Datuve :: Mākslinieks maksā par to, ka tu lasi vērtīgu informāciju

Datuve

Mana Datuve

Reģistrācija | Noteikumi | Paroles atjaunošana



Forums

Ieskaties


Raksti

Lietotāji online

Lietotāji online: 77

Reģistrētie lietotāji online: 0

Viesi online: 77

Datuve.lv video
Top.LV

Mākslinieks maksā par to, ka tu lasi vērtīgu informāciju

Ievietoja: BaibaKlava @ 2015.01.03 11:36  


Vai arī tev nepatīk tas, ka daudzi ziņu portāli piedāvā lasīt to rakstus tikai apmaiņā pret attiecīgu samaksu? Tas nepatīk arī māksliniekam Paolo Cirio, kurš ir izveidojis mājaslapu Daily Paywall kā protestu pret ierobežotu informācijas pieejamību. Tajā tiek izmantota automātiska rakstu pārrakstīšana no tādiem avotiem kā The Economist, Financial Times un Wall Street Journal, padarot tos pieejamus visiem, kas apmeklē Daily Paywall interneta lapu.

Turklāt, Cirio ir izveidojis arī fondu, kas tev maksā par uzmanīgu lasīšanu – pareizi atbildi uz jautājumiem par tikko izlasīto rakstu un saņemsi dolāru.

Ja jums šķiet, ka tas izklausās pēc pirātisma, tad ziniet, tā arī ir. Pats mākslinieks maksā par abonementu, taču lasītāji šajai informācijai var brīvi piekļūt bez maksas.

Kamēr viņš iedrošina autorus pieprasīt atbilstošu atlīdzību, maz ticams, ka viņu darba devēji būs pretīmnākoši. Pats mājaslapas radītājs gan uzskata, ka viņa rīcība ir pilnībā pamatota. Viņš plašākai auditorijai skaidro, ka ar lepnumu „lauzīs barjeras”, ja tas nozīmē padarīt informāciju bez maksas pieejamu visiem.

Projekts ir paredzēts, lai rosinātu jautājumus par maksas informācijas piedāvāšanu internetā – vai ir jēga slēpt potenciāli noderīgu informāciju aiz maksas abonementiem tad, ja citas mājaslapas, kas pelna uz reklāmu rēķina, savus rakstus ļauj lasīt ikvienam un bez jebkādas samaksas no lasītāja? Šis loģiskais pamatojums diez vai rosinās izdevējus rīkoties, taču tas, viennozīmīgi, liks cilvēkiem runāt.

Saistītie raksti