Datuve :: Nedēļas fakti: bezmaksas programmatūra un «pieaugušo» temati ir visbīstamākie meklēšanas pieprasījumi Runetā

Datuve

Mana Datuve

Reģistrācija | Noteikumi | Paroles atjaunošana



Forums

Ieskaties


Raksti

Lietotāji online

Lietotāji online: 99

Reģistrētie lietotāji online: 0

Viesi online: 99

Datuve.lv video
Top.LV

Nedēļas fakti: bezmaksas programmatūra un «pieaugušo» temati ir visbīstamākie meklēšanas pieprasījumi Runetā

Ievietoja: MartinsKarelis @ 2011.09.02 13:05  

Informācijas meklēšana tīmeklī var būt saistīta ar datora drošības apdraudējumu un izraisīt bēdīgas sekas tā īpašniekam. Milzīgajā daudzumā saišu, kas parādās pārlūka logā, atbildot uz meklēšanas pieprasījumu, bieži vien atrodas arī aizdomīgi resursi un pikšķerēšanas vietnes. Pamatojoties uz datiem, kas iegūti ar uzraudzības mākoņsistēmu Kaspersky Security Network (īpašs tīkls, kas apvieno Kaspersky Lab risinājumu lietotājus), Kaspersky Lab eksperti ir noteikuši piecus visbīstamākos informācijas pieprasījumus Runetā.

Pirmām kārtām kibernoziedznieki orientējas uz bezmaksas un pirātisko programmatūru mīļotājiem. Veicot pieprasījumu par šo tematu, 26% iegūto saišu ved uz inficētiem resursiem. Turklāt pētījumā Kaspersky Lab eksperti atzīmē, ka vārda «bezmaksas» izmantošana ievērojami palielina risku rezultātā iegūt saiti uz kaitīgu saturu.

Otrajā vietā bīstamības pakāpes ziņā atrodas informācijas pieprasījumi «pieaugušajiem». Šo tematu hakeri jau tradicionāli izmanto kaitīgo programmatūru izplatīšanai. 17% saišu par šo tematu, kas tiek atrastas ar meklētājprogrammām, var aizvest «saldo» tematu mīļotājus uz kibernoziedznieku resursiem.

Pirmo trijnieku noslēdz temati, kas ir tuvi sieviešu auditorijai. 15% gadījumu bīstamas ir saites uz ēdienu recepšu, sapņu tulkošanas, skaistumkopšanas padomu un tamlīdzīgām vietnēm. Šajos gadījumos ļaundari izmanto zemo zināšanu līmeni par informācijas drošību, kāds parasti ir interneta lietotājiem, kas interesējas par šiem tematiem.

Kibernoziedznieku uzmanības lokā ir arī visdažādākie sociālie tīkli, kuru popularitāte pašlaik strauji pieaug. Kaitīgi ir 13% saišu, atbildot uz pieprasījumiem, kas saistīti ar šādiem resursiem un darbībām tajos. Un visbīstamāko pieprasījumu sarakstu noslēdz vieglas peļņas meklējumi internetā – gandrīz katra desmitā (9%) iegūtā saite var novest pie lietotāja datora inficēšanas.

«Tagad internetā var atrast gandrīz jebkādu informāciju. To aktīvi izmanto kibernoziedznieki, kas izplata kaitīgās programmatūras, uzdodot tās par likumīgu saturu,» saka Kaspersky Lab vecākais vīrusu analītiķis Jurijs Namestņikovs. «Interneta lietotājiem ne vienmēr ir pietiekami daudz zināšanu un intuīcijas, lai «pazītu» bīstamo saiti. Šo uzdevumu palīdz veikt īpašs tīmekļa filtrs. Mūsu jaunajā izstrādājumā Kaspersky Internet Security 2012 šāds pārbaudes modulis novērtē saites atbilstoši riska kategorijai. Tādējādi lietotājs var pieņemt pamatotu lēmumu, vai uzticēties šīm saitēm vai ne.»

Infografiks «5 visbīstamākie pieprasījumi Runetā» ir pieejams tīmekļa vietnē www.kaspersky.ru/press_gallery_infografika.

Saistītie raksti

Komentāri

#1 blogger @ 2011.09.02 18:42

"Pirmo trijnieku noslēdz temati, kas ir tuvi sieviešu auditorijai. 15% gadījumu bīstamas ir saites uz ēdienu recepšu, sapņu tulkošanas, skaistumkopšanas padomu un tamlīdzīgām vietnēm. Šajos gadījumos ļaundari izmanto zemo zināšanu līmeni par informācijas drošību, kāds parasti ir interneta lietotājiem, kas interesējas par šiem tematiem."

:D:D:D

#2 bļā beidz dirst @ 2011.09.04 11:58

nevis "bezmaksas programmatūra" kā teikts kroplajā virsrakstā, bet "bezmaksas" vispārīgi, tajā skaitā mp3, filmas utt. kaspersky piedzīvoja pamatīgu fail mēģinot iebīdīt sevi bezmaksas versiju tirgū, tad nav ko tagad apbižoties, tas ka urlnet ir paredzēts tikai sūdiem, ir pašsaprotami.

#3 ks86 @ 2011.09.05 09:28

bļā beidz dirst rakstīja:

nevis "bezmaksas programmatūra" kā teikts kroplajā virsrakstā, bet "bezmaksas" vispārīgi, tajā skaitā mp3, filmas utt. kaspersky piedzīvoja pamatīgu fail mēģinot iebīdīt sevi bezmaksas versiju tirgū, tad nav ko tagad apbižoties, tas ka urlnet ir paredzēts tikai sūdiem, ir pašsaprotami.

+1

es uzreiz padomāju par Open Source

#4 Jj @ 2011.09.16 14:15

Cepot kūku šokolādes glazūrā iejāj viens trojāns :D