Datuve :: Biežāk uzdotie jautājumi par Google Chrome OS

Datuve

Mana Datuve

Reģistrācija | Noteikumi | Paroles atjaunošana



Forums

Ieskaties


Raksti

Lietotāji online

Lietotāji online: 108

Reģistrētie lietotāji online: 0

Viesi online: 108

Datuve.lv video
Top.LV

Biežāk uzdotie jautājumi par Google Chrome OS

Ievietoja: rumis @ 2009.11.23 12:57  

Līdz ar Google Chrome operētājsistēmas prezentāciju uzradušies jauni viedokļi par jauno OS. Vieni apgalvo, ka tā būšot populāra, bet citi apgalvo, ka tā ir lemta neveiksmei. Cieni to vai ienīsti, bet tās esamību noliegt nevar. Kas tad ir Chrome OS? Ko ar to var darīt? Lūk, dažas atbildes.

Kas ir Google Chrome OS?
Google Chrome OS ir mākoni operējoša maza izmēra operētājsistēma, ar kuru pagājšnedēļ pirmo reizi mūs iepazīstināja Google.

Kā tā atšķiras no Windows 7?
Galvenā atšķirība ir tāda, ka Chrome OS ir paredzēta lietošanai tikai ar internetu, tas nozīmē, ka nebūs jāglabā dati vai jādarbina kāda programma pašā datorā, šīs funkcijas uzņemsies Google, izmantojot internetu.

Kādas priekšrocības tas sniedz?
Pateicoties mazajam izmēram un darbības principiem, Chrome OS iespējams startēt dažās sekundēs. Tas ir iemesls, kāpēc Google salīdzina Chrome OS startēšanu ar televizora ieslēgšanu. Atliek nospiest pogu un tu jau dari savu lietu.
Drošība ir vēl viena šādas sistēmas priekšrocība. Vairs nebūs lokāli jāglabā dati vai jādarbina programmas, līdz ar to varbūtība saskarties ar kādu datorvīrusu ir ievērojami mazāka. Chrome OS neļaus veikt programmām nekādas izmaiņas savā sistēmā. Tāpat kritiskās OS daļas būs paredzētas tikai datu lasīšanai (read-only).

Cik daudz datu tiks uzglabāti lokāli?
Nedaudz. Lokāli tiks uzglabāti tikai sistēmas uzstādījumi, kā arī tie tiks šifrēti un sinhronizēti ar datu glabāšanas centru. Pēc Google skaidrotā, ja pat lietotājs pazaudēs savu sistēmu, tad iespējams iegādāties citu, atgūstot uzstādījumus dažu sekunžu laikā.

Vai būs iespējams strādāt nesaistē?
Tikai minimāli. Chrome OS pieejamas tikai mākonī esošās OS programmas, līdz ar to nesaistē OS būs ierobežota.

Kāda ir Chrome OS saskarsne?
Lielu pārsteigumu nav. Saskarsne ir tāda pati kā Chrome tīmekļa pārlūkam, bet OS programmas attēlojas cilnēs. Saukta par programmu izvēlni viena pastāvīga cilne attēlo jaunas un vērā ņemamas OS programmas.

Vai iespējams palaist man vajadzīgo programmu?
Tik ilgi kamēr programma darbosies standartiem atbilstošā tīmekļa pārlūkā būs iespējams to palaist. Kā, piemēram, Microsoft Office Live, kas ir Chrome OS noklusētā failu atvēršanas programma Excel dokumentiem.

Vai tas nozīmē, ka es nevarēšu uzstādīt citu tīmekļa pārlūku, piemēram, Firefox?
Jā, nevari. Chrome OS noklusētais tīmekļa pārlūks ir Chrome. Tu nevari uzstādīt Chrome OS citu programmatūru. Vienīgais ceļš kā to būtu iespējams apiet, ja Mozilla paņemtu Chrome OS kodu un izveidotu savu OS versiju, izmantojot Firefox.

Vai iespējams palaist Android programmas uz Chrome OS?
Nē, nav iespējams. Android paredzētās programmas nepieciešams lejupielādēt un uzstādīt operētājsistēmai, bet Chrome OS šādi nedarbojas.

Uz kāda tipa datoriem darbosies Chrome OS?
Chrome OS darbosies uz tīmekļu piezīmjdatoriem (netbook) un mobilajiem planšetdatoriem (mobile tablet), kuru sistēmas aparatūra būs samazināta līdz minimumam. Tiem nebūs liela aparatūras funkcionalitāte, izņemot USB un Wi-Fi. Google sadarbojoties ar aparatūras izstrādātājiem, tiks radīts atbalstāmais komponenšu saraksts. Pirmatnējās specifikācijās ietilpst SSD datu glabāšanas vienības un pilna izmēra klaviatūras.

Vai Chrome OS spēs aizvietot manu pašreizējo datoru?
Visticamāk, ka pilnībā nespēs, jo ir sarežģītas programmas, kas nav pieejamas mākonī. Tāpat ir sarežģītas ārējās ierīces par kuru atbalstu skaidrības nav.

Kad būs pieejami Chrome OS atbalstoši datori?
Chrome OS sistēmas sagaidāmas nākamā gada beigās.

Vai es varu izmēģināt Chrome OS jau tagad?
Jā, vari. Pirmstam gan vajadzēs uzstādīt virtuālo mašīnu, jo Chrome OS pagaidām nedarbojas gandrīz ne uz viena datora. Ja esi pietiekami drosmīgs, tad rīkojies pēc pamācības.





Chrome OS ekrānšāviņi. Google oficiālais paziņojums par Chrome OS ar daudzām informatīvām saitēm.

Avoti - itnews.com

Saistītie raksti

Komentāri

#1 maziņš loceklis @ 2009.11.23 15:38

nu tas nekam citam, kā vien interneta kafūžiem ar lētākajiem datordzelžiem nebus interesants

#2 damncrow-neielogojies @ 2009.11.23 18:53

Kad būs pieejami Chrome OS atbalstoši datori?
Chrome OS sistēmas sagaidāmas nākamā gada beigās.

Pārāk ilgi, līdz tam laikam būs daudz kas jauns ieviests. Un nemaz nevajag pūst, ka Gogelmogelis darīs ilgi, bet toties kārtīgi.

#3 sissy @ 2009.11.23 20:45

Viss ir lieliski, it sevišķi ja padomā, ka arī visi tavi dati atradīsies pie googles tantes. Man tiešām patīk doma sava uzņēmuma noslēpumus uzticēt kompānijai, kuras specializācija ir publiskā meklēšana.

#4 budziz @ 2009.11.24 10:17

maziņš loceklis rakstīja:

nu tas nekam citam, kā vien interneta kafūžiem ar lētākajiem datordzelžiem nebus interesants

Daleji, ja. Bet faktiski tas OS ir domats kaut kam vargakam par patreizejiem netbukiem - ta saucamajiem smartbukiem, kas bus ar ARM prochiem un par kartu zemakam cenam. Ar eso sho jaudu pietiks tikai parluka darbinasanai, bet vai vairak ko vajag, ja lieto webpastu vai draugus vai webservisus?

#5 budziz @ 2009.11.24 10:20

sissy rakstīja:

visi tavi dati atradīsies pie googles tantes

No kurienes tadas stulbibas ravi? Tad jau ja tu lieto Mac - visi tavi dati ir pie Apple, Win -> Mironjsofta, Linux ->Torvalda ? Tavi dati ir tur, kur tu vinjus glaba. Ja tu glaba pie Google, tad tur ari ir. Ja uz sava servera - tad pie tevis.

#6 budziz @ 2009.11.24 10:22

sissy,
Vispar jau publiska meklesana nav Guglim maizes avots. Galveno naudu vinji pelna pardodot savus meklesanas rikus lielajam korporacijam, kuras, atskiriba no tevis, laikam galigi nav informetas par Guglja briesmonigo velmi zagt vinju datus :D

#7 Marios @ 2009.11.26 15:33

Lohatrons! Google OS nevar notestēt jo tāda vel nav tas kas ir piedāvāc linkā ir ar googli nesaistītu entuziastu uztaisīc Linux ar Chrome browseri. Google pac aplauzās ar saviem solijumiem jo saprata ka lai uztaisītu OS kas der visiem PC dzelžiem ir jāuztaisa vainu velviens Windows vai LINUX, kā rezultātā viņu OS neatšķirsies no tirgū esošajiem OS nearko. Ja Google spēs uztaisīt kompi ar vismaz 10 collu skārienjūtīgu ekrānu WiFi un 3G, svarā līdz pus kilogramam un pa cenu līdz 200$ tad viņu kompi arī varbūt kāc pirks.