Datuve :: Forums :: Dažādi :: KĀ JAKONFIGURĒ RŪTERIS!

Datuve

Mana Datuve

Reģistrācija | Noteikumi | Paroles atjaunošana



Forums

Ieskaties


Raksti

Lietotāji online

Lietotāji online: 114

Reģistrētie lietotāji online: 0

Viesi online: 114

Datuve.lv video
Top.LV

KĀ JAKONFIGURĒ RŪTERIS!

Ievietoja: campari @ 2013.01.21 18:20  

Izpakojam, ieslēdzam, pieslēdzam kompi pie kāda no LAN (1-4) caumuriem. Nekādā gadijumā neliekam nekādus kompaktdiskus un nelaižam nekādas nahuj programmas! Pārliecināmies, ka kompim tīkls ir "uz automātisko" [DHCP - Red. piezīme].

Paskatāmies tīkla kartes Statusu un adresi, kuru redzam kā Gateway - un rakstam to interneta pārlūkā. [Lielai daļai routeru šī adrese būs 192.168.1.1 - Red. piezīme]. Vēlams lietot Internet Explorer vai Firefox, bet ne sūdainas Chromes. Ierakstam admin:admin vai ko nu tur prasa, un UZREIZ nomainam admin paroli!

Pēc tam izvēlamies un ierakstām bezvadu zonas nosaukumu, kanālu (ja ir režīms "Auto", atstājam "Auto") un WPA2-PSK šifrēšanu ar AES paveidu. Ja apkārt ir daudz visādas bezvadu zonas un nav "Auto" pie kanāla - liekam 3 vai 8, būs mazāka iespēja, ka aizņemts. Ja esam mazā platībā - nogriežam zemāku jaudu. Parametru "Beacon interval" uzliekam 666. Atslēdzam visādus liekos mēsla Turboboostus un WDS'us, ja tādi ir redzami. Ja ir iespējams uzliekam G-only (vai N-only, ja svaigs portjiks/telefons).

Ja internets ir ar dinamisko (automātisko) IP, tad slēdzam klāt interneta kabeli WAN (internet/atsevišķajā) portā un viss notiek. Ja adrese ir piesaistītā/fiksētā, tad meklējam routera konfigurācijas lapā "WAN MAC clone" un rakstam to MAC adresi, kas visu laiku bij pieslēgta kompim. Apskatīties to var tīkla kartes Statusa logā vai ar cmd komandu "ipconfig /all". Dažiem routeriem gribās, lai ievada tjipo 66:66:66:66:66:66, dažiem 66-66-66-66-66-66, un dažiem vienkārši 666666666666... [Vienmēr jābūt 12 cipari! - Red. piezīme].

Dinamiskās adreses gadijumos iegaumējam, ka nedrīkst spēlēties ar MAC adresēm, un, ja kautkas neiet, tad vajag pārbaudīt vēlreiz iestatījumus, nevis slēgt 15 citus kompjus pie kabeļa.

Routerus izvēlamies pēc jaudām, nevis izskata. Lētākais vēl joprojām varētu būt 340G modelis no TP-Link, bet tam vairāk par 30 Mbps cauri neies. Ja vajag vairāk - ņemam AirRouter (Ubiquiti). Ja vajag vēl vairāk - prasam datorspecam sastellēt kompi kā routeri.

by macbeton

Komentāri:

#1 bykeda @ 2013.01.21 22:08

Ja vajag vēl vairāk - var stellēt kompi kā router,bet nu...gaumes lieta.
Lielākām jaudām - kaut ko no Mikrotik rackmountable sērijas,Juniper Netscreen CTP sērijas,bet tas gan būs padārgs pasākums,vēl Cisco,bet tam arī cena būs ''nesmuka''. Tas būs vairāk lieliem office, bet mājas jūzerītim pietiek ar to pašu Linksys.
Principā tādam kārtīgam ierindas ''kačātājam'', kas ikdienā lieto piem. to pašu telekoma optiku līdz tiem 100 megiem, darbina kādus 3 kompjus kačalkām, ļoti labi būs mikrotik sērijas rūterīši,gan jaudas, gan cenas ziņā.