Datuve :: Latvijas mobilās datu pārraides lietotājs neatšķiras no stacionārā interneta lietotāja

Datuve

Mana Datuve

Reģistrācija | Noteikumi | Paroles atjaunošana



Forums

Ieskaties


Raksti

Lietotāji online

Lietotāji online: 102

Reģistrētie lietotāji online: 0

Viesi online: 102

Datuve.lv video
Top.LV

Latvijas mobilās datu pārraides lietotājs neatšķiras no stacionārā interneta lietotāja

Ievietoja: Antra_F @ 2011.12.01 00:01  

Telekomunikāciju operators Triatel, izpētot savu mobilā interneta lietotāju paradumus, atklāja, ka vidējais operatora klients ir 30 - 40 gadus vecs un dienā patērē aptuveni 130 līdz 140 Mb datu.

Interesanti, ka vidējais mobilā interneta lietotājs savos datu pārraides lietošanas paradumos neatšķiras no kabeļinterneta lietotāja, proti, kā liecina iepriekšējie interneta lietotāju pētījumi, tad tie, kas lieto internetu, visbiežāk to dara mājās, tādu ir vairāk nekā 2/3.Triatel mobilā interneta lietotāju pētījuma dati atklāj līdzīgu tendenci – aptuveni 17% klientu mobilo internetu lieto darba vajadzībām, savukārt absolūtais vairākums (83%) bezvadu datu pārraidi izmanto ārpus darba. Būtiski pieaug mobilā interneta noslodze uzreiz pēc pulksten 18:00, kad vairākums valsts iedzīvotāju beidz savas ikdienas darba gaitas.

„Šie dati pierāda, ka mobilais internets jau šobrīd tiek uztverts kā alternatīvs datu pārraides pieslēgums kabeļinternetam. Gan viens, gan otrs tiek izmantots identiskām vajadzībām,” skaidro Raimonds Peļņa, Triatel valdes priekšsēdētājs. „Tas skaidrojams ar aizvien jaunu komunikācijas līdzekļu pieejamību interneta tīmeklī. Tā, piemēram, strauji aug lietotāju skaits sociālos portālos, kas daļai iedzīvotāju kļuvuši arī par darba instrumentu. Tieši pateicoties aizvien jauniem komunikācijas līdzekļiem, internets kļuvis par darba rīku, kas nepieciešams gan birojā, gan ārpus tā, līdzīgi kā mobilā telefonija. Šo iemeslu dēļ mobilā interneta izmantošana darba vajadzībām pieaug.”

Klientu mobilā interneta lietošanas paradumi atklāja, ka datu pārraide tiek lietota galvenokārt komunikācijai, proti, elektronisko pastu sūtīšanai un sociālo mediju izmantošanai, informācijas ieguvei, izklaidei, mācībām, ikdienas laikrakstu aplūkošanai, pirkumiem internetā, kā arī ļoti populāri ir internetbanku pakalpojumi. Izskaidrojums, kādēļ tieši šie pakalpojumi ir tik populāri Triatel klientu vidū, ir meklējams, analizējot uzņēmuma auditoriju. Proti, Triatel klienti galvenokārt ir lauku reģionu iedzīvotāji, kas nereti apmetušies ārpus blīvi apdzīvotām vietām, kuriem tuvākās banku filiāles, bibliotēkas, izklaides vietas nereti ir vairāku kilometru attālumā, tādēļ lieti noder datu pārraides priekšrocības. Uzņēmumi un zemnieku saimniecības laukos mobilo internetu lieto galvenokārt saziņai ar sadarbības partneriem, pasūtījumu veikšanai un rēķinu apmaksai internetā, savukārt iedzīvotājiem datu pārraide ir resurss izklaidei, informācijas ieguvei un saziņai.

Otra būtiska tendence, ko novērojis uzņēmums: mobilā interneta lietošanas intensitāte straujāk pieaugusi krīzes laikā, kad daudzi Latvijas lauku reģionu iedzīvotāji devās darba gaitās ārpus Latvijas robežām. „Ir pilnīgi skaidrs, ka komunikācija interneta vidē šobrīd ir daudzkārt lētāka par tradicionālo saziņas līdzekļu izmantošanu – īpaši komunicējot ar radiem ārzemēs. Mobilās telefonijas izmaksas par katru sarunas minūti ar ārzemēm ir ļoti augstas, savukārt interneta sniegtās saziņas iespējas ar draugiem, radiem un paziņām ārzemēs lielākoties ir bez maksas ,” norāda R. Peļņa.

Par bezvadu interneta augošo popularitāti liecina ne vien mobilā interneta straujā izplatība, bet arī publisko WiFi punktu skaita palielināšanās, kā arī bezvadu interneta tehnoloģiju ieviešana mājās. Šis fakts vēlreiz apliecina bezvadu interneta potenciālu. „Esmu pārliecināts, ka, aizvien vairāk attīstoties mobilā interneta tehnoloģijām, absolūtais vairākums izvēlēsies šo datu pārraides tehnoloģiju tās priekšrocību dēļ. Tas ir tikai laika jautājums,” pārliecināts R. Pelņa.

Izšķirošais parametrs ir mobilā interneta ātrums. Šī iemesla dēļ Triatel noslēdzis līgumu ar vienu no pasaulē vadošajām telekomunikāciju tehnoloģiju kompānijām Huawei par pasaulē modernākā CDMA datu pārraides tīkla izveidi Latvijā. Triatel tīkla modernizāciju plānots veikt līdz 2012. gada nogalei, tādējādi interneta ātrums lejuplādei sasniegs 24,5 Mbit/s, augšuplādei – 9 Mbit/s. Šobrīd datu pārraides ātrums ir 3,1 Mbit/s lejuplādei un 1,8 Mbit/s augšuplādei. Pirmie tīkla modernizācijas darbi uzsākti jau šī gada oktobrī.

Saistītie raksti

Komentāri

#1 klucis3D WWW @ 2011.12.01 01:23

Triatels ir dargs  ,bet nu jau lētāks un arī  vis  jēdzīgākais no  mpbīlajiem internetiem!
Laukos ideālakais  risinājums!!!

#2 kvakšķis @ 2011.12.01 17:47

Vai tad to(CDMA) arī vēl kāds lieto? Biju jau aizmirsis, ka tik nepopulāras  tehnoloģijas arī vēl eksistē.

#3 Moška @ 2011.12.02 08:56

#2 A ko  citu tie laucinieki lietos ja ne šo,uz tiem lauku  iedzīvotājiem tik  sis triatelis pelna!!!
Ir jau vēl pajoliņi kas  vēl iirē no triateli pakalpojumus un uzskruvējuši tadas  cenas ka Raimondam Paulam tagat tais robu  budžetā!
Isi sakot IZZI,VIASATA laukos piedāvātos internetus  sūtiet ellē rata jo tas ir tas pats  triatelis  tikai dargākajā versijā!
Uz reiz griesties pa taisno pie triateļa,ja nu galīgi gribās normāls kaut cik stabils internets laukos!

#4 Jay @ 2011.12.02 11:19

Moška rakstīja:

#2 A ko  citu tie laucinieki lietos ja ne šo,uz tiem lauku  iedzīvotājiem tik  sis triatelis pelna!!!
Ir jau vēl pajoliņi kas  vēl iirē no triateli pakalpojumus un uzskruvējuši tadas  cenas ka Raimondam Paulam tagat tais robu  budžetā!
Isi sakot IZZI,VIASATA laukos piedāvātos internetus  sūtiet ellē rata jo tas ir tas pats  triatelis  tikai dargākajā versijā!
Uz reiz griesties pa taisno pie triateļa,ja nu galīgi gribās normāls kaut cik stabils internets laukos!

Man Laukos ir Triatels, ar āra antni strādā stabili

#5 lmt rullee @ 2011.12.02 13:37

Man gan ir triatels un lmt internets. Apmēram 5 gadus atpakaļ piesledzu triatelu, jo citu variantu nebija, bet 2 mēnešus atpakaļ piesledzu vel lmt, jo ātrums triatelam nav vairs konkurence ar lmt,nevaru vien sagaidit kad pienāks 2013 gad 24 aprilis gad beigsies liigums ar triatelu.Spēlites arī var normāli spēlēt onlaina  ar lmt internetu.

#6 Moška @ 2011.12.04 01:28

#5 tu par 4G ,bet nejau  tas LMT tik labi pieejams dziļos laukos - tur  triatelis  gan  nodrošinājis  sakarus!