Datuve :: Tehnikas salīdzinājums: Olympus Mju820 pret FujiFilm F50FD

Datuve

Mana Datuve

Reģistrācija | Noteikumi | Paroles atjaunošana



Forums

Ieskaties


Raksti

Lietotāji online

Lietotāji online: 97

Reģistrētie lietotāji online: 0

Viesi online: 97

Datuve.lv video
Top.LV

Tehnikas salīdzinājums: Olympus Mju820 pret FujiFilm F50FD

Ievietoja: AigarsIevins @ 2008.03.21 21:28  

Kad tehnikas plaukti kļūst aizvien piebāztāki, krāsaināki un ražotājiem bagātāki, patērētājam kļūst aizvien grūtāk izvēlēties sev piemērotāko produktu – tāds likums attiecas gan uz televizoriem, gan telefoniem, gan arī fotoaparātiem un citu sadzīves tehniku. Šodien Datuve apskatīs divus digitālos fotoaparātus, kas maksā nedaudz mazāk par 170 latiem.

Kameru parametri un dizains
Vispirms jau noskaidrosim kas tad īsti mūsdienu fotoaparāta meklētājam ir svarīgs. Pirmkārt jau tas ir nebeidzamais stāsts par lielāko megapikseļu skaitu, kas novedis pie situācijas, ka kameras zem 8 megapikseļu robežas jau teju ir izzudušas. Otrkārt tas ir liels ekrāns, kurā labi aplūkot paveikto. Treškārt... Treškārt mūsdienās aizvien lielāku nozīmi sāk ieņemt dizains.



Abi testam piešķirtie fotoaparāti debitējuši pērnās vasaras otrajā pusē, un šo ierīču parametri ir ļoti līdzīgi – abām kamerām ir plakātu veidošanai pietiekama attēlu izšķirtspēja, abām ir lādējamie akumulatori un abas ir tik elementāras lietošanā, cik vien kameras var būt. Arī ierīces arī ārēji ir stipri līdzīgas – tās ir teju vienādi mazas, tām ir interesants dizains un to aizmugurē paveras displejs zelta vidusceļa izmērā – ja ar 2,5 collām mēdz būt par maz, ar 3 collām savukārt par daudz (ātri „apēd” akumulatora resursus), tad šajās ierīcēs izmantotie 2,7 collu ekrāni ir tieši laikā! Tiesa, lai arī Olympus produkts ir grūtāk kopjams tā spīdīgā dizaina dēļ, tas tomēr piesaista vairāk nekā robustais FujiFilm. Abi fotoaparāti ir vienlīdz ērti ergonomikas ziņā.



Olympus un FujiFilm tehniskie parametri ir stipri vien atšķirīgāki nekā kameru līdzīgais dizains. Olympus Mju 820 trumpis ir 8 megapikseļu sensors un pieckārša optiskā tālummaiņa, kā arī jau standartā pieejama latviešu valoda fotokameras izvēlnē, kamēr FujiFilm F50FD ar saviem 12 megapikseļiem un trīskāršo tālummaiņu piedāvā 3:2 fotogrāfiju uzņemšanu (standarta foto malu attiecība), plašākas manuālās regulēšanas iespējas un spēcīgāku zibspuldzi. Sīkāku tehnisko parametru salīdzinājumu var apskatīt
DPreview mājaslapā.




Kameras darbībā – fotogrāfiju testi
Fotokameras pirkumā mūsdienās tieši fotogrāfiju kvalitāte tiek piemirsta - aizvien vairāk kameras tiek izvēlētas, novērtējot dizainu vai tehniskos parametrus. Saprotams, tehniskie parametri sniedz zināmu ieskatu kameras „spējās”, taču tikai ar uzņemto foto salīdzināšanu iespējams izvēlēties īsto no diviem aparātiem, kam ir ļoti līdzīgi rādītāji.

Lai arī testu diena bija lietaina un drūma, centāmies pēc iespējas dažādot foto, tajā pat laikā visus kameru parametrus atstājot automātiskajā režīmā (izņemot makro fotogrāfijas) – tas darīts, jo reti kurš šādas klases kameras pircējs īpaši iedziļināsies, piemēram, ekspozīcijas kompensācijā.

FujiFilm F50FD augšā, Olympus Mju 820 apakšā:






FujiFilm F50FD augšā, Olympus Mju 820 apakšā, labākie makro mēģinājumi:




FujiFilm F50FD augšā, Olympus Mju 820 apakšā:




Plusi un mīnusi
Olympus Mju820:
+ Labas, bet tumšas krāsas LCD
+ Latviešu valoda izvēlnē
+ Pieckārša optiskā tālummaiņa
- Tumšāks LCD, saulē grūtāka lietošana
- 8 mpix
- Glancēts dizains, ātri paliek netīrs



Fuji F50FD:
+ Iespēja fotografēt 3:2 malu attiecībā
+ Spilgts ekrāns, vairāk atbilst gala rezultāta bildei
+ Spēcīgāka zibspuldze
- Nedaudz sarežģītāka izvēlne
- Ne tik piesaistošs, taču funkcionāls dizains
- Grūtāk manevrējama tālummaiņa

Secinājumi
Abu kameru tehniskie parametri būs pilnīgi pietiekoši mūsdienu prasībām, tādēļ visa uzmanība jāpievērš ierīču detaļām – ērtākam taustiņa novietojumam, vienkāršākai izvēlnei, arī dizainam. No vienas puses pareizāka izvēle būs Olympus Mju 820 (atraktīvāks dizains, lielāka tālummaiņa, latviskota izvēlne), taču no otras puses – Fujifilm F50FD (funkcionāla izvēlne un manuālo regulēšanas iespēju bagātība). Datuves redakcija uzskata, ka abas šīs kameras būs pareizais pirkums ne pārāk prasīgam pircējam, kas vēlas pāriet no analogās kameras vai nomainīt savu novecojušo digitālo kameru. Prasīgāks patērētājs jau sāks iedziļināties kameru specifikācijā un visticamāk noslieksies par labu FujiFilm, kas ir tehnoloģiski pilnīgāks. Visprasīgākais klients atmetīs šīs kameras malā un pievērsīsies kādam Canon vai Sony izstrādājumam, kas gan visticamāk būs nedaudz augstākā cenā.



Paldies par piegādāto tehniku interneta veikalam
EuroShop.Lv!

Saistītie raksti

Komentāri

#1 PossPosah @ 2008.03.21 21:33

Šādi apraksti man patīk - paldies!

#2 Ivchikx WWW @ 2008.03.21 21:38

Par testu objektivitāti, no offence, bet Auto režīms 90% gadījumu vienmēr nekam neder, ja gribi uzņemt kaut ko tiešām labu ar jebkuru no šiem "ziepju traukiem"...

#3 Rxx WWW @ 2008.03.21 21:49

Bet šo kameru mērķauditorija, manuprāt, reti kad izies no auto režīma (un labi, ka tā), tāpēc arī loģiski, ka runāts tiek par to.

#4 puik' @ 2008.03.21 22:08

nu jā FujiFilm manāmi tumšāks. vai arī olympus gaišāks

#5 AigarsIevins @ 2008.03.21 22:11

#2 nav jau jēga iespringt uz baigo mākslu un stundām kruķīt režīmus, lai uztaisītu glītus foto - #3 jau pateica iemeslu kādēļ tas tā. ;)

Jā, un man pašam labāk patika Fuji - vismaz pārgaismots mazāk tika. :>

#6 artissco WWW @ 2008.03.21 22:53

es shitos aparatuus ikdienaa tirgoju. varu pateikt vienu, shobriid tiem olympus mju seerijas aparaatiem milziigs braakja koeficients (praktiski katrs desmitais tiek nests atpakalj uz garantijas servisu)
a fuji tieshaam labi, arii leetaa gala, kaa, piemeeram, shitas kas testaa, ir daudz uzticamaaki aparaati...
veel shai kategorijaa lieliski iedereetos arii CANON POWERSHOT A720 IS (daudz leetaaks, bet tikpat labi padevies modelis) un SX100 (liekas interesants modelis, no pirmaa acu uzmetiena savaadaaks, bet kad palieto, iepatiikas)

un par Auto... shitajiem nav to manuaalo iestatiijumu tik daudz no kaa izveeleeties, arii diapazons ko mainiit ir mazs, taa ka tas Auto praktiski sanaak tas pats ko manuaali izveelies

#7 afigel @ 2008.03.21 23:09

Ivchikx rakstīja:

Par testu objektivitāti, no offence, bet Auto režīms 90% gadījumu vienmēr nekam neder, ja gribi uzņemt kaut ko tiešām labu ar jebkuru no šiem "ziepju traukiem"...

tests ir objektiivs ja abi aparaati tiek mociiti vienaados reziimos un apstaakljos.
artissco cik tu paardod no fujifilm un cik no olympus?

#8 Ivchikx WWW @ 2008.03.21 23:17

#7 Kā to ņem... Tur jau tikai sanāk testēt pamatā sensoru un kalkulāciju darbību, to algoritmus, nevis pašu fotokameru (optiku, matricu utt utml)... Bet kā jau Rxx 3# komentā teica...

#9 a @ 2008.03.22 00:06

Mju šķiet smukākas krāsas, nav tik tumšas

a Ivchikx laikam nesaprot ziepjutrauku ideju, pats droši vien katram kadram krukjii pusstundu paramerus un katru kadru liek pie sienas A3 izmērā

#10 artissco WWW @ 2008.03.22 08:55

afigel rakstīja:

artissco cik tu paardod no fujifilm un cik no olympus?

apmeeram vienliidz vienaadi, bet olympus patiik vairaak klientiem, jo ir lv izveelne.... bet no fujifilm peerk vairaak S5800, S6500, S8000, ne tos mazos izkaarniijumus :)

#11 afigel @ 2008.03.22 10:43

nja olympusam laba fiicha ir iepeeja iebarot dajebkaadu valodu no pieejamajaam.
ivcik man kaa parastam pelekam lietotaajam buutu piedrazt visus tos algoritmus un paarejo bs, mani intereseetu tikai usability un rezultaati.

#12 KakTusss @ 2008.03.22 11:53

Cik manās rokās bijuši Olimpi, tik viņi ir bijuši zemas kvalitātes. Krāsas nedabiskas, katrā kameras pagriezienā mainās bildes krāsu tonalitāte. Pārgaismoti attēla centri, neizgaismotas un izkropļotas malas. Un tad vēl pa reizei mehānika vai elektronika nobrūk, tā ka komentārs par katru 10. brāki ir visai reāls. Līdzīgi ir Casio - nezinu kāpēc jamie ražo fotoaparātus. Nu kaut cik vēl par labiem var uzskatīt Sony un Panasonic, bet viņiem arī gadās problēmas.
Es uzskatu, ka ja pa to pašu naudu var nopirkt Nikon vai Canon ar līdzīgām iespējām/funkcijām, ar šitiem m***iem nav ko ķēpāties. Ja nu vienīgi ir kādas īpaši mazohistiskas tieksmes. Jā, protams, var "uzrauties" arī citām firmām uz normālas kvalitātes aparātu (t.i. atsevišķiem veiksmīgiem modeļiem), bet grozi kā gribi, pa lielam, fotoaparātu ražotāji ir tikai 2.

#13 DeathB0Y @ 2008.03.22 12:13

pats jau kaadu laiku lietoju shito olimpu, nu nekaada vaina, ziepjutraucinjsh jau ir, brt taadai tusinju pafocheeshanai i ok...

#14 npe @ 2008.03.22 12:26

ta ari nesapratu kurs labaks??? kada jega no ta visa raksta?
un ka ar bildesanu tumsaka laika?;p

#15 pezhucis @ 2008.03.22 12:59

Olympus Mju 820 labāks macro.

#16 KakTusss @ 2008.03.22 18:00

Labi, labi, taisno roku cienītājs. Ballīšu aizdzertos mūļus ar to bildēt nav problēmas. Bet man tieši bija mju, tiesa ne tik jauns. Kad rediģēju bildes, no kartes dabūju 2/3 sviest ārā kvalitātes dēļ. Un par roku izliekumu nesūdzos - savas labākās bildes taisu ar Canon, kur labi ja katrs 10-tais kadrs jākoriģē. Tam mju aparātam vienīgā priekšrocība ir izmērs, pārējie - tikai trūkumi.

#17 samurajs WWW @ 2008.03.22 18:35

#18 Tās bildes gaismas/kadrējuma ziņā ir tieši tādas, kādas varēja uz sitiena uzņemt caur trušu būra režģiem... nav jau mākslas bildes, bet no Lieldienu reportāžas!:D

#18 sudbumbulu fotokameras @ 2008.03.22 19:36

abi sudi

#19 afigel @ 2008.03.22 19:42

btw nikon ziepji agraak bija drausmiigi suudi.

#20 Brutto @ 2008.03.24 17:20

Taču, manam variantam ir daži plusi:
+ AA standarta barošanas elementi (kuri nav ne ultra komaktajām ne spogulenēm)
+ video ierakstīšana ar stereo skaņu (esmu redzējis powershot S1 video ierakstu - super!)
+ atlocamais LCD ekrāns arī var noderēt

#21 artissco WWW @ 2008.03.24 22:41

mjaa, man ar patiik AA bachas... taa kaa tirgoju arii uzlaades ieriices un akumulatorus, tad tie man pieejami leetaak... maajaas vesela kaudze to un burtiski nekad nav pietruucis kad eju fokjeet :)

#22 karuuzo @ 2008.03.25 12:18

Ja Olympusam kā mīnusu ieliki 8mpix, tad FujiFilm varēji droši likt divus mīnusus par 12mpix :D
Ja šis raksts būtu ielikts divus mēnešus agrāk, varbūt tagad būtu laimīgais FujiFilm fočika īpašnieks, a tā - mju830.
Tā jau fočiks labs, pat negaidīju tik daudz, tikai tie megapikseļi. Nu nevar pa to mazo caurumu iespīdēt tik daudz gaismas, lai pietiktu visiem megapikseļiem un telpās praktiski nav iespējams uzņemt normālu bildi. Ārā, dienas gaismā vai dažu metru attālumā no zibsenes vēl normāli.
Pietrūkt manuālais fokuss :(

m

PS. Un foto speciālistus, palūgsim, aizvākties no šejienes. Cilvēks uzfočejis smukus trusīšus, a te viens gudrais uzreiz noliek. Ej tusējies uz kaut kādu foto.lv, vai kā tur, un nodarbojies ar mazohismu tur.

#23 detrgg @ 2009.03.26 15:43

ddddddsssss

#24 lingva @ 2009.04.17 00:11

Rūpīgi izpētīju šo "Olympus". Atradu uz tā vien grieķu burtu µ , ko civilizētā pasaule izrunā viennozīmīgi - kā [mī]. Tad no kurienes kaut kāds "mju" vai "mjau"???