Datuve :: Pērkam digitālo fotoaparātu

Datuve

Mana Datuve

Reģistrācija | Noteikumi | Paroles atjaunošana



Forums

Ieskaties


Raksti

Lietotāji online

Lietotāji online: 61

Reģistrētie lietotāji online: 0

Viesi online: 61

Datuve.lv video
Top.LV

Pērkam digitālo fotoaparātu

Ievietoja: samurajs @ 2006.08.18 08:56  

Datuvē daudzkārt ir jautāts - kādu fotoaparātu pirkt? Pamēģināsim tagad noskaidrot, kā izburties cauri bagātīgajam digitālo kameru klāstam, ko nozīmē šīs tehnikas aprakstos norādītie specifiskie parametri, kādas papildiespējas patiešām ir nepieciešamas, tāpat - kuras ne īpaši vajadzīgas, bet ieliktas cenas uzskrūvēšanai. Centīšos neiedziļināties tehniskos sīkumos, vadīšos pēc principa „labāk - sliktāk”.
Dārgos profesionālos fotoaparātus šeit neapskatīsim, bet tikai plaša patēriņa kameras. Kaitina apgalvojumi, ka, piemēram, Canon aparāti ir labi, bet, teiksim, Fuji ir sliktāki. Sen jau pierādījies, ka firmas izvēle ir tikai un vienīgi reliģijas jautājums. Katra no pazīstamajām firmām ražo gan advancētas kvalitatīvas kameras, gan arī vienkāršus lētus „ziepīšus”. Fotogrāfi gan skeptiski raugās uz Āzijas ražotājiem, kuriem fotoaparatūra nav primārā produkcija. Tie ir SAMSUNG, BenQ, Trust u.c. Nevar apgalvot, ka šie izstrādājumi būtu slikti, bet, tos pērkot, pircējs riskē pats.

Tagad apskatīsim fotoaparātu galvenos parametrus:

1. Objektīvs ir katras kameras „alfa un omega”, no tā pirmām kārtām atkarīgs galarezultāts. Labam objektīvam jābūt ar stikla lēcām, precīzi montētam, asi zīmējošam, bez attēla kropļojumiem. Lētajos „ziepīšos” galvenokārt izmanto plastikas lēcas. Daudzas firmas lieto slavenu ražotāju, piem. Carl Zeiss optiku. Ja maciņš atļauj - ieteicams izvēlēties tādu.

2. Megapikseļi - tas nu ir strīdīgs jautājums. Bildei datora ekrāna lielumā (1280x960) atbilst 1.2 Mpix. Ņemot vērā, ka bieži vajag kadrēt gatavos attēlus, tos digitāli apstrādāt, rezerve ir vitāli nepieciešama. Parasti ar 5 Mpix parastam lietotājam pietiek visos gadījumos. Ja orientējaties uz dator- vai reklāmas dizainu, fotomākslu - ieteicams vairāk.

3. Optiskais zoom - parasti tas ir 3x un vairumā gadījumu ar to arī pietiek. Ir kameras kurām šis parametrs ir līdz 12x. Tas ir ļoti ērti, bet šai gadījumā mīnuss -
aparāta palielinātie izmēri. Teleobjektīvā gaismai jānoiet stipri lielāks ceļš līdz CCD matricai, tāpēc korpusa biezums būs stipri palielināts. Nekādā gadījumā neiesaku pirkt vislētāko kameru ar fiksētu objektīvu, bildes gan sanāks normālas, bet iespējas būs stipri apgraizītas.

4. Digitālais zoom - parasti ir 4-6x. Uzskatu to par ne īpaši vajadzīgu funkciju, jo attēla kvalitāte daudzos gadījumos kļūst nepieņemama. Ja vajag pamatīgi „pievilkt tuvāk” - labāks rezultāts bieži sanāk fotografējot ar maksimālo izšķirtspēju bez JPEG kompresijas un vēlāk vajadzīgo objektu izkadrējot.

5. Objektīva gaismasspēja (Aperture) - ir svarīgs objektīva kvalitātes rādītājs un raksturo cik daudz gaismas nokļūs uz CCD matricas. To var nosaukt arī par objektīva lietderības koeficientu. Parasti tas ir no f/2 līdz f/8. Zoom - objektīviem norāda min. un max. vērtības, piem. f/2.8-f/5.6.
Jo šai attiecībā cipars ir mazāks, jo labāka ir konkrētā objektīva spēja darboties nepietiekama apgaismojuma apstākļos.

6. Slēdža darbības ātrums. Labam slēdzim jābūt ar lielu ekspozīcijas laiku intervālu. Lai nofotografētu futbolbumbu lidojumā, vajag vismaz 1/1000 s ātrumu. Ja vēlamies bildēt mēnesnīcas ainavu (no statīva, protams), tad ar vismaz 2-5 s ekspozīciju jarēķinās. Labs slēdzis spēj nodrošināt intervālu 1/2000s- 15 s.

7. ISO raksturo CCD matricas jutību pret gaismu. Tas ir tāpat kā ar fofofilmiņām - jo lielāks šis skaitlis, jo jutība lielāka. ISO parasti ir regulējams gan automātiski atkarībā no apgaismojuma, gan arī manuāli. Piemēram, ja jāfotografē kustīgs objekts pievakarē, ar standarta ISO vērtību 200 ekspozīcija varētu būt 1/30s un objekts, protams, būs izplūdis. Ar ISO=800 ekspozīcija jau būs 1/125s un bilde varētu sanākt ciešama.
Lai gan jaunākie fotoaparāti nodrošina ISO pat līdz 3200, pie vērtībām 800 un vairāk attēls bieži sanāk tik graudains un trokšņains, ka bez speciālas apstrādes neiztikt.

8. Autofokuss ir neatņemama digitālās kameras funkcija. Noteikti jābūt laukuma (area, iESP) un punkta (spot) autofokusam.

9. Baltās krāsas balansa manuāla regulēšana ir visai noderīga lieta, fotografējot, teiksim, kvēlspuldžu gaismā bez zibspuldzes. Kļūdainu krāsu balansu var vēlāk viegli labot arī ar programmatūru.

10. Zibspuldze - lai gan profesionālie fotogrāfi pamatoti bēg no tās kā velns no krusta, tomēr iztikt bez šīs ierīces ir grūti. Labai zibspuldzei uzliesmojuma jauda automātiski regulējas atkarībā no attāluma līdz objektam, ar to tiek samazināta seju „izdegšana”. Obligāta prasība būtu priekšzibsnis. Tas novērš acu mirkšķināšanu „knipsēšanas” momentā. Priekšzibšņu sērija „sarkano acu” novēršanai arī ir laba lieta.

11. Iebūvētā atmiņa dažādiem modeļiem ir no 8 līdz 50 MB, parasti ap 20. Tas ir pietiekami aparāta izmēģināšanai darbībā, bet praktiskai fotografēšanai stipri par maz. Ieteicama vismaz 128 MB papildu atmiņas karte.

12. LCD skatumeklētājs ir viena no dārgākajām aparāta detaļām. Būtiskas ietekmes uz bilžu kvalitāti tam nav, tomēr liels 2.5” displejs stipri atvieglo darbu.

13. Fiksētie režīmi (ainava, sports, nakts u.c.) arī ir noderīga lieta, jo sevišķi iesācējiem, tie paglābs no rupjām kļūdām.

14. Iebūvētās attēla apstrādes programmas (kontrasts +/-, dažādi efekti, „sarkanās acis”, melnbalts utt.) praktiskai lietošanai ir visai neērtas. Relatīvi nelielais LCD displejs arī neļauj labi izvērtēt rezultātu. Secinājums - bez tām var iztikt.

15. DPOF un PictBridge tiešā printēšana - noder, ja nav pieejams dators, bet ir tikai printeris. Nedomāju, ka praksē kādu tas varētu interesēt.

16. Video funkcija pat dārgiem fotoaparātiem parasti tālu atpaliek no vislētāko videokameru iespējām. Ja nu video patiešām nepieciešams, tad izvēlamies: 640x480, 30 fps, faila formāts - avi.

17. Barošana - lielākajai daļai modeļu ir 2 veidu: parastās AA tipa baterijas vai arī komplektācija ar speciālu Li-Ion akumulatoru (un lādētāju). Lietot AA vienreizējos elementus nepavisam nav prāta darbs, gudrāk iegādāties atsevišķi Ni-MH akumulatorus un lādētāju. To galvenais pluss - liela ietilpība. Var uzņemt stipri vairāk kadru kā ar parastām baterijām. Mīnuss - visai pasmagi un nedrīkst arī lādēt kā un kad pagadās.

Kurš vēlas fotoaparātu mobilā telefona lielumā un svarā, tam jāiegādājas modelis ar speciālo Li-Ion akumulatoru. Tāds sver tikai 10-20 g, darbībā ir ļoti stabils, pieļauj lādēšanu jebkurā laikā, bet nav tik ietilpīgs. Tomēr vissliktākajā gadījumā varēs uzņemt ap 100 bildēm, parasti 200-300. Mīnuss - ja nepieciešams nomainīt šādu akumulatoru, tad vairākiem modeļiem varētu būt problēmas ar tā iegādi.

Ja es kaut ko esmu aizmirsis - varat droši jautāt komentāros!

Saistītie raksti

Komentāri

#1 ibios @ 2006.08.18 14:02

Labs raksts!!! Patiešām uzzināju daudz jauna...

#2 Archijs WWW @ 2006.08.18 14:02

tas joprojām neatbild uz jautājumu "kādu fotoaparātu pirkt".

#3 Farons @ 2006.08.18 14:08

shitai butu varbut noderejis agrak - iegadajos next foto un nopirku "ziepjutrauku". vienigais kas mani neapmierina ir ka zibspuldze parladejas ilgi   sliktos apstakljos. Un izvelejos ar AA baterija mdarbinamu jo ja braucu uz vairakam dienam kkur un nav elektriba pieejama njem un nomaini baterijas :) Šobrid labakas liekas Canon un Sony digtalas kameras- dozmaju kompaktkameras . Par profesionalajam visas labas. Taa jau raksts ok bet aizmirsi pieminet par diafragmu un arii skatu mekletajs jo biezji vien tumsaa neder LCD ekrans - tape ir vajadziiga taa sauktaa actinja.

#4 atbilde @ 2006.08.18 14:10

Vajag pirkt visdārgāko ;) Tam parasti arī būs visi labakie parametri.

#5 samurajs WWW @ 2006.08.18 14:10

@Archijs: Pērc kurš labāk patīk, protams!:) Ar savu rakstu nedomāju reklamēt konkrētus modeļus, bet palīdzēt izvēlēties pēc netā publicētajiem parametriem.

#6 mixxxx2005 @ 2006.08.18 14:13

bet es nez man liekas ka ''canon'' nav tikai religjijas jautaajums :/

varbuut kaads  man tagad stripri uzbraux bet nu tas taa man liekas ka ta best - cenaa ir canon un ja grib veel labaaku sony ar Carl Zeiss!

#7 0nkulis WWW @ 2006.08.18 14:25

te drīzāk virsraksts.. ieskats fotoaparātu rādītājos... pēc šī teksta nevar atbildēt uz jautājumu kādu fočiku pirkt....
1/1000 nav minimaalaa prasiiba lidojošai bumbai... pietiek ar to pašu 1/500, un domāju ka arii 1/100 sanāktu labi...

#8 Archijs WWW @ 2006.08.18 14:26

1. Objektīvs[..] piem. Carl Zeiss optiku.[..]

Kāds sakars carl zeiss ar labu optiku? Nu pasaki? Brand name 50 gadu firma ar pieredzi? Kāda pieredze bļins, viņi pēdējos 45 gadus ražoja lāzerīšus ārstiem un vsjo, optiku tikai pēdējos gados. Kas mēs te sony fanāti esam, vai(sony ir viena no drausmīgākajām digitālziepjutrauk kamerām). Un kur tad palika apraksti par lielajiem obejektīviem, kuru cena ir vismaz 500Ls. Vot par to jau mēs varētu teikt atļauties...

2. Megapikseļi

5 vitali nepieciešami? lielākā daļa bildē uz 3, pat 2 un viss OK. Man kamera 6 atbalsta, bet nu i nafig tas vajadzīgs, lietoju 3, jo kadrēšana jāveic uz vietas, nevis ņemoties pie kompja. A tādi amatieri, kas to nedara uz vietas, nemaz i necentīsies to darīt pie datora.

3. Optiskais zoom - [..]kameras kurām šis parametrs ir līdz 12x. Tas ir ļoti ērti, bet šai gadījumā mīnuss -
aparāta palielinātie izmēri.[..]

Aparāta izmēri nav mīnuss, mīnuss ir tad, ja nav stabilizatora, ja stabilizatora nav, no 12x nav jēgas. Un jo lielāks aparāts, jo lielāka iespējamība, ka lielāka matrica, jo labākas bildes.

4. Digitālais zoom - [..]labāks rezultāts bieži sanāk fotografējot ar maksimālo izšķirtspēju bez JPEG kompresijas

Ui šitais labs :D Nu davai, pastāsti kurs ziepjutrauks nebilde JPEG...JPEG jau IR kompresija, jābildē ar RAW. Aber, uz raw ziepjutrauki nebildē(atsevišķi gadījumi laikam ir, ja labi atceros).

[..]vajag vismaz 1/1000 s ātrumu. [..] Labs slēdzis spēj nodrošināt intervālu 1/2000s- 15 s.

1. pietiks ar 1/250, ja ir pietiekami gaišs.
2. labs slēdzis nodrošina no 1/2000 - tādam lielumam, kuru tu gribi. pielīmē pogu pie fotoaparāta un lai bildē pusstundu, piemēram. tātad NEIEROBEŽOTS!

10. Zibspuldze - lai gan profesionālie fotogrāfi pamatoti bēg no tās kā velns no krusta, tomēr iztikt bez šīs ierīces ir grūti.

Ko?! :D Katrs profesionālais fotogrāfs nopērg sev ārejo zibspuldzi, lai telpās var vieglāk bildēt. Riktīgi profesionālie ar vienu neapmierinas, pērk VAIRĀK :D

11. Iebūvētā atmiņa dažādiem modeļiem ir no 8 līdz 50 MB, parasti ap 20. Tas ir pietiekami aparāta izmēģināšanai darbībā, bet praktiskai fotografēšanai stipri par maz. Ieteicama vismaz 128 MB papildu atmiņas karte.

Skatoties kā bildē. Es ieteiktu ņemt vismaz 512, lai nepistu sev prātu un bildētu cik grib, jo pat 1gb kartes maksā mazāk par 20ls.

14. Iebūvētās attēla apstrādes programmas [..]Secinājums - bez tām var iztikt.

Vārds vietā! nezinu kāpēc cilvēki tikai raujas uz lielo funkcionalitāti, kaut arī nekad tās neizmanto.

15. DPOF un PictBridge tiešā printēšana [..]Nedomāju, ka praksē kādu tas varētu interesēt.

Why not? ja es nemāku rīkoties ar datoru, un tik un ta bildes nesu uz fotosalonu, kāpēc gan nenopirkt printeri un drukāt tik bildes laukā?

17. Barošana -[..] parasti 200-300. Mīnuss - ja nepieciešams nomainīt šādu akumulatoru, tad vairākiem modeļiem varētu būt problēmas ar tā iegādi.

Casio bildē vismaz 500,550, pat 600 ir bijis, akumulātorus arī bez problēmām var pirkt, pilna noliktava ar tām.

P.S. neuztvert neko personiski, bet tev jāmācās.

#9 Sinthetico @ 2006.08.18 14:36

he he, Archija komentaaru par rakstu bija interesantaak lasiit nekaa pashu rakstu :)) Var nodereet cilveekiem, kas ar to nekad nav saskaarushies kaa neliels celjvedis, kas ir kas.

#10 scyp @ 2006.08.18 14:54

Labs raksts apsveicu :) ( pēc revolūcijas raksti sāka cepties viens pēc otra... )

#11 skelemix @ 2006.08.18 14:59

Diafragmas f skaitļi norāda uz maksimālo atvērumu pie minimālā un maksimālā zoom.

#12 NEprasha @ 2006.08.18 15:25

sito visu izlasot ta vien gribas teikt - visi tik gudri ka nav ko dir...t pasutit :))
vienigais ko no raksta un komentariem var secinat - katram savs :))
es domaju ka galvenais jautajums parastam letotajam butu - ar kuru fotoaparatu man auto rezima sanaks vislabakas bildes? Protams ka profesionalis spes izmantot katra fotoaparata iespejas un praktiski ar jebkuru fotoaparatu kas patreiz ir noperkams tirgu vares izdabut daudz maz jedzigu (parastam pircejam apmierinosu) rezultatu. t.i. mainot rezimus utt.
problema ir ta, ka konsulte tieshi profesionali, kas iesaka aparatus ar ko vini pasi varetu dabut labako kvalitati, nevis klients, kursh lietos tikai un vienigi auto bildesanas opciju!!!
Ko es ar to gribu pateikt - vispirms jasaprot ko pats pircejs no fotoaparatiem un bildesanas saprot un tad ieteikt kaut ko atbilstosu vina spejam. gala beigas Canon un Sony ari bus tie modeli, ar kuriem nosaut greizi praktiski nav iespejams!
Man radas paris jautajumi
Kas tad ir ta diafragma un ko ar vinu dara? :))
Kas tad ir ta uuberkruta optika ja ne Carl Zeiss? Un vai Carl Zeiss tiesham ir tads suds ka Archijs raksta?

#13 samurajs WWW @ 2006.08.18 15:28

@ Archijs

Kā saka- strīdos dzimst patiesība:))) Strīdēties varam ar putām uz lūpām līdz pasaules galam, bet ir dažas lietas ko tūlīt apstrīdēšu:

1. Ja reiz krutās firmas ir tik krutas ka spēj pašas izgatavot labu optiku, tad kāpēc liek Carl Zeiss? Vai Sony leibls tāpat nav pietiekami kruts?
2.Man Olympus 7 MPix atbalsta, ir reizes, kad visus 7 lietoju. Ne vienmēr, protams.
3.Ir tāda lieta arī kā statīvs, nopietni fotogrāfi to bieži lieto. Man ir tāds maziņš ko var pieskrūvēt pie kāda priekšmeta. Image stabilizer palaidu garām aprakstā, sorry:)
4.JPEG kompresijai ir DAŽĀDAS PAKāPES,  Olympus režīmā SHQ dod praktiski nekompresētu bildi, 3 MB smagu.
5. Ja to futbolbumbu bildēsim no 25m, tad 1/250s pietiks. Bet, ja no 5m???
10.Papildus zibspuldzes ir OK. Bet kādas papildspuldzes ziepītim?
11.Ārējā atmiņa- katram pēc vajadzības! Man 256MB pilnīgi pietiek!
17.Nu nelej ka Casio bildē 500 ar zibeni!

Es neņemu neko personiski, mūžu dzīvoju, mūžu mācos un  Tev arī ieteicu!:D

#14 samurajs WWW @ 2006.08.18 15:34

#12:
Saulītē bildējot uz AUTO, normālu bildi dabūsi ar vistizlāko ziepjtrauku. Problēmas sākas kad gaismas ir maz. bet daudziem fočikiem ir pārdesmit gatavi režīmi visiem dzīves gadījumiem- Olympus mju, Casio Exilim u.c. Ja neesi profs, tad izvēlies tādu!
Par diafragmu ziepītī aizmirsti, tā regulējas automātiski.

#15 Archijs WWW @ 2006.08.18 15:43

samurajs rakstīja:

@ Archijs
1. Ja reiz krutās firmas ir tik krutas ka spēj pašas izgatavot labu optiku, tad kāpēc liek Carl Zeiss? Vai Sony leibls tāpat nav pietiekami kruts?
2.Man Olympus 7 MPix atbalsta, ir reizes, kad visus 7 lietoju. Ne vienmēr, protams.
3.Ir tāda lieta arī kā statīvs, nopietni fotogrāfi to bieži lieto. Man ir tāds maziņš ko var pieskrūvēt pie kāda priekšmeta. Image stabilizer palaidu garām aprakstā, sorry:)
4.JPEG kompresijai ir DAŽĀDAS PAKāPES,  Olympus režīmā SHQ dod praktiski nekompresētu bildi, 3 MB smagu.
5. Ja to futbolbumbu bildēsim no 25m, tad 1/250s pietiks. Bet, ja no 5m???
10.Papildus zibspuldzes ir OK. Bet kādas papildspuldzes ziepītim?
11.Ārējā atmiņa- katram pēc vajadzības! Man 256MB pilnīgi pietiek!
17.Nu nelej ka Casio bildē 500 ar zibeni!

Es neņemu neko personiski, mūžu dzīvoju, mūžu mācos un  Tev arī ieteicu!:D

1. brends. brends brends brends! Tāpat kā tevi ievilka savos tīklos. Visi zin kas ir carl zeiss, pastāv jau sen. Sony - labākā elektronika, carl Zeiss - superīgākās lēcas. mārketinga spēks vienvārd sakot.
2. dod man vienu labu iemeslu. Tikai vienu. Un nestāsti te, ka taisi plakātveida bildes, ar ziepjtrauku bildētās.
3. Nopietni fotogrāfi tādus ziepjutraukus nepērk, jo zin, ka ne ar ko nekas neatšķiras. te viens tieši ņēma mazu s600 casio, jo tas ir mazākais un plānākais pasaulē, t.i. lai no uzvalka nespiežas ārā. cik nopratu, džeks ikdienā ar marku bildē.
4. Pakāpes ir dažādas. labi pieņemsim. Bet tik un tā KOMPRESIJAS PAKĀPES. Mākslīgi palielināt bildes izmēru - ijjjak. Nobildē parasto 7mpix, tad ar to super kompresiju un salīdzini. Tikai salīdzini. Būtu olymps pie rokas, pats to izdarītu.
5. Nopietns aparāts - nekādas problēmas.
10. Kaut kādas jau moš ir :D
11. Un tu bildē uz 7mpix un pietiek?! HEHE. Konflikta situācija.
17. Pārbaudīts. Vairāk pat deva ārā, lietoju pāris mēnešus.

#16 Ercix @ 2006.08.18 15:43

Paga man ir tikai vines jautajums ! Kaa var uzzninat ar cik Mpix tu fočē ?? Tas ir atkarigs no taa cik lielus bildes izmērus tu ņem?? Man ir Samsung digitalais bet tur nekur nav rakstits cik Mpix es izmantoju !

#17 Astronomer @ 2006.08.18 15:48

Veel bik varetu pakomenteet par to gaismas celju objektiivaa :).
3. Optiksias zoom. Kaa jau Archijs mineeja, ka liels zoom bet stabilizatora (vai vismaz statiiva) ir nejeedziiba. Pie taa pasha, rakstaa ir mineets, ka pie lielaaka zoom gaismai jaanoiet garaaks celjsh un korpuss buus biezaaks, sava taisniiba gan tam ir, bet parasti sho fiichu netaisa uz korpusa, bet gan pasha objektiiva reekjina (objektiivs taalaak izbiidaas no korpusa).

Tad vel par ekspoziiciju un f cipariem.
Te vareetu piemineet vel to, ka eksponeeshanas ilgums un diafragmas atveeruma attieciiba pret objektiiva fokusa attalumu (f cipars) ir abi tieshi saistiiti. Jo lielaaks buus tas cipars, jo ilgaak naaksies eksponeet, lai ieguutu vajadziigo gaishumu (ja atceramies kaa tas skaitlis rodas, tad jautaajumiem vairs nevajadzeetu buut kaapeec :) ), toties asums buudz "dziljaaks". Ar tiem ekspoziicijas laikiem CCD gan neiet tiks spozhi kaa varbuut gribeetos, lai eksponeetu vairaak kaa taas 15sek, kas ir 90% no tirguu esoshajiem "ziepiishiem", vajag to matricu dzeseet, lai izvairiitos no paaraak liela daudzuma "kartajiem" pikseljiem. Protams, ir labaakas matricas daargaakos aparaatos, kas vienkaarshi mazaak silst (labaak nostraadaatas, mazaaki ampeeri tiek dziiti cauri un veel hvz kas), bet arii tiem tas laiks nedzeseejot ir labi ja paaris minuutes bez paaraak liela daudzuma nevajadziigo pixelju paraadiishanaas.
Laikam niknaakie CCD ko esmu tirguu prieksh parastajiem mirstiigajiem shijaa zinjaa redzeejis ir SBIG STL seerijas CCD kameras. Sheit jau ekspoziivija var tikt meeriita stundaas, bet arii tam ir attieciiga cena - 9k$ par class1 CCD.

#18 0nkulis WWW @ 2006.08.18 15:49

:) 3mb ir manas visas standarta bildes.... raw un tiff waru dabuut 25-50 Mb.... tas nozīmē nekompresēta......

#19 samurajs WWW @ 2006.08.18 16:02

@Archijs:

1.Mani nekādos tīklos neievilksi:) Iztieku ar Olympus objektīvu, tīri tā nekas:)
2.Netaisu plakātveida bildes. Bet, vēlāk skatoties, šad tad saprotu ka puse tai bildē ir lieka. Lielais MPix man dod iespēju izkadrēt nevajdzīgo bez kvalitātes zuduma.
3.Par profi fotogrāfiem šai rakstā vispār nerunājam. Tie pavisam cita tehnika un prasības.
4.Parastā bildē JPEG kompresiju (ja tā nav pārmērīga) vispār acs neredz. Bet kā sākas bildes apstrāde tad lec ārā kā krupis uz deķa!
10.Man arī interesētu papildu bezvadu zibspuldze, Liepājā tādas diemžēl nēsu redzējis:(
11.Nepatīk pārvērst fočiku par bilžu miskasti. Kā 50 bildes ir tā tūlīt uz PC. Pamatā bildēju ar 5MPix, 1MB smagas bildes.
17.Ticu, ja lieto kādus 2500mAh aķīšus. Man ir Li-jonu 730 mAh, bet praksē pietiek.

@Ercix:

Ir fochiki kam MPix ir rakstīti, ir tādi kam bildes apjoms MB rakstīts, bet pamatā vadāmies pēc izmēra.

#20 Jogurts @ 2006.08.18 16:12

It ka alabs aparaats vecais CANON Modelis IS 2

#21 BlackHalt WWW @ 2006.08.18 16:28

Nu aprakstītais jau būs baigi krutais aparāts ;)

#22 Ercix @ 2006.08.18 16:49

Nu kaa pec izmeriem skatoties var zinat ar cik Mpix tu fočēe ! piem. 2272 x 1704 size ir cik pikseli ja manam max ir 4Mpix ??

#23 samurajs WWW @ 2006.08.18 16:55

#23:

3,072 x 2,304 = 7 Mpix
2,560 x 1,920 = 6
2,304 x 1,728 = 5
2,048 x 1,536 = 4
1,600 x 1,200 = 3
1,280 x 960    = 2
1,024 x 768    = 1
640 x 480       = 0.3
Tas tā aptuveni, no JPG kompresijas un firmas atkarīgs.

#24 Ercix @ 2006.08.18 16:58

Euu Big THNX ! Daudz labas informacijas uzzinaju THNX visiem !

#25 Ercix @ 2006.08.18 17:06

Tikai vel veins mazs mazītiņš jaut. Ko tas RAW nozīmē un kaa  var bildēt ar to RAW ??

#26 hotflame @ 2006.08.18 18:44

man ir casio fotoaparaats ar5 megapikseljiem... ljoti plaans... vareetu buut kaadi 1,5cm

#27 samurajs WWW @ 2006.08.18 19:52

Ercix rakstīja:

Tikai vel veins mazs mazītiņš jaut. Ko tas RAW nozīmē un kaa  var bildēt ar to RAW ??

RAW ir faila formāts tāpat kā JPEG, bet atšķiras ar to, ka izmanto citādu algoritmu nevis JPEG kompresiju. Tas skaitās viskvalitatīvākais no foto formātiem. Par to, protams, jāmaksā - 5 MPix bilde RAW formātā svērs jau ap 10MB nevis tikai 3 kā JPEG. RAW lieto pamatā profesionālajā tehnikā.

#28 Gatiuss @ 2006.08.18 20:03

Labs raksts, normālā valodā izskaidroti fotoaparāta parametri.

#29 Dzirina @ 2006.08.18 20:30

Labaak buutu raksts par digitaalajaam video kameeram, a to fotoaparaatus jau iesaka veikalaa!

#30 samurajs WWW @ 2006.08.18 20:33

Dzirina rakstīja:

Labaak buutu raksts par digitaalajaam video kameeram, a to fotoaparaatus jau iesaka veikalaa!

Hehe... veikalaa tev ieteiks peedeejo suudu kuru VAJAG PAARDOT nevis ko labu!:DDD

#31 zakelis @ 2006.08.18 21:04

samurajs rakstīja:

#12:
Saulītē bildējot uz AUTO, normālu bildi dabūsi ar vistizlāko ziepjtrauku. Problēmas sākas kad gaismas ir maz. bet daudziem fočikiem ir pārdesmit gatavi režīmi visiem dzīves gadījumiem- Olympus mju, Casio Exilim u.c. Ja neesi profs, tad izvēlies tādu!
Par diafragmu ziepītī aizmirsti, tā regulējas automātiski.

canon A620 ir ziepiitis. labs ziepiitis. visus parametrus var reguleet ar roku, tai skaitaa  diafragmu.....

#32 links @ 2006.08.18 21:12

Kapeec tik negatiiva attieksme pret video filmeeshanu ar fotoaparaatu? Manupraat 640x480@30 fps ir tiiri pienjemama kvalitaate. Un ja veel aparaats ir ar pamatiigu optisko zoom, tad viens otrs videokameras iipashnieks juutas paarsteigts.

#33 zakelis @ 2006.08.18 21:13

jebkuram labam fotoaparaatam ir jaabuut apriikotam ar lielu objektiivu (raadiuss vai diametrs, kaa gribiet).  par to varat paarliecinaaties palasot fizikas maaciibu graamataa optikas nodalju.....  paareejais jau ir elektronika.....

#34 afigel @ 2006.08.18 21:57

nu video ar fotoaparaatu ir parasha.ja nu galiigi vajag, tad olympus ar savu quicktime.
un atminja - jo vairaak jo labaak(ja nav note pie rokas vislaik)
un carl zeiss - dafiga ilgu laiku jau kraameejas ar optiku - domaaju ka viiri zin ko dara.

#35 gg @ 2006.08.18 22:47

gana labs rakstiņš;
kā jau tika minēts, tad optika, protams, izšķir visu: nu nevar no mikroskopiska objektīva gaidīt brīnumus: neviens vairs nemin tādus "brīnumus", kā objektīva "zīmēto" līniju skaits uz mm - tā takš teju lielākā atšķirība;
automātiski - tikai ar resnu lēcu ir vērts lielos mpix dzenāt, citādi tāda interpolācija vien sanāks;

manuprāt, tā arī ir tā lielākā atšķirība starp ļoti kompaktiem un ne tik kompaktiem aparātiem;

baigi jau prasītos raksts par uzņemšanu kā tādu - mudaki daudzko sačakarēs pat ar krutu aparātu - viņus uzreiz var pazīt pēc kameras turēšanas izstieptās rokās jebkuros gaismas apstākļos (lcd displeja izmantošana visur un da jebkad)

#36 Patriot @ 2006.08.18 23:47

Archijs rakstīja:

jābildē ar RAW. Aber, uz raw ziepjutrauki nebildē(atsevišķi gadījumi laikam ir, ja labi atceros).

Ko tu tur pūt?? Da jebkurš digidiepis bildē RAW!! RAW ir jēli dati, kas satur informāciju par sarkano, zilo un zaļo pikseļu uztvertās gaismas intensitāti. Jebkurš digiziepis krāsu interpolāciju veic no raw faila, tikai ne visām kamerām ir tāda iespēja saglabāt jēlu RAW, taču internetā daudzām kamerām, kam defaultā nav iespēja saglabāt RAW, ir pieejamas modificētas firmwares, kas ļauj bildi saglabāt RAW formātā

#37 Patriot @ 2006.08.18 23:54

samurajs rakstīja:


4.JPEG kompresijai ir DAŽĀDAS PAKāPES,  Olympus režīmā SHQ dod praktiski nekompresētu bildi, 3 MB smagu.

Koooooo?? JPEG un nekompresēts?? JPEG jau pati par sevi ir kompresijas metode, nekompresēts ir TIFF!! Man kamera (Olympus E-500) @8MPix  dod ārā ~5MB SHQ JPEG, bet TIFF dod veselus 25MB

#38 Patriot @ 2006.08.18 23:58

Ercix rakstīja:

Paga man ir tikai vines jautajums ! Kaa var uzzninat ar cik Mpix tu fočē ?? Tas ir atkarigs no taa cik lielus bildes izmērus tu ņem?? Man ir Samsung digitalais bet tur nekur nav rakstits cik Mpix es izmantoju !

Elementāri!!! Paņem bildi, izskaiti, cik pixeļu pa horizontāli, cik pa vertikāli un sareizini :) lol

#39 agime @ 2006.08.19 08:06

jauks raxts un labi komenti ;)

#40 DamagE WWW @ 2006.08.19 08:09

es nopirku  Panasonic FX9 pilniibaa apmierinaats ar visu  [acu,Mpix,kvalitae,tricosas rokas,video..]  vieniigi aparats tik advanceets, ka nevaru zibeni nobildeet! [uzskata ka slikts kadrs un nogaida kad zibens beigsies un tikai tad sanaak "cik"]

#41 Farons @ 2006.08.19 16:33

nezinu bet lai iegadatos digitalo ieska upapirkt zurnalsu nextfoto - 4 numuri jau un varesi izveleties - skaties pec vajadzibam kam tev vajag fotoaparatu? protams spoguljkameram - ir iespeja fotografet attlu digitali neapstradajot izmers aptuveni 30 mb kvalitate buus laba - ikdinai pietiek ar 4mpix lai noverstu trokshnju limeni. Gribi ar aa baterijam vai lititija jona tava izvele. Man svarigi bija firma, formati, cena, nopirku komapaktkameru canon. tagad domaju pariet uz veco zenit aparaturu un krutu objektiivu lentas filmas rulzz. gribas pasham attistit :P

#42 Eziic5 @ 2006.08.19 21:29

2samurajs
Fotogrāfi gan skeptiski raugās uz Āzijas ražotājiem, kuriem fotoaparatūra nav primārā produkcija

A Sony, Panasonic, Canon, Nikon nav Āzijas ražotāji? :)

#43 cilvēks 4000 @ 2006.08.19 22:06

Ssamuraj! Tiešām prieks - superīgs raksts! Tā turpini!!! Ļoti noderīgs info un viss vienkopus! :)

#44 Henrijs @ 2006.08.20 00:03

Tiktiešām, baigi interesanti, vai ir fotokamera, kuru varētu izmantot kā webkameru!? Ja tādas existē, pasakiet lūdzu, būtu interesanta tāda extra!!!

#45 keineliebe @ 2006.08.20 01:59

Sievas māsa palūdza izvēlēties fotokameru.Bez domāšanas gāju uz veikalu,kur strādā profesionāls fotogrāfs un ilgi nedomādams ieteica Fujifilm FinePix F11 6,0Mpix,argumenti par labu šim modelim bij diezgan pārliecinoši- super ātrs procesors,Iso jutība līdz1800,u.c.Jautāju par Carl Zeiss optiku, viņš atbildēja,ka ar kvalitāti tai praktiski neesot nekāda sakara, Brends un viss. Paņēmām minēto Fujiku, super aparaats. Man pašam ir Samsung Digimax A6- nav ne vainas, bet nestāv līdzās.

#46 zem2karogiem @ 2006.08.20 12:16

un kur ir kadra izmēra attiecība ibio? tas ir mazsvarīgi???

#47 zem2karogiem @ 2006.08.20 12:19

samurajs rakstīja:

1. Ja reiz krutās firmas ir tik krutas ka spēj pašas izgatavot labu optiku, tad kāpēc liek Carl Zeiss? Vai Sony leibls tāpat nav pietiekami kruts?

zeiss tai sūda plastmasai nav ne tuvu stāvējis...

#48 kikiss @ 2006.08.20 21:01

a kaadiem fočiigajiem naak liidz mp3? veikalaa vienu redzeeju, tik marku neatceros, un kaadu vareetu pirkt cenaa liidz 160Ls

#49 lincis @ 2006.08.21 02:14

un kāpēc nav ne vārda par aparāta ātrdarbību - cik ātri tiek uzņemta bilde pēc slēdža nospiešanas, kas ļoti būtisks parametrs, bet nekad netiek minēts aparātu specifikācijā, taču spēj dažus šķietami necilus aparātus padarīt ļoti spējīgus un šķietami izcilos - nekam nederīgus?

#50 BOFH @ 2006.08.21 11:29

Patriot
Koooooo?? JPEG un nekompresēts?? JPEG jau pati par sevi ir kompresijas metode, nekompresēts ir TIFF!! Man kamera (Olympus E-500) @8MPix  dod ārā ~5MB SHQ JPEG, bet TIFF dod veselus 25MB[/quote]Kopsh kura laika ?
TIFFs ir peediigais suuuds.
Izmeeros lielaaks kaa RAW un kvalitaate tikai nedaudz labaaka kaa JPG.
Principaa jamais vairs nemtiek izmantots.

#51 Cs fanss @ 2006.08.21 18:28

Piemera es izlemu ka nepirkshu fotoparatu bet gan video kameru...
man ir sony viens no jaunakajiem modeliem
un ir ar to Carl Zeiss optiku :D bija darga g-driz 900Ls bet ljoti laba un iztur pat ljoti lielu mitrumu...

#52 ringo @ 2006.08.21 19:52

beigas vareji nosaukt kameras aptuveni kadas tad pirkt??? modelisus kas atbilst patuveni siem labajiem raditajiem???
ko varat tauta ludzu pateikt par canon ixus 65? padlies!

#53 msh @ 2006.08.22 01:28

samurajs rakstīja:

#23:

3,072 x 2,304 = 7 Mpix
2,560 x 1,920 = 6
2,304 x 1,728 = 5
2,048 x 1,536 = 4
1,600 x 1,200 = 3
1,280 x 960    = 2
1,024 x 768    = 1
640 x 480       = 0.3
Tas tā aptuveni, no JPG kompresijas un firmas atkarīgs.

Palasu raxtu, sāk prikolēt autora zināšanu robi. Iesākumam šitentais šķībais aprēķins. Cilvēks kaklulatoru lietot nevar vai nevēlas, bet sarēķināt nemāk... Piemēram, sareizinām 2048x1536 = 3,14 mpix - btw ar tādu izšķirtspēju grabina manas muteres darba Canon Powershot A75. Manam nesen nopirktajam Siemens S65 ir iebūvēta nekvalitātīva kameriņa [kā jau jaunajiem mobjiem], 1,3 mpix, kas mauc uz tādu izšķirtspēju, ko autors sauc par 2 mpix. Tāpat prikolē 28. commentā autora apgalvojums par raw izmēriem - šim 5 mpix bilde būšot uz 10 MB, tas pat ar png nebūtu iespējams...
Pats lietoju diezgan smagi apdaudzītu un nobružātu Samsung Digimax 410. Nezinātājiem - šis ziepjutrauka modelis gaismu ieraudzījis kkad 2002. gadā, 4 mpix, liels, neērts, arhaisks, vismaz divus gadus vecs. Noteikti joprojām fočētu ar vairāk nekā 20 gadus veco muteres Zenit - E, kuru lietoju vairākus gadus kopš 14 gadu vecuma, bet man to ziepjutrauku uzdāvināja uz vārda dienu, cipari tomēr paliek cipari, gribas maukt lielos daudzumos bez maxas... Pietrūkst zenīta platleņķa un teleoptikas [kas ir arī īsta optika, nevis kautkādi izbīdoši snuķi ar mazām, nekvalitatīvām lēcām]. Mošk dažus gadus padzīvošu ar to ķieģeli, līdz varēšu atļauties nopirkt kādu nixon fočētāju pa 3k $, gribas normālu optiku ;)
P.S.
Samuraj, kas tev par ērmīgu moni, kas iet uz 1280x960 jeb kā mana mobja kamera? Es te tupu pie 800x600, blakus mētājas niķīgs monis, kas pavelk 1024x768, bet aizvien vairāk izplatītie 17" LCD velk uz 1280x1024...

#54 samurajs WWW @ 2006.08.22 08:58

@msh - nebrauc virsū par izmēriem, šitie ir Olympus standarta bilžu izmēri no specification. Un labi teicu ka aptuveni! Nedomāju ka tam kāda būtiska nozīme...

Bet lai nu būtu precīzi:
3,072 x 2,304 = 7 Mpix
2,560 x 1,920 = 4.9
2,304 x 1,728 = 3.9
2,048 x 1,536 = 3
1,600 x 1,200 = 1.9
1,280 x 960    = 1.2
1,024 x 768    = 0.8
640 x 480       = 0.3

Par moni- protams ka man ir 1280x1024, bet tāda izmēra foto standarta vismaz man nav - tātad saglabāšanai arhīvā izvēlos tuvāko 1280x960.

Par RAW- pašam nav ar ko nomēģināt/salīdzināt  formātu, bet 1 Krievijas foto lapā atradu datu apjoma salīdzinājumu JPG/RAW/TIFF = 3/10/25 MB. Ja nu krievs būs melojis...:D

Tavs Zenit - E: respect! Ja kāds varētu tanī iemontēt labu CCD matricu tad vispār:)))
Bet f/filmas drīz izmirs kā dinozauri, patīk mums vai nē...

#55 Rajah @ 2006.08.22 10:40

Šaize - bļin atvilkās sīkie pie manis prasīdami disku lai pārraksta un nosvieda foči pie zemes, objektīvs vairs neievelkas iekšā un negrib īsti ieslēgties, ja ieslēdzas - displejā vairs nav redzams attēls bet tikai kādi krāsaini trokšņi - Canon Powershot A400.

Kāds nezina cik varētu izmaksāt šāda labošana?

#56 samurajs WWW @ 2006.08.22 11:33

@Rajah:
Apbēdināšu- maksās ne lēti un prieks viksies ilgi. Tur kkas mehānisks salūzis no trieciena un ieklemmējies. Vajdzīgās daļas diez vai būs uz vietas, tās būs jāpasūta Rīgā. Vislabāk arī Rīgā būtu dot remontēt, nez vai Liepājā Canon taisa kāds? Rota&Co remontē fočikus, citu nevienu gan nezinu... Pajautā fotoveikalos, tie toč zinās.

#57 Rajah @ 2006.08.22 11:48

Canon veikals jau tak virs Gerkena ir - vajadzēs kādu dienu braukt pajautāt, vai pat jāpazvana

#58 samurajs WWW @ 2006.08.22 11:53

@ Rajah:
Es operatīvi pagõglēju, Liepājā Canon nekā:( Tik Rīgā

Maskavas str., 42 (+371) 735-63-07
Photo compact digital

#59 kirils WWW @ 2006.08.22 11:58

Archijs rakstīja:

2. Megapikseļi

5 vitali nepieciešami? lielākā daļa bildē uz 3, pat 2 un viss OK. Man kamera 6 atbalsta, bet nu i nafig tas vajadzīgs, lietoju 3, jo kadrēšana jāveic uz vietas, nevis ņemoties pie kompja. A tādi amatieri, kas to nedara uz vietas, nemaz i necentīsies to darīt pie datora.
-- ne vienmeer tiek focheeta klusaa daba. ne vienmeer ir laiks pareizi iekadreet.

4. Digitālais zoom - [..]labāks rezultāts bieži sanāk fotografējot ar maksimālo izšķirtspēju bez JPEG kompresijas

Ui šitais labs :D Nu davai, pastāsti kurs ziepjutrauks nebilde JPEG...JPEG jau IR kompresija, jābildē ar RAW. Aber, uz raw ziepjutrauki nebildē(atsevišķi gadījumi laikam ir, ja labi atceros).
--- nu bet vinjsh tachu jau saka, ja jaabildee bez jpeg kompresijas, tb raw.

[..]vajag vismaz 1/1000 s ātrumu. [..] Labs slēdzis spēj nodrošināt intervālu 1/2000s- 15 s.

1. pietiks ar 1/250, ja ir pietiekami gaišs.
----ar 1/250 sauli nenobildeesi :) i ar 1/2000 ar ne paraak.

10. Zibspuldze - lai gan profesionālie fotogrāfi pamatoti bēg no tās kā velns no krusta, tomēr iztikt bez šīs ierīces ir grūti.

Ko?! :D Katrs profesionālais fotogrāfs nopērg sev ārejo zibspuldzi, lai telpās var vieglāk bildēt. Riktīgi profesionālie ar vienu neapmierinas, pērk VAIRĀK :D
--- tikai tad, ja ir liela nepiecieshamiiba.

#60 Rajah @ 2006.08.22 12:10

samuraj - virs Gerkena ir Canon Liepāja - pazvanīju - jāmaina parasti objektīvs - ap 70, 80 Ls - izdevīgāk pirkt jauny

#61 samurajs WWW @ 2006.08.22 12:11

@kirils:
Zini par to 1/250  gan negribu piekrist. Pašu sauli (ja augstu) pavisam bez spec. filtra bildēt neieteicu, var sanākt atvadīties no CCD matricas. Fokusēta saule- brrrr....
Bet nu motokrosu nobildēt bez 1/1000s nekādi nesanāks! Moči būs izsmērēti!

#62 samurajs WWW @ 2006.08.22 12:14

@Rajah:
Tiem badakāšiem toč nav robežu:P Salūzuša plastmasas gabaliņa dēļ kas moš pāris Ls maksā objektīvu mainīt? Izskatās ka zobratiņš, kurš stumda objektīvu nobiris. Tad toč labāk jaunu fočiku!

#63 Rajah @ 2006.08.22 12:36

nu vot tādi tie taisītāji ir :(

#64 kirils WWW @ 2006.08.22 12:51

samurajs rakstīja:

@kirils:
Zini par to 1/250  gan negribu piekrist. Pašu sauli (ja augstu) pavisam bez spec. filtra bildēt neieteicu, var sanākt atvadīties no CCD matricas. Fokusēta saule- brrrr....
Bet nu motokrosu nobildēt bez 1/1000s nekādi nesanāks! Moči būs izsmērēti!

negribi piekrist, bet tomeer piekriiti? es tak ar teicu, ka 1/250 nav pietiekoshi maz. jaabuut pieejamam veel mazaak! lai gan motokross nebuut nav iistaa lieta, kam tas ir tik vitaali nepiecieshams. var tak uzlikt, teiksim, 1/200 un vilkt liidzi kameru. bilde buus super.

#65 samurajs WWW @ 2006.08.22 17:24

#68 Uzticību neizraisa!!!
"Funkcijās" rakstīts- 6MPix, specifikācijā- 5MPix. ISO ir max. 200, par nakts foto var aizmirst. Un vispār "beņķis" man nepatīk, tas gan moš subjektīvi:)

#66 oyo @ 2006.08.22 19:07

  Par aķīšiem.   Ja neslēdz iekšā displeju, baterijas velk ļoti ilgi. Man Canons nedēļu izvilka ar 300 bildēm, ja sākumā nebūtu lietots displejs, tad droši vien būtu daudz vairāk.

#67 aamen @ 2006.08.22 23:36

tauta, ibio!

juutu, zinaataaji te netruukst. Atljaushos pajautaat, ziepjutrauks nepiecieshams primitiivam meerkjim, teksta fotografeeshanai (veelaak - teksta atpaziishana un apstraade), patlaban shim meerkjim izmantoju canon dIxus 5 mpix, nelietoju zibspuldzi (citaadi teksta vietaa ir gandriiz baltas lapas, it iipashi viduu), optiskaa zoom nav, apgaismojums - lampas cik vien varu atrast un piesleegt. Rezhiims auto, bildes lielaakaas un resnaakaas, bet laikam jpegaa, raw arii tur laikam bija iespeejams. ~2mb lapa (tikai txt). Statīva nav, bet to trauku var pieskruuveet ar seshinieci skruuvi pie apgaazta kreesla :D.  Ja teksts ir 12 fonta izmeeraa - nav probleemu atpaziit, sliktaak ir no graamataam, tur ir 8 - 10 (laikam). Ko ieteiksiet pirkt / dariit / nedariit? Gribu atpaziit kvalitatiivi, tad fignjas digitalizeesies kvantitatiivi.

p.s. ja nav gruuti, atbildiet uz e-pastu. reti te iegriezhos. lai gan, ja sanjeemos shaadu txt drukaat - ienaakshu, paveeroshu. (karo4, gaidiishu ieteikumus / atbildi)
p.s.s. es zinu ka ar skaneri var labaak, bet aatraak toch nee. pat scsi skaneris IR leenaaks par fotoaparaatu (un man neko neizsaka taas fignjas par taam sekundeem un pusstundaam, atteeli izpluust utt). [PUNKTS]

#68 aamen @ 2006.08.22 23:40

a e-pasts laikam ir paaraak labi aizsargaats no spambotiem, vinjsh vienkaarshi nav, ja neesmu regjistreets? nu nesvariigi

#69 Archijs WWW @ 2006.08.23 00:09

atsūti uz arturs.zelenkovecs@gmail.com, pastāstīšu kas un kā.

#70 msh @ 2006.08.23 02:04

Labāk nopirkt skaneri, normāls Canon CanoScan Lide maxā ~50 ls, mošk jau lētak..

#71 kurmiic @ 2006.08.23 11:09

gribēju starp visu gudrajo domām iestarpināt pilnīgi neprofesionāla lietotāja piezīmes.

nesen nopirku savu pirmo fotoaparātu mūžā. canon is s2. izvēlējos to, pirms tam ilgas stundas pavadot www.dpreview.com dzīlēs, ko silti iesaku ikvienam, kas no fotografēšanas vel neko daudz nesaprot. izvēlējos tieši šo kameru tās daudzo iespēju dēļ, jo man negribējās nopirkt mazu ziepjutrauciņu un pēc tam saprast, ko es patiesībā gribēju. labāk paņemt puslīdz normālu kameru un sākt mācīties ar to apieties, apgūstot vienu iespēju pēc otras. šis canon ir patiešām izcils manām vajadzībām, piedod man roku nestabilitāti un citus niķus.

neiesaku pirmo kameru mazo plastmasas verķīti šāda iemesla dēļ: man ir statīvs. aizdevu statīvu paziņām, statīvs tika apgāzts un viņu mazais ziepjutrauciņš nogāzās zemē. tika salauzts kāds mazs slēdzītis, bet par to paprasīja Ls60 remontā. nesen arī mans canons no tā paša statīva piezemējās uz betona plāksnēm. vienīgais bojājums ir neliels korpusa defekts, ko canon servisa centrā salaboju par Ls22. izturībai ir nozīme! :)

#72 aamen @ 2006.08.23 15:45

msh rakstīja:

Labāk nopirkt skaneri, normāls Canon CanoScan Lide maxā ~50 ls, mošk jau lētak..

slikti lasiiji. paarlasi veelreiz, ja? un skanerii ir iipashas probleemas ar liimeetajaam graamataam, ar iesietajaam veel ok..

#73 Archijs WWW @ 2006.08.23 16:36

kurmiic rakstīja:

[..]izvēlējos tieši šo kameru tās daudzo iespēju dēļ, jo man negribējās nopirkt mazu ziepjutrauciņu un pēc tam saprast, ko es patiesībā gribēju. labāk paņemt puslīdz normālu kameru un sākt mācīties ar to apieties, apgūstot vienu iespēju pēc otras. šis canon ir patiešām izcils manām vajadzībām, piedod man roku nestabilitāti un citus niķus.

canon s2=liels ziepjutrauks ar lielu krānu, t.i. zūmu. pasaki man kaut vienu lietu, ko nevarētu izdarīt ziepjutrauks, un es tev piekritīšu.

par to kritienu - nav ko draņķa plastmasas sony pirkt...vai arī tev vienkārši paveicas :D

#74 samurajs WWW @ 2006.08.24 09:17

#78 Ziepītis, bet ar izciliem parametriem! Amatierim iespēju pietiks visiem dzīves gadījumiem. Stikli- Leica ražojums, tā vismaz rakstīts.
Cik Latvijā šitais maksā?

#75 zem2karogiem @ 2006.08.24 11:58

zem2karogiem rakstīja:

un kur ir kadra izmēra attiecība ibio? tas ir mazsvarīgi???

#76 Nicky @ 2006.08.24 17:04

samurajs rakstīja:

Cik Latvijā šitais maksā?

Nez, godīgi sakot. Šito Latvijā nemaz neesmu redzējis...pastaigāju pa veicīšiem un nekā, kaut gan apgrozībā iznāca jau 19.jūlijā.

#77 samurajs WWW @ 2006.08.24 17:36

#80

Kas tā tāda "kadra izmēra attiecība ibio"? Jeb moš domāji šitos image ratio -  4:3, 3:2, 16:9?
Visiem ir 4:3, Olympus piem. arī vēl panorāmas formāts papildus, tikai es gan nedomāju ka ikdienā tam būtu liela nozīme un ka daudzi lietotu...

#78 gunzz @ 2006.09.05 19:51

visi te taa njemas par kameraam bet taa arii neviens neko laaga nepasaka :)
mans domaat: :)
pati svariigaakaa lieta - objektiivs, ja kaads domaa savadaak tad peerciet taadu..garanteeju ka nozjeelosiet kad pameegjijaasiet saliidzinaat bildes ar laba objektiiva bildeem
kaa jau mineeja "Canon IS3 un Sony H5" uz sho briidi ir vieniigie ziepinieki ko vareetu njemt,ja njem prastaaku tad domaaju ka ar mobiilaa 2mpix kameru ar gana pietiks,taatad peerkam labaaku mobiilo sava vecaa vietaa...
.. ja grib tomeer ko nopietnaaku tad iesaku spoguljkameru bet bez objektiiva, kuru atsevishkji izveeleeties piepirkt  - orenteejoshaa cena objektiivam pirms pusgada bija ap Ls300
taatad summeejot normaals fotoaparaats maksaas ap Ls600 (+zibspuldze un soma)

to #19 ..nepaarsit viss sony canonu, jo shiem abiem fotjikiem ir savi plusi un miinusi, kas nu kuram vairaak noziimiigs tas to arii izveeleesies..man piemeeram svariigi ir tas ka canonam ir grozaams displejs :P :)

#79 @ @ 2006.09.05 21:52

Cik saprotu, te neruna par dSLR kameram. Tad viss ir pareizi.  Bet, kapec gan pirkt kompaktkameru, ja letaka ciparu spogulene (korpuss) tagad ir teju tada pasa cena? Galu gala, letak sanaks ar acim nofotografet.

#80 j7n @ 2006.09.25 12:24

Samuraj, kas tev par ērmīgu moni, kas iet uz 1280x960 jeb kā mana mobja kamera?

Parasts CRT monitors darbojas uz 1280*960 (4:3). 640/480=800/600=1024/768=1280/960=4/3

Lai gan varbūt CRT jau vairs nevar saukt par "parastu". :O

#81 GRIZZLYBEAR @ 2006.12.30 12:01

Paldies par rakstu ! Nopirku Digi un naakamajaa dienaa izlasiiju! Secinaaju ka esmu nopircis stipri labu digi! Sony DSC-H2

#82 ine @ 2007.02.12 18:14

Rajah rakstīja:

Šaize - bļin atvilkās sīkie pie manis prasīdami disku lai pārraksta un nosvieda foči pie zemes, objektīvs vairs neievelkas iekšā un negrib īsti ieslēgties, ja ieslēdzas - displejā vairs nav redzams attēls bet tikai kādi krāsaini trokšņi - Canon Powershot A400.

Kāds nezina cik varētu izmaksāt šāda labošana?

#83 ine @ 2007.02.12 18:15

man arī nokrita zemē fotoaprāts un meistari man ieteica pirkt jaunu, jo remonts jauna fotoaparāta cenā.

#84 sancis @ 2007.07.03 18:48

Lūgums kādam kaut,ko pastāstīt par atmiņas kartēm vai izdzēšot visas bildes atmiņas karte paliek derīga vai to ir jāmaina???

#85 afigel @ 2007.07.03 19:57

paliek deriiga.
atminjas karte=flashatminja

#86 samurajs WWW @ 2007.07.03 21:18

#89 Kas nezin- atmiņas kartēm gadās arī tāda lieta, ka ieraksta kādu tur bilžu skaitu un tad "nosprūst", lai arī vēl vietas līdz kaklam. Iemesls bieži ir tas, ka nelieto funkciju "Safely remove hardware" vai "umount" (Linux'ā). Un tad maldīgi domā, ka karte bojāta. Šeit palīdzēs atmiņas kartes formatēšana (var izdarīt fotoaparātā vai uz PC).

#87 Palm WWW @ 2007.07.04 10:11

atbilde rakstīja:

Vajag pirkt visdārgāko ;) Tam parasti arī būs visi labakie parametri.

tieshi taa.

#88 me.. @ 2008.01.02 23:33

Da ko jūs te peraties ar tiem pokemoniem?
Ja tiešām kādam ir interese par tehniku (foto tsk.) palasiet
BOOT.LV
forumu..
Priekā!

#89 serfotajs @ 2009.12.05 20:04

Ļoti labs raksts un ļoti vērtīga informācija, paldies!