Datuve :: Iesācējiem: Mājas lapas izveide (2.daļa)

Datuve

Mana Datuve

Reģistrācija | Noteikumi | Paroles atjaunošana



Forums

Ieskaties


Raksti

Lietotāji online

Lietotāji online: 95

Reģistrētie lietotāji online: 0

Viesi online: 95

Datuve.lv video
Top.LV

Iesācējiem: Mājas lapas izveide (2.daļa)

Ievietoja: kapanen @ 2016.03.27 20:41  

web2

Turpinot iesākto tēmu par mājas lapas izveidi, šajā rakstā vēlos aprakstīt divas galvenās programmas, kuras būtu nepieciešamas jebkuram iesācējam un ir noderīgas arī lietpratējam. Ņemot vērā to, ka iesācējam nav nekādu dižu zināšanu par programmēšanu, tad nekādu specifisku programmatūru nevajadzētu, jo tiks izmantots kāds gatavs un viegli pielāgojams risinājums tā vietā, lai veidotu lapu no nulles.

Nedaudz vēlos atgādināt par par to, ko rakstīju iepriekšējā rakstā: oriģināla ideja un superīgs projekta plāns, skanīgs nosaukums un reģistrēts domēna vārds, kā arī izvēlēts labākais hostings.

DNS ieraksti
Sākumā nepieciešams savienot domēna vārdu ar hostinga serveri. Hostinga pakalpojuma sniedzēji noteikti ir iedevuši NS serveru adreses, kuras ir jāievada sava domēna vārda kontrolpanelī.
Šajā gadījumā, ja domēna vārds ir iegādāts no NIC, tad dodamies uz viņu mājas lapu, ielogojamies, spiežam uz „Mani domēna vārdi” un ievadām saņemtās NS adreses zem NS kategorijas.
NS

Kad izdarītas augstāk minētās lietas, secīgi vajadzētu nodrošināties ar vajadzīgajām programmām, kuras ir vitāli nepieciešamas, lai varētu turpināt mājas lapas izveidi.

FTP programmas
Lai piekļūtu mājas lapas hostingam, kur varētu veikt failu augšupielādi, lejupielādi un failu rediģēšanu – nepieciešama specifiska FTP (File Transfer Protocol) programma. Šobrīd internetā ir pieejamas vairākas šāda tipa bezmaksas programmas, no kurām personīgi gribētu izcelt FileZilla, jo tā ir ļoti vienkārša un pārskatāma. Varat lietot arī SmartFTP softu, jo tas arī ir diezgan populārs un atzīts tautā.

Kā pieslēgties hostingam?
Kad ir iegādāts hostings, tad noteikti arī ir saņemti visi vajadzīgie piekļuves dati, kuru starpā arī ir FTP pieslēgšanās adrese, lietotājvārds un parole. Minētos datus attiecīgi ir jāievada šajos lauciņos un ja nepieciešams, tad arī attiecīgais pieslēgšanās ports, kuru nosūtījis ir pakalpojuma sniedzējs (hostings):
FTP

Tālāk jau darbība ir pašsaprotama, līdzīgi kā pašā Windows, kad darbojaties ar failiem un mapēm.

Koda redaktors
Šeit noteikti iesaku Notepad++ - šī programma ir nepieciešama, lai veiktu kaut nelielākās korekcijas mājas lapas failos. Programma atbalsta lielāko daļu programmēšanas valodas un ļauj jaunizveidotu failu saglabāt vēlamajā programmēšanas valodas formātā.
Ar šo programmu ir ērti darboties, jo tā strukturē programmēšanas kodu – līdz ar to tas paliek pārskatāms, nav viengabalains un tiek sadalīts pa rindām.

Tātad šobrīd mums ir oriģināla ideja un superīgs projekta plāns, skanīgs nosaukums un reģistrēts domēna vārds, izvēlēts labākais hostings, sadabūtas nepieciešamās programmas, lai pilnvērtīgi varētu sākt veidot mājas lapu.

Nākamajā rakstā aplūkosim instalējamās mājas lapas, to iespējas un priekšrocības jeb CMS (Content Management System), kas būtu optimālākais variants priekš pirmā projekta, ja esi iesācējs šajā jomā.

Saistītie raksti