti.

#9 RaimondsV @ 2008.08.23 19:51

Piekrītu #8 - te neiet runa par emerģijas ieguvi, bet gan pārraidi. Pie tam izmantojot elektromagnētisko lauku.

Vai tiešām mūsdienās gaisā par maz elektromagnētiskā starojuma?

#10 Turbon22 @ 2008.08.23 23:06

hmm sis viss priece.. driz tad jau toch bus ka filmas utml ka neko nevaidzes un viss darbosies pats.. tapat ka masinas cerams velak parvietosies bez degvielas

#11 TZMx @ 2008.08.24 05:49

mm.. interesanti palasīt par tiem gadījumiem par zinātnieku pazušanau , nebiju neko tādu dzirdējis .. , bet nu domāju ka šoreiz diezvai jāuztraucas ka Intel "mistiski pazūdīs" ^^ :D

#12 msh @ 2008.08.24 13:57

Tas jau vispār nebūtu slikti :D

Bet šitas "izgudrojums" ir kārtējā cilvēku stulbuma pazīme... Cilvēkam magnētiskais lauks nav veselīgs, bet te radīs ļoti stipru magnētisko lauku, un kāpēc? Lai nevajadzētu piespraust kkur nelielu vadiņu...

#13 ruukjis @ 2008.08.25 09:30

=>msh
Aha, turklāt tas pārraides attālums arī ir smieklīgs - 1,5m, es saprastu būtu vismaz 3m, būtu varbūt vērts  upurēt savu veselību, tupot gultā uzlādējot portabli. :)

#14 Krotow @ 2008.08.25 18:03

Labums acīmredzams - zudīs vajadzība daudzu mazu ierīcīšu barošanai vilkt čupu vadu un pagarinātāju un nobārstīt sienas ar elektrības kontaktiem. Paliek atklāts jautājums ar elektrības pārraides lietderības koeficientu, tai skaitā - kā izvairīties no tā, ka kopā ar barojamo ierīci tiek sildīti visi apkārtējie priekšmeti, ieskaitot ierīces īpašnieku (diezgan neveselīgi viņam). Un kā nodrošinaties pret elektrības zagšanu.. vienkāršāk sakot - ka no sienās saliktajiem rezonatoru paneļiem barojas tikai dzīvoklī esošās iekārtas, nevis arī visi apkārtējie kaimiņi :P  (analoģija ar wireless netu)

#15 Dārzenis @ 2008.08.25 22:13

Es zinu, vaiga visu dzīvokli ekranēt :DD plus būs paranoiķiem sekjuritijs lielāks, vienīgi visādi atkārtotāji būs jāliek priekš telefoniem.
Anyway, ja ierīces īpašniekam bailes sasilt, tad ieteiktu arī ieslēgtu telefonu pie aus nelikt (izslēgtu ganjau ka var), kautkur iekš youtube bija vairāki video kā ar mobilajiem popkornu taisīja (ceru ka šis ies zemākās frekvencēs).

#16 msh @ 2008.08.26 04:57

Krotow rakstīja:

Labums acīmredzams - zudīs vajadzība daudzu mazu ierīcīšu barošanai vilkt čupu vadu un pagarinātāju un nobārstīt sienas ar elektrības kontaktiem. Paliek atklāts jautājums ar elektrības pārraides lietderības koeficientu, tai skaitā - kā izvairīties no tā, ka kopā ar barojamo ierīci tiek sildīti visi apkārtējie priekšmeti, ieskaitot ierīces īpašnieku (diezgan neveselīgi viņam). Un kā nodrošinaties pret elektrības zagšanu.. vienkāršāk sakot - ka no sienās saliktajiem rezonatoru paneļiem barojas tikai dzīvoklī esošās iekārtas, nevis arī visi apkārtējie kaimiņi :P  (analoģija ar wireless netu)

Tāpēc arī cilvēki paliek arvien stulbāki - jo vairs pat negrib jēgt piespraust pāris vadus ;) Ja, piemēram, pirms 30 gadiem fotogrāfam - amatierim vajadzēja mācēt uzstādīt ekspozīciju un tādā garā, attiecīgi vai nu māki un dari, vai nemāki un nedari, mūsdienās ziepjutrauku lāmeru pilna pasaule. Un tas ir visās tehnikas jomās.

#17 Dārzenis @ 2008.08.26 15:23

msh, aizej labāk nobāz televizora pulti kautkur dziļi kādā plauktā un aizmirsti par tādiem ļaunuma iemiesojumiem kā bezvadu internets un mobilie sakari.
Un tie ziepju trauku īpašnieki vēl ir enģelīši, n kvadrātā reizes briesmīgāks šķiet situācijas kad bildes autors pieliek piebildi "atvainojiet par bildes kvalitāti, bildēts ar mobilo", un lielākoties pie tādām bildēm tāda komentāra nav.