Datuve :: Jauna iespēja latviešu valodai datorā – tagad tekstu var arī nodiktēt

Datuve

Mana Datuve

Reģistrācija | Noteikumi | Paroles atjaunošana



Forums

Ieskaties


Raksti

Lietotāji online

Lietotāji online: 93

Reģistrētie lietotāji online: 0

Viesi online: 93

Datuve.lv video
Top.LV

Jauna iespēja latviešu valodai datorā – tagad tekstu var arī nodiktēt

Ievietoja: Draxo @ 2016.02.18 17:00  

Uzņēmuma Tilde unikālais veikums runas atpazīšanas tehnoloģiju jomā pirms gada tika publicēts vietnē www.tilde.lv, bet tagad jaunā un būtiski uzlabotā kvalitātē ir pieejams ikvienam produkta Tildes Birojs 2016 lietotājam.

Runas atpazinējs nodrošina diktēšanas iespēju latviešu valodai un ir viens no risinājumiem, ko trešdien, 17.02.2016., Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē par “Kompetenču centru programmas lomu pētniecībā balstītas industrijas attīstībā: izstrādātie produkti dabīgo valodu tehnoloģiju jomā” prezentēja sabiedrības Tilde valdes priekšsēdētājs Andrejs Vasiļjevs.

Tildes izstrādātais latviešu valodas runas atpazīšanas rīks pārveido balss ierakstu tekstā. Pašlaik tas atpazīst apmēram 80% no ierunātā, ja audioieraksta kvalitāte ir pietiekami laba. Runas atpazīšana kļūst aizvien pieprasītāka visā pasaulē, un pirmais runas atpazīšanas risinājums latviešu valodā ir pieejams arī datorprogrammā Tildes Birojs 2016.

attēla_nosaukums

“Runas atpazīšanas tehnoloģijām paredzams visplašākais lietojums nākotnē, par ko liecina jau tagad pieejamās iespējas lielajām pasaules valodām, piemēram, balss komandu funkcija, izmantojot Siri viedtālruņos. Tilde turpina darbu pie latviešu runas tehnoloģiju attīstīšanas, uzlabojot kvalitāti un izstrādājot dažādus scenārijus atšķirīgām vajadzībām. Ar runas atpazinēju ir iespējams iegūt lekciju pierakstus, tas var atvieglot sēžu protokolu sagatavošanu, žurnālistiem palīdzēt atšifrēt interviju ierakstus. Uzņēmumi ar šī risinājuma starpniecību var automatizēt pakalpojumu sniegšanu un klientu atbalstu, piemēram, transporta, loģistikas, medicīnas, telekomunikāciju un citās nozarēs,” stāstīja Andrejs Vasiļjevs.

Latvijā radītā datorprogramma Tildes Birojs 2016 ietver mūsdienīgākās tehnoloģijas, lai palīdzētu uzturēt daudzveidīgu un skaidru valodas vidi. Tildes Birojs ir populārākā Latvijā izstrādātā datorprogramma, ko šobrīd izmanto vairāk nekā 350 tūkstoši lietotāju. Programmatūrā ir iekļauts labākais latviešu valodas mašīntulks un ir pieejama pasaulē vienīgā latviešu valodas gramatikas pārbaude. Tildes Birojā ir integrēta automātiska latviešu valodas pareizrakstības pārbaude. Lietotāji var kvalitatīvi tulkot vārdus, tekstus un dokumentus, izmantot svešvalodu un skaidrojošās vārdnīcas, kā arī sinonīmu vārdnīcas un enciklopēdijas. Programma ir saderīga ar jaunākajām Windows un Office versijām.

Jaunā Tildes Biroja iespējas jebkurš var izmēģināt un izmantot vienu mēnesi bez maksas, programmu lejuplādējot vietnē www.tilde.lv

Vai kāds no Datuve lasītājiem jau ir izmēģinājis šo jauno produktu un var padalīties iespaidos un pieredzē? :)

Saistītie raksti