Datuve :: Iesācējiem: Mājas lapas izveide (3.daļa)

Datuve

Mana Datuve

Reģistrācija | Noteikumi | Paroles atjaunošana



Forums

Ieskaties


Raksti

Lietotāji online

Lietotāji online: 101

Reģistrētie lietotāji online: 0

Viesi online: 101

Datuve.lv video
Top.LV

Iesācējiem: Mājas lapas izveide (3.daļa)

Ievietoja: kapanen @ 2016.03.29 20:39  

web3

Iepriekšējos divos rakstos nonācām līdz brīdim, kad visi priekšdarbi ir veikti, lai sāktu veidot pašu mājas lapu. Tālāk katram ir ejams savs ceļš, jo mājas lapu idejas sadalīsies dažās lielās sadaļas – spēļu projekti, forumi, informatīvās lapas, portfolio. Šajā brīdī ir svarīgi izvēlēties pamatu, uz kāda tiks būvēta mājas lapa. Skaidrs, ka iesācējam ir ļoti problemātiski pašam uzkodēt mājas lapu, tieši tāpēc plašajā internetā ir pieejamas vairākas bezmaksas koncepcijas, kuras bez specifiskām zināšanām var attīstīt un pielāgot savām vajadzībām.

Sāksim pa vienai - šajā rakstā aplūkosim CMS (Content Management System) sistēmas, kuras noteikti ir vispiemērotākās spēļu projektiem, kā arī tās var prasmīgi lietot kā informatīvās lapas, dažkārt arī portfolio.

Kas tad īsti ir CMS?
Būtībā tā ir satura vadības sistēma, ar kuru var pārvaldīt savu mājas lapu. Tautā to nereti sauc par „instalējamo mājas lapu”. Šī sistēma ļauj pārvaldīt mājas lapu bez pilnīgi nekādām specifiskām zināšanām. CMS ir ļoti elastīgs – tam var nomainīt ādiņas, pārbīdīt paneļus, pievienot failus lejupielādei, izveidot forumu, izveidot galerijas un veikt daudzas citas specifiskas darbības ar pāris peles klikšķiem.

CMS priekš spēļu projektiem
Ja runājam par spēļu projektiem, tad noteikti man būtu jānosauc piemērotākās CMS, kuras ir:
PhpNuke
PHP-Fusion
Joomla
e107
Drupal

Visas augstāk minētās CMS sistēmas ir ar ļoti līdzīgām funkcijām, iespējām un īpatnībām. Visas šīs sistēmas var attīstīt un pārveidot līdz nepazīšanai, jo tām ir pieejams pietiekami labs atbalsts - ādiņas (themes, skins), spraudņi, moduļi un dažādi citi papildinājumi.
Reizēm pat ar neprofesionālu aci ir grūti atšķirt, vai rezultātā ir paštaisīta mājas lapa, vai šablona tipa.

Wordpress
Jā - CMS kontekstā noteikti ir jāmin arī populārais Wordpress, tomēr es nevēlos to sasaistīt kopā ar augstāk minētajām sistēmām, jo Wordpress ir nedaudz savādāks.

Wordpress šobrīd ir prasmīgi attīstījies un daudzi izmanto tieši šo CMS, jo vizuālais un funkcionālais atbalsts šai sistēmai ir daudz bagātāks un mūsdienīgāks. Daudzi Wordpress izmanto kā pamatu savam portfolio, jo tas viegli transformējas par tādu un tam ir pieejami lērums „skinu”.

Bieži vien Wordpress tiek izmantots un tiek minēts kā labākais pamats informatīvo mājas lapu veidošanā.

Tā kā šobrīd esmu iepazīstinājis ar populārākajām Content Management System, tad noteikti nākamajā rakstā ņemšu par piemēru kādu no minētajām CMS un parādīšu, kā tās uzstādīt, kā ar tām darboties un dažas citas specifiskas lietas.

Ja šo tēmu lasi pirmo reizi, tad iesakām tev izlasīt abas divas pirmās daļas:
Iesācējiem: Mājas lapas izveide (1.daļa)
Iesācējiem: Mājas lapas izveide (2.daļa)

Saistītie raksti