Datuve :: Vienkārši soļi datora darbības paātrināšanai

Datuve

Mana Datuve

Reģistrācija | Noteikumi | Paroles atjaunošana



Forums

Ieskaties


Raksti

Lietotāji online

Lietotāji online: 93

Reģistrētie lietotāji online: 0

Viesi online: 93

Datuve.lv video
Top.LV

Vienkārši soļi datora darbības paātrināšanai

Ievietoja: kapanen @ 2016.03.23 18:27  

Pref

Darbojoties ar datoru, bieži vien visvairāk tracina tas, ka dators strādā lēni un mēdz „uzkārties”. Šajā gadījumā vieglākais veids ir aizvest datoru pie speciālista, kurš novērsīs šo problēmu, uzlabot datora konfigurāciju vai pat iegādāties jaunu datoru. Jebkurā no šiem gadījumiem tiks iztērēta lielāka vai mazāka naudas summa, tomēr ir pāris lietas, kuras var veikt ik viens cilvēks - tās neprasa īpašas prasmes vai zināšanas, bet rezultātā ir iespējams kaut nedaudz paātrināt datora veiktspēju. Šos lietderīgos soļus varat veikt šeit, tagad un tūlīt!

1.Atinstalēt nevajadzīgās programmas
Dažas programmas nereti tiek palaistas fonā, no kurām liela daļa pat netiek izmantotas (vai lietotājs ir aizmirsis par to eksistenci). Šo programmu darbība palielina slodzi datoram. Lai noņemtu visas šīs nevajadzīgas programmas, atveriet "Control Panel", un izvēlaties attiecīgās programmas, kuras vēlaties atinstalēt.

2.Izdzēst „pagaidu” failus
Pagaidu faili tiek uzkrāti datorā, veicot ikdienas uzdevumus, un var palikt uz cietā diska, tādējādi palēninot datora darbības ātrumu un lieki aizņemot atmiņu - pat pēc tam, kad tie vairs netiek izmantot. Lai tos izdzēstu, atveriet "My Computer" un izvēlieties galveno cieto disku (parasti C: \). Izvēlieties " Windows " mapi, un pēc tam atveriet mapi ar nosaukumu "Temp", peles labo pogu noklikšķiniet uz mapes un "View" opcijas , izvēlieties "Details". Kad tas ir izdarīts, atlasiet visus failus, kas ir vecāki par pašreizējo datumu un izdzēsiet tos.

nerentējās

3. Turiet brīvu vietu uz cietā diska
Pat tad, ja regulāri tiek tīrīti saucamie „temporary” jeb pagaidu faili, nedrīkst piepildīt cietu disku vairāk par 85% no tā kopējās ietilpības. Ja cietajā diskā ir par maz brīvās vietas, datora darbības ātrums var krasi samazināties.

4.Novērst nevajadzīgu programmu automātisku atvēršanu
Šī metode galvenokārt ietekmēs to, cik ilgs laiks nepieciešams, lai jūsu dators pilnvērtīgi ieslēgtos. Bieži daudzas programmas, kuras tiek palaistas datora ieslēgšanas laikā, turpina darboties un izmantot atmiņu. Lai atlasītu nepieciešamās starta programmas, noklikšķiniet uz "Start" un "Run". "Run", ailē ierakstiet "msconfig", un pēc tam nospiediet „Enter”, pēc tam izvēlieties sadaļu "Startup", kur ir redzams programmu saraksts
.
startup

5.Defragmentēt cieto disku
Izklausās sarežģīti, bet tas ir būtībā drošs veids kā rūpēties par to, lai cietais disks saglabātu informāciju ar maksimālu efektivitāti. Lai to izdarītu - jāiet uz "My Computer", ar peles labo pogu jānoklikšķina uz cietā diska un jāizvēlas "Properties”. Zem " Tools" lauciņa ir jābūt iespēja "Defragment Now”.

defrag

6.Iztīrīt cieto disku ar „clean up”
Windows sevī ietver arī iebūvētu disku attīrīšanas rīku, ko sauc "Disk Cleanup". Tas meklē nevajadzīgus sistēmas lielus failus, piemēram - pagaidu interneta failus, programmu instalācijas, un tā tālāk. Lai atvērtu Disk Cleanup, noklikšķiniet uz “Start > All Programs > Accessories > System Tools > Disk Cleanup”

Saistītie raksti

Komentāri

#1 Haiduk @ 2016.03.25 12:36

datora darbības paātrināšanai? Cietais disks tagad ir dators? Dators un tieši portatīvais ir jātīra no putekļiem, lai tam nesakās murgi kā tev.

+ kāda jēga atinstalēt programmas, ja viņas vari nepalaist startupā?!! Nevajadzīgās programmas??!!! Kurš instalē nevajadzīgas programmas? :D izceļu - PROGRAMAS.

#2 Draxo @ 2016.03.25 17:58

Kad pēdējo reizi skatījos datorā, tad cietas disks bija viena no datora sastāvdaļām (protams, tagad varbūt daudz kas ir mainījies un Tev datoram tāda vairs nav).

Runājot par programmām - neticēsi, bet pasaulē ir lērums ļautiņu, kuri instalē sazin ko, to pēc tam lāgā neizmantojot, tādējādi tikai piesārņojot datoru.

#3 Haiduk @ 2016.03.26 03:45

kā ar programām var piesārņot datoru?!  Jāatmet ar roku - kā mazam bērnam - neieskaidrot.

Vari uzņemt informācijas cik gribi, bet ja ķermenis ir noguris - tas traucē darbībai.

#4 Draxo @ 2016.03.26 11:00

Patiešām gluži kā mazs bērns - stāstīt var daudz un dikti, ka nevajadzīgas programmas tikai lieki aizņem cieto disku, ka daudzi lietotāji tikai spaida "next" un pēc tam nemaz neiedomājas izdzēst lieko.

Izklausās, ka pats laikam nekad nedzēs lieko ārā vai arī neesi redzējis kriminālus lietotāju programmu krājumus. :) Bet nu katram jau savs - pieredzējušiem datorlietotājiem rakstā minētais tāpat nekas jauns nebūs, jo tādu problēmu nav.

Tiesa, putekļu tīrīšanu arī derēja pieminēt rakstā.

#5 karuuzo @ 2016.03.29 18:26

Jā, Haiduk, neticēsi, bet lietotāji var tādas lietas sainstalēt, ka mati ceļas stāvus ;)

Viens gadījums no dzīves (vecs). Datoram sistēmas disks 20GB, IE uzlikta opcija, ka temps var aizņemt 10% no diska vietas, respektīvi 2GB. Izrādījās ka IE rēķina failu izmēru, nevis uz diska aizņemto vietu, rezultātā temps aizņēma 7GB un iekšā bija ~20M faili.
Ar to vēl nebeidzas visa jautrība, vēl bija uzinstalēti divi desktop toolbāri ar failu meklēšanu, kuri abi divi cītīgi indeksēja tempu. Vari iedomāties cik ātri strādāja dators :)