Datuve :: Acer Extensa 5220 - izvēlies sev piemērotāko

Datuve

Mana Datuve

Reģistrācija | Noteikumi | Paroles atjaunošana



Forums

Ieskaties


Raksti

Lietotāji online

Lietotāji online: 67

Reģistrētie lietotāji online: 0

Viesi online: 67

Datuve.lv video
Top.LV

Acer Extensa 5220 - izvēlies sev piemērotāko

Ievietoja: Mareks @ 2008.04.03 12:08  

Acer Extensa 5220 sērijā ir vismaz astoņi datori dažādiem pircējiem ar dažādām vajadzībām. Iepazīstoties ar vienu no tiem, nācās secināt, ka jāpastāsta par visiem, jo arī portatīvo datoru budžeta klasē atrodami labi price / performance varianti.

Visām Extensa 5220 versijām ir matētais 15 collu monitors ar 1280x800 pikseļu maksimālo izšķirtspēju. Intel Celeron procesora varianti - M530 ar 1,7GHz frekvenci, M540 ar 1,8GHz frekvenci un M550 ar 2GHz frekvenci. Dīvaini, ka visus trīs variantus visvarenais mārketings iebāzis vienā tirgus nišā. Manevra iespējas taču ir, jo trīs nosauktie procesora varianti sadalīti uz vismaz astoņām dažādām Extensa 5220 komplektācijām. Iespējams, vainojama nevis izplūdusī, pavājā Acer pašreklāmas plūsma (tirgus sektors iekarots, nevēlas lieki reklamēties?), bet konkurentu veiksmīgi noorganizētā kritika – nevar neievērot, ka noteikts personu loks velta ievērojamu laiku, lai anonīmajā interneta vidē mazinātu visādā ziņā jēdzīgā zīmola reputāciju. Acer portatīvie datori Latvijā pārdoti milzīgos apjomos, sakrājusies iespaidīga statistika par to lietošanas īpatnībām un vājajiem punktiem. Izdalot pārdoto datoru skaitu ar salūzušo skaitu, Acer gadījumā rezultāts ir daudz jēdzīgāks nekā vienam otram superzīmolam. Konkrēti skaitļi ir komercnoslēpums, kuru ražotāji un izplatītāji neļauj publicēt, lai nesāktos atklāts karš starp zīmoliem. Taču apgalvojums, ka garantijas servisi aprakti zem salūzušu Extensa un Aspire kaudzēm, viennozīmīgi vērtējams kā vistīrākā antireklāma, kura apzināti izplatīta, lai bremzētu pircēju pievēršanos budžeta klases piezīmju datoriem.


Audio austiņu un mikrofona ligzdas datora priekšpusē ir eksotisks risinājums - viegli pievienot vai atvienot austiņas, taču nedaudz traucē ceļojumā, kad dators tiek turēts klēpī.

Acer nepiegādā bruņotos čemodānos iemontētus taktiskos datorus NATO valstu armijām (vismaz nav dzirdēts), tāpēc vainot ražotāju par saplīsušu ekrānu, ja uz datora korpusa ir arī spēcīga trieciena pēdas, ir, maigi izsakoties, neadekvāti. Vai gadījumā Apple G3 iBook nebija pēdējais plašam lietotāju lokam paredzētais piezīmju dators, kuru bez bažām (nosacīti) varēja vilkt trosē aiz ātri braucošas automašīnas? Gan Acer, gan pārējie lielie zīmoli šobrīd vispār nepretendē uz triecienizturīgu piezīmju datoru ražotāja nišu, pat neskatās tās virzienā, jo piezīmju datoram pašu ražotāju uzkurinātajās jaudas un veiktspējas sacensībās vairs nav paredzēts ilgs mūžs pie lietotāja sāniem.

Bluetooth iebūvēts tām Extensa 5220 versijām, kuru procesora frekvence ir vismaz 1,8GHz. Infrasarkano staru sasaiste ir visām versijām. Ja pircējs mēģina pieskaņot piezīmju datoru savam iemīļotajam mobilajam telefonam, kurā ar reliģiska rituāla sajūtu katru dienu iepumpē jaunas melodijas un ekrāna tapetes, šos divus parametrus noteikti jāņem vērā. Operatīvās atmiņas varianti – 512Mb, 1024Mb, 2048Mb. Izvēloties Acer, jāatceras, ka saistība starp datora operatīvās atmiņas izmēru un tā pārējo detaļu dzīvotspēju ir mīts. Salonu mazumtirgotāji, kuriem svarīgi pārdot vienu superdzelzi nevis 10 vidējās klases piezīmju datorus, protams, turpinās izplatīt pasaciņas, taču tas nemaina patieso lietas būtību – komplektējošo detaļu izcelsme laiku pa laikam manās arī viena modeļa konkrētai versijai. Datori tāpat kā vīni vienā gadā var būt labāki, bet nākamajā sliktāki neatkarīgi no zīmola un ražošanas reģiona.

Nevienam Extensa 5220 datoram komplektācijā nav diskešu lasītājs. Mūsdienās pieprasījums pēc diskešu lasītāja ir minimāls, jo nu jau tas vajadzīgs tikai ļoti specifisku profesiju pārstāvjiem, piemēram, datoru administratoriem. Atteikšanās no diskešu lasītāja ir vēsturisks pagrieziens informācijas tehnoloģiju jomā un Acer šajā ziņā ne ar ko neatšķiras no konkurentiem – diskešu laikmets vienkārši beidzies. Piezīmju datoru ražošanā šim lēmumam ir vēl viens pamatots iemesls – sacensībā par vieglāko savas klases datoru diskešu lasītājs ir lieks svars. Taču attiecībā uz Extensa 5220 šīs ierīcītes trūkums izspēlējis dīvainu joku.

Lai Extensa 5220 būtu lētāka, tā nav nokomplektēta ar Windows XP vai Vista. Klients pats izlemj, kādu operacionālo sistēmu uzstādīt, ja viņu neapmierina ražotāja dotais bezmaksas Linpus Linux. Ja lēmums pieņemts par labu Windows XP, jāatceras par SATA draiveru laicīgu sagādāšanu – Acer Extensa iebūvēts SATA (Serial ATA) cietais disks, pret kuru Bila Geitsa kantoris aplauza zobus. Windows Vista instalējas un darbojas bez problēmām, taču Windows XP uzstādīšanas procesā SATA diskus var neieraudzīt. Draiverus SATA diskiem piedāvā Intel mājas lapa. Ja kādam gadās šī prolēma – lūk, risinājums.



Karšu nolasītājs un WIFI ir visiem Extensa 5220 variantiem. Web kamera gan iebūvēta tikai tiem datoriem, kuriem ir vismaz 1,8GHz procesori. Piezīmju dators, pateicoties bezvadu internetam, jau pēc definīcijas ir komunikācijas līdzeklis, tāpēc web kamera ir ļoti patīkama rozīnīte, kura var ietekmēt potenciālā pircēja lēmumu par labu Acer. Neliela darvas karotīte web kameras medus podā – ērts, lietotājam patīkams atvāžamā ekrāna leņķis ne vienmēr garantē lietotāja atrašanos web kameras redzes lauka vidū.


Web kamera ir iebūvēta ekrāna panelī - lietotājam nav jānēsā līdz liekus vadus un nav jākabina atsevišķu lūramcaurumu uz portatīvā datora ekrāna augšmalas.

Ļoti patīkami, ka nekādi izņēmumi nav pieļauti attiecībā uz TV izeju – tā ir visām Extensa 5220 versijām. Videokarte – Intel Graphics Media Accelerator (GMA) X3100 358MB. Skaņu karte – Intel High Definition Audio. Kā redzams, viss ir ļoti piedienīgi un ne ar ko īpaši neatpaliek no uzpūtīgāko konkurentu piedāvājuma, kaut gan Acer Extensa stingri pozicionēts budžeta sektorā.

Svars visiem Extensa 5220 – apmēram 2,8 kilogrami (neatkarīgi no cietā diska ietilpības). Cieto disku ietilpība variējas no 80Gb līdz 160Gb. Izvēloties Extensa, ir vērts kārtīgi nopratināt pārdošanas menedžeri, lai tiktu skaidrībā, cik atmiņas atvēlēts katram variantam. Interfeiss gan ir vienāds visiem Extensa 5220 datoriem – netērējiet laiku, meklējot atšķirības.

Akumulators neaizņem visu datora korpusa malu un akumulatora apvalks neatrodas uz stūra. Ja Extensa 5220 nogāzīsies uz grīdas vai asfalta, akumulatora stiprinājumi uzreiz nenolūzīs. Dators balstās uz vairāk nekā četrām gumijas plāksnītēm – tas negrabēs uz galda virsmas. Jautājums, vai kreisajā pusē novietotās funkciju (piemēram - multimediju regulācijas) pogas, ir neērtas, paliek atklāts. Peles roka ir labā, tāpēc novietot šīs pogas kreisajā pusē ir tikai loģiski.

Nobeigumā - izvēloties ikdienas instrumentu vai ceļojumu biedru, nepērciet eksotiskus modeļus, bet tādu datortehniku, kuru Eiropā tirgo kā malku. Ja sadauzīsiet (Mērfija likums: visi portatīvie datori krīt uz betona), nebūs grūti saremontēt.

Saistītie raksti

Komentāri

#1 BlackSand @ 2008.04.03 13:09

Par datoriem, kurus "civilizētajā" ES tirgo kā malku.. Parokot info par savu Acer Aspire 7520G, man radās iespaids, ka LV tirgoņi uzliek 100LVL pa virsu... Un bija akcijas laiks, un daži LV internet veikali izskatījās ka cenšas nopelnīt vēl vairāk.

Tāpēc mana rekomendācija - ja ir iekrāta nauda uz rokas ko pirkt kārotu dārgumu, lego robotus bērniem, labus uzvalkus vīriešiem, un tā tālāk tādā stilā, TAD var mierīgi ar rainairu aizbraukt apciemot draugus un radus Londonā, kārtīgi izdzīvoties pa UK, apskatīt pārtikas cenas un izmēģināt tās kvalitāti veikalos, un vēl nopirkt visu ko bija plānots. (Riskēšu izteikt minējumu balstoties atkal uz savu subjektīvo pieredzi - kvalitāte būs labāka.........)

#2 tirliitis @ 2008.04.03 13:59

Padarbojos ar daargaako Extensa 5220 versiju...un teikshu taa, nebija nemaz tik slikti - izskats piedieniigs, korpusa kvalitaate ir ok... prieceeja fakts, ka meitene par 345 ls bija nopirkusi sakariigu datoriiti, komplektaa naaca arii cieshama portablja soma...kaa arii taadiem slinkjiem kaa man, labi nodereeja driveru discinsh, kuraa gan xp un vistas driveri bij apkopoti...uzliku XP, saliku driverus un viss bez probleemaam aizgaaja...ekraana kvalitaate ar bij savos augstumos...atshkjiriibaa no citiem Acer bija padomaats arii par dzeseeshanas sisteemas izvietojumu...rokas nesila...un lielus trokshnjus kompiits ar neizdaliija...
kopumaa sakot, par taadu cenu, ja man rastos nepiecieshamiiba preec portablja, es ar njemtu taadu...

#3 pravieša bārda @ 2008.04.03 18:08

Krutos laptopus pērk bagāti tusētāji. Lētos laptopus pērk DARBA TAUTA. Lai dzīvo lētie laptopi! Man nav vajadzīgs kosmosa kuģis tekstu rakstīšanai.

#4 bozons @ 2008.04.04 09:27

Par betonu taisniiba. Perk tachu, lai neesaatu apkaart. Ko neesaa, tas agri vai veelu izkriit no rokaam. Zheel skatiities uz sasistiem superlaptopiem. Nesaprotu tos cilveekus, kuri peerk pieziimju graamatinju un rakstaammashiinu par 1500 latiem.

#5 stormdf @ 2008.04.04 13:16

Ja kaads saka kad uz ekstensa 5220 nevar uzlikt xp tad varu vien pateikt ka rokas aug ne no tas vietas :)

#6 hiperzutis @ 2008.04.05 14:33

stormdf rakstīja:

Ja kaads saka kad uz ekstensa 5220 nevar uzlikt xp tad varu vien pateikt ka rokas aug ne no tas vietas :)

Datorus peerk cilveeki. Tie laiki, kad datori bija tikai Deksteriem, pagaajis. Tipisks laptopa pirceejs neko nesaprot no datoriem. :)

#7 arnis @ 2008.09.16 20:53

es nevaru dabut prieks sii pc ja to var saukt par pc wierles driveri, kads nevar izpalidzet?

#8 Ji @ 2008.11.11 13:21

es nevaru savam extensa uzstaadiit wifi (((
nu labi, nevis es, bet draugs, jo es tieshaam neko nejeedzu :D

#9 b @ 2008.12.28 20:00

man ir problēma ar wireless un bluetooth ieslēgšanu. saprotu, ka, lai ieslēgtu, jāpabīda tās podziņas (līdzīgas atvēršanas mehānismam), bet tās visu laiku atgriežas sākuma stāvoklī, rezultātā neiedegas indikators un vispār nekas neiet uz priekšu. =C

#10 katevijupis @ 2008.12.28 21:31

pats no tāda sēžu ...

#9 - uzraksti PM, atsūtīšu tos f**king driverus:)
eh, labsirdīgs šovakar ... jo uzlāpījies