Datuve :: Smadzeņu vadāma lidojoša haizivs

Datuve

Mana Datuve

Reģistrācija | Noteikumi | Paroles atjaunošana



Forums

Ieskaties


Raksti

Lietotāji online

Lietotāji online: 83

Reģistrētie lietotāji online: 0

Viesi online: 83

Datuve.lv video
Top.LV

Smadzeņu vadāma lidojoša haizivs

Ievietoja: Xan @ 2015.10.04 12:00  

Kāds inženieris no ASV, Mičiganas, ar diezgan vienkāršiem paņēmieniem panācis, ka viņš ar vēl 4 draugiem spēj ar prātu (tātad, nepieskaroties pogām) vadīt mehānismus. Vai, šajā gadījumā, lidojošu haizivi.


Gifs ņemts no Giftric.com

Tas ir faktiski hēlija balons, kuru var vadīt ar tālvadības pulti. Pulti, kuru inženieris Čips Odets izārdīja, lai izveidotu interesantu mehānismu ķēdi. Sākotnēji pults tiek izārdīta un savienota ar Arduino.


Bilde ņemta no Spectrum.ieee.org


Tas ir kontrolieris, kuru savieno ar datoru. Tādā veidā var pulti regulēt ar signāliem, kas nāk no datora. Šajā posmā ir iespējams gluži vienkārši haizivs kustību iestatīt, ka to varētu vadīt ar WASD un jau būtu jautri. Tomēr ķēde tur neapstājas un datoram tiek pievienots arī elektroencefalogrāfs jeb EEG. Tas ir bieži redzētais aparāts, kas nolasa smadzeņu viļņus, to pārraidīto elektrību.

Tātad pagaidām ir gaisā lidojoša haizivs, kas vadāma ar pulti, kas pievienota pie kontroliera, kas pievienots pie datora, kas savienots ar EEG, kurš ar lipeklīšiem piestiprināts pie cilvēka galvas. Tagad sākas visa pasākuma sarežģītā daļa – kādus tieši domu domāt? Kas tieši varētu kalpot par ievades signālu.

EEG nespēj nolasīt atsevišķu domu, līdz ar to „lido pa kreisi” ir izslēgts. Tas var tikai nolasīt elektrības plūsmu smadzenēs. Līdz ar to ir kaut kā apzināti tā jārada. Viens no interesantajiem faktiem ir tāds, ka cilvēka smadzenes izstrādā deizgan daudz elektrības mirklī, kad tiek aizvērtas acis. Tām aizveroties, smadzeņu vizuālajā korteksā sākas 10 hercu spēcīgs vilnis.

Līdz ar to ir panākts viens binārs slēdzis. Pievieno 1 lipekli pie pakauša un otru kādā neitrālā vidē (lai EEG aparātam būtu punkts salīdzināšanai) un aizverot acis dod komandu „lidot uz priekšu”. Tomēr haizivs vēl var lidot vēl 4 virzienos: pa labi, pa kreisi, uz augšu, uz leju. Būtu ļoti grūti atrast vēl 4 tik viegli manipulējamas smadzeņu daļas. Kā arī, katras ieslēgšana prasītu citu darbību (atmiņu atsaukšana, kustība vai uzdevumu risināšana), kas visu vadību padarītu pavisam sarežģītu.

Tā vietā viņš paaicināja 4 draugus, katram pielika pie pakauša EEG aparātu un katram piesaistīja uzdevumu. Ir „uz augšu” vīrs, ir „pa kreisi” vīrs utt. Lūk, kur rezultāts:


Komentāri

#1 ^L00P @ 2015.10.06 10:58

Atvainojiet, bet Jūsu komentārs neatbilda noteikumiem un tāpēc netika pievienots!

#2 Xan WWW @ 2015.10.06 23:48

^L00P rakstīja:

Atvainojiet, bet Jūsu komentārs neatbilda noteikumiem un tāpēc netika pievienots!

lol'd