Datuve :: 3D runājoša karte, kas palīdz neredzīgajiem orientēties tuvākajā apkārtnē

Datuve

Mana Datuve

Reģistrācija | Noteikumi | Paroles atjaunošana



Forums

Ieskaties


Raksti

Lietotāji online

Lietotāji online: 124

Reģistrētie lietotāji online: 0

Viesi online: 124

Datuve.lv video
Top.LV

3D runājoša karte, kas palīdz neredzīgajiem orientēties tuvākajā apkārtnē

Ievietoja: BaibaKlava @ 2014.12.02 07:59  


Pērkinsa skola neredzīgajiem Masačūsetā piedāvā saviem audzēkņiem augsta līmeņa tehnoloģiju instalāciju, kam būtu jāpalīdz studentiem neapmaldīties skolas teritorijā – trīsdimensionālu karti, kas prot runāt.

Visas miniatūrās ēkas un citi kartes elementi ir radīti, izmantojot 3D printeri. Tie ir pārklāti ar vadītspējīgu krāsu, kas atpazīst pieskārienus. Brīdī, kad cilvēks pieskaras kādam no kartes elemetiem, tā paziņo objekta nosaukumu un sniedz informāciju, kā tur nokļūt. Dažām „gudrās” kartes zonām ir papildu skaņas efekti, piemēram, strūklakas ūdens burbuļošana un baznīcas zvanu torņa skaņas, lai radītu maksimāli precīzu konkrētās vides raksturojumu. Piedevām, kartei ir izvēlne ar trijām pogām, lai tās lietotājs varētu ātri un ērti uzzināt nepieciešamo informāciju par apkārtnē esošajām vietām, ēkām, iestādēm.

Šo interaktīvo karti ir radījusi Bufalo Universitātes komanda sadarbībā ar kompāniju „Touch Graphics Inc”, kas darbojas arī pie citiem projektiem, kas paredzēti cilvēkiem ar redzes nepilnībām. Piemēram, ASV karte un ķīmisko elementu periodiskā tabula, kas darbojas ar runājošas pildspalvas palīdzību. Kompānijas prezidents Stīvs Landaus presei atklāja, ka modeļi, kas spēj sajust pieskārienu un atbildēt, ievērojami atvieglo neredzīgo dzīvi. Bieži vien viņi var nokļūt līdz meklētajai ēkai ar GPS starpniecību, bet kabineta vai klases atrašanai viņiem ir nepieciešama otra cilvēka palīdzība.

Pasaulē šobrīd tiek izstrādātas vēl arī citas tehnoloģijas, lai ļautu neredzīgiem cilvēkiem kļūt daudz patstāvīgākiem. Piemēram, Sanfrancisko lidostā jau tiek pielietota „Bluetooth beacon” sistēma, kas, izmantojot mobilo tālruni, stāsta pasažieriem, uz kurieni viņi dodas.


Saistītie raksti