Datuve :: Džeimsa Bonda tehnoloģija, kas dzīvē kļūst par realitāti

Datuve

Mana Datuve

Reģistrācija | Noteikumi | Paroles atjaunošana



Forums

Ieskaties


Raksti

Lietotāji online

Lietotāji online: 56

Reģistrētie lietotāji online: 0

Viesi online: 56

Datuve.lv video
Top.LV

Džeimsa Bonda tehnoloģija, kas dzīvē kļūst par realitāti

Ievietoja: OskarsM @ 2015.11.11 10:00  

Lidsoma


Džeims Bonds, kuru pazīstam kā viselegantāko vīrieti uz pasaules, filmās bieži vien izmanto prātā neaptveramas lietas - kā jau spiegiem pieklājas. Viena no tām ir lidsoma (Jetpack, kas spēj cilvēku pacelt debesīs), kuru spilgti izmantoja filmā "Thunderball", kopā ar tā laika Bonda lomas atveidotāju Šonu Koneriju (Sean Connery), kad viņš centās ar lidsomas tehnoloģiju (kuru radīja Bonda mantzinis Q) aizbēgt no diviem sliktajiem puišiem pēc Jacques Bouvar> slepkavības.

Iedvesmojoties no "Thunderball" filmas, vairākas kompānijas centās to īstenot realitātē, kaut gan par pašu pirmo šīs lidsomas aizsācēju uzskata krievu Aleksandru Fjodorovu Andrejevu (Aleksandr Fyodorovich Andreyev) 1919.gadā. Protams, tas viss bija uz papīra, un tā arī neizdevās šo lietu īstenot un iztestēt. Tajā laikā tā kļuva par zinātnisko fantastiku. Taču 1960 gadā šī "zinātniskā fantastika" kļuva par realitāti, jo saucamos lidsomas tika jau izmantoti astronautu vajadzībām. Tā arī sešdesmitajos kļuva ļoti populāra, vēl jo vairāk pasakoties iepriekš minētajai Bonda filmai.

lidsoma

Lai vai kā, ik brīdi tehnoloģijas attīstās, tādēļ mūsdienās pavēršas jaunas iespējas un uzlabojumi, proti, viens no spilgtākajiem notikumiem - "Aircraft" kompānija Jaunzēlandē izstrādāja "Martin Jetpack" (lidsomu) ar benzīna dzinēju. Un 2008.gadā viņi savu garadarbu demonstrēja "Experimental Aircraft Assocation's" pasākumā, kas notika Amerikas Savienotajās Valstīs, precīzāk - Oskosā un Viskonsinas štatā. Demonstrēšanas laikā "Federālā Aviācijas Administrācija" redzēto nosauca par ultra vieglo lidmašīnu (ultra light airplane). "Martin Jetpack" maksimālais ātrums ir 60 jūdzes stundā (aptuveni 96 km/h), tā var sasniegt pat 1524 metru augstumu un nolidot veselas 30 minūtes, līdz tvertnēs izbeidzas degviela.

Turklāt šo ierīci vēlējās iekļaut tirdzniecībā jau 2014.gadā, lielākoties militāriem un glābšanas dienestu vajadzībām, piemēram - ugunsdzēsējiem, kā arī bija zināma aptuvenā cena šādam brīnumam - aptuveni 150 tūkstoši ASV dolāru. Taču asās izjūtas piekritēji un biezo maciņu īpašnieki var sarosīties, jo tiek lēsts, ka vairāki lidsomas modeļi publiski būs pieejami jau 2016. gadā. Neskatoties uz to, pastāvīgi tiek turpināts darbs pie lidsomas formas izmaiņām un to pilnveidošanas.

Saistītie raksti

Komentāri

#1 safs @ 2015.11.13 09:38

"krievu Aleksandru Fjodorovu Andrejevu (Aleksandr Fyodorovich Andreyev) " Latviski tulkojams kā Aleksandrs Andrejevs, Fjodora dēls.
Redzams, ka krievu laikus neesat piedzīvojuši! :)

#2 Draxo @ 2015.11.13 11:27

Kopš kura laika cilvēka nosaukšanai izmanto "X dēls" formu? Jā, Andrejevs un citi krievu zemē radās no tēva vārda, bet ne jau tagad oficiāli visur ārpus Krievijas viņš ir jādēvē tā. Ja angļu valodā viņš ir Aleksandr Fyodorovich Andreyev, tad neredzu iemeslu, kāpēc būtu jācenšas atvasināt uzvārds. :)