Datuve :: Kā Volkswagen izdevās noslēpt kodu?

Datuve

Mana Datuve

Reģistrācija | Noteikumi | Paroles atjaunošana



Forums

Ieskaties


Raksti

Lietotāji online

Lietotāji online: 71

Reģistrētie lietotāji online: 0

Viesi online: 71

Datuve.lv video
Top.LV

Kā Volkswagen izdevās noslēpt kodu?

Ievietoja: Xan @ 2015.10.02 12:00  

Pati programma bija diezgan vienkārša. Tā pētīja, kas notiek ar mašīnu. Tātad, ja bija lieli apgriezieni, bet netika kustināta stūre, bija konstants ātrums, attiecīgais barometra rādītājs un tamlīdzīgi, tas nozīmēja, ka mašīnu pārbauda. Tas ir samērā viegli zināms, jo visas mašīnas tiek pārbaudītas pēc tiem pašiem iestatījumiem, līdz ar to ir viegli zināt, kādi tieši būs testēšanas apstākļi.

Kad mašīna zināja, ka notiek pārbaude, tā pārslēdzās uz pārbaudes režīmu. Tas gan nav retums, jo tādi režīmi ir ļoti daudzām mašīnām. Tie ir paredzēti tāpēc, ka tagad mašīnās ļoti daudz ko dara programmatūra. Kā viens no piemēriem ir jaudas pārnešana no riteņiem, mērot to saķeri ar ceļu. Līdz ar to šeit rodas problēmas – mašīnas tiek testētas tās nekustinot un darbojas tikai priekšējie riteņi. Lai mašīna nekavējoties nesāktu piemērot „glābšanas mērus šai ārkārtas situācijai”, ieslēdzas pārbaudes režīms.

Pārbaudes režīmā mašīna ieslēdz visu izmešu kontroli un uzvedas kārtīgi, uzstādot ļoti labus rādītājus. Bet, mirklī, kad sāc braukt, griez stūri, maini ātrumu un vispār neuzvedies kā robots, visas barjeras ir nost un mašīna dodas uz priekšu par dabu un vidi nedomājot.


Bilde ņemta no Thenational.ae

Tad rodas jautājums... Kā gan var noslēpt mašīnas sistēmā kodu, kuru pilnīgi neviens neapskata un nepārbauda? Pat testējot mašīnas speciālistu deguna priekšā. Pateicoties vecajam labajam DMCA.

Tieši tā, kodu mašīnā gluži vienkārši aizsargā autortiesības. Tātad pat pārbaudītāji nedrīkst redzēt, kā tieši darbojas mašīnas programmatūras kods. Līdz ar to šobrīd nav arī skaidrs, kas atrodas šajā programmatūrā citām mašīnām. Un neatkarīgi no šī gadījuma, to mašīnu kodus arī nevar apskatīt, kas gan ir loģiski – viena likumpārkāpēja dēļ citi savas tiesības nedrīkst zaudēt.

Tomēr šis gadījums pavisam noteikti atkal cels gaismā vēstuli, kuru ASV dabas aizsardzības dienests 2005. gadā nosūtīja ASV autortiesību birojam, kurā norādīja uz neloģismu attiecināt autortiesības uz šo mašīnu programmatūru. Tas varētu nozīmēt, ka drīz DMCA vairs neaizstāvēs mašīnu programmatūru un to varēs brīvāk pāskatīt. Tad nu jāgaida, vai tuvākajā laikā neizrādīsies, ka pēdējo laiku lielie sasniegumi „tīrajos” motoros ir bijušas tikai izmaiņas programmatūrā.

Komentāri

#1 Bulgars @ 2015.10.02 14:10

Paturpinot: Un tas varētu aizsākt vērienīgu programmatūras modu komūnu ECU kompjiem! :)