Datuve :: Boombox renesanse un vēsturiskās saknes

Datuve

Mana Datuve

Reģistrācija | Noteikumi | Paroles atjaunošana



Forums

Ieskaties


Raksti

Lietotāji online

Lietotāji online: 118

Reģistrētie lietotāji online: 0

Viesi online: 118

Datuve.lv video
Top.LV

Boombox renesanse un vēsturiskās saknes

Ievietoja: Mareks @ 2008.04.17 20:46  

Audio aparatūras ražotāji pārdošanai plaša patēriņa preču sektorā pēdējos gados vienu pēc otras izmet kompaktas portatīvās audiosistēmas, kuru nosaukums satur leģendāro jēdzienu boombox.







Boombox jaunais vilnis.


DLO iBoom Boombox nav radioaparāts, kuru novieto virtuvē uz ledusskapja, lai ceturtdienās klausītos šķidras retorikas translācijas no kāda Jēkaba ielas nama. Mums ir darīšana ar pirmo iPod īpašniekiem adresēto Boombox tipa doksistēmu. 20 wati katrā kanālā, četri skaļruņi, ligzda, kurā iespraust ar iPod, kompakts dizains – lūk, recepte, kā piesmiet līdzcilvēku tiesības uz naktsmieru. Šādi ražojumi sāk parādīties viens pēc otra, lai piepildītos apgalvojums, ka viss jaunais ir labi aizmirsts vecais.




Gpx iLive Boombox ražotāji mēģina pielabināties gan vecām, gan arī jaunām subkultūrām, ielēkdami iPod radītajā meinstrīmā. Dubults neplīst - boombox nosaukums izraisa patīkamas atmiņas 80. gadu jauniešiem, kuri pašlaik sponsorē savu bērnu izklaides, bet iPod doks patīk viņu bērniem - mūsdienu pusaudžiem, kuri nevar iedomāties pasauli bez iPod.




Parrot Hi-Fi Bluetooth Boombox System laikam ir visinteresantākais Boombox vārda valkātājs. Bezvadu mūzikas straumēšana no mobilā telefona vai citas ar Bluetooth tehnoloģiju apgādātas ierīces ir spēcīgs arguments. Šī tendence, attīstoties multifunkcionālajiem komunikāciju līdzekļiem, tikai pastiprinās.




Bosch PB10-CD – slavenais celtniecības strādnieku darba ritma uzturēšanas rīks, ir vienīgā mūsdienu audio sistēma, kura patiešām atspoguļo Boombox filozofiju un tradīcijas. Bosch PB10-CD var pārsviest pāri sētai, lai tam pakaļ ielīstu svešā dārzā un mētātos ar bumbieriem Maikla Džeksona 1987. gada albūma Bad pavadījumā. Iepriekšējo piemēru - Parrot Hi-Fi Bluetooth Boombox System, reklamē augstāko aprindu kundzīte, kura atlaidusies izsmalcinātā interjerā. Piekrītiet, boombox jēdziena vēsturiskajā kontekstā tas ir smieklīgi. Savukārt, Bosch PB10-CD tirgo celtniecības preču veikalos. Īsts, nepieradināts boombox piestāv skvotiem, parkiem, patiltēm un skolu garderobēm.




Boombox saknes

Kopš 1877. gada, kad parādījās mehāniski skaņu plašu atskaņotāji - gramofoni, un to pārnēsājamie varianti - patafoni, konservatīvās sabiedrības nosodījums nerimstoši gāzies pār brīvdomīgajiem mūzikas ierakstu klausītājiem. Arī 20. gadsimta 40. gados, kad masu patēriņa apritē parādījās elektriskie mūzikas atskaņotāji, nekas nemainījās - komunistiskās partijas vai baznīcas (atkarībā no valsts ideoloģijas) nekontrolēta mūzikas klausīšanās vārtrūmēs, piknikos un pagrabos skaitījās morāla pagrimuma indikators.

Taču protesta kultūra ir ļoti aktīva preču patēriņa vide un tai ir pat augstākas prasības attiecībā uz prestižo preču sektoru nekā lielākajai daļai no meinstrīma patēriņa grupām. Neiedziļināsimies protesta kultūras un oficiālās ideoloģijas attiecībās - svarīgi būtu atzīmēt tikai to, ka 20. gadsimta otrās puses tehnoloģijas - analogie un digitālie datu nesēji, efektīvas baterijas, arvien kompaktāki elektronikas elementi, ļāva apmierināt pieprasījumu pēc jaudīgas, pārnēsājamas audiosistēmas. Interesanti, ka automašīnu audio sistēmas neaizņēma šo sektoru. Amerikāņu sapņa uzspiestais standarts - vismaz viena automašīna uz katru pusaudžu bandu, praksē tomēr laikam nedarbojās. Lētāk bija nopirkt boombox, atripināt vecu degvielas mucu, dedzināt tajā lupatas, sarīties dimedrolu un caurām naktīm ārdīties pamestā noliktavā.


Pat ja izrādītos, ka šis boombox barojas tikai no standarta maiņstrāvas elektrotīkla nevis no baterijām, tam tomēr piemīt visas savas klases audiosistēmu pazīmes. Taču patiesībā tas nav visu boombox vectētiņš, bet Marantz 1982. modelis, dizainēts retro stilā, lai uzsvērtu popkultūras saknes.




Būtiskākās boombox pazīmes - bateriju vai akumulatora nodalījums, pilns skaļruņu komplekts (sabvūferi!), vismaz viens magnētiskā vai digitālā datu nesēja atskaņotājs, bieži, taču ne obligāti - radio uztvērējs, un tas viss - ļoti izturīgā korpusā ar rokturi.




Pirmais boombox, iespējams, bija 1976. gada Marantz Superscope.




Boombox cilvēki

Agrīnā rokenrola laikmets ar tam raksturīgo agresīvo, dinamisko ālēšanos noteikti būtu pagājis zem boombox zvaigznes, taču tā laika audio atskaņošanas tehnika vēl nebija pietiekami mobila.
Hipiji viennozīmīgi nav boombox cilvēki - modē bija akustiskā ģitāra un Boba Dilana neskaitāmo atklāsmju blēšana trīs akordu pavadībā.
Disko ziedu laikos boombox fenomens jau bija pārņēmis pūstošā kapitālisma valstu proletariātu, taču aiz dzelzs priekškara tas vienalga bija retums.
Klasiskie panki, agrīnie reperi, Karību reģiona pusreliģiskās ska komūnas, daudzveidīgā mataino populācija, kuru diezgan neadekvāti dēvē par metālistiem, un, visbeidzot, arī jaunā viļņa intelektuāļi apbruņojās ar boombox un gāja ieriebt mietpilsoņu sabiedrībai, līdz beidzot viņu pagrīdes zvaigznes nosmaka skaņu ierakstu studiju dolāros un kļuva par parastiem patēriņa zīmoliem.



Skumjais, melnais zellis simbolizē robežu, kura vienmēr bijusi novilkta starp geto un turīgā vidusslāņa kultūras teritoriju. Viņa vietā varētu būt jebkurš no novārtā pamestajiem Rīgas un citu lielo Latvijas pilsētu strādnieku rajonu jauniešiem. Skaļa mūzika un ķieģelis miljonāra villas logā ir internacionāli simboli.




Diametrāli pretējs skats - zīmolu drēbītēs saģērbti metroseksuāļi dižojas, apkārušies ar protesta kultūras simboliem.




70. - 80. gadu mijā ASV afro kultūra vēl nesastāvēja no vienas vienīgas lielīšanās ar apzeltītiem Hummer un desmit dažādām vannas istabām.




Boombox ir laikmeta seja - nepieradinātas audio kultūras simbols. No 70. gadu beigām līdz 90. gadu sākumam visi marginālie sabiedrības parazīti pulcējās ap dārdošo kasti kā pirmatnējie cilvēki ap ugunskuru un izgāza savu niknumu pret sistēmu, kurā viņiem nebija paredzēta vieta. Simbols ir tik spēcīgs, ka vēl tagad audio industrija mēģina to ekspluatēt.




Boombox DIY


Viens no stilīgākajiem boombox modiem. Interesanti, kā uzvedas datora ekrāns, kuram blakus atrodas skaļruņu spēcīgie magnēti?




Mūsdienu audio aparatūras plānie, neizturīgie korpusi tracina lietotājus. Šādu modu var būt izgatavojis tikai ļoti dusmīgs un ražotājos vīlies mūzikas klausītājs. Auto audio ir pareizs lēmums, jo iztur triecienus un vibrāciju.

Saistītie raksti

Komentāri

#1 vvvv @ 2008.04.17 21:21

"Viens no stilīgākajiem boombox modiem. Interesanti, kā uzvedas datora ekrāns, kuram blakus atrodas skaļruņu spēcīgie magnēti?"
Varu pateikt priekšā... - nekā neuzvedās.
LCD ir imuns pret magnētiem.

Visādi citādi..
Informācijas, protams, nekādas, bet uzrakstīts forši :)
Man patīk :)

#2 usinss @ 2008.04.17 21:24

Bija interesanti izlasīt šo visu :)

#3 Brutto @ 2008.04.17 21:32

Nujā, būtu kineskops, tad gan būtu kropļojumi bildē.

#4 king999 @ 2008.04.17 21:33

Hei, Boba dilana dziesmu spēlēšana nav blešana. :D
Dont't mess with hippies. Bet par tēmu - raksts ļoti labs, būs jāiet iepirkt boscha variants.

#5 bulgaaru betmens @ 2008.04.17 22:37

vvvv rakstīja:

"Viens no stilīgākajiem boombox modiem. Interesanti, kā uzvedas datora ekrāns, kuram blakus atrodas skaļruņu spēcīgie magnēti?"
Varu pateikt priekšā... - nekā neuzvedās.
LCD ir imuns pret magnētiem.

Visādi citādi..
Informācijas, protams, nekādas, bet uzrakstīts forši :)
Man patīk :)

Pofig par informāciju, galvenais ir noskaņa. Ar informācijas atleijerējumiem pilna pasaule, bet labu komentāru un viedokļu nav.

#6 Zigamonis @ 2008.04.17 23:54

Patīkams raksts, daudzvaidīga valoda. Interesanti lasīt. Man arī vislabāk patīk tas Bosch variants. Bildes arī labas.

#7 jurciks80 WWW @ 2008.04.18 02:47

ja kas Bosch PB10-CD ir domaats akiishu ladeeshanai taapeec to arii tirgo celtnieciibas veikalos :)

#8 Vilniz @ 2008.04.18 09:22

iikshkji uz augshu :)

#9 kk @ 2008.04.18 10:26

Viss, šitas raksts mani uzsēdināja uz "bumboxiem". Nu man būs jauns hobijs! Paldies!

#10 Beaviz @ 2008.04.18 14:49

Labais raksts. Atceros kaa ar seno dienu Panasonic kasetnieku izgaju setaa pazimeties, bet talu no kapnjutelpas nedriksteja iet, 'krievi' vareja atnjemt vienas inzeniera algas verto boksu :) Iepirkts tika no jurniekiem par n-tajiem rublju papirishiem, vai ari valutas veikalaa, vai ari jurnieku bonu veikalaa- netaceros. Jebkuraa gadijumaa- tada manta bija retums un liels iekares objekts, kura dabushana saistijas ar (tajaa laikaa) kriminalnoziegumiem- 'valutas operavijas', 'spekulacija' un 'aizliegtas teritorijas (ostas slegtas daljas) apmekleshana'...

#11 boooo @ 2008.04.18 17:30

Beaviz rakstīja:

Labais raksts. Atceros kaa ar seno dienu Panasonic kasetnieku izgaju setaa pazimeties, bet talu no kapnjutelpas nedriksteja iet, 'krievi' vareja atnjemt vienas inzeniera algas verto boksu :) Iepirkts tika no jurniekiem par n-tajiem rublju papirishiem, vai ari valutas veikalaa, vai ari jurnieku bonu veikalaa- netaceros. Jebkuraa gadijumaa- tada manta bija retums un liels iekares objekts, kura dabushana saistijas ar (tajaa laikaa) kriminalnoziegumiem- 'valutas operavijas', 'spekulacija' un 'aizliegtas teritorijas (ostas slegtas daljas) apmekleshana'...

Neegjeru bumoksiem bija pat signalizaacija, lai kaads nenofenderee, kameersa shie breiko.

#12 cosmo WWW @ 2008.04.19 20:17

Perfekts raksts, interesants un atcerējos vecos labos laikus :))
Klau tikai aizmirsi pieminēt mūsu pašu RRR Boomboxu, Radiotehnikai arī bija kas līdzīgs un skaņas kvalitāte bija vienkārši teicama :))

#13 abidox WWW @ 2008.10.05 03:17

RRR "RIGA" 310 stero ir viens labs verķis. man savulaik tāds bija manta laba pat varēja piemest kādas S-30 un skanēja :)