Datuve :: Ceļi paši uzlādēs automašīnas

Datuve

Mana Datuve

Reģistrācija | Noteikumi | Paroles atjaunošana



Forums

Ieskaties


Raksti

Lietotāji online

Lietotāji online: 73

Reģistrētie lietotāji online: 0

Viesi online: 73

Datuve.lv video
Top.LV

Ceļi paši uzlādēs automašīnas

Ievietoja: Xan @ 2015.10.01 12:00  

Latvijā elektromobiļi nav guvuši lielu atsaucību. Tālākie no tiem pagaidām bez uzlādes var nobraukt 160 km, līdz izlādējas akumulators. No Rīgas līdz Ventspilij ir apmēram 180 km. Tātad, pat ar dārgo un relatīvi tālu braucošo mašīnu būs par īsu. Un, ja arī aizstumsi, kur to uzlādēsi? Latvijas CSDD šobrīd pēta, kur uzstādīt lādēšanas stacijas. Pētījuma fāze būšot pabeigta nākošajā gadā, tā kā līdz šai infrastruktūrai mums vēl ilgi. Tomēr Lielbritānijā jau aktīvi tiek pirkti elektromobiļi, spiežot viņus rīkoties.

Lielbritānijas valdība plāno izveidot atsevišķu mašīnu joslu, kas pati uzlādēs pa to braucošo automobili. Zem iezīmētās joslas tiks parakti kabeļi, kas ģenerēs elektromagnētiskos laukus. Tos uztvers pāri braucošais auto un uzlādēs akumulatoru braukšanas laikā.


Bilde ņemta no cdn.citylab.com


Šis gan nav pirmais šāda tipa projekts, jo uzlādējošā josla jau 24 km stiepjas Dienvidkorejas pilsētā Kumi, kur tā tiek uzlādēti satiksmes autobusi. Tomēr visa sistēmas ierīkošana pagaidām izmaksā daudz vairāk, nekā mūsu pašu trolejbusu sistēma.

Tieši tāpēc Lielbritānija, kurā, pateicoties valdības pūliņiem, strauji aug elektromobiļu skaits, plāno jaunajam eksperimentam veltīt 678 miljonus eiro. Pagaidām vēl nav skaidras visas projekta detaļas, tā vieta un izmantotie materiāli, bet ir pavisam skaidrs, ka šāda līdzekļu veltīšana projektam piesaistīs ne mazums zinātnieku un inovatoru.

Arī Volvo plāno ieviest šādu joslu, pagaidām tikai apmēram 500 metru garu. Tas būs Zviedrijas pilsētā Gēteborgā un palīdzēs Volvo testēt savus autobusus, kuriem ir arī elektromotori.

Ja nu arī lidojošās automašīnas mums drīzumā nebūs pieejamas, tad uz elektromašīnām, kas var braukt milzu gabalus bez uzlādes jau tagad var sākt cerēt. Tomēr jārēķinās, ka priekš tā būtu jāsakāto infrastruktūra ne tikai savā valstī, bet arī kaimiņvalstīs. Un tiešām cerams, ka Latvija šoreiz nenokavēs un ieviesīs jauno sistēmu, lai Lielbritānijas šoferiem pie robežas neizlec logs „Atvainojamies, bet šī mašīna nav paredzēta Latvijas ceļiem. Lūdzu, uzinstalējiet benzīnbāku.”

Pagaidām atliek tikai vērot, kamēr visa pasaule kārtīgi visu iztestēs, tad palaidīsim arī mēs. Iespējams, ka sanāks tāpat kā ar interneta lielceļiem – vēlāk, nekā citiem, bet daudz ātrāk un lētāk.

Komentāri

#1 pilsbomzis @ 2015.10.01 21:13

Ar ričuku pa ceļu mobiļņiku varēs uzlādēt?

#2 Huh @ 2015.10.02 15:16

Hmm... man labāka doma - kā būtu iekārt vadus virs tās joslas? Tad varētu mašīnām piemontēt tādus stieņus, ar kuru palīdzību dabūt strāvu no tiem vadiem.

Īpaši izdevīgi šis varētu būt apdzīvotās vietās, īpaši priekš satiksmes autobusiem.

Pag... kur es ko tādu jau esmu redzējis???